Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598230 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3585 dnia: 21 Sierpnia 2018, 16:12:57 »
Znowu od ciebie oberwałem, ale konkretnej odpowiedzi ni ma :( :( Maciej, zrozum, ja mam inne niż ty, podejście do eksploatacji i nie wmawiaj mi swojego toku myślenia, tylko, jeśli wiesz, odpowiedz, jaka jest żywotność tego wentylatora, a jeśli nie masz w tym doświadczenia, nie odzywaj się, proszę :( Mnie chodzi o to, czy jest ktoś, kto stale używał od nowości klimatyzacji i doczekał się awarii wentylatora i po jakim czasie. Klimatyzacja jest super, ale są warunki, że można ją i wentylator wyłączyć i po prostu otworzyć sobie szyby i czy warto i opłaca się to robić. Chciałbym uniknąć demontażu całej deski rozdzielczej, bo nie chodzi tylko o koszty, ale taki demontaż i ponowny montaż może spowodować, choć niekoniecznie, skrzypienie deski, bo wiadomo, różnie z taką operacją bywa. No a jeśli wentylator jest trwały albo i można go wymienić w Aurisie II bez demontażu deski, to sprawa byłaby dla mnie prosta i klarowna i miałbym większy komfort psychiczny.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2018, 16:38:52 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #3586 dnia: 21 Sierpnia 2018, 16:54:50 »
Znowu od ciebie oberwałem, ale konkretnej odpowiedzi ni ma[...]

Poprzednie auto kupiłem jako 5-letnie, sprowadzone z Niemiec. Przez kolejnych 10 lat , poza dobiciem 2x czynnika i coroczną wymianą filtrów, nic przy klimatyzacji nie było robione. Jako, że automatyczna, to zawsze była włączona (365 dni w roku), co najwyżej latem przestawiana na 19-19,5 a zimą na 20,5-21. Wystarczy?
Wyłączać -  chcesz, to wyłączaj. Szyby się otwiera, jak chcesz koniecznie szybko przewietrzyć auto po dłuższym postoju na patelni.
Dlatego też zapytałem czy chcesz w podobny sposób oszczędzać przekładnię kierowniczą - wystarczy rzadziej zakręcać, albo fotele - można schudnąć i na dłużej starczą...
To dokładnie ten sam tym kombinowania...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3587 dnia: 21 Sierpnia 2018, 17:46:22 »
No w końcu odpowiedziałeś z sensem. Można? Można. I skoro w 5 letnim aucie przez następne tyle lat, wentylator wytrzymał przy stale używanej klimatyzacji, to można wnioskować, że jest on trwały, choć poczytałbym jeszcze, co piszą inni, bo nie mam już do ciebie pewności z powodu twoich specyficznych poglądów. W najnowszym "Motorze" napisali o klimatyzacji i że w klimatyzacji automatycznej wentylator stale pracuje i dlatego szybko się psuje i to zasiało ziarnko niepewności u mnie i chciałem to zweryfikować. Ale Maciej, z tą kierownicą i fotelem to już piszesz grube głupoty typu nie rób za często kopy, to oszczędzisz kibel i wodę i można się tak czepiać i czepiać bez końca, eh, Maciej, Maciej..
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2018, 17:51:53 wysłana przez fynooh »

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3588 dnia: 21 Sierpnia 2018, 18:31:36 »
Ten wentylator nie jest tylko od klimatyzacji. Działa również po wyłączeniu klimatyzacji podczas przewietrzania wnętrza samachodu czy ogrzewania zimą. W normalnej eksploatacji w zasadzie jest cały czas włączony.  Nie wyobrażam sobie jazdy bez dostępu świeżego powietrza z klimą w lecie, ogrzewaniem w zimie czy samym nawiewem. Turbina nawiewu jest widoczna po zdjęciu schowka i chyba można ją zdemontować bez rozbierania kokpitu.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3589 dnia: 21 Sierpnia 2018, 18:56:55 »
Im mniej z klimy korzystasz tym bardziej staję się z czasem problematyczna. Samochód musi być w ruchu by być w formie tak samo jak i jego podzespoły

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3590 dnia: 21 Sierpnia 2018, 23:15:22 »
170 tys. km i wentylator zyje.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3591 dnia: 22 Sierpnia 2018, 08:02:42 »
Swoją drogą tyle dziwnych pytań co fynooh zadaje na forum i ilość postów, którą tworzy... Nigdy bym nie wpadł na sprawdzanie żywotności wentylatora... A no i to, że nie dostał ostrzeżenia za żadnego dubla - prawie za każdym razem post pod postem

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3592 dnia: 22 Sierpnia 2018, 17:03:33 »
A no i to, że nie dostał ostrzeżenia za żadnego dubla - prawie za każdym razem post pod postem
Mnie też to przeszkadza. Na innych forach da się usunąć pomyłkowy post i zrobić porządek, a tu nie.

170 tys. km i wentylator zyje.
Dziękuje paru osobom za odpowiedzi. Ja też korzystam niemal zawsze z klimatyzacji. Poznałem już, jaki jest urok jazdy przy zamkniętych oknach, no i nawet to, że do wnętrza nie dostaje się tyle kurzu i zanieczyszczeń, co przy otwartych oknach. Będę teraz spokojniejszy o wentylator, skoro po takim przebiegu, jeszcze on żyje :)

Turbina nawiewu jest widoczna po zdjęciu schowka i chyba można ją zdemontować bez rozbierania kokpitu.
To świetna wiadomość, oby była prawdą :)

Swoją drogą tyle dziwnych pytań co fynooh zadaje na forum i ilość postów, którą tworzy... Nigdy bym nie wpadł na sprawdzanie żywotności wentylatora...
Lubię być wnikliwy i popytać nawet o niby pierdoły. Będzie tych pytań z czasem coraz mniej, luzik ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3593 dnia: 22 Sierpnia 2018, 17:18:09 »
Tu na forum ktos chyba opisywal naprawe wentylatora, z tego co pamietam byly zdjecia z tej operacji.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3594 dnia: 22 Sierpnia 2018, 23:09:22 »
 <zalamka>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Piotr B.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3595 dnia: 22 Sierpnia 2018, 23:17:53 »
Witam,
Ktoś mi odpowie jakie czynności wykonuje serwis przy przeglądzie gwarancyjnym po 15 000 km ? 
Dotyczy Auris II 1,2T
Z gory dziękuję :-)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3596 dnia: 23 Sierpnia 2018, 12:19:19 »
Telefon do ASO wykonaj

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3597 dnia: 23 Sierpnia 2018, 12:52:50 »
Przecież masz napisane w książce serwisowej, co podlega kontroli po 15 kkm. Jest też wątek na forum z cenami i zakresami, co ludzie wrzucają.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3598 dnia: 23 Sierpnia 2018, 15:06:46 »
W mojej  1.2 t przy 15 tys.wymienione tylko olej i wszystkie filtry taka jest informacja w bazie a teszta czynnosci kontrolnych opisana jest w książce serwisowej

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3599 dnia: 26 Sierpnia 2018, 10:13:04 »
Panowie, luźne pytanko. Jakie macie nastawione u siebie temperatury w klimatyzacji w lecie w upały, a jakie zimą? :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl