Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596880 razy)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2580 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:01:53 »
To dlaczego a słabszą? lub na słabiej zaprogramowaną? Piszę w kontekście postu, w którym jazda po górka została opisana jako budząca niesmak. Samochód ani nie specjalnie lżejszy od Aurisa, ani nie specjalnie mniejszy. Jestem ciekaw dlaczego zmiana w tym kierunku.
W Priusie (do niego był stworzony ten napęd) nigdy nie chodziło o moc i wrażenia z jazdy tylko o oszczędzanie paliwa. W połączeniu z niższa masą nowego Priusa nowy system jest oszczędniejszy i to było najważniejsze. A że CH-Ra zrobili na bazie nowego Priusa to przejął też od niego nową wersję napędu.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2581 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:59:11 »
No ładnie, a instrukcja w tej kwestii milczy :/

Mnie zastanawia coś innego. Czy za każdym razem gdy chcemy skorzystać z tego systemu trzeba po włączeniu przyciskiem kręcić kierownicą?

Bo jeżeli tak, tzn., że musimy stać, a ja myślałem, że można to włączać w "locie", np. jadąc wzdłuż łańcuszka samochodów.

Jak raz skalibrowałeś to już nie musisz kręcić. Wydaje mi się, że jadąc nacisnąłem przycisk (nie musiałem się zatrzymywać) i zaczęło wykrywać lukę między samochodami.

Dokładnie tak - później za każdym razem wystarczy wcisnąć przysik SIPA bez żadnego kręcenia kołami :-)

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2582 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:22:47 »
Co to do jasnej cholery oznacza pkt 1  tej instrukcji po angielsku?

1. Operate the light control switch within 5 seconds with the IPA main switch assembly pressed and held: Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail.

Znam angielski, ale chyba jakiś inny bo nie potrafię tego rozszyfrować
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 20:25:30 wysłana przez waldi102 »

Offline piterski

• Początkujący
« Odpowiedź #2583 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:04:26 »
Skąd mogę wziąć opis wtyczek do radia 59021  (Auris Hybryda)  oraz opis wtyczki (sterowanie kierownicą) dla Auris Hybryda 2011r. Z góry dziękuję za informację

Offline ramzes3333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2584 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:32:32 »
Co to do jasnej cholery oznacza pkt 1  tej instrukcji po angielsku?

1. Operate the light control switch within 5 seconds with the IPA main switch assembly pressed and held: Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail=>Off=>Tail.

Znam angielski, ale chyba jakiś inny bo nie potrafię tego rozszyfrować

Chodzi o włączenie i wyłączenie świateł - 5 razy przy naciśniętym przycisku SIPA

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2585 dnia: 30 Stycznia 2017, 18:42:34 »
Ktoś wie czy będą pasowaly uszczelki obrysowe drzwi od Aurisa po FL do Aurisa z 2007r. ?
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2017, 18:44:24 wysłana przez asr21 »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2586 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:31:22 »
Zgłaszałem tu na forum 2 razy zauważony problem zwiększonego zużycia paliwa (przy hamowaniu silnikiem nie było zużycie 0 ale coś między 2 a 3). I nagle przyszło mi na myśl, że może to być związane z filtrem cząstek stałych DPF. Moje szybkie pytania:

1. czy mój Auris || TS (FL 2014) z silnikiem 1.4 D4D ma lampkę sygnalizującą wypalanie sadzy w DPF?
2. czy to wypalanie związane jest ze zwiększonym zużyciem paliwa?
3. czy moje zdziwienie większymi wartościami zużycia chwilowego paliwa może wynikać z odpowiedzi NIE na pytanie 1.  i TAK na pytania 2. ?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2587 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:51:39 »
1. nie
2. tak
3. ?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2588 dnia: 01 Lutego 2017, 04:51:37 »
3. Tak.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2589 dnia: 01 Lutego 2017, 09:21:45 »
Dzięki wielkie, jeszcze pogooglam to tu, to tam, ale to ma ręce i nogi. PS: Szkoda, że nie ma włączonej lampki gdy się robi to wypalanie - podobno nie powinno się go przerywać, a bez lampki to trzeba sobie ogarnąć samemu, że coś się dziwnego dzieje...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2590 dnia: 01 Lutego 2017, 17:42:19 »
Szkoda, że nie ma włączonej lampki gdy się robi to wypalanie - podobno nie powinno się go przerywać...

Nie powinno, dostaje się wówczas paliwo do oleju. Miałem co cudo w postaci DPF-u w Golfie VI, przy wymianie oleju zawsze było go o litr więcej niż wlałem. Na bagnecie była nawet zaznaczona kreska do której mogło bezpiecznie przybyć ropy w oleju.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2591 dnia: 01 Lutego 2017, 19:27:33 »
Witam

Pytanie do użytkowników A II FL 1,6 Valvematic.
Ile mieliście/macie  fabrycznie wlanego oleju do silnika (jeśli ktoś sprawdzał , zwrócił na to uwagę i pamięta) - w sensie wskazania na bagnecie ?
U mnie po ok. 2 tkm jest z 2-3 mm poniżej max.
W poprzednim A I FL nie wiem jak było, ale po wymianie 4 litrów zawsze było z 2 mm ponad max.

PS
W "nowym" niby silnik ten sam, bagnet ten sam, ale odczyt jest trudniejszy niż w "starym" i zauważyłem, że bagnet jakoś tak trudniej się wkłada, a po wyjęciu olej jest bardziej rozmazany (co utrudnia odczyt) na bagnecie.

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2592 dnia: 02 Lutego 2017, 09:14:45 »
Kolejne szybkie pytanie odn. Hybrydy  :-)

Da się ze stanu Ready przejść bezpośrednio do Standby? Taki odpowiednik przekręceniu kluczyka 'do tyłu', żeby, jak chce na dłuższym postoju posłuchać radia, nie musieć czekać aż się to radio uruchomi po wyłączeniu samochodu.

« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2017, 09:19:22 wysłana przez blooop »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2593 dnia: 02 Lutego 2017, 09:48:53 »
Ile mieliście/macie  fabrycznie wlanego oleju do silnika (jeśli ktoś sprawdzał , zwrócił na to uwagę i pamięta) - w sensie wskazania na bagnecie ?
U mnie po ok. 2 tkm jest z 2-3 mm poniżej max.
Miałem podobnie. Fabrycznie był prawie max, przed wymianą kapkę mniej. Na milimetry nie odważę się podawać, bo to trudne jest. Faktycznie, poziom na bagnecie jest trudno odczytywalny. Pierwsze sprawdzenie jeszcze jako tako, ponowienie to już katastrofa - nie wiadomo ile jest oleju. W instrukcji piszą, żeby sprawdzać na ciepłym silniku. Może wtedy jest lepiej, ja tak nie robię. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2594 dnia: 02 Lutego 2017, 19:45:56 »
Cześć,

Jak jest schemat zapisywania stacji radiowych w ulubionych? Można to zrobić ręcznie czy system sam zapisuje to czego często słuchamy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl