Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596278 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5175 dnia: 25 Lipca 2020, 14:03:09 »
Wiele aut używanych kupowałem i nigdy świadectwa homologacji na oczy nie widziałem.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5176 dnia: 25 Lipca 2020, 17:03:05 »
Przyszedł czas na sprzedaż mojego pięknego Aurisa, ale zbladłam szykując dokumenty. Zapadło się pod ziemię świadectwo homologacji (albo go nie miałam? hm...)
Nie mniej jednak... czy jest możliwość uzyskania gdzieś duplikatu? Auto cały czas prowadzone w jednym ASO, czy oni jakoś mogą pomóc?
W karcie pojazdu jest numer świadectwa, więc mogłoby się wydawać, że nie powinien to być problem.

Ktoś coś podpowie?

Czy Ci potrzebne będzie świadectwo homologacji, tego nie wiem. Natomiast ja kupiłem Priusa w Holandii, i potrzebowałem świadectwo homologacji (u mnie to się nazywa, Pojazdy kompletne świadectwo zgodności WE) aby dostać pozwolenie na bezpłatne parkowanie hybrydy we Wrocławiu. Niestety mój Prius nie miał tego w dokumentach. Zadzwoniłem do ASO Wrocław. Początkowo gość sugerował abym napisał pismo do NL, jednak poprosiłem o pomoc, to gość dał mi telefon do Toyota Motor Poland, do gościa który się tym zajmują. Więc zadzwoniłem i załatwiłem duplikat, który mi przysłali w ciągu 2 tygodni.
Powodzenia. 

Offline Andrzej S.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5177 dnia: 25 Lipca 2020, 19:35:49 »
Dzień dobry. Proszę o pomoc i podpowiedź co trzeba wymienić aby moją Corollę naprawić. Corolla e12 1.4 d4d skrzynia MMT. Stojąc w korku lub na skrzyżowaniu samoczynnie wyłącza się z 1 na N. Trzeba zgasić samochód, odczekać chwilę, ponownie odpalić i czasami włączy się bieg i można jechać ale czasami czynność trzeba powtórzyć raz czy dwa.  Nie można tak jeździć jeden mechanik mówi że sprzęgło do wymiany inny że siłownik? W ASO Toyoty powiedzieli że trzeba zrobić kalibracje ale po tej czynności może się okazać że nie wyjadę z serwisu i trzeba będzie wymieniać sprzęgło i może coś jeszcze. Koszty trudne do przewidzenia. Będę wdzięczny za pomoc. W moim regionie trudno o dobrych mechaników co znają się na takich skrzyniach. Podobno ASO w 2009 roku prowadziło jakąś akcję serwisową związaną z tą skrzynią i konkretnie z taką usterką. Może ktoś z forumowiczów coś wie co wymieniali czy naprawiali. W ASO obecni pracownicy albo naprawdę nie wiedzą albo "udają głupiego"

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #5178 dnia: 25 Lipca 2020, 22:12:47 »
Napisz do kolegi "mech z toyoty" on jest fachowcem od skrzyń mmt. Na pewno Ci pomoże.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5179 dnia: 26 Lipca 2020, 02:51:04 »
Tja i doradzi zalać skrzynię olejem 10W40 , https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=47922.0

70% jeżdżę po mieście ;) dlatego zajechałem aku

Masz w aucie mądre ładowanie aku , czy start-stop , bo hybrydy nie masz raczej ?
Ja można rzec 90% po mieście i jest ok .

Dziś pierwszy raz wywaliło mi nieprawidłowe hasło ,ale ponownie wpisane i ok .

nigdy świadectwa homologacji na oczy nie widziałem.

Dokładnie ja też ,ale nowe czasy idą ,co jakiś czas coś się zmienia .

Ktoś wie gdzie są jakieś spisy kampanii dla Aurisów II ,w podziale na lata ?
Czy w zwykłym radiu ori jest opcja powrotu do ustawień fabrycznych ?
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2020, 03:04:26 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5180 dnia: 26 Lipca 2020, 11:53:21 »
A propos tych kampanii dla różnych aut, ile czasu jest na załapanie się na jakąkolwiek akcję? Czy nie ma ograniczeń czasowych?
Pytam, bo skąd mam mieć pewność, że poprzedni właściciel nie olał sprawy, albo w ogóle nie wiedział i może pominął jakąś akcję?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5181 dnia: 26 Lipca 2020, 12:04:47 »
sprawdź sobie sam po nr VIN
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe

Cytat: przmor w Wczoraj o 14:03:09

nigdy świadectwa homologacji na oczy nie widziałem.

Dokładnie ja też ,ale nowe czasy idą ,co jakiś czas coś się zmienia .
bo jest wydawane w salonie razem z nowym autem. W przypadku samochodu z drugiej ręki ginie gdzieś po drodze.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2020, 12:06:56 wysłana przez bazi »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #5182 dnia: 26 Lipca 2020, 13:51:08 »
Tja i doradzi zalać skrzynię olejem 10W40
Dlaczego obrażasz jednego z najlepszych fachowców we Wrocławiu, mówię o koledze "mech z toyoty". Przeczytałem cały wątek i nie ma tam ani jednej wypowiedzi kolegi mech z Toyoty. Chyba go pomyliłeś z kimś innym.

Offline paser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5183 dnia: 26 Lipca 2020, 18:29:10 »
Pytanie trochę z innej beczki,
Przymierzam się do wymiany wszystkich szyb bocznych w moim aurisie w ASO Toyoty. (poprzedni właściciel najwidoczniej skrobał szyby szpachelką bo są tak zjechane, że o mamo)

Czy jest się czego obawiać przy takiej wymianie? Że coś urwą, wyłamią, porysują plastiki?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5184 dnia: 26 Lipca 2020, 19:50:56 »
bo jest wydawane w salonie razem z nowym autem. W przypadku samochodu z drugiej ręki ginie gdzieś po drodze.
Ja mam. U mnie nie zginie, jak będę sprzedawał Aurisa ;)

Czy jest się czego obawiać przy takiej wymianie? Że coś urwą, wyłamią, porysują plastiki?
Wiesz, każdemu może się coś zdarzyć, ale salonowi ASO to ufałbym najbardziej. Oni Toyoty robią na co dzień, więc mają wprawę w takich wymianach. Już bez przesady z tymi obawami. Na pewno ci nie powyrywają, nie połamią i nie porysują :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5185 dnia: 27 Lipca 2020, 08:25:52 »
Auris II 1.33 '17.
Gdzie szukać dostępu do parownika klimy, żeby wpuścić w niego środek odgrzybiający? Jest dostęp od "slotu" na filtr kabinowy, czy jednak trzeba głębiej kombinować?
Zmagam się z problemem przykrego zapachu z nawiewów...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5186 dnia: 27 Lipca 2020, 09:15:48 »
Jak wyjmiesz zespół wentylatora to masz dostęp do parownika.
Można też zrobić dziurę w dukcie prowadzącym do parownika (wygląda jak stopa - wychodzi na lewo dół od wentylatora)

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #5187 dnia: 27 Lipca 2020, 17:25:03 »
Czy ktoś próbował zamontować antenę radia typu shark w auriusie hybrydzie z przed liftu? Coś trzeba majstrować poważniej? I co tankujecie do hybrydy 95 czy 98? :)
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5188 dnia: 27 Lipca 2020, 18:57:23 »
już Ci odpisywałem na fejsie, że auta są strojone pod 95 i nie ma sensu wlewać 98...

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #5189 dnia: 27 Lipca 2020, 19:15:47 »
A dziękuję TheMrSkiBar, wybacz ale z FB nie korzystam :P. A co z tą anteną ktoś kombinował?
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl