Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3360 dnia: 05 Maja 2018, 22:31:49 »
tak w sumie w instrukcji teraz znalazłem coś takiego

czyli to po prostu odblask
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3361 dnia: 05 Maja 2018, 23:15:11 »
Mozecie kupic lampe z angola i miec dwa p.mgielne.
Mozna tez pokombinowac i zrobic dodatkowe stopy.

Offline przmor

• Toyot Spamer

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3363 dnia: 10 Maja 2018, 19:05:48 »
Szybkie pytanie, na które pewnie wielokrotnie padłą odpowiedź, ale jestem tu chyba za krótko i się jeszcze nie dokopałem. Wie ktoś od czego jest czujnik z prawej strony nawiewu na szybę w Aurisie I? Czujnik deszczu powinien być przy lusterku, zmierzchu powinien być od strony kierowcy. To coś od klimy? Tyle że ja mam ręczną...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3364 dnia: 10 Maja 2018, 20:03:13 »
Zapewne masz zaślepkę która wygląda jak "coś" Ja miałem w I ten sam dylemat.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3365 dnia: 10 Maja 2018, 22:02:29 »
Zaślepka z podłączonymi kabelkami? Zaślepka jest z drugiej strony i nie wystaje.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3366 dnia: 10 Maja 2018, 23:10:17 »
Czujnik "nasłonecznienia" do klimy z prawej, z lewej zaślepka do przyszłych zastosowań. ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3367 dnia: 10 Maja 2018, 23:49:41 »
Czujnik nasłonecznienia przy ręcznej klimatyzacji?

Offline eLogic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3368 dnia: 11 Maja 2018, 19:19:19 »
Kłaniam się uprzejmie Forumowicze. Posiadam Aurisa TS Hybrydę z 2015 z przebiegiem 102 tys. km i zauważyłem kilka niepokojących rzeczy i byłbym ogromnie wdzięczny, gdybyście odnieśli się do nich w kilku słowach - czy to jest normalne, czy coś się dzieje, a jeżeli tak, to co? Do rzeczy.

1. Po około godzinnym/półtoragodzinnym postoju Aurisa na miejscu parkingowym po wcześniejszej kilkudziesięciu kilometrowej trasie po mieście zauważyłem strużkę bezwonnego, nietłustego, wodnistego, błękitnego płynu. Co to może być?

2. Podczas jazdy z wyłączonym radiem zauważyłem bardzo wyraźne "sapnięcia" trwające około sekundy w okolicy pedałów/pod maską na początku naciskania pedału hamulca. Po sapnięciu następuje tyle samo trwające warknięcie silniczka elektrycznego (albo innego mechanizmu) z okolic nawiewów, ale też raczej pod maską. Nie ma to jednak nic wspólnego z dźwiękiem rekuperacji przy hamowaniu. Przy mocniejszym hamowaniu słychać natomiast wyraźne chrobotanie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3369 dnia: 11 Maja 2018, 20:53:59 »
zauważyłem strużkę bezwonnego, nietłustego, wodnistego, błękitnego płynu.

W którym miejscu?

Ad.2 pompka hamulcowa? Zweryfikuj czy to ten sam dźwięk któy słychać przy wsiadaniu do samochodu i wciśnięciu hamulca - jeszcze przed wciśnięciem "start" i uruchomieniem auta. "Rekuperacji" jak to nazwałeś to chyba piszczenie cewek ;)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eLogic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3370 dnia: 11 Maja 2018, 22:35:29 »
W którym miejscu?

Jestem głupi... Okazało się, że skrapla się po prostu skondensowana woda z klimatyzacji. Mam delikatnie pochylone miejsce parkingowe w garażu podziemnym co spowodowało, że wspomniana woda wypłynęła z pod auta zmywając przy tym wyschniętą resztkę niebieskiego płynu do spryskiwaczy... "Wycieku" więc nie ma.

Ad.2 pompka hamulcowa? Zweryfikuj czy to ten sam dźwięk któy słychać przy wsiadaniu do samochodu i wciśnięciu hamulca - jeszcze przed wciśnięciem "start" i uruchomieniem auta. "Rekuperacji" jak to nazwałeś to chyba piszczenie cewek ;)

Tak, to jest ten sam dźwięk, co przy naciskaniu hamulca jeszcze przed odpaleniem układu za pomocą przycisku START. Co kilka naciśnięć pojawia się jeszcze taki delikatne pomrukiwanie jakiegoś silniczka elektrycznego, czy czegoś podobnego.

To, co biorę za dźwięk rekuperacji, takie cichnące "ziuuu" (sory... :P) przy hamowaniu, to nie jest normalne?

Przepraszam za ewentualnie "śmieszne" problemy, ale nigdy w życiu nie jeździłem dłużej hybrydą i nie orientuję się jeszcze we wszystkich jej dźwiękach :)

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3371 dnia: 12 Maja 2018, 09:01:21 »
 Odnośnie czujnika nasłonecznienia, w serwisie (Częstochowa) uzyskałem informację, iż czujnik ten jest do klimy automatycznej, widocznie nie do końca się znają, skoro u Ciebie w manualu też jest taki ;-)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3372 dnia: 12 Maja 2018, 11:13:03 »
Odnośnie czujnika nasłonecznienia, w serwisie (Częstochowa) uzyskałem informację, iż czujnik ten jest do klimy automatycznej, widocznie nie do końca się znają, skoro u Ciebie w manualu też jest taki

A może produkują uniwersalne deski (optymalizacja kosztów) i pod jednymi "grzybkami" są czujniki , a pod innymi nie ma nic ("grzybek" jest tylko zaślepką) :)

PS

Wie ktoś od czego jest czujnik z prawej strony nawiewu na szybę w Aurisie I?

Tak mi się teraz pokojarzyło, że w samochodach które mają klimę automatyczną (czyli mają czujnik nasłonecznienia) w miejscu o którym piszesz jest wystająca tak kopułka (grzybek) a te które mają klimę ręczną w tym miejscu jest płaska zaślepka z otworkami do wyłamania.
Przynajmniej tak jest w pojazdach które znam i które użytkowałem z różnymi rodzajami klimy.
A domyślam się jest tak z powodu który opisałem powyżej.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2018, 11:25:11 wysłana przez tomery »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3373 dnia: 12 Maja 2018, 11:13:58 »
takie cichnące "ziuuu"

Tak, ledwo słyszalne, jak to szwagier powiedział gdy pochwaliłem mu się nabytkiem 2 lata temu: "jak w trajtku (trolejbusie) albo w tramwaju". Każdy hybrydziaż na początku delektuje się ciszą a potem zaczyna słyszeć dziwne dźwięki. W/g mnie wszystko w normie, niech służy.  :good:

Ostatnio jeździłem bez osłon baterii i z położonymi siedzeniami tylnymi i zacząłem słyszeć załączanie i wyłączanie przekaźnika baterii HV i pracyjący wentylator HV... :cool:
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2018, 11:16:02 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eLogic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3374 dnia: 12 Maja 2018, 11:26:13 »
Piękne dzięki za odpowiedź :) Przesiadłem się z poczciwej "studenckiej" Skody Fabii w "tedeiku", w której o jakiejkolwiek ciszy mowy być nie mogło, więc każdy dźwięk wydawany przez hybrydę wydaje się taki... nienaturalny. Szczególnie biorąc pod uwagę, że przez większość czasu nie słychać nic :) Jeszcze raz dzięki i szerokości życzę!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl