Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596784 razy)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5280 dnia: 05 Września 2020, 23:48:41 »
Nie działa. Odnośniki mają podwójne końcówki .pl.pl

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5281 dnia: 06 Września 2020, 12:53:27 »
po za Hybrydą ciężko o automat w przyzwoitej cenie i w miarę niskim spalaniem
Dodam jeszcze że automat w hybrydach toyoty jest bezawaryjny. Poczytaj o skrzyni e-cvt. Ja właśnie z powodu e-CVT kupiłem hybrydę! Najlepiej wypożycz hybrydę i zobacz jak się jeżdzi, lub umów się na jazdę próbną w ASO.

Chciałem Was zapytać, czy możecie przejść np. z działu Aurisa na dział Priusa (poprzez garaż)? Mnie się od kilku dni nie udaje. Gdy próbuje pojawia się (ta witryna nie dostepna).

Jechałem kiedyś starszym Priusem. Minusem że auto jeździ jak tramwaj i wyje silnik przy wjeżdżaniu po górę i na autostradzie. Reszta same plusy. Nie wiem jak to działa w Aurisie.

Tak samo.

To może inaczej zapytam. Jaki jest sens dopłacać 22900 zł do hybrydy z CVT jak można kupić Aurisa 1.2T  z tego samego roku i z tym samym przebiegiem i zostaje mi w kieszeni prawie 23 000 zł ?

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-hybrid-135-premium-1wlasciciel-vat2-9563521329

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-1-2-turbo-serwis-aso-navi-9662746760
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5282 dnia: 06 Września 2020, 15:12:16 »
Sam powinieneś wiedzieć czego od auta oczekujesz. Lubisz ręcznie zmieniać biegi? Dużo jeździsz?Hybryda zapewne spokojnie do pół miliona kilometrów się doturla bez wielkich nakładów finansowych a kto wie czy 1.2T już przy 100tys.km nie okaże się skarbonką? Poza tym jeśli hybryda jeździła po mieście to silnik spalinowy ma połowę przebiegu auta.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5283 dnia: 06 Września 2020, 16:07:30 »
Sam powinieneś wiedzieć czego od auta oczekujesz. Lubisz ręcznie zmieniać biegi? Dużo jeździsz?Hybryda zapewne spokojnie do pół miliona kilometrów się doturla bez wielkich nakładów finansowych a kto wie czy 1.2T już przy 100tys.km nie okaże się skarbonką? Poza tym jeśli hybryda jeździła po mieście to silnik spalinowy ma połowę przebiegu auta.

Czyli hybryda to idealne auto na TAXI. Ja dużych przebiegów nie robie teraz. Max 10K rocznie tylko ten automat to by się przydał ale nie jest niezbędny. Zależy jaki i za ile. Innym rozwiązaniem było by kupić Aurisa hybrydę przed liftingiem w podobnej cenie co ten nowszy 1.2 T. Wnioskuje że dużo większy przebieg hybrydy nie jest problemem. Tu mam jakiś ciekawy.   https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-9654851754

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5284 dnia: 06 Września 2020, 16:45:50 »
Mam z tego samego roku tylko kombi no i przebieg 260tys.km. Należałoby sprawdzic w jakim stanie jest bateria i czy przedłużana była gwarancja na nią. 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5285 dnia: 06 Września 2020, 18:44:49 »
Mam z tego samego roku tylko kombi no i przebieg 260tys.km. Należałoby sprawdzic w jakim stanie jest bateria i czy przedłużana była gwarancja na nią.
A gdzie sprawdzić kondycję baterii ? ASO Toyoty ? Trzeba się umawiać ?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #5286 dnia: 06 Września 2020, 19:41:11 »
Można w ASO Toyota - koszt 200 zł lub za pomocą aplikacji Hybrid Assistant i Hybrid Reporter, ale wówczas trzeba umieć interpretować ich wyniki bo informacji jest dużo i szczegółowo.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5287 dnia: 07 Września 2020, 22:37:10 »
Można w ASO Toyota - koszt 200 zł lub za pomocą aplikacji Hybrid Assistant i Hybrid Reporter, ale wówczas trzeba umieć interpretować ich wyniki bo informacji jest dużo i szczegółowo.
A skrzynia Automatyczna bezstopniowa (Multidrive S) np. w wersji 1.6 to to samo co eCVT ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5288 dnia: 07 Września 2020, 22:49:53 »
A skrzynia Automatyczna bezstopniowa (Multidrive S) np. w wersji 1.6 to to samo co eCVT ?
Nie. Ecvt to zupelnie cos innego niz CVt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5289 dnia: 07 Września 2020, 23:27:59 »
Hybryda nie ma sprzęgła, nie ma skrzyni biegów, nie ma rozrusznika, nie ma alternatora, nie ma paska klinowego czyli całego źródła problemów w autach z klasycznym napędem. Zamiast tego ma układ hybrydowy składający się z silnika spalinowego przekladni planetarnej, dwóch silników-generatorow elektrycznych, falownika i baterii trakcyjnej. Ma więcej elektroniki, która jest jednak mniej zawodna niż mechanika. Wszystko jest opisane na tym forum. Poszukać, poczytać.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5290 dnia: 09 Września 2020, 21:22:53 »
Hybryda nie ma sprzęgła, nie ma skrzyni biegów, nie ma rozrusznika, nie ma alternatora, nie ma paska klinowego czyli całego źródła problemów w autach z klasycznym napędem. Zamiast tego ma układ hybrydowy składający się z silnika spalinowego przekladni planetarnej, dwóch silników-generatorow elektrycznych, falownika i baterii trakcyjnej. Ma więcej elektroniki, która jest jednak mniej zawodna niż mechanika. Wszystko jest opisane na tym forum. Poszukać, poczytać.
Dobra namówliście mnie - najwyżej będzie na Was.  :cheesy: Zaliczkowałem Hybrydę. 2016r. wersja PREMIUM. Przejażdżka super. Wcale silnik nie wyje jak kiedyś w Priusie jechałem. Wszystko ładnie wyciszone. W porównaniu do Aursia diesel to cicho jak w bibliotece. W związku z tym będę miał kilka pytań. Na początek: 1. Jaki ma być olej silnikowy do Hybrydy. 2. Jaka jest pojemność akumulatora 12V i kiedy go trzeba wymienić na nowy. 3. Jakie są żarówki w przednich reflektorach. 4. Jakie płyny i filtry są do wymiany przy 75 tyś km. a jakie w późniejszych przeglądach.  5. Czy można dokupić dojazdówkę zamiast zestawu naprawczego i czy ma to sens. (i czy w samochodzie jest wogóle podnośnik i klucz do kół). 6. Jaka jest pojemność baku w HB bo są rozbieżności w jednych źródłach jest 45 a w innych 50 litrów. 7. Czy jest sens tankowania PB 98 zamiast PB 95. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2020, 21:39:48 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5291 dnia: 10 Września 2020, 17:59:53 »
1. 0w20
5. Można. Ma sens. W ASO dokupiłem za 700 zł. zestaw koła dojazdowego z podnośnikiem i kluczem.
6. Po zapaleniu rezerwy do pełna tankuję około 35 do 40 litrów po przejechaniu 600 - 700 km.
7. Nie ma.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #5292 dnia: 11 Września 2020, 10:15:10 »
Hybryda nie ma sprzęgła, nie ma skrzyni biegów, nie ma rozrusznika, nie ma alternatora, nie ma paska klinowego czyli całego źródła problemów w autach z klasycznym napędem.

Wszystko prawda, nic nie mam przeciwko hybrydom, ale...
Przez ponad 20 lat i kilka aut z powyższego zestawu regenerowałem tylko chyba rozrusznik jakieś 15 lat temu za około 200zł...
Prócz tego miałem problem ze skrzynią biegów, ale to było auto znane z tej skrzyni... A zawsze jeździłem autami używanymi min. 5 letnimi a obecnie od 5lat autem, które ma obecnie ponad 17 lat. Oczywiście auta dobierałem świadomie...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Paablod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5293 dnia: 11 Września 2020, 10:24:12 »
Auris TS 2017:
1. Czy kojarzy ktoś od czego jest pozostawiona wtyczka za schowkiem?

2. Od czego zależy funkcja zamykania/otwierania wszystkich szyb przyciskiem kierowcy? Mam niby klawisze bez napisu AUTO, które niby wg instrukcji powinny mieć tą funkcję. Szkoda też, że Toyota nie poszła śladem Forda gdzie kierowca zawsze może sterować szybami pasażerów, nawet jeśli je zablokował.

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5294 dnia: 11 Września 2020, 15:36:30 »
Może banalne pytanie, ale wolę się upewnić. Zastanawiam się nad zakupem kompletu felg stalowych na zimę do mojego aurisa z 2016r. Na lato mam komplet oryginalnych felg aluminiowych z czujnikami, do tych stalówek jednak czujników bym już nie dokupował. Wiem, że bez czujników zapali się kontrolka na desce. Mam jednak pytanie, czy zapala się tylko kontrolka, czy jest również jakiś sygnał dźwiękowy? Jeśli tylko kontrolka do jakoś przeżyję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl