Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595355 razy)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5310 dnia: 19 Września 2020, 08:24:51 »
jak macie problemy z widzeniem do przodu to założenie czujników z przodu razem w wyłącznikiem pod kierownicą to pół godziny roboty podłączania i przepłątywania przewodów...
+ godzina roboty na zdjęcie zderzaka wywiercenie otworów i montaż czujników.
Jak sami tego nie ogarniacie to pierwszy lepszy mechanik od napraw blacharskich wam to ogarnie za stówkę...
Tylko polecam nie oszczędzać na czujnikach, bo te najtańsze na allegro to działają jak chcą...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5311 dnia: 19 Września 2020, 21:26:02 »
Dla mnie te czujniki to nie jest dobry pomysł. Ja mam je tylko z tyłu /z przodu nie potrzebuję/ i piszczą mi natarczywie i często. Wytaczam się z garażu - piszczą, wycofuję na ulicę przez własną bramę - piszczą, na parkingach piszczą irytująco często, głównie wtedy irytująco, kiedy cofam obok innego pojazdu albo przeszkody. Z boków mam lusterka, niepotrzebne są te czujniki. Czujniki powinny działać tylko do tyłu, z boków nie. A ty radzisz jeszcze zakładać czujniki z przodu, zwariować by można od tego pisku. Z tyłu najlepsza jest kamera cofania, z przodu własne oczy i "czucie", bez żadnych czujników. No, ale są ludzie, którzy ich potrzebują i zakładają  :beer:
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 21:30:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5312 dnia: 20 Września 2020, 08:10:46 »
Kamera z tyłu to bardzo fajne urządzenie. Mam taką oryginalną w Corolli Verso. Tylko - niestety - gdy słońce mocno świeci z tyłu, to są duże problemy z wyrazistością obrazu na ekranie radia.

Offline marian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5313 dnia: 20 Września 2020, 21:47:58 »
Czy kupili bys cie opony zimowe made in China

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5314 dnia: 20 Września 2020, 22:03:01 »
Osobiście nie. A jakie masz alternatywy? Jeśli używki (poniżej 4mm) albo bieżnikowane, to Chiny chyba lepsze. W innych przypadkach nie. Jeszcze nie. Jeśli zrobią postępy jak Koreańczycy, to już niedługo będą pewnie niezłą opcją.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5315 dnia: 20 Września 2020, 23:10:59 »
pytanie powinno brzmieć "czy oszczędzalibyście na swoim bezpieczeństwie"
polecam kormorany na zimę ;) w swojej cenie nie są super, ale i tak bija chinole na głowę

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #5316 dnia: 21 Września 2020, 09:03:23 »
Mam do Was dwa pytania:

1. Czy u Was też chłodnica się tak rusza jak na filmie (szczególnie po prawej stronie przy akumulatorze)
https://megawrzuta.pl/download/e1480c73a8e4cd1211e833f6485bf3dc.html

2. Czy u Was tez po przekręceniu kluczyka ale tak nie do końca, w taką "półpozycję" tuż przed włączeniem stacyjki, włącza się wentylator chłodnicy? Stacyjka się nie odpala, nawiew i radio pracują, pracuje wentylator chłodnicy w komorze silnika. Dodam że jak przekręcę dalej kluczyk aż włączy się stacyjka to wentylator się wyłącza. O co chodzi?

Wiem, że oba pytania wymagają pójścia do auta i sprawdzenia ale proszę Was zróbcie to bo mnie to strasznie intryguje :)
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5317 dnia: 21 Września 2020, 14:50:13 »
pkt 2 - tak samo

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5318 dnia: 21 Września 2020, 15:52:54 »
Oryginalne 17" felgi z oponami 225/45. Na jakim ciśnieniu jeździcie? Na słupku jest zalecane 2.3 bara lub 2.8 gdy autko załadowane :o  A to w sumie spora różnica..

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5319 dnia: 21 Września 2020, 17:41:58 »
Wyższe ciśnienie to mniejsze zużycie paliwa.
Opony też trzeba wymieniać co jakiś czas np. 6÷8 lat.
Zatem jak nie zrobisz na nich więcej jak 60÷80 tys. w tym czasie to ciśnienie może być wyższe.
Jak wybrałem kompromis i mam niecałe 2,6 bar. Moje auto w większości jeździ z obciążeniem 2 osobami i pies 25kg.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5320 dnia: 21 Września 2020, 18:29:56 »
Wyższe ciśnienie przy tym samym obciążeniu to mniejsza powierzchnia styku opony z podłożem. Spalanie może i mniejsze ale i mniejsza przyczepność.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5321 dnia: 21 Września 2020, 18:53:06 »
OT:
Polecam doświadczenie, zmień ciśnienie i podaj Nam o ile zmniejszyła się powierzchnia kontaktu bieżnika opony ;-)
Tarcie (współczynnik) nie zależy od wielkości powierzchni, a wyłącznie od właściwości przedmiotów w strefie ich kontaktu/styku 
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Daru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5322 dnia: 21 Września 2020, 19:36:26 »
Szanowni Forumowicze,
od niedawna jestem posiadaczem Toyoty Auris HSD, 2017 r., kupiona w programie aut używanych w Toyocie. Wersja wyposażenia premium (chyba :) ). Chcę zamontować tempomat w ASO, sam się tego nie podejmę. Dzwoniłem do serwisu i tam mi powiedzieli, że założyć w sumie można, ale moje autko nie posiada homologacji na tempomat, który będzie (powinien) działać, ale jeśli coś się zdarzy to ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania, bo niefabryczne wyposażenie.
Olać ten serwis i pytać w innym, czy co...?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5323 dnia: 21 Września 2020, 21:01:22 »
Zatem jak nie zrobisz na nich więcej jak 60÷80 tys. w tym czasie to ciśnienie może być wyższe.
Jak wybrałem kompromis i mam niecałe 2,6 bar. Moje auto w większości jeździ z obciążeniem 2 osobami i pies 25kg.

Dobiłem dziś do 2.4, wcześniej miałem ok 2.2 i jest kurcze różnica w prowadzeniu :) Szczególnie w miejskich koleinach aż tak nie myszkuje. Sprawdzę sobie kiedyś jak się jeździ też na tych 2.6

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5324 dnia: 21 Września 2020, 22:08:13 »

Dobiłem dziś do 2.4, wcześniej miałem ok 2.2 i jest kurcze różnica w prowadzeniu :) Szczególnie w miejskich koleinach aż tak nie myszkuje. Sprawdzę sobie kiedyś jak się jeździ też na tych 2.6
Ja na próbe dałem 3.0 polecam.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl