Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596714 razy)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5940 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:09:03 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5941 dnia: 12 Kwietnia 2021, 00:08:52 »
No. droższe, niż gdzie indziej, niestety   Nie pamiętam dokładnie, ale coś chyba  z 5 zł jeden zatrzask. Kupiłem kilka, majątku nie straciłem, ale mam oryginały, jak mawia Cinek

Kupujesz w ASO, masz Toyotę i nie wiesz, że pod spodem są dwie wersje spinek ? :song:
Proszę, ja płaciłem za obydwie wersje 1.19 i 1.75 pln. Rozumiem, że każdy ma swoje fanaberie i nieliczni może za dużo kasy, ale skoro mi tu wytykałeś moje jakieś "grzechy" wedle swego mniemania, to merytorycznie to rozprawimy.

Wszyscy mają wolny wybór, mogą oszczędzać na wskroś, mogą zaszaleć, lub zamiast jedzenia kupować w ASO części. :grin:
Ale tak jak ze wszystkim, w obecnych czasach i możliwościach od myślenia głowa nie boli, bo wyborów może być wiele.
Tylko lenistwo i nie znajomość materii, mogą tłumaczyć brak przemyślenia.

Moje przykłady:

Pompa wody- ASO 500pln - zwykły sklep, Aisin 230pln i był napis Toyota w połowie. Inne marki, ponoć w pudełku też może być to samo Aisin.
TGMO 5W30 koszt ponad 300pln i to nie GTL, tymczasem gigant firma Shell i ich HU 5W30 to GTL za 100pln.
Spinki piszesz ASO 5pln, zwykły sklep i za 5pln są 3-4szt.
Filtry w ASO to podstawowe wersje, Mana kupuje i na pewno taniej mam lepsze, a climy to 3 poziom własności.

Co takiego jest lepszego w spinkach z ASO/sklep, skoro tak samo wyglądają i pasują ?
Bez jaj w spinkach nie ma nic skomplikowanego, na tyle by były znaczące różnice. Skoro wygląd jest ten sam co ori, to nie rozumiem po co przepłacać. No ale nieliczni tylko w ASO się stołują i super im z tym. Na ślepo i bez własnego myślenia to wszędzie jest łokej. Kolega obawia się innego wyglądu tych ze sklepu, ale one są identyczne. Pomijam to, że przy zakupie auta nie widzi się większych spraw. A co dopiero spinki, nie znam nikogo kto przy zakupie interesował by się spinkami.

Jak dotąd ze względu na znikomy wybór identycznych odpowiedników, kupiłem w ASO tylko płyn chłodnicy Pink.

Nie noszę krawata, coś tam wiem i głupio by było dawać się rolować na kasę, bo to by było zbyt naiwne.

PANOWIE HEJTERZY PODEJMUJĄ TEMAT AKU I SYSTEMU W STRIKTE ECO ? :o
Czekam na super wątek w pigułce, ciekawy jestem jak to streścicie. To nie jest temat wymiarów jednej spinki, tylko system, warunki, zmienne itp. itd. :o
BŁOTEM RZUCA SIĘ ŁATWO, A POKAJAĆ SIĘ JUŻ NIE MA KOMU. ODPOWIEDZIALNY CZŁOWIEK CZY W REALU, CZY W NECIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SWOJE SŁOWA, INACZEJ JEST PRZEROŚNIĘTYM MAMIN SYNKIEM. <rybki>

W taki sposób rodzą się nieprawdziwe informacje w necie, bo ani sprostowania ani wyjaśnień brak.

« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2021, 00:22:04 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5942 dnia: 12 Kwietnia 2021, 19:42:01 »
Kupujesz w ASO, masz Toyotę i nie wiesz, że pod spodem są dwie wersje spinek ?

A przyznałem się, że nie wiem? Wiedziałem, że są dwie wersje, tzn. dwa rozmiary w osłonie silnika, gdzie dwie spinki, takie jasnego koloru, są grubsze, więc niesłusznie imputujesz mi, że nie wiem

TGMO 5W30 koszt ponad 300pln

No, niestety, Trochę przesadziłeś. W ASO Lublin olej 0W 20 to rzeczywiście przekracza 300 zł za wymianę, ale 5W 30 to kosztuje tam ok. 200 zł za wymianę, coś ok. czterdzieści kilka zł za litr. Zresztą wkrótce przejdę na inną firmę, prawdopodobnie Schell Helix Ultra 0W 20, albo Total 0W20, więc będzie jeszcze taniej, niż te 200 zł, muszę tylko znaleźć pewne źródło zakupu, żeby nie trafić na podróbkę.

Co takiego jest lepszego w spinkach z ASO/sklep, skoro tak samo wyglądają i pasują ?

Absolutnie nie ma nic lepszego. Chodzi tylko o to, że nie mogłem znaleźć /albo mi się nie chciało, nie pamiętam już/ spinek o takich wymiarach, żeby pasowały do otworów osłony. Zresztą auto było jeszcze na gwarancji, więc jakoś tak automatycznie kupiłem oryginały, bo uchylałem osłonę na kanale i gdyby urwała mi się któraś ze spinek, to wolałem założyć identyczny oryginał. To był jednorazowy, drobny zakup, teraz, po gwarancji, w razie potrzeby to na pewno kupię zamiennikl

Filtry w ASO to podstawowe wersje, Mana kupuje i na pewno taniej mam lepsze,

Mam w tej chwili w aucie identyczny, jak oryginał, filtr powietrza Sędziszów za 26 zł, bo w ASO za oryginalny kawałek tektury zażyczyli sobie 104 zł. O filtr kabinowy to już nie pytałem, bo wiedziałem, że cena zetnie mnie z nóg. Kupiłem świetny zamiennik Hengst, węglowy.

BŁOTEM RZUCA SIĘ ŁATWO, A POKAJAĆ SIĘ JUŻ NIE MA KOMU. ODPOWIEDZIALNY CZŁOWIEK CZY W REALU, CZY W NECIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SWOJE SŁOWA, INACZEJ JEST PRZEROŚNIĘTYM MAMIN SYNKIEM.

Przecież nikt nie rzucał tu błotem. Zwykła, normalna, drobna uwaga była. I słuszna, uważam, bo bardzo chciałbym czytać twoje uwagi, ale nie mogę, bo za dużo i rozwlekle piszesz. Nie wiem, co cię tak wzruszyło, Rademenes, luzik, nie przejmuj się tak  :grin:  :beer:
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2021, 19:59:09 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5943 dnia: 12 Kwietnia 2021, 21:02:10 »
W ASO Lublin olej 0W 20 to rzeczywiście przekracza 300 zł za wymianę,
wychodzi 343 zł z filtrem i z wymianą , chyba że rabat dostaniesz
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/wymiana-oleju-i-filtra

Natomiast Shell HELIX ULTRA 0W20 5L:
155,15 zł z przesyłką (autoryzowany dystrybutor shell na portalu aukcyjnym) + filtr 48 zł + 6,50 uszczelka korka + wymiana u "prywaciarza" ok. 30 zł = 240 zł

(wychodzi 103 zł różnicy - jak wprowadzą kaucję za olej, to jeszcze mniej)

lub zamiast jedzenia kupować w ASO części.
gruba przesada, piszesz tak jakby każdy zarabiał grosze i na wizytę w ASO oszczędzał cały rok, a potem jeszcze ze wstydem musiał się tu z tego komuś tłumaczyć, bo nie pojechał do serwisu Heńka, Mietka czy Staśka itp.  :o
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2021, 21:13:17 wysłana przez bazi »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5944 dnia: 13 Kwietnia 2021, 14:15:05 »
Natomiast Shell HELIX ULTRA 0W20

Schell Helix Ultra 0W 20

Ja pierdziele, jakiego byka strzeliłem  :thumbdown: psia mać, powinno być Shell, eh, nieładnie, kajam się  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 14:17:16 wysłana przez fynooh »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5945 dnia: 13 Kwietnia 2021, 14:27:54 »
No, niestety, Trochę przesadziłeś. W ASO Lublin olej 0W 20 to rzeczywiście przekracza 300 zł za wymianę, ale 5W 30 to kosztuje tam ok. 200 zł

Pisałem w oparciu o sprawdzenia własne jakiś czas temu, kiedy to padło na Shell bo to GTL, a TGMO 5W30 nie jest GTL i owiany tajemnicą.
Przy różnicy 50% i większej pewności w giganta Shell GTL to i tak przepaść.

Gdzie znajdę zatrzaski, śruby itp. do kupienia w Aurisie, zależy mi na oryginałach
Możesz wyjaśnić, po co ci te oryginały? 

Kupujesz i odradzasz, różnica jest jedna, przy okazji bo za blisko / mam czas to poszukam.  To jedynie może tłumaczyć zakupy identycznych super spinek w ASO/sklep.

Mam w tej chwili w aucie identyczny, jak oryginał, filtr powietrza Sędziszów za 26 zł, bo w ASO za oryginalny kawałek tektury zażyczyli sobie 104 zł. O filtr kabinowy to już nie pytałem, bo wiedziałem, że cena zetnie mnie z nóg. Kupiłem świetny zamiennik Hengst, węglowy.
Ja mam powietrza MANN z super gumą w około i to nie jest wydmuszka z bandaży jak foremki na jajka, filtr klimy MANN kupuję trzeciej generacji, czyli ma coś jeszcze poza tylko węglowy. Nie można liczyć w ASO na super filtry w podstawie i to wymieniane niektóre nie co rok, ale na zwykłym rynku w cenie tych z ASO lub taniej można kupić super filtry. Wymiana jest bajecznie prosta.

Zwykła, normalna, drobna uwaga była.

Pytanie czy te uwagi nielicznych nie zrażą nawet do zajrzenia tam. Nie lubię pozostawiać domysłów i czy ktoś z was chciałby się zmieniać bo coś tam na jakimś forum, bez przesady. To nie są czyste dane, są też obserwacje. Ty nie zauważasz różnicy co do tematu/zagadnienia wątku, tego nie da się ścisnąć do tabelki, bo to tam jest jakby powstawanie danych do tabelki. Informacje miały być jasne i wyraźne, skoro nikt nie pyta o nic tam, to jest potwierdzenie w tym. Nie moja wina jak się komuś nie chce czytać, widocznie małe ma zainteresowanie w temacie. Bezstronnie, jeśli mi byś kazał czytać swój wątek, skoro on mnie nie interesuje to bym pomyślał podobnie. Ale z racji braku zainteresowania treścią i nie przeczytania, nie pisał bym jakichkolwiek uwag. Bo tak naprawdę osoba zainteresowana tematem i taka która przeczytała całość, może oceniać przydatność treści. Ocenianie treści tylko przez jej ilość jest chore, w ten sposób wiele dzieł na świecie było by podobnymi uwagami opisane.

gruba przesada, piszesz tak jakby każdy zarabiał grosze i na wizytę w ASO oszczędzał cały rok, a potem jeszcze ze wstydem musiał się tu z tego komuś tłumaczyć, bo nie pojechał do serwisu Heńka, Mietka czy Staśka itp. 

Bez myślenia i z biernością, są tacy co tylko ASO choćby nie wiem co. Jeśli potwierdza mi się duże przebicie ASO/sklep to jest jawne wywalanie kasy. Jak pisałem od myślenia głowa nie boli, brak myślenia nie tłumaczy wywalania kasy bez sensu. Z myśleniem może być OK i ASO, ale i zwykły warsztat, najgorsza jest bezmyślność. Każdy sobie to co zostaje przelicza na co innego. Przykłady bezzasadnych różnic podałem, Shell HU 5W30 to GTL i do 100pln, TGMO 5W30 to nie GTL i niech będzie 200pln. 100pln zostaje, jaki argument jest za TGMO, by wytłumaczyć zasadność go stosowania ?

Pytanie gdzie taki TGMO jest po te 200, nie kupuje gdzie popadnie. Jak sprawdzam to 5L jest po 300 lub 340, a litr po 60-68pln.
https://sklep.toyota.pl/produkty.html?vfilter%5Bmodel_id%5D=1&vfilter%5Bmodel_production_id%5D=2013&vfilter%5Bmodel_body_id%5D=7&vfilter%5Bmodel_engine_id%5D=29

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5946 dnia: 13 Kwietnia 2021, 18:15:09 »
Ocenianie treści tylko przez jej ilość jest chore

Rademenes, nie chcę cię obrazić, dokuczyć, ani ci podpaść, ale przytoczę ci słowa pewnej mądrej osoby, znawcy ludzkiego intelektu i psychiki - "Człowiek inteligentny mówi i pisze krótko, streści w dwóch zdaniach to, co inny napisze na pół strony". Nie jest więc chore ocenianie treści przez jej ilość.

Offline Paablod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5947 dnia: 15 Kwietnia 2021, 11:04:43 »
Panowie, taki problem. Od paru dni (chyba tylko przy pracującym silniku) telefon (albo jakaś aplikacja) połączony przez BT usiłuje w losowych odstępach czasu dzwonić po numer 1000000. Co ciekawe nie ma tego w historii połączeń. Co może być tego przyczyną, bo to dość irytujące.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5948 dnia: 15 Kwietnia 2021, 14:05:04 »
Przywróć ustawienia fabryczne, kontakty na SIM, na nowo zainstaluj co trzeba i tyle w temacie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline simonruler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5949 dnia: 15 Kwietnia 2021, 17:23:43 »
Panowie, taki problem. Od paru dni (chyba tylko przy pracującym silniku) telefon (albo jakaś aplikacja) połączony przez BT usiłuje w losowych odstępach czasu dzwonić po numer 1000000. Co ciekawe nie ma tego w historii połączeń. Co może być tego przyczyną, bo to dość irytujące.
Mi ten numer pojawia się jak telefon mam sparowany i jadę na Yanosiku, to głos z Yanosika coś mówi i pojawia się ten numer. Ale żeby telefon wybierał ten numer do wykonywania połączeń, to się z tym nie spotkałem.

Offline Paablod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5950 dnia: 15 Kwietnia 2021, 17:32:56 »
Właśnie Janosik jest uruchomiony wtedy. I wydaje mi się, że przestaje wariować po wyjechaniu z W-wy. Co jest dość dziwnym zachowaniem. Posądzałem jeszcze jakąś aplikację Toyoty bo niedawno odłączałem zasilanie, ale chyba trop do Yanosika wiedzie.... Jest aktualizacja tej aplikacji, przetestuję.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2021, 17:42:08 wysłana przez Paablod »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5951 dnia: 15 Kwietnia 2021, 19:47:45 »
Kontynuując kwestię "wariowania" BT.  Generalnie, przełączenie na muzykę z BT działa poprawnie, ale czasami się wiesza i nie chce włączyć, i trzeba albo wyłączyć i włączyć ponownie powiązanie w telefonie albo nawet go zresetować.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5952 dnia: 17 Kwietnia 2021, 23:04:45 »
Nie jest więc chore ocenianie treści przez jej ilość.

No to musisz to gdzieś opisać, tylko co to ma wspólnego z dziełami obszernymi, Krzyżacy i inne podobne. Też "głupcy" je zbyt obszernie pisali, nie potrzebnie opowiadając co widzą, słyszą i czują ? Bezstronnie punkt widzenia i siedzenia, powoduje różną ocenę. Puki nie spróbujesz opisać strikte Eco systemu w swym aucie od aku, to nie dowiesz się czy w tej materii, pioniersko opisując co widzisz, zauważasz da się to opisać w dwa zdania.

Jeśli mój wątek stawiasz na półce z książkami nie czytanymi, bo za obszerne, to nie jest mój problem. Ale jeśli masz ale do mojej obszerności, to jednocześnie napisz do Sienkiewicza i autorów znanych, lecz zbyt długich lektur i innych opowieści. Moja zasada, nie interesuje mnie coś to omijam i nie komentuję dla samego komentowania.

Mam pytanko, czy ktoś wymieniał szpilkę/ki w tylnej piaście ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5953 dnia: 17 Kwietnia 2021, 23:36:10 »
Tak, to prosta czynność, przynajmniej w nissanie czy fordzie. Trzeba zdjąć zacisk, tarczę/bęben, najlepiej obciąć na równo i wybić.
po tym video widzę, że jest tak samo w toyocie.
https://www.youtube.com/watch?v=8aXjTAc-c-M
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5954 dnia: 18 Kwietnia 2021, 00:05:02 »
No to dobrze, że nie trzeba piasty demontować, bo omija się kolejny koszt łożyska nowego. Tym mnie straszyli w miejscowym warsztacie, że może będzie potrzeba demontażu piasty i wtedy łożysko do wymiany. Trzeba jeszcze szczęki od ręcznego rozpiąć, bo to jedynie przeszkadza i wtedy jest takie miejsce, aby od tyłu szpilkę nową wsadzić. Tylko w tym filmie nie widać dokładnie momentu wkładania nowej szpilki, jest wybicie starej i od razu wciąganie nowej, już włożonej w piastę dodatkową nakrętką.

Moje nowe szpilki będą naszej firmy Koelner.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl