Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595531 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3180 dnia: 04 Marca 2018, 18:35:16 »
Przecież od TRC i ABS to ta sama kontrolka. Pytanie po co w priusie takie udogodnienie skoro skrzynia sama pcha do przodu

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3181 dnia: 04 Marca 2018, 19:36:10 »
Przecież od TRC i ABS to ta sama kontrolka

Więc już wiem, dlaczego tak nie możemy się dogadać. Stivio ma pewnie inny model auta i musi mieć inny układ kontrolek. No niestety, u mnie ABS i TRC to dwie oddzielne kontrolki. Jest u mnie jeszcze trzecia kontrolka od poślizgu bocznego, w sumie mam trzy oddzielne kontrolki od trakcji i nadal pytam wyłącznie użytkowników takiego modelu auta, jak mój - w czasie aktywacji ABS-u kontrolka od ABS-u ma migać czy nie?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3182 dnia: 04 Marca 2018, 19:55:18 »
Moje auto to Auris II 1,6 132 KM, rocznik 2018 i kontrolka ABS-u nie miga mi w ogóle, jak hamuję na śliskim i działa ABS. Miga mi tylko kontrolka trakcji TRC, jak dam gazu na śliskim.

Samochód i silnik jak mój (ja mam 2016 rok).
I z działaniem "układów" i kontrolkami jest jak u ciebie :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3183 dnia: 04 Marca 2018, 20:06:57 »
Samochód i silnik jak mój (ja mam 2016 rok).
I z działaniem "układów" i kontrolkami jest jak u ciebie

Uff! Nareszcie, dzięki tomery :):):) Stivio wprowadził zamieszanie i przez to tak się to wszystko przedłużało. Przecież ja na początku wyraźnie napisałem, jakie mam auto i pytałem o kontrolki dotyczące tego właśnie auta. Po co było pisać o jakichś hybrydach? :(
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 20:10:44 wysłana przez fynooh »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3184 dnia: 04 Marca 2018, 20:20:47 »
Stivio wprowadził zamieszanie

Nie pierwszy i nie ostatni raz :)
Stare chińskie przysłowie mówi: jak nie masz nic mądrego do napisania na forum to lepiej nie pisz nic, żeby nie wyjść na  .....  (nie pamiętam dokładnie jak to było, na bajkopisarza czy jakoś tak :) )

PS
fynooh , jest w instrukcji opisana sytuacja nagłego hamowania (włącza się też wtedy jakiś odpowiedni "asystent" , nie pamiętam teraz nazwy).
Ponieważ nigdy tego nie doświadczyłem to nie wiem co się dzieje wtedy z kontrolkami (instrukcja nie opisuje) , włączają się w takiej sytuacji podobno światła awaryjne (tak jest opisane w instrukcji).

PS2
Przeczytaj może w końcu tę instrukcję (gruba książka) którą ci sprzedali w ASO :)
Jak kupiłem AII FL (auto z bajerami których nie miałem w AI FL) to instrukcję przeczytałem z zainteresowaniem, pomimo że należę do gatunku mężczyzn którzy wszelkie instrukcje czytają dopiero jak zawiodą inne środki :):):).
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 20:37:07 wysłana przez tomery »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3185 dnia: 04 Marca 2018, 20:40:56 »
Czytałem instrukcje, mam dwie książki, grubą z allegro /nie z ASO/ i instrukcję od auta. Czytałem i nadal czytam z grubsza najważniejsze zagadnienia i trochę pytam tu, na forum, jak coś nie ma w instrukcji albo niejasno napisane :) O ABS-ie nie napisane, że ma migać, ale też nie napisane, że ma nie migać, więc pytałem tu dlatego, że TRC miga, więc chciałem się upewnić co do ABSu :)
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 20:46:23 wysłana przez fynooh »

Offline miro69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3186 dnia: 04 Marca 2018, 22:12:46 »
Witam!!
Mam pytanie odnośnie toyoty auris 4D4 1.4 czy warto używac PWR HEAT jeżeli tak to jak i kiedy ?
Pozdrawiam.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3187 dnia: 05 Marca 2018, 05:54:38 »
Używam czesto przy bardzo minusowych temperaturach zaraz po odpaleniu i ruszaniu szybsze dogrzanie silnika, i wnętrza pojazdu. Auto pracuje na podwyższonych minimalnie obrotach. Spalanie wzrasta delikatnie w okresie zimowym jak używałem wskoczyło średnie z 6.2 na 6,4-5. Samochód szybko osiąga swoją optymalną temp pracy. Ja wyłączam jak wskoczy 2 kreski na wskaźniku.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3188 dnia: 05 Marca 2018, 17:13:07 »
Obroty silnika rosną od temperatury by szybciej nagrzać silnik. Nagrzewnica spalinowa ebersprahera nie ma wpływu na obroty silnika bo jest to osobny układ.

A co do układu kontrolek to pisałem o HSD od razu, nie wiedziałem że zegary mają więcej kontrolek jeśli silnik jest wyłącznie spalinowy.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3189 dnia: 05 Marca 2018, 19:18:26 »
Mam pytanie odnośnie toyoty auris 4D4 1.4 czy warto używac PWR HEAT jeżeli tak to jak i kiedy ?
W salonie Toyoty serwisant mi powiedział, że zwłaszcza zimą należy używać tego cały czas. Diselek się czuje bardziej komfortowo. Tylko zgodnie z instrukcją pomiędzy kolejnymi uruchomieniami należy odczekać 10min - więc jak masz serię krótkich włączeń i wyłączeń silnika to wtedy najlepiej dogrzewanie wyłączyć
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3190 dnia: 05 Marca 2018, 19:43:52 »
Obroty silnika rosną od temperatury

A nie odwrotnie ???
To temperatura rośnie szybciej bo silnik pracuje na większych obrotach :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3191 dnia: 05 Marca 2018, 19:53:16 »
Nie odwrotnie bo mówie tu o postoju jak kolega zauważył że przy niższych temperaturach dizle mają inną kulturę pracy. W lecie na jałowym biegu silnik chodzi na zauważalnie niższych obrotach. W 2.0 i 2.2 d4d jak mnie pamięć nie myli to w zimie różnice były rzędu +400 rpm. Podczas jazdy to oczywiste że im wyżej kręcimy tym szybciej go dogrzejemy tyle że pojawia się pytanie czy warto pałować silnik na zimnym żeby go dogrzać...

Chociaż u mnie jak padła nagrzewnica to można było sobie wybić z głowy normalną jazdę żeby w kabinie było ciepło (około -20 na zewnątrz). Niestety trzeba było troche naginać przepisy. Teraz mam rarytas bo po 3 km w HSD już mam cieplutko nawet przy normalnej jeździe.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 19:55:25 wysłana przez Stivo »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3192 dnia: 05 Marca 2018, 20:24:39 »
bo mówie tu o postoju jak kolega zauważył że przy niższych temperaturach dizle mają inną kulturę pracy.

Stivo, czy ty w ogóle czytasz co kto napisał czy od razu bierzesz się za odpisywanie ???

pytanie odnośnie toyoty auris 4D4 1.4 czy warto używac PWR HEAT jeżeli tak to jak i kiedy ?

Takie było pytanie.

Używam czesto przy bardzo minusowych temperaturach zaraz po odpaleniu i ruszaniu szybsze dogrzanie silnika, i wnętrza pojazdu. Auto pracuje na podwyższonych minimalnie obrotach. Spalanie wzrasta delikatnie w okresie zimowym

Tyle odpowiedział TomekWawa

W salonie Toyoty serwisant mi powiedział, że zwłaszcza zimą należy używać tego cały czas.

To w tym temacie dopowiedział vagon.

bo mówie tu o postoju jak kolega zauważył że przy niższych temperaturach dizle mają inną kulturę pracy. (...)  W 2.0 i 2.2 d4d jak mnie pamięć nie myli to w zimie różnice były rzędu +400 rpm.

A ty wyskoczyłeś o pracy na postoju i o swoim byłym dizlu :)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3193 dnia: 06 Marca 2018, 00:09:04 »
Witam!!
Pozdrawiam.
Im większy mróz tym bardziej warto bo nagrzewnica skraca czas nagrzewania kabiny (choć sama potrzebuje chwili na rozgrzanie).
Używam czesto przy bardzo minusowych temperaturach zaraz po odpaleniu i ruszaniu szybsze dogrzanie silnika, i wnętrza pojazdu.
Fabryczna standardowa nagrzewnica nie dogrzewa silnika tylko co najwyżej w niewielkim stopniu płyn chłodniczy. Do nagrzewania silnika jej daleko. Także nie ufaj wskaźnikowi temperatury, po wyłączeniu nagrzewnicy "temperatura" potrafi spaść pokazując że silnik wcale nie jest tak ciepły jak myślałeś.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3194 dnia: 06 Marca 2018, 19:09:06 »
Mam problem: Już drugi raz wyzerowało mi się spalanie ogólne i przebiegi dzienne (TRIP 1 i 2). Ktoś już miał coś takiego? O co biega?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl