Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597681 razy)

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3900 dnia: 15 Stycznia 2019, 20:46:06 »
W/g mnie kluczowy jest rodzaj nawierzchni oraz siła tarcia.  Przyjmując, że poruszają sie po asfalcie to szybciej pobocze zaliczy cięższy pojazd, większa siła odśrodkowa.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3901 dnia: 15 Stycznia 2019, 20:47:23 »
Mały szybciej wpadnie. A dokładnie jego mniejszą inercja wymusza szybsze kontry a gdzieś jest granica ludzkich reakcji.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3902 dnia: 15 Stycznia 2019, 22:16:25 »
Tez uważam że mały, testowałem na rowerze nie raz :cool: Nie masz czasu na reakcję. Duży ma większą bezwładność ale wtedy pomimo ze reagujesz to on i tak robi swoje  :beer:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3903 dnia: 15 Stycznia 2019, 23:04:58 »
Moje zdanie i praktyka jest takie, że duży ma większą wagę i bezwładność i bardziej leci, gdzie chce. Jeżdżę większą toyota, ale mam też malutkie seicento, w którym świetnie czuję sie na sliskich drogach :)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2019, 23:07:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3904 dnia: 15 Stycznia 2019, 23:52:00 »
Pytanie jest niby konkretne, ale potem wszystko zależy od ...
Poślizg to pokonanie siły tarcia. A tarcie zależy od siły nacisku i współczynnika tarcia (ważne: nie zależy od powierzchni styku). Więc na pozór, dużego trudniej wprowadzić w poślizg. Ale nie można pominąć sił bocznych (są zawsze), które dla dużej masy są odpowiednio większe. W efekcie obaj tak samo wylądują w rowie, ale u małego będzie w tym więcej dynamiki, reszta zależy od innych szczegółów (np. rozstaw osi, możliwa szybkość kontrowania kierownicą).
Tak zadane pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.  Trzeba i tu i tam uważać. Reszta to gdybanie ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3905 dnia: 16 Stycznia 2019, 10:23:53 »
Mały ma niską masę i lekki tył. A co za tym idzie łatwiej zarzuci tyłem.
Nie musi mieć lekkiego tyłu (patrz maluch), a i tak jak depniesz to Cię obróci na śliskim.
Ogólnie potwierdzam. Kiedyś w potężny deszcz zaczęło mnie nosić po autostradzie więc zwolniłem do 70 km/h, a TIR nic sobie z tego nie robił i wyprzedzał wszystkie osobówki za i przede mną.

Offline hurrikhan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3906 dnia: 16 Stycznia 2019, 11:27:42 »
ma ktoś jakiś schemat, instrukcje, albo wie z doświadczenia, jak rozebrać  plastikowe osłony po boku bagażnika w kombi? musze się dobrać do rączki, która służy do składania oparć foteli bo spadła z niej linka.
Auris II FL
thx

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3907 dnia: 16 Stycznia 2019, 14:48:03 »
Witam.
Odkręcasz haczyk na zakupy. Pod klamką do której chcesz się dostać jest zaślepka którą wyjmujesz i pod nią jest śruba, następna jest u góry na wysokości tylnego oparcia. Następnie dwie śruby na progu załadunkowym od wewnątrz bagażnika ( chromowane " uszy" ) ,ściągasz uszczelkę bagażnika, a reszta już siedzi na zatrzaskach. Ciągniesz i puszczają zatrzaski. Nie pamiętam tylko, czy nie trzeba złożyć oparcia i wyciągnąć plastikowego boczku między oparciem siedzenia, a drzwiami. Też jest tylko na zatrzaskach trzeba wyjąć uszczelkę drzwi i wychodzi.Demontaż plastików zaczynasz od listwy na progu  załadunkowym, następnie ciągniesz za boczek w bagażniku, po odchyleniu będziesz miał dostęp do linki.

Offline drevko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3908 dnia: 16 Stycznia 2019, 21:33:51 »
Co do tego poslizgu i wypadania z zakretu; wg mnie zalezy od relacji pędu (masa X predkosc) do przyczepnosci (wielkosc opony, stan opon i zawieszenia, rodzaj drogi, warunki pogodowe). Zakladajac oczywiscie dobry stan zawieszenia i ukladu kierowniczego.

Jesli na sluch jednoznacznie odpowiedziec: szybciej wypadnie lekki. W autach rajdowych na takim rajdzie finlandii zakladaja waskie opony dla lepszej przyczepnosci. Na lod waskie opony i kolce. Waskie zeby zwiekszyc nacisk kola do drogi. Oczywiscie fizyki sie nie oszuka i gdy ten nacisk bedzie za duzy-bedzie poslizg.

A najlepsza odpowiedzia bedzie CO WY ROBILISCIE W SEJCZENTO?;)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2019, 21:35:24 wysłana przez drevko »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3909 dnia: 16 Stycznia 2019, 21:36:15 »
Koledzy - spotkajmy się na jakimś torze i wtedy można samemu sprawdzić - każdy się przekona

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3910 dnia: 16 Stycznia 2019, 21:58:27 »
Yeeeee  :cool:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3911 dnia: 17 Stycznia 2019, 15:04:18 »
Tez uważam że mały, testowałem na rowerze nie raz :cool: Nie masz czasu na reakcję. Duży ma większą bezwładność ale wtedy pomimo ze reagujesz to on i tak robi swoje  :beer:

Dzisiejszego poranka i ja miałem "przyjemność" doświadczyć rowerowego  crash test-u, boczny zefirek, oblodzona droga i w efekcie złamany palec i poździerane kolana  :-(

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3912 dnia: 17 Stycznia 2019, 19:33:07 »
Dzięki za odpowiedzi, z których wnioskuję, że nie ma znaczenia, czy duży czy mały. Każdy może wpaść z poślizg, choć mnie nadal wydaje się, że moje malutkie seicentko jest pod tym względem pewniejsze od mojej dużej toyoty. Po prostu lepiej mi się nim jeździ i ślizga w zimie. Zamknijmy już ten temat, żeby nie przeciągać.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Bart

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3913 dnia: 20 Stycznia 2019, 21:39:22 »
Witam,
Chciał bym zapytać o dostęp do ustawień poprzez komputer w Auris II HB 1,6 rocznik 2013. Jak wchodzę w "Setup" następnie "Vehicle" -> "Vehicle setting" brak tam jest możliwości jakichkolwiek ustawień - puste pola. Dodam że brak też jest nawigacji, ale to doczytałem że brak odpowiedniego modułu.
Pytanie czy Vehicle setting zależne jest od model ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3914 dnia: 21 Stycznia 2019, 18:46:05 »
Tak. Zależy od modelu stacji i wyposażenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl