Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595921 razy)

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5445 dnia: 05 Listopada 2020, 16:39:04 »
Nie wiem skąd wszyscy mają te informacje że komputer w aucie zaniża zużycie paliwa.Ostatnio czytałem artykuł w Auto Świecie i było właśnie w większości na odwrót,komputer zawyżał zużycie.Zaniżanie miało większą rację bycia w starszych autach,w nowoczesnych komputer raczej wie dokładnie ile poszło przez wtryski.Tu podobny artykuł:
https://www.wyborkierowcow.pl/nie-wierz-komputerom-w-tych-autach-przeklamuja-o-kilkanascie-procent/
W drugiej tabeli przykład Toyoty CH-R Hybrid
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 16:42:02 wysłana przez lewis36 »
lewy

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5446 dnia: 05 Listopada 2020, 18:34:00 »
Jeśli zawyża prędkość to może również zawyżać przebieg (sprawdzę w wolnej chwili) a co za tym idzie zaniża zużycie paliwa.

Edit
Sprawdziłem, przebiegu nie zawyża.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 19:16:04 wysłana przez przmor »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5447 dnia: 05 Listopada 2020, 19:16:48 »
Nie wiem skąd wszyscy mają te informacje że komputer w aucie zaniża zużycie paliwa.
Z obserwacji spalania na kompie i HA. U mnie właśnie tak jest. Nawet dzisiaj zwróciłem na to uwagę.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #5448 dnia: 05 Listopada 2020, 19:42:08 »
Rozumiem że z obserwacji,mam tylko pytanie skąd wiadomo że Hybrid Assistant pokazuje w 100% prawdziwe spalanie,przecież też pobiera informacje z ECU auta.HA jest również jakimś tam oprogramowaniem.Nie widziałem nigdzie porównania obu sposobów z prawdziwym spalaniem,przykładowo na podstawie bilansu węglowego,który daje prawie 100% wynik spalania.Może komputer pokazuje ok,a HA zawyża.
lewy

Offline Daru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5449 dnia: 05 Listopada 2020, 19:47:59 »
Nie wiem skąd wszyscy mają te informacje że komputer w aucie zaniża zużycie paliwa.
Tak samo, jak kolega Arturas, z obserwacji. Kilka razy, raz za razem, tankowałem "pod korek", wyzerowałem liczniki i zawsze różnica między komputerem a dystrybutorem wynosiła 0,2 l/100km na korzyść kompa. Wiem, różnica niewielka, ale jednak.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5450 dnia: 05 Listopada 2020, 20:48:39 »
A ja bym się chciał jeszcze Prezesa Toyoty zapytać dlaczego nie ma wygaszacza ekranu  7-mio calowego wyświetlacza. Niby oszczędzają prądu gdzie się da a wygasić wyświetlacza się nie da a nie każdy chce jechać nocą żeby mu niepotrzebnie ekran świecił po oczach zwłaszcza niepotrzebny ekran. Wystarczyła by opcja wygaszania ekranu po danym czasie i załączeniu go po dotknięciu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5451 dnia: 05 Listopada 2020, 20:52:55 »
Prezes jest zajęty, ale prosił poszukać w opcjach bo w TT2 widział opcję wyłączenia ekranu

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5452 dnia: 05 Listopada 2020, 21:20:51 »
Kolega Bardos, masz soczewki szerokokątne w oczach że patrząc na drogę widzisz wyświetlacz radia?

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5453 dnia: 05 Listopada 2020, 21:55:24 »
Prezes jest zajęty, ale prosił poszukać w opcjach bo w TT2 widział opcję wyłączenia ekranu
pamiętam że na poczatku się zdziwiłem że przycisk 'power' (pierwszy z góry z lewej)  wyciszył dźwięk bo sadziłem ze właśnie wyłączy ekran ;)
w opcjach jest ustawienie poziomu podświetlenia dla trybu nocnego i  tam zmniejszałem jasność, a z czasem  to przestaje się w ogóle zwracać uwagę ze ekran się świeci ew. pali :)
ale w temacie problemu teraz znalazłem taki  artykuł   https://asacannes.com/en/how-to-turn-off-the-screen-on-toyota-auris-2/
nie chce mi się do auta teraz lecieć ale sprawdzeń czy ten stan sleep da się zrobić tak z czystej własnej ciekawości czy coś nowego po ponad 2 latach znajdę w Aurisie ;)
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5454 dnia: 05 Listopada 2020, 22:22:54 »
Kolega Bardos, masz soczewki szerokokątne w oczach że patrząc na drogę widzisz wyświetlacz radia?

Nie chodzi o to czy widzę czy nie ale niepotrzebnie rozświetla wnętrze a i wzrok ucieka zamiast skupić się na jeździe no i to poczucie że telewizor idzie, prąd ciągnie a nikt nie ogląda.  :grin:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5455 dnia: 05 Listopada 2020, 22:27:32 »
No cóż, każdy jest inny. Przez 200tys.km przejechane Aurisem ekran mi nie przeszkadzał. Oczywiście ustawiłem wcześniej jego jasność w obydwu trybach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5456 dnia: 05 Listopada 2020, 22:38:42 »
Przekaż Prezesowi że potestuje (za darmo) i wyrażę opinię w najbliższych dniach.  :beer:

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5457 dnia: 06 Listopada 2020, 18:51:51 »
Przekaż Prezesowi że potestuje (za darmo) i wyrażę opinię w najbliższych dniach.  :beer:
Potwierdzam że jest możliwość wyłączenia ekranu. Ale nie przycisków wokół, więc mało co to daje.

A wracając do spalania to najlepiej wyliczać z tankowań. Mam to w podpisie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5458 dnia: 06 Listopada 2020, 19:08:17 »
dlaczego nie ma wygaszacza ekranu  7-mio calowego wyświetlacza. nie każdy chce jechać nocą żeby mu niepotrzebnie ekran świecił po oczach

Trochę przesadzasz. Jeżeli przeszkadza ci położony dość nisko świecący ekran w Aurisie, to ciekawe, jakie byś miał wrażenia jadąc nową Corollą, co ma ekran całkiem prawie na wprost oczu. A tak w/g mnie, stojący na szczycie deski rozdzielczej w Corolli ten tablet to już jest przegięcie konstruktorów. Ten tablet w nocy to pewnie naprawdę wali po oczach. Niech ktoś napisze, że jest inaczej, bo mam zamiar kupić tę Corollę i boję się tego tabletu, że będzie mnie rozpraszał, szczególnie w nocy  :-(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5459 dnia: 06 Listopada 2020, 19:57:11 »
dlaczego nie ma wygaszacza ekranu  7-mio calowego wyświetlacza. nie każdy chce jechać nocą żeby mu niepotrzebnie ekran świecił po oczach

Trochę przesadzasz. Jeżeli przeszkadza ci położony dość nisko świecący ekran w Aurisie, to ciekawe, jakie byś miał wrażenia jadąc nową Corollą, co ma ekran całkiem prawie na wprost oczu. A tak w/g mnie, stojący na szczycie deski rozdzielczej w Corolli ten tablet to już jest przegięcie konstruktorów. Ten tablet w nocy to pewnie naprawdę wali po oczach. Niech ktoś napisze, że jest inaczej, bo mam zamiar kupić tę Corollę i boję się tego tabletu, że będzie mnie rozpraszał, szczególnie w nocy  :-(
Jak planowo przypłynie/przyjedzie moja Corolla, to ja za miesiąc mogę opisać jak wygląda przesiadka z Aurisa do Corolli. Z autopsji.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl