Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595605 razy)

Offline arek1973

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1950 dnia: 11 Grudnia 2015, 18:12:17 »
Czy auris 1.6 bezyna z 2010r. ma zawór EGR?

Offline radastech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1951 dnia: 11 Grudnia 2015, 19:20:53 »
Witam, Dziś rano zobaczyłem jak "pięknie" mi pękła przednia szyba :-( na szczęście szybki ubezpieczone i PZU wymieni :-) i teraz pytanie , jaką w oryginale Auris I 07r. ma ową szybę? zielona, fioletowa, zwykła biała, z paskiem u góry, z czarnymi "kropkami" sitodrukiem na obwodzie? pytam bo moja to nie oryginał i nie wiem jaka być powinna. pozdr.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1952 dnia: 15 Grudnia 2015, 13:40:22 »
Witam, Dziś rano zobaczyłem jak "pięknie" mi pękła przednia szyba :-( na szczęście szybki ubezpieczone i PZU wymieni :-) i teraz pytanie , jaką w oryginale Auris I 07r. ma ową szybę? zielona, fioletowa, zwykła biała, z paskiem u góry, z czarnymi "kropkami" sitodrukiem na obwodzie? pytam bo moja to nie oryginał i nie wiem jaka być powinna. pozdr.
Zwykła biała
Obi

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1953 dnia: 16 Grudnia 2015, 21:28:34 »
A dlaczego zwykła biała ??????
Taka, jaka jest w specyfikacji pojazdu!
To tak bezpośrednio, a dokładnie każdy pojazd ma precyzyjnie określone wyposarzenie, łącznie z szybami.
Jak kolega założy "zwykłą białą" na pewno nikt  się nie przyczepi.

Pozdrawiam

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1954 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:10:43 »
1. Czy zdarza się komuś, że podczas słuchania zwykłego radia, ale z wsuniętym pendrivem samoistnie włącza się muzyka z pendrivea (często na nierównościach - wiadomo, ale zdarza się też na gładkiej nawierzchni)?
2. Czy zdarza się komuś, że radio samo się wyłącza podczas jazdy?
3. Czy Wasze czujniki parkowania są tak czułe, że stojąc w korku czy na światłach "łapią" gorące powietrze ze stojących obok samochodów czy autobusów i zaczynają piszczeć?

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1955 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:25:10 »
1. Czy zdarza się komuś, że podczas słuchania zwykłego radia, ale z wsuniętym pendrivem samoistnie włącza się muzyka z pendrivea (często na nierównościach - wiadomo, ale zdarza się też na gładkiej nawierzchni)?
3. Czy Wasze czujniki parkowania są tak czułe, że stojąc w korku czy na światłach "łapią" gorące powietrze ze stojących obok samochodów czy autobusów i zaczynają piszczeć?

Pierwsze dwa zjawiska u mnie się nie pojawiły, a co do trzeciego, to pamiętam jak przy odbiorze auta Pan z obsługi dealerskiej radził by w korku wyłączać czujniki przód/tył. Być może chodzi właśnie o ich czułość.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1956 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:33:49 »
Tylny czujnik włącza się tylko przy wrzuconym wstecznym, więc z nim nie ma problemu. Przednie czasami wariują  :cheesy: Trudno.. niestety nie wyobrażam sobie non stop włączania/wyłączania, bo w końcu o nich zapomnę  :-)
Co do radia - zwrócę panom uwagę w serwisie podczas przeglądu w lutym.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1957 dnia: 23 Grudnia 2015, 23:18:08 »
Czy tylko w HSD wystepuje piszczenie w momencie wlaczenia biegu wstecznego czy każdy automat tak ma?
Auris HSD:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1958 dnia: 23 Grudnia 2015, 23:21:02 »
CVT tego nie ma. Ci z HSD tylko. Gdzieś na forum jest wątek , że idzie to wyłączyć w serwisie.

3xnie
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2015, 23:24:11 wysłana przez bazi »

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1959 dnia: 23 Grudnia 2015, 23:32:15 »
tak, wiem ze można wylaczyc, ale wciąż nie wiem dlaczego takie cos istnieje
Auris HSD:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1960 dnia: 23 Grudnia 2015, 23:42:40 »
zeby R z D nie pomylić.
Cytuj (zaznaczone)
Na uwagę zasługuje jeszcze jedna rzecz. Włączenie biegu wstecznego automatycznie uruchamia przerywany sygnał dźwiękowy, dzięki czemu jesteśmy świadomi w którym kierunku będziemy jechać. Ma to szczególne istotne znaczenie dla osób, które przyzwyczajone są do skrzyni manualnej. Bieg Drive włącza się przesuwając dźwignię w lewo i w tył. W tym położeniu normalnie mamy bieg drugi. Przesuwając dźwignię zmiany biegów w lewo i do przodu, czyli w miejsce manualnej jedynki, włączamy bieg wsteczny. Przy naszym przyzwyczajeniu sygnał jest dobrze słyszalnym ostrzeżeniem, aby zwrócić uwagę na to co się robi.
http://www.samar.pl/wiadomosci/auris-hybryda-warta-uwagi?locale=pl_PL

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1961 dnia: 28 Grudnia 2015, 09:58:07 »

zeby R z D nie pomylić.

Mi raz zdarzyło się pomylić R z D jakieś dwa dni po zakupie.

Toyota AURIS II TS FL HSD '15 3R3

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1962 dnia: 31 Grudnia 2015, 09:31:19 »
Tak sobie szperam po stronach z częściami do Toyoty i zauważyłem, że jedną z opcji do wyboru przy konfiguracji swojego auta (jeśli nie wpisze się VIN) jest tzw. grade type (do wyboru jest D i N) i odpowiada on oznaczeniu w silniku np. ZRE185L-DHFDPW lub ZRE185L-DHFNPW. Z ciekawości...ktoś wie za co odpowiada ta literka?
Poniżej przykład na jednym z portali:
http://www.toyodiy.com/parts/q_E_2013_TOYOTA_AURIS+%28HYBRID%29_ZRE185.html

Offline peteres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1963 dnia: 04 Stycznia 2016, 15:03:17 »
Mam Aurisa 2 po liftingu. W górnej części deski rozdzielczej po obu stronach nawiewów na przednią szybę są dwa okrągłe otwory. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale niedawno jadąc w trasie zauważyłem, że w moim egzemplarzu zaślepka (wypukła) jest jedynie w otworze po prawej stronie. Nie ma natomiast takowej po lewej. Czy tak powinno być? Ktoś może potwierdzić?

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1964 dnia: 04 Stycznia 2016, 15:30:01 »
Mam Aurisa 2 po liftingu. W górnej części deski rozdzielczej po obu stronach nawiewów na przednią szybę są dwa okrągłe otwory. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale niedawno jadąc w trasie zauważyłem, że w moim egzemplarzu zaślepka (wypukła) jest jedynie w otworze po prawej stronie. Nie ma natomiast takowej po lewej. Czy tak powinno być? Ktoś może potwierdzić?

Też tak mam - wypukła po lewej, wklęsła po prawej - i też (przez chwilę) się nad tym zastanawiałem dlaczego tak i co to w ogóle  :o
Ale skoro masz tak i Ty i ja więc chyba tak to ma być  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl