Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595314 razy)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5085 dnia: 19 Czerwca 2020, 13:38:50 »
Pewnie ma to taki sens, żeby po każdej jeździe darmo nie kręcił wentylatorem, np. jak ktoś wyskoczy do sklepu na 15-20 minut i zaraz jedzie dalej.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5086 dnia: 19 Czerwca 2020, 17:59:46 »
Nie zrozumiałeś czegoś? Staram się po polsku, czasem nie wyjdzie.
Bardziej rażące błędy ortograficzne i stylistyczne zwykle przechodzą. A tu nagle bum

KoMarek, nie złość się, ale trudno trafić na bardziej rażący błąd. "Do puki" to ortograficzny rekord świata ostatnich miesięcy. Nie miej mi tego za złe, że to wytknąłem, bo teraz na pewno utrwali ci się na zawsze prawidłowy wyraz, a tak to byś pisał te "do puki" i narażał się na śmieszność w różnych miejscach, tu na forum też. 3maj się, chciałem dobrze :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5087 dnia: 19 Czerwca 2020, 21:27:19 »
Wcześniej w focusie stosowałem to osuszanie przez 12 lat nic z klimy nie śmierdziało. Jeżeli wyłączymy klimę jak wiecie jest tam dużo wilgoci, którą widać często pod autem. Wilgotność, ciepło to idealne warunki dla grzyba. Jeżeli przedmuchamy system chłodzenia samochodu, będzie  sucho i nie będzie śmierdzieć. Trzeba o tym pamiętać, co nie jest łatwe przy automatycznej klimatyzacji

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5088 dnia: 19 Czerwca 2020, 22:57:02 »
co nie jest łatwe przy automatycznej klimatyzacji

Bardzo łatwe. Wyłączasz samą sprężarkę przyciskiem A/C i sprzęt się suszy, bo nawiewy cały czas pracują.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5089 dnia: 20 Czerwca 2020, 07:47:06 »
Nie chodziło mi o sprawę techniczną, ale o wygodę. Ustawisz sobie auto i klimy nie dotykasz. W ręcznej klimę wachlujesz siłą nawiewu i temperaturą. Tu zapominasz o klimie

Offline skellige

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5090 dnia: 20 Czerwca 2020, 09:43:30 »
Może wersja skandynawska?

Auto z Niemiec i wersja skandynawska ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5091 dnia: 20 Czerwca 2020, 22:11:12 »
W ręcznej klimę wachlujesz siłą nawiewu i temperaturą

Zaraz, chwilka. Chodzi ci o klimę całkowicie ręczną, w innym aucie, czy tryb ręczny w Aurisie? Bo tryb ręczny w Aurisie to, podobnie jak w auto, nastawiasz stałą temperaturę, kierunki nawiewów i ich siłę i też zapominasz o klimie. A jeśli ci chodzi o klimę całkowicie ręczną, to masz rację, trzeba trochę "wachlować" ustawieniami, głównie temperaturą, bo zawsze jest albo za zimno, albo za ciepło. Nadal jednak nie rozumiem, o co ci chodzi w tym stwierdzeniu poniżej :o
Trzeba o tym pamiętać, co nie jest łatwe przy automatycznej klimatyzacji
co tu nie jest łatwe, skoro wszystko jest łatwe? :o

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5092 dnia: 20 Czerwca 2020, 22:20:44 »
W ręcznej klimę wachlujesz siłą nawiewu i temperaturą

Zaraz, chwilka. Chodzi ci o klimę całkowicie ręczną, w innym aucie, czy tryb ręczny w Aurisie? Bo tryb ręczny w Aurisie to, podobnie jak w auto, nastawiasz stałą temperaturę, kierunki nawiewów i ich siłę i też zapominasz o klimie. A jeśli ci chodzi o klimę całkowicie ręczną, to masz rację, trzeba trochę "wachlować" ustawieniami, głównie temperaturą, bo zawsze jest albo za zimno, albo za ciepło. Nadal jednak nie rozumiem, o co ci chodzi w tym stwierdzeniu poniżej :o
Trzeba o tym pamiętać, co nie jest łatwe przy automatycznej klimatyzacji
co tu nie jest łatwe, skoro wszystko jest łatwe? :o
Już tłumaczę. W klimie ręcznej musisz bardziej przejmować się klimatyzacja, dlatego masz przycisk auto, by ona dobierała temperaturę w zależności od np nasłonecznienia, masz taki czujnik w automacie. Większość ludzi mających klimę automatyczna zapomina o niej. Taką mam opinię

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5093 dnia: 20 Czerwca 2020, 23:14:16 »
Nie da się zapomnieć o auto klimatyzacji. Przecież się czuje, jak ona pracuje. Kierowca nie może zapominać o elementach obsługi auta, no chyba że skończony hapal  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2020, 23:32:16 wysłana przez fynooh »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5094 dnia: 21 Czerwca 2020, 08:39:14 »
Nowoczesne systemy są po to by nas wyręczać w codzienności. Dane włączają światła, wycieraczki, zmieniają drogowe na mijania, ściemnieją lusterko, regulują prędkość samochodu, ustawiają do na pasie ruchu, lub nawet parkują. Po to by kierowca skupił się na prowadzeniu i starają się eliminować jego błędy. Zostawmy już ten temat

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5095 dnia: 21 Czerwca 2020, 09:16:34 »
Cytat: irekwielki
Już tłumaczę. W klimie ręcznej musisz bardziej przejmować się klimatyzacja, dlatego masz przycisk auto, by ona dobierała temperaturę w zależności od np nasłonecznienia, masz taki czujnik w automacie. Większość ludzi mających klimę automatyczna zapomina o niej. Taką mam opinię
Kolego - przeczytaj uważnie, co napisałeś, a co zacytowałem wyżej.  Z powyższego zdania można wnioskować, że przycisk auto jest w klimatyzacji ręcznej. Jeśli chciałeś napisać, że przycisk auto jest w klimatyzacji automatycznej, a chyba o automatycznej klimatyzacji myślałeś, to wystarczyło po wyrazie "dlatego" wstawić wyrazy "w klimatyzacji automatycznej" i sens napisanego przez Ciebie zdania byłby zupełnie inny niż ze zdania, które napisałeś - byłby jednoznaczny.
Wypowiedzi na forum są czytane przez wszystkich użytkowników, a nie tylko przez biorących udział w dyskusji, bo biorącym udział w dyskusji jest łatwiej domyślić się, o co chodzi autorowi. Forum to serwis społecznościowy publiczny.
Zanim wyślesz swoją wypowiedź, przeczytaj uważnie ją ze 2 razy i sprawdź na podglądzie jej treść. 

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5096 dnia: 21 Czerwca 2020, 09:22:35 »
Odpowiem szybko, by nie śmierdziało z klimy, 10 minut przed wyłączeniem auta wyłączany kompresor klimatyzacji przyciskiem A/C, następnie ustawiamy nawiew na maksa. W ten sposób osuszamy jak suszarką układ układ wentylacji wraz z parownikiem.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5097 dnia: 21 Czerwca 2020, 11:03:02 »
Odpowiem szybko, by nie śmierdziało z klimy, 10 minut przed wyłączeniem auta wyłączany kompresor klimatyzacji przyciskiem A/C, następnie ustawiamy nawiew na maksa. W ten sposób osuszamy jak suszarką układ układ wentylacji wraz z parownikiem.

A co poradzisz jak ktos jezdzi glownie po miescie i robo max 2-4km?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5098 dnia: 21 Czerwca 2020, 11:07:32 »
Większość ludzi już potwierdziło że jazda przez cały rok na klimie usterkę niweluje. Po każdym zakupie auta walalilo stara szmata i po kilku tygodniach na klimie problem zniknął już na trzeci czy czwarty rok.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5099 dnia: 21 Czerwca 2020, 11:15:28 »
Większość ludzi już potwierdziło że jazda przez cały rok na klimie usterkę niweluje. Po każdym zakupie auta walalilo stara szmata i po kilku tygodniach na klimie problem zniknął już na trzeci czy czwarty rok.
Jezdze caly rok na klimie a wali stara szmata.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl