Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596204 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3240 dnia: 15 Marca 2018, 21:36:25 »
@fynooh, nie zgadzasz się ale trochę się zgadzasz, czyli filozofujesz. A to proste jest. To brązowe na tarczy to jednak tlenek żelaza, czyli korozja. Bo tarcze są zwykle robione ze stali nieuszlachetnianej antykorozyjnie, więc będą korodować przy sprzyjających warunkach.  Przy w miarę częstym używaniu będą wyszlifowane na bieżąco. Hamulce zbyt mało używane (bo ktoś np. mało jeździ albo ma hybrydę), nie ździerane na czas, mogą dostać wżer, które po jeździe z czasem mogą pozostać. 
Zdarza się, że zacisk hamulcowy zasłabnie, wtedy tłoczek może nie dociskać wystarczająco klocka i też mogą się pojawić wżery na tarczy jednego koła. To ważny sygnał dla świadomego kierowcy.
To, to akurat tak ładnie napisałeś, że zgadzam się z tym w 100% ;) Wiem, że rdzawy nalot, to korozja, ale dla mnie to bardziej tylko nalot, niż korozja, bo bzykniesz hamulcem i po nalocie :) a prawdziwa korozja to zostawia trwały ślad na stali ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3241 dnia: 15 Marca 2018, 21:38:02 »
Samochód hamuje głównie przodem. Może jest eksploatowany głównie w mieście, hamulce sie nie dogrzewają tak jak przy hamowaniach na trasie. Nalot na tarczach z tyłu nie ma jak sie usunąć.  Druga sprawa gdzie jest ta rdza - czy na "gładzi" tarczy czy rancie , czy gdzie.
Zrób zdjęcie tarcz, wrzuć na forum.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2018, 21:50:06 wysłana przez bazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3242 dnia: 15 Marca 2018, 22:05:35 »
Dlatego w hybrydach może klocków się często nie wymienia ale jak już to z tarczami ;)

Może niewiele to da, ale poniższe zdjęcia robiłem pod kątem oceny zużycia klocków (i ich ewentualnej wymiany) ale tarcze też coś tam widać (szczególnie z tyłu). Klocki wszystkie wymieniane przy 105tys km, tarcze tylko z tyłu przy 105 tkm, więc tarcza przód zakładam jest od nowości. Kolejno PP,LP,LT,PT. Zdjęcia robione przy przebiegu 188tys km więc ponad 80tys km  przejechane:

Nadmieniam, iż użytkuje swoja hybrydę w 90% na trasie co wiąże się z dość częstym mocnym hamowaniem "nieregeneracyjnym".
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2018, 22:07:33 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3243 dnia: 15 Marca 2018, 22:32:16 »
Ja niestety w przyszłym miesiącu będę musiał być bardzo niemiły dla ASO. Kolejna osoba mi powiedziała będąc na parkingu w galerii (podziemny więc musiałem radio wyłączyć bo szumi) że chyba czas na wymianę klocków bo szorują że aż ciarki przechodzą. Wcześniej trasa jakieś 30km i chwilę później 20km. A przebieg prawie 45kkm... Czuje się jak w poprzednim aurisie w dizlu gdzie klocki wymieniałem przy 80kkm...

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3244 dnia: 16 Marca 2018, 06:14:47 »
tarcze są zwykle robione ze stali nieuszlachetnianej antykorozyjnie,

Tak dokladniej, to są robione z żeliwa.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2018, 06:18:38 wysłana przez tomery »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3245 dnia: 18 Marca 2018, 14:11:07 »
Moje auto to Auris II 1,6, rocznik styczeń 2018. Teraz w zimie, kiedy dotychczas włączałem ogrzewanie albo przyciskiem AUTO, albo ręcznie, bez AUTO, to włączało się samo ogrzewanie. Ostatnio, w marcu, jak włączę grzanie AUTO, to automatycznie włącza się też lampka A\C i świeci się przez cały czas podróży, np 15 km, 20 minut. Oczywiście da się tę lampkę wyłączyć przyciskiem A\C, ale przy następnej podróży ona znów się włącza. Włącza się też często, choć nie zawsze, jak włączę ogrzewanie ręcznie. Ogrzewanie zawsze bardzo dobrze działa. Proszę o odpowiedź kierowców takich modeli aut, jak moje, czy tak ma być, czy coś się rozregulowało w elektronice? Lampka A\C to klimatyzacja pewnie i po co ona włącza się w zimie? Jest możliwe, że ona zgaśnie, jak pojadę w jakąś dłuższą podróż?
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2018, 14:28:45 wysłana przez fynooh »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3246 dnia: 18 Marca 2018, 15:30:06 »
Klima szybko osusza powietrze i odparuje szybe. W lecie by schłodzić bo inaczej się nie da. Kierunek nawieweu, siła i cała reszta jest uzależniona od temperatury zewnętrznej i wewnątrz pojazdu.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3247 dnia: 18 Marca 2018, 15:57:33 »
Nie odpowiedziałeś na moje zapytanie i nadal nie wiem, czy tak ma być u mnie czy nie. W pierwszym miesiącu eksploatacji wydaje mi się, że tak nie było. I wydaje mi się, że lampka A\C za długo się świeci w czasie jazdy, ja przecież garażuję auto w ciepłym garażu, to co ta klima ma osuszać, skoro całe auto przy wyjeździe z garażu jest suche i ogrzane a szyby nie są w ogóle zaparowane?
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2018, 16:03:47 wysłana przez fynooh »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3248 dnia: 18 Marca 2018, 17:04:30 »
Jeszcze drążysz temat klimy :)

Ostatnio, (...) jak włączę grzanie AUTO, to automatycznie włącza się też lampka A\C i świeci się przez cały czas podróży, (...). Oczywiście da się tę lampkę wyłączyć przyciskiem A\C, ale przy następnej podróży ona znów się włącza. Włącza się też często, choć nie zawsze, jak włączę ogrzewanie ręcznie.

Tak ma być.
Włączam AUTO to zapala się też przycisk A/C (fakt, da się go wyłączyć ręcznie).
Raz mi się tylko zdarzyło (był duży mróz na zewnątrz) że odpaliłem AUTO bez A/C.
A ponieważ lekko mnie ta sytuacja zaskoczyła, kliknąłem ręcznie guzik A/C i się podświetlił (nie wiem czy załączyła się tez wtedy sprężarka)

wydaje mi się, że lampka A\C za długo się świeci w czasie jazdy

Włączenie AUTO raczej zawsze na 100% wywołuje zapalenie A/C.
Więc dlaczego uważasz że świeci się za długo ?
Włączyłeś "klimę" to A/C świeci się dopóki jej nie wyłączysz (tak jak ze światłem w domu - klikniesz włącznik to żarówka świeci dopóki jej nie wyłączysz. dlaczego miałaby wyłączyć się sama ?)

Nie odpowiedziałeś na moje zapytanie i nadal nie wiem, czy tak ma być u mnie czy nie.

Stivo idzie na rekord :)
Najczęściej nie czyta postów (takie odnoszę wrażenie), ale w każdym ma wiele do powiedzenia :)

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3249 dnia: 18 Marca 2018, 18:26:01 »
Też mam Auris rocznik 2016 i potwierdzam - zawsze jak nacisnę Auto włącza się też A/C. W lecie jeździłem na ręcznym i wtedy było bez A/C ale w zimie bez A/C po paru minutach przednia szyba jest zaparowana więc klikam Auto i mam z głowy.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3250 dnia: 18 Marca 2018, 18:50:55 »
Ostatnio, w marcu, jak włączę grzanie AUTO, to automatycznie włącza się też lampka A\C i świeci się przez cały czas podróży,
to jest automatyczne działanie przycisku układu klimatyzacji (automatyczny start kompresora  bez naciskania za kazdym razem przycisku ac).
Cytat: fynooh link=topic=31979.msg601436#msg601436
date=1521378667
Teraz w zimie, kiedy dotychczas włączałem ogrzewanie albo przyciskiem AUTO, albo ręcznie, bez AUTO, to włączało się samo ogrzewanie. Ostatnio, w marcu, jak włączę grzanie AUTO, to automatycznie włącza się też lampka A\C i
bo wreszcie zrobiło sie cieplej i kompresor może sie załączać
czy tak ma być, czy coś się rozregulowało w elektronice?
takie są ustawienia standardowe
Jak ci nie pasuje to można to wyłączyć w ASO /funkcja automatyczne działanie przycisku układu klimatyzacji/ ,wtedy żeby włączyć klimę to trzeba będzie samemu przyciskać AC.
Przed liftem można było to odhaczyć w ustawieniach Toyota Touch, teraz tylko ASO. Zresztą poszukaj sobie sam (Setup, ustawienia, pojazd),  a jak nie to wyłączaj ac przed przed startem silnika to i klima sie nie załączy.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2018, 18:54:39 wysłana przez bazi »

Offline waldekc

• Początkujący
« Odpowiedź #3251 dnia: 18 Marca 2018, 19:30:19 »
Dobry wieczór,
ponieważ jestem tu nowy to chcę się przywitać i pozdrowić szacowne grono.
Niedawno stałem się posiadaczem Toyoty Auris 1,4 D4D 2007r. Samochodzik nie jest z najlepszych rąk w związku z tym trapią go różne problemy. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i próbuję zdiagnozować problemy.
Najważniejszy to brak mocy powyżej 3000obr. Sporo poczytałem i teoretycznie wiem.
Następny problem to webasto, raz odpala i strasznie kopci innym razem nic nie czuję, Jak sprawdzić czy działa i jak długo trzymać przycisk przy odpalaniu.
Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3252 dnia: 19 Marca 2018, 18:59:56 »
Dobry wieczór,
ponieważ jestem tu nowy to chcę się przywitać i pozdrowić szacowne grono.
Niedawno stałem się posiadaczem Toyoty Auris 1,4 D4D 2007r. Samochodzik nie jest z najlepszych rąk w związku z tym trapią go różne problemy. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i próbuję zdiagnozować problemy.
Najważniejszy to brak mocy powyżej 3000obr. Sporo poczytałem i teoretycznie wiem.
Następny problem to webasto, raz odpala i strasznie kopci innym razem nic nie czuję, Jak sprawdzić czy działa i jak długo trzymać przycisk przy odpalaniu.
Pozdrawiam
Co do braku mocy nie mam pojęcia ale miałem podobnie w 2.0 i EGR był przyczyną. A co do webasto to nie trzymaj tylko po prostu kliknij by lampka się świeciła. (Jeśli chodzi o przycisk obok regulacji lusterek) Kopcić musi, taka natura jeśli to nagrzewnica Eberspächer'a montowana oryginalnie, zazwyczaj wychodzi pod prawym kołem i czasami czuć w kabinie a czasami nawet dymi z pod maski przed szybą. Usterkę poznasz po braku dymu, smrodzie w kabinie jak i powolnego wzrostu temperatury cieczy chłodzącej albo po prostu stanąć przy samochodzię i słuchać bo gwizda jak silnik odrzutowca. Jeśli padła to sterownik kosztuje ponad 1000zł i jest to najczęstsza przyczyna. Z tego co pamiętam załącza się dopiero od temperatury zewnętrznej poniżej 7 stopni.  Zrób to u autoryzowanego gościa bo inny Ci spartoli sprawę i za rok będziesz od nowa wymieniać. Temat przerabiałem nie tylko ja i facet w ASO Wa-wa potwierdził diagnozę Autoryzowanego serwisu nagrzewnic samochodowych marki Eberspacher.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 19:25:13 wysłana przez Stivo »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3253 dnia: 19 Marca 2018, 19:21:35 »
Nie musisz czuć i nie musi kopcić, wiele zależy choćby od warunków atmosferycznych. Nagrzewnicę przede wszystkim słychać, jak jest cisza to nie pracuje. Nie trzeba trzymać przycisku, wystarczy raz wcisnąć.

Ja mam swoje pytanie - czy w Aurisie jest jakieś uziemienie? Bo ostatnio zaczął mnie kopać prądem.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 19:23:11 wysłana przez sic22 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3254 dnia: 19 Marca 2018, 19:43:38 »
Ja mam swoje pytanie - czy w Aurisie jest jakieś uziemienie? Bo ostatnio zaczął mnie kopać prądem.

Mam to prawie codziennie i się zastanawiałem zawsze czy nie mam jakiegoś przebicia w kolejnym samochodzie, po prostu elektryzujesz sie pocierając ubraniami o fotel, bądź włosami o tapicerkę i się ładujesz dodatnio czy jakoś tak. Wszystko to kwestia ubrań, im więcej syntetycznych włokien, tym kopanie wieksze i czasami potrafi lekko zaboleć a wieczorem raz zaobserwowałem iskrę która we mnie walnęła. Ostatnio w Galileo o tym mówili że pomagają albo paski elektrostatyczne, albo drewniane kuleczki jako pokrowiec, albo jak zaobserwowałem czasami jakiś dziwny pasek gumowy prawie do ziemi albo szoruje po ziemi za błotnikiem który ma miedziany drucik w środku i to niby pomaga bo rozładowuje ładunek. Tak prawili w TV i podobno kwestia człowieka. Pewnie mądry fizyk odpowiedziałby na to pytanie.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 19:45:25 wysłana przez Stivo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl