Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596798 razy)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2385 dnia: 16 Listopada 2016, 22:58:45 »
Mam Osram nightbreaker (jeszcze te pierwsza wersje bez plusa czy unlimited) w drugim samochodzie, juz nie pamietam nawet kiedy je wymienialem. Roznica w oswietleniu w porownaniu do zwyczajnej standardowej Osram naprawde spora,  porownaniu do zwyczajnej zarowki z supermarketu za 8zl masakryczna.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 23:02:14 wysłana przez bazi »

Offline Hep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2386 dnia: 17 Listopada 2016, 09:41:27 »
Cześć, szybkie pytanie - jakie macie spalanie w 1.8 hybrydzie z okolic 2011 r (mam na myśli nie najnowszą budę). Czy nowsza pali mniej czy porównywalnie? Planuję kupić hybrydę głównie mam na myśli ekonomię i zastanawiam się czy teraz szukać takiej z okolic 2011 za około 35 tyś jak widzę czy czekać aż nowsze pójdą trochę w dół...

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2387 dnia: 17 Listopada 2016, 13:47:25 »
szukaj teraz
takiej z okolic 2011 za około 35 tyś jak widzę
:cheesy:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2388 dnia: 18 Listopada 2016, 02:41:11 »
Witam Czy do Aurisa II FL (taki z podwójnym bagażnikiem , ew. z pojedynczym jeśli te kwestie się różnią) wchodzi koło dojazdowe 16"

Mam podwójny bagażnik, dojazdówka mieści się idealnie.

Kolego Fasiol - czy dokupowałeś do swojego Aurisa kuwetę do bagażnika ?

Jeśli tak, to jak wygląda w tym kontekście ta podwójna podłoga ?
Czy kuweta jest na tyle uniwersalna, że "obsługuje" bagażnik wtedy gdy półka nie jest zdemontowana (ew. opuszczona) i wtedy gdy półkę wyjmiemy z bagażnika ?
Czy kształt podłogi po wyjęciu półki zmienia się na tyle, że potrzebna jest kuweta o innym kształcie  :o

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2389 dnia: 18 Listopada 2016, 05:05:14 »
Witam Czy do Aurisa II FL (taki z podwójnym bagażnikiem , ew. z pojedynczym jeśli te kwestie się różnią) wchodzi koło dojazdowe 16"

Mam podwójny bagażnik, dojazdówka mieści się idealnie.

Witaj kolego Fasiol

Jak rozwiązałeś kwestię włożenia tej dojazdówki (rozumiem, że masz HB i podwójną podłogę) ?
Normalnie w zagłębieniu w bagażniku jak rozumiem miałeś coś takiego :

http://allegro.pl/auris-13-14-zestaw-naprawczy-kolo-zapasowe-i5033860880.html
http://allegro.pl/toyota-auris-hybryda-2013-kolo-zapasowe-zestaw-i5070329951.html

Żeby włożyć koło dojazdowe musiałeś pewnie wyrzucić ten "styropianowy organizer" ???
(przy okazji jak on jest przymocowany do podłogi bagażnika ? , wkładany luzem ?)

Jeśli wyrzuciłeś "organizer"  (rozumiem, że dojazdówka jest +/- jego wysokości więc dolna podłoga oprze się na kole ?) to gdzie zgrabnie upchnąłeś pozostałe akcesoria ?  :o   :-) 
(widzę, że w organizerze jest oczko do holowania , pewnie klucz do kół , trójkąt , itp. duperele).

A........ i przy okazji jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło  :-)
Jeśli zamiast "zapasu" dają teraz zestaw naprawczy to dostałeś też lewarek czy Toyota już go nie daje ?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2016, 05:11:35 wysłana przez tomery »

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2390 dnia: 18 Listopada 2016, 14:27:17 »
@tomery - Żeś mnie zawalił pytaniami, czekaj, muszę to jakoś ogarnąć.  :-)  Mój Auris to hatchback z tzw podwójną podłogą. Czyli między dolną a górną jest tak na oko ze +/- 20 cm. Styropinowy organizer wywaliłem, już nie pamiętam czy leżał luzem, ale chyba tak bo dokupiłem do dojazdówki taką dużą "nakrętkę" żeby się nie przesuwała. Tak, dojazdówka leży tak że nie wybrzusza dolnej podłogi. A wszystkie duperele żeby nie brzęczały i nie latały po dojazdówce zawinąłem. Tzn pociąłem stary koc i zrobiłem 3 zawiniątka które leżą w kole. Estetyczne to może średnio, ale przecież czasem przez cały żywot auta się tam nie zagląda. Gaśnica i kompresorek (pompuję rowery) są pod ręką w przegródce za tylną lampą.
W zestawie naprawczym załapałem się na lewarek.
Jakby co to pytaj dalej śmiało.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2391 dnia: 18 Listopada 2016, 14:40:13 »
kompresorek (pompuję rowery)
jest to w stanie pociągnąć do 4-4,5 atmosfery?

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowied�
« Odpowiedź #2392 dnia: 18 Listopada 2016, 15:02:34 »
kompresorek (pompuję rowery)
jest to w stanie pociągnąć do 4-4,5 atmosfery?

Powiem Ci szczerze ze nie patrzę na manometr, ugięcie opony pod palcem informuje mnie czy kończyć pompowanie.  :-)
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2016, 15:11:53 wysłana przez Fasiol »
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2393 dnia: 18 Listopada 2016, 15:04:29 »
U mnie lewarka nie było (końcówka 2015r). Koło dojazdowe się mieści, ale przeszkadza plastik na wewnętrznym progu bagażnika, ale podobno można dokupić taki z wycięciem na koło. Ze standardowym plastikiem żeby wyjąć koło trzeba odchylić je od strony wewnętrznej samochodu, czyli nie da się uchylić podłogi i wyjąć koła, tylko trzeba wyjąć całą podłogę. Sprytni ci inżynierowie toyoty :) dokupienie koła zapasowego w ASO to około 700zł, jeśli policzy się wszystkie sugerowane części.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2016, 15:06:21 wysłana przez m.i.p.s. »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2394 dnia: 18 Listopada 2016, 15:38:32 »
@tomery - Żeś mnie zawalił pytaniami, czekaj, muszę to jakoś ogarnąć.  :-)

No bo panie "sie roschodzi o to" , że

W obecnym AI FL mam:

- dojazdówkę
- w skajowej torebeczce klucz do kół + oczko do holowania
- lewarek (za tylna prawą lampą)

A nowym będzie ta styropianowa wydmuszka (z zestawem pompującym + poukładane narzędzia i ew. lewarkiem ???)

I trzeba będzie zrobić szacher macher - z nowego do starego pójdzie ten styropianowy komplecik a w to miejsce dojazdówka ze starego.
Narzędzia pewnie te same (tyle że w starym spakowane w ten praktyczny woreczek - więc też pewnie zamienię ?) no i pozostaje kwestia lewarka.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2395 dnia: 18 Listopada 2016, 15:53:37 »
A nowym będzie ta styropianowa wydmuszka (z zestawem pompującym + poukładane narzędzia i ew. lewarkiem ???)

Jeśli to pytanie, to tak. Miałem taki wkład z lewarkiem, teraz jak pisałem to wszystko (minus kompresor) plus apteczka leży sobie pozawijane w dojazdówce.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2396 dnia: 21 Listopada 2016, 21:24:59 »
Jakby co to pytaj dalej śmiało.

No to pytam  :roll:  :-)

Czy kupowałeś może "kuwetę" do bagażnika ? (ASO-wska lub jakaś inna dedykowana)
Jeśli tak, to czy pasuje ona zarówno w sytuacji jak masz założoną dodatkową półkę w bagażniku jak i wtedy jak jest ona wyjęta (gdy "kuweta" leży na najniższej półce bagażnika) ?

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2397 dnia: 22 Listopada 2016, 15:14:39 »
Nie kupowałem, mam tylko to co w standardzie. Czyli "cienka" podłoga leżąca na dojazdówce i podłodze bagażnika i "gruba" podłoga leżąca powyżej. Niczego praktycznie nie wożę w bagażniku, a na te parę drobiazgów wystarczają te małe schowki za tylnymi lampami.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2398 dnia: 22 Listopada 2016, 15:18:09 »
Niczego praktycznie nie wożę w bagażniku
a Sznaucer olbrzym gdzie siedzi? :-)

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2399 dnia: 22 Listopada 2016, 15:22:13 »
Masz mnie.  :good:  No tak, wówczas wyjmuję wszystko aż do najniższego poziomu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl