Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596729 razy)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5475 dnia: 06 Listopada 2020, 23:04:21 »
Wole dobry silnik niż chowane radio

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5476 dnia: 07 Listopada 2020, 00:38:31 »
Teraz we wszystkich najlepszych premium autach tak sterczą

Nieprawda. Jest wiele aut premium, co nic nie sterczy, choćby przykład z podwórka Toyoty. Zobacz se wnętrze tego autka. Tak idealna deska powinna wyglądać, kompaktowa, zwarta  :good: bez starczących wachlarzy  :thumbdown:
https://www.toyota.pl/new-cars/camry/konfigurator?path=customize/b6866060-c84a-4a43-b968-25947907b9cc/abb012e7-e382-44a6-93cd-4ad17d17f950&c=e5e8c110-9985-4419-8e1f-f8c924db4c3f&financeOption=cash
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2020, 00:41:51 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5477 dnia: 08 Listopada 2020, 19:55:40 »
Ten tablet w corolli to strzał w 10 . Miałem w poprzednim aucie ( laguna 3 ) ekran równie wysoko co nie odrywało mojego wzroku nadmiernie . W Auris II ekran jest niżej co nie jest już tak komfortowe w użytkowaniu , a to , że w corolli sterczy oznacza , że lepiej się z niego korzystać jeśli chodzi o dotyk

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline detox515

• Początkujący
« Odpowiedź #5478 dnia: 09 Listopada 2020, 22:10:56 »
Witam.
Toyota auris 1.2 turbo.
Filtr paliwa wymienny ?
Jeśli tak to gdzie szukać ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5479 dnia: 10 Listopada 2020, 00:01:45 »
mam też AURISA 1,6 132 KM, ale do tej pory nie zgłębiałem w nim sprawy komunikatu o wymianie oleju. Komunikat nie wyświetla się.

Standardowo komunikatu brak .

Płyn chłodzący zawiera dodatki antykorozyjne które po pewnym czasie przestają działać.

No i co z tego ,znowu zagłębiasz się do labu .
Prywatnie ocena płynu to czystość i temp. zamarzania , wsio .
Czy w ASO sprawdzają dodatki o których piszesz ,na pewno nie ino jak km to wymiana .
Sam to możesz nawet posmakować swego płynu , ale nie nakazuj innym bo to chore jest , robisz dokładniej to se tak rób .
Producent zna płyn i auto ,przewidział dużo ,sam tu i ówdzie piszesz by się trzymać zaleceń ,więc .

Oczywiście że przewiduje, pierwsza wymiana po 150 tys km, kolejne co 90 tys km.

I tego bym się trzymał + kontrola standardowa .

Książka nic nie pisze o typie płynu.

Książka pisać nie może ,to po pierwsze ,a dalej jak są różnice to książka je uwzględnia i wskazuje .
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 00:22:16 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5480 dnia: 10 Listopada 2020, 00:21:42 »
Kilka razy, raz za razem, tankowałem "pod korek", wyzerowałem liczniki i zawsze różnica między komputerem a dystrybutorem wynosiła 0,2 l/100km na korzyść kompa. Wiem, różnica niewielka, ale jednak.

Ja nie mam hybrid ,ale u mnie jest podobnie ,tankuje pod korek i zawsze komp jest lepszy . To znaczy z wyliczeń wychodzi więcej ,że spalił . Różnice wahają się od 0.04 do 0.38L .Sprawdzam już prawie rok i nigdy komp nie był gorszy ,zawsze mniej pokazywał . 

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5481 dnia: 10 Listopada 2020, 06:34:19 »
To samo u mnie.. na komputerku np. 4.5 z całego zbiornika a wg. wiliczeń wychodzi 4.8.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5482 dnia: 10 Listopada 2020, 08:50:33 »
Tankuje zawsze jak rezerwa się pali ,lub trochę po i tylko na jednej stacji zwykłe PB95. Obecnie poleciały też dwa dodatki ,uszlachetniacz AR6900 i koncentrat AR6400 ,spalanie spadło przy jednym i drugim ,ale wskazania kontra wyliczenia nadal z takimi samymi różnicami .

Jedynie co jest namacalne i może różnice w wyliczeniach tworzyć, to wpływ zewnętrznych warunków na ilość zatankowanego paliwa .
Czyli lejąc do odbicia ,może być różnie wiosną ,latem ,zimą czy jesienią ,chodzi o ilość paliwa . W różnych warunkach różnie powstają opary PB ,a i w lato przy rezerwie odkręcając korek nawet zasyczy ,zimą raczej nie . Dlatego leje zawsze pod korek ( pod koniec z postojami na odpowietrzenie/wypełnienie zbiornika,tak aż widzę paliwo ,wtedy z dużą dokładnością zalewa się do tego samego miejsca ,a co za tym idzie dokładniej będzie określone ile paliwa silnik spalił .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5483 dnia: 10 Listopada 2020, 09:18:12 »
Cytat: Zbig w 20-10-2020, 23:42:42
Płyn chłodzący zawiera dodatki antykorozyjne które po pewnym czasie przestają działać.

No i co z tego ,znowu zagłębiasz się do labu .
Prywatnie ocena płynu to czystość i temp. zamarzania , wsio .
Czy w ASO sprawdzają dodatki o których piszesz ,na pewno nie ino jak km to wymiana .
Sam to możesz nawet posmakować swego płynu , ale nie nakazuj innym bo to chore jest , robisz dokładniej to se tak rób .
Producent zna płyn i auto ,przewidział dużo ,sam tu i ówdzie piszesz by się trzymać zaleceń ,więc .
To z tego, że przestają działać i może wdać się korozja.  Stąd ustalone interwały wymiany i tego dotyczyło moje wytłumaczenie.  Resztę to już sobie sam wymyśliłeś, nie wiadomo skąd.

a dalej jak są różnice to książka je uwzględnia i wskazuje
W polskiej książce serwisowej nie ma ani słowa nt. rodzaju płynu.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 09:30:16 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5484 dnia: 10 Listopada 2020, 09:25:59 »
To samo u mnie.. na komputerku np. 4.5 z całego zbiornika a wg. wiliczeń wychodzi 4.8.
Spotkałem się z wyjaśnieniem, że różnica bierze się stąd, że komputer do wyliczenia zużycia paliwa pobiera dane z prędkościomierza, który jak wiadomo zawyża prędkość - w Toyocie o około 7%

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5485 dnia: 10 Listopada 2020, 12:44:25 »
Resztę to już sobie sam wymyśliłeś, nie wiadomo skąd.

Co jaki okres czasu powinno się wymieniać płyn chłodniczy?
Silnik 2.0 D4D.  u siebie wymieniałem w maju 2018 - 26.000km temu ASO  czy to trzeba co 2 lata czy można dłuższe okresy?
Na 100% nie ma potrzeby wymiany. Tylko co rok sprawdzanie stanu i ewentualnie temperatury zamarzania.
Nieprawda.  Temperatura zamarzania to nie wszystko.  Płyn chłodzący zawiera dodatki antykorozyjne które po pewnym czasie przestają działać.

Kolega wyjaśniał koledze ,że w obecnej sytuacji nie ma potrzeby u niego wymieniać tego płynu . Jedynie kontrola ilości i temp. zamarzania . Dodał bym klarowność czy czystość . A ty oczywiście bagatelizujesz zalecenia producenta . Ma być zalany odpowiedni płyn i kontrola ,a potem zgodnie z km do wymiany . W przypadku spadku temp.zamarzania lub zanieczyszczenia ,albo prac i spuszczaniu z układu ,można wcześniej wymienić .

Ty zawsze musisz coś dodać do zaleceń z pod swojego stołu . Odpowiedz na pytanie , które ASO ,lub kto prywatnie sprawdza te dodatki i gdzie pisze o tym w manualu . Kontrola ma być wzrokowa ,a ty sobie sprawdzasz pod mikroskopem elektronowym , twoja sprawa . Zawsze musisz bagatelizować prostotę ,bo to cie podnieca ,ale chłopie nikt z płynami co 1 lub 2 lata nie będzie latał do analizy . To po co to pisać , filtr climy też badasz w trakcie interwału czy ma grzyba , po kiego grzyba ? Ludzie zapominają o serwisie ,a ten pierwiastki będzie sprawdzał w spalinach ,ludzie trzymajcie mnie .

Spotkałem się z wyjaśnieniem, że różnica bierze się stąd, że komputer do wyliczenia zużycia paliwa pobiera dane z prędkościomierza, który jak wiadomo zawyża prędkość - w Toyocie o około 7%

Co ma piernik do wiatraka , ja słyszałem ,że to co ty słyszałeś to bajeczki są , które opowiedziały ci drobnoustroje z filtra klimy .
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 12:46:50 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5486 dnia: 10 Listopada 2020, 14:59:23 »
Zawyża wskazówka - samo auto dokładnie wie ile jedziesz - włącz tempomat na np 120 licznikowe, zresetuj prędkość srednią i porównaj ją z gps - bedzie +-2kmh.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5487 dnia: 10 Listopada 2020, 15:03:36 »
Przy 120km/h różnica między licznikiem a GPS wynosi około 10km/h. Natomiast przejechany dystans liczony jest prawidłowo (porównanie z taksometrem).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5488 dnia: 10 Listopada 2020, 15:11:11 »
Wymogi UE by licznik zawyżał prędkość.
UE wiele lat temu (jeszcze zanim Polska przystąpiła do ?wspólnoty?) wydała zalecenie dla producentów i samochodów i techników, odpowiadających za homologację prędkościomierzy. Zalecenie ma formę wzoru matematycznego:

0 ? V1 ? V2 ? (V2/10) + 4 km/h

Czyli liczniki mają być ustawiane mniej więcej tak, aby pokazywały 10% + 4km/h więcej, niż prawdziwa prędkość pojazdu. Przyjmijmy dla uproszczenia, że jest to średnio 12% przekłamania.
W rzeczywistości jest różnie, ale  zawsze zawyża.
Ponoć robiono badania i niby najwięcej zawyżają francuskie, a najmniej niemieckie.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 15:18:27 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5489 dnia: 10 Listopada 2020, 18:24:26 »
Odpowiedz na pytanie , które ASO ,lub kto prywatnie sprawdza te dodatki i gdzie pisze o tym w manualu . Kontrola ma być wzrokowa ,a ty sobie sprawdzasz pod mikroskopem elektronowym

Rademenes, troszkę przeginasz i niemiło czepiasz się fachowca, który wie, co pisze i pisze z sensem. Z mojego wieloletniego kontaktu ze światem zewnętrznym wynika, i docierały do mnie takie informacje, że płyny chłodnicze zawierają różnego rodzaju dodatki, antykorozyjne też, które z czasem tracą swoje właściwości i płyn nadaje się w końcu do wymiany.

Kontrola ma być wzrokowa

To nie wystarczy. Przynajmniej dla mnie taka kontrola, to zdecydowanie za mało.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl