Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598230 razy)

Offline MegaForma

• Prawie Toyot
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2685 dnia: 18 Marca 2017, 14:45:40 »
DZIĘKUJĘ!!! :good:

Offline fLUNEq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2686 dnia: 20 Marca 2017, 14:42:25 »
Pytanie - regulacja sprzegla w aurisie 2007 jedynie w serwisie będzie możliwa ? Strasznie rwie, jak wzrzucam jedynkę to jest kopnięcie .
Z góry dzięki za odpowiedź .

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline jamax57

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2687 dnia: 25 Marca 2017, 09:49:01 »
U mnie lewarka nie było (końcówka 2015r). Koło dojazdowe się mieści, ale przeszkadza plastik na wewnętrznym progu bagażnika, ale podobno można dokupić taki z wycięciem na koło. Ze standardowym plastikiem żeby wyjąć koło trzeba odchylić je od strony wewnętrznej samochodu, czyli nie da się uchylić podłogi i wyjąć koła, tylko trzeba wyjąć całą podłogę. Sprytni ci inżynierowie toyoty :) dokupienie koła zapasowego w ASO to około 700zł, jeśli policzy się wszystkie sugerowane części.
Mam TS, więc wchodzi ponoć nawet zapas R17x225x40. Ale mam inny problem. Właśnie się dowiedziałem w ASO, że kompletna dojazdówka R16 (koło + lewarek + klucz + śruba + podkładki gumowe) to >900,- PLN. Chcę to kupić duuużo taniej (może być też pełnowymiarowy zapas R16). W tym celu potrzebuję jednak wiarygodne dane nt.: rozmiaru felgi, offsetu, PCD, czego niestety w internetach nie mogę znaleźć. Może ktoś zna te parametry. W ASO rzekomo też nie wiedzą, bo posługują się jedynie numerami części. Z góry dziękuję.

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2688 dnia: 25 Marca 2017, 17:50:36 »
Ja w mojej II FL mam pełnowymiarowe koło 15" - wystaje kilka cm (3, moze 4cm) ponad plaszczyzne podłogi bagaznika, wiec de facto mata lezy na kole. Nie przeszkadza mi to szczególnie, ale zdaję sobie sprawę, ze komuś jednak takie ułożenie moze nie pasować (wtedy raczej dojazdówka). Koło również nie miesci sie przez plastik na wewnętrznym progu bagażnika, ale to załatwiłem wyrzynarką  :-) Koło z felgą kupiłem u wulkanizatora (100 zl - oczywiscie opona używana), śrubę mocującą zrobiłem sam, dokupiłem klucz (z dwoma koncowkami do srub do alu  + stalowych felg) i lewarek (w ASO 100zł). W sumie całośc wyniosła mnie nie więcej niz 250zl  :-)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2689 dnia: 25 Marca 2017, 22:37:31 »
A czy w polisie i gwarancji nie macie asistance? Przeciez ubezpieczenie opon to nie jest ogromny koszt. Ile może kosztować 20zł na rok? Przyjedzie laweta, weźmie i samochód zastępczy da w środku nocy bądź naprawę za darmo. Chyba że jesteście z tych ludzi którzy liczą minuty i macie wiecznie mało czasu bo robota, robota, robota to jedyny sens życia.

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2690 dnia: 25 Marca 2017, 23:45:02 »
Ja rączek nie boję sie pobrudzić, a assistance, to moze wzywać moja zona, nawet z zapasem w bagazniku  :grin:

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #2691 dnia: 27 Marca 2017, 09:23:48 »
Witajcie, zbliża mi się 60kkm i prócz standardowych wymian wg instrukcji do wymiany jest także:

1. płyn hamulcowy
2. olej mechanicznej skrzyni biegów i przedniego mechanizmu różnicowego
3. płyn w układzie włączania sprzęgła

Jakie płyny należy kupić i jakie objętości? Przy punkcie 2. jest to Toyota LV 75W 2,3l?

Podobnie po 90tys. km zalecana jest wymiana świec (model jest podany: Denso SC20HR11), ale ile jest tych świec?  :cheesy:

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2692 dnia: 27 Marca 2017, 10:34:15 »
Mam TS, więc wchodzi ponoć nawet zapas R17x225x40. Ale mam inny problem. Właśnie się dowiedziałem w ASO, że kompletna dojazdówka R16 (koło + lewarek + klucz + śruba + podkładki gumowe) to >900,- PLN. Chcę to kupić duuużo taniej (może być też pełnowymiarowy zapas R16). W tym celu potrzebuję jednak wiarygodne dane nt.: rozmiaru felgi, offsetu, PCD, czego niestety w internetach nie mogę znaleźć. Może ktoś zna te parametry. W ASO rzekomo też nie wiedzą, bo posługują się jedynie numerami części. Z góry dziękuję.

Ze strony sklepu Toyoty:
https://sklep.toyota.pl/produkt/42611-02e70-felga-stalowa-toyota.html
OFFSET: 45
PCD: 114,3
Rozmiar: 16"x6,5J
Ilość otworów: 5

Ja też sobie zrobiłem pełen zapas na 16'' - na Alle kupiłem felgę za 50 zł + 0 zł opona (używana, gratis od wulkanizatora) + 100 zł w salonie lewarek + klucz do kół.  W moim TS koło ładnie chowa się we wnęce, nic nie wystaje, z tym, że mam podwójną podłogę. Muszę skombinować tylko śrubę do mocowania koła.

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2017, 10:38:06 wysłana przez robertek »

Offline Qbik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2693 dnia: 30 Marca 2017, 11:41:03 »
Przy ostatniej wymianie żarówki w pozycjach w moim aurisie gdzieś posiałem zawleczkę od wtyczki, to takie małe druciane coś,

wiecie może gdzie można coś takiego dostać, albo jaką to ma nazwę?

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2694 dnia: 31 Marca 2017, 13:00:10 »
Szybkie pytanie - wymieniłem opony na nowe i one miały N naklejek na sobie. Większość zdjęta, ale na bokach opon (tuż przy felgach!) zostały białe ślady po naklejkach (folia klejąca?). Kto wie jak to zdjąć? Zdrapać? Czymś popsikać? Zdrapać mogę spróbować, ale pewnie plastikiem, bo nie chciałbym zaciąć gumy ostrzem. A czym popsikać/posmarować, by gumy opony nie naruszyć?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline tenpan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2695 dnia: 31 Marca 2017, 15:24:11 »
Spróbuj preparatami typu tar&glue. Do żywic, asfaltów i innej maści klejów.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2696 dnia: 31 Marca 2017, 22:29:47 »
podobno dobry na takie sprawy jest majonez. Posmarować, zostawić, a później zetrzeć. Ja w ten sposób ściągałem pozostałości kleju który trzymał znaczek Toyoty.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2697 dnia: 31 Marca 2017, 23:38:03 »
OK zadziałało. Majonezu nie sprawdzałem, ale na jednym kole WD40 - schodzi idealnie! Aż się rozpuszcza czy co, aż się boję o opony. :)

Inne (głupie) pytanie.:  co pewien czas wypala się sadza w filtrze DPF. Samo się włącza, nic nie widać, nie ma żadnej lampki, tylko zużycie paliwa rośnie. I tu pytanie - czy ten system ma jakieś podłączenie do nawigacji? Pytanie głupie może, ale mam auto od niedawna, i wiele razy się czyszczenie nie odpalało, ale ostatnie 3 razy zawsze wypalanie kończyło się tuż przed przyjechaniem do celu (dom i praca). Za każdym razem zaczynałem się martwić, że będę musiał pojechać dalej co by nie przerywać procesu (jak wszędzie radzą), a tu niespodzianka - parę set metrów przed celem podróży się wyłączało. Czy to możliwe, że to tak działa? Czy to jakiś przypadek? Ciekawostka...

Offline jamax57

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2698 dnia: 01 Kwietnia 2017, 14:45:31 »
Ze strony sklepu Toyoty: https://sklep.toyota.pl/produkt/42611-02e70-felga-stalowa-toyota.html OFFSET: 45 PCD: 114,3 Rozmiar: 16"x6,5J Ilość otworów: 5 Ja też sobie zrobiłem pełen zapas na 16'' - na Alle kupiłem felgę za 50 zł + 0 zł opona (używana, gratis od wulkanizatora) + 100 zł w salonie lewarek + klucz do kół.  W moim TS koło ładnie chowa się we wnęce, nic nie wystaje, z tym, że mam podwójną podłogę. Muszę skombinować tylko śrubę do mocowania koła.
Dziękuję Robertek, o to mi chodziło. Poprzednio miałem T27 i tam felgi różniły się jedynie o 6 mm (ET=39). Pozdrawiam.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2699 dnia: 01 Kwietnia 2017, 15:04:41 »
A po co ta śruba? Ciężkie koło leży sobie grzecznie we wnęce i przecież się nie suwa, bo i jak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl