Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596362 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6030 dnia: 01 Maja 2021, 12:14:32 »
Czy Auris HSD TS ma doświetlanie zakrętów czy nie?
FL nie ma.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6031 dnia: 01 Maja 2021, 12:20:57 »
i

Auris Hybryda 1.8 pali w mieście średnio 4-5/100 a porównywalne Audi A3 2005 (Leon, Golf) 1.8 125KM lub 1.8T 150 KM w mieście pali 10-12/100.
No, trochę stare modele wziąłeś do porównań.  1.8 HSD w Aurisie to mniej więcej odpowiednik 1.4 TSI 122 lub 125 KM.  Różnica w zatłoczonym mieście około 3 l/100 km na korzyść Aurisa, czyli wciąż nieźle.

Rocznikowo masz rację.
Ja porównałem te silniki ze względu na tą samą pojemność silnika i wtrysk pośredni.
TSI to już wtrysk bezpośredni czyli z założenia oszczędniejszy ale też bardziej problematyczny i kłopotliwy do LPG.
A więc VW 1.4 TSI bardziej by można było porównać do 1.2T Toyoty.

Po za tym kolega kupił wcale nie starego w porównaniu do Aurisa - Seata Exeo z 2011r z silnikiem 1.8T (nie TSI) i pali mu w mieście jak już wspomniałem 12/100 PB 95  :grin:
Porównuje się samochody z silnikami a nie same silniki. Sens ma porównywanie aut z podobnych roczników.  Toyota poszła w hybrydy a inni w niskolitrażowe turbo z bezpośrednim wtryskiem. Hybryda nadal ma przewagę ale znacznie mniejszą niż w przypadku poprzednich generacji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6032 dnia: 01 Maja 2021, 15:43:33 »
i

Auris Hybryda 1.8 pali w mieście średnio 4-5/100 a porównywalne Audi A3 2005 (Leon, Golf) 1.8 125KM lub 1.8T 150 KM w mieście pali 10-12/100.
No, trochę stare modele wziąłeś do porównań.  1.8 HSD w Aurisie to mniej więcej odpowiednik 1.4 TSI 122 lub 125 KM.  Różnica w zatłoczonym mieście około 3 l/100 km na korzyść Aurisa, czyli wciąż nieźle.

Rocznikowo masz rację.
Ja porównałem te silniki ze względu na tą samą pojemność silnika i wtrysk pośredni.
TSI to już wtrysk bezpośredni czyli z założenia oszczędniejszy ale też bardziej problematyczny i kłopotliwy do LPG.
A więc VW 1.4 TSI bardziej by można było porównać do 1.2T Toyoty.

Po za tym kolega kupił wcale nie starego w porównaniu do Aurisa - Seata Exeo z 2011r z silnikiem 1.8T (nie TSI) i pali mu w mieście jak już wspomniałem 12/100 PB 95  :grin:
Porównuje się samochody z silnikami a nie same silniki. Sens ma porównywanie aut z podobnych roczników.  Toyota poszła w hybrydy a inni w niskolitrażowe turbo z bezpośrednim wtryskiem. Hybryda nadal ma przewagę ale znacznie mniejszą niż w przypadku poprzednich generacji.

No już nie licytujmy się bo 1.8 HSD to konstrukcja z 2009r. (Prius III i Auris I od 2010) a 1.8T był produkowany do 2011.
Ale OK.
Patrząc na młodsze roczniki np. Auris II FL to można porównać do VW Golfa VII TSI z DSG czy Opla Astry V 1.4T z automatem.
I tu pomijając już niewielką różnice w spalaniu na korzyść Toyoty to trzeba powiedzieć jasno i wyraźnie że Toyota ma przewagę nad konkurencją pod względem trwałości, mniejszej awaryjności i łatwym montażem LPG.

Konkurencja to zauważyła i wreszcie weszła w Hybrydy np. Audi A3 od 2014r. oferuje Hybrydę na bazie silnika 1.4 TSI 204 KM 330 NM S-tronic 0-100 7,6 s. 222/h Plug-in (zasięg na baterii do realnie do 40 km). Zużycie paliwa : średnio 2.4-4.9

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6033 dnia: 01 Maja 2021, 19:31:42 »
Raczej nie zgodzę się z tą niewielką różnicą w spalaniu. Zaglądając nawet w raporty spalania auris hsd i golf 7 1.4tsi dsg mamy 4.9...5.2 dla auris i 6.5...7 dla golfa. To jest ponad 1.5...2litry różnicy wiec dużo odnosząc to do 5l.
Pamietajmy że hybrydą toyoty też trzeba umieć jeździć aby wykorzystać pełny potencjał auta.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6034 dnia: 01 Maja 2021, 20:52:28 »
Raczej nie zgodzę się z tą niewielką różnicą w spalaniu. Zaglądając nawet w raporty spalania auris hsd i golf 7 1.4tsi dsg mamy 4.9...5.2 dla auris i 6.5...7 dla golfa. To jest ponad 1.5...2litry różnicy wiec dużo odnosząc to do 5l.
Pamietajmy że hybrydą toyoty też trzeba umieć jeździć aby wykorzystać pełny potencjał auta.

Tylko że odpowiednikiem 1.8 HSD to nie jest 1.4 tsi tylko 1.2 lub 1.0 tsi, a te w raportach palą średnio około 6 l/ 100 km...

Aby jeździć oszczędnie trzeba się podobnie wysilić w każdym aucie.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2021, 21:02:47 wysłana przez Zbig »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6035 dnia: 02 Maja 2021, 07:18:36 »
Ja jak zmieniłem Aurisa z 2008 z mocnym dizlowskim silnikiem na Aurisa hsd II po lifcie to nie mogłem zejść poniżej 7 litrów. Teraz chyba nie potrafiłbym takiego wyniku osiągnąć. Pojęcia nie mam co było przyczyną.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6036 dnia: 02 Maja 2021, 09:16:04 »
Pewnie odruchowo cisnąłeś w poszukiwaniu nieistniejącego w hybrydzie garbika momentu obrotowego :-)

HSD jest bardzo czuły na profil trasy.  Jeżeli po zimnym starcie na pierwszych kilometrach masz zatrzymania np. na światłach to natychmiast podbija w górę średnie spalanie i potem już nie da rady zejść aby osiągnąć jakiś rekordowy wynik na całej trasie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6037 dnia: 02 Maja 2021, 09:36:26 »

Tylko że odpowiednikiem 1.8 HSD to nie jest 1.4 tsi tylko 1.2 lub 1.0 tsi, a te w raportach palą średnio około 6 l/ 100 km...

Jakie jest kryterium porównania 1.8hsd do 1.2 czy nawet 1.0tsi? Według mnie to już mija się z celem i sensem i nic nie wnosi. Jeśli kryterium miałoby być spalanie to trzeba by znaleźć inne auto o tym samym gabarycie i podobnej masie a hsd z racji baterii dźwiga o wiele więcej. Co do dynamiki ma lepszą niż mój poprzedni diesel 1.9 138 koni i 270Nm.
Bez kompetentnego testu gdzie jedzie hsd a obok 1.0...1.2tsi i potem mierzy się ile paliwa ubyło z baku to nie ma sensu tego porównywać wirtualnie...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6038 dnia: 02 Maja 2021, 09:37:12 »
Pewnie odruchowo cisnąłeś w poszukiwaniu nieistniejącego w hybrydzie garbika momentu obrotowego :-)

HSD jest bardzo czuły na profil trasy.  Jeżeli po zimnym starcie na pierwszych kilometrach masz zatrzymania np. na światłach to natychmiast podbija w górę średnie spalanie i potem już nie da rady zejść aby osiągnąć jakiś rekordowy wynik na całej trasie.

To by się zgadzało.
Do pracy jak startuje to nie mam żadnych świateł ani zatrzymań tylko 1 km spokojnej ciągłej jazdy, później 10 km drogi ekspresowej i dopiero miasto i dużo zatrzymać i jazdy w korku - spalanie przeważnie ok 4,6.

Z powrotem na odwrót.
Zimny start i od razu miasto, światła i korki itd. i spalanie na tym samym odcinku ok. 6.5.

Łączyłem to z tym że z pracy mocniej deptam niż do pracy ale chyba nie aż na 2L/100.  :o

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6039 dnia: 02 Maja 2021, 10:15:33 »
Jak masz w obie strony taką samą średnią prędkość to nie jest kwestia stylu jazdy.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6040 dnia: 02 Maja 2021, 10:29:14 »
Jak masz w obie strony taką samą średnią prędkość to nie jest kwestia stylu jazdy.

No średniej prędkości nie sprawdzałem ale czasowo wychodzi podobnie. Różnica czasem jest 1 minuta czasem 2 ale nie zawsze na korzyść dojazdu do pracy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6041 dnia: 02 Maja 2021, 11:55:07 »

Jakie jest kryterium porównania 1.8hsd do 1.2 czy nawet 1.0tsi? Według mnie to już mija się z celem i sensem i nic nie wnosi. Jeśli kryterium miałoby być spalanie to trzeba by znaleźć inne auto o tym samym gabarycie i podobnej masie a hsd z racji baterii dźwiga o wiele więcej. Co do dynamiki ma lepszą niż mój poprzedni diesel 1.9 138 koni i 270Nm.
Bez kompetentnego testu gdzie jedzie hsd a obok 1.0...1.2tsi i potem mierzy się ile paliwa ubyło z baku to nie ma sensu tego porównywać wirtualnie...

Kryterium jest takie, że znajdujesz auta o podobnych rozmiarach, funkcjonalności i osiągach a potem porównujesz koszty.

Jeżeli szukasz np. kompaktowego kombi w automacie, opcją dla Aurisa lub Corolli Hybrid 1.8 TS będzie Golf Variant o podobnych osiągach czyli VII 1.0 TSI DSG albo VIII 1.0 eTSI DSG.

1.4 czy 1.5 TSI to jest 150 KM które możesz porównywać z Corollą Hybrid 2.0.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6042 dnia: 02 Maja 2021, 13:50:37 »
No i golf zostaje w tyle bo ma wysilony mały silnik, turbinę, alternator, rozrusznik i mega skomplikowany układ dsg z dwoma sprzęgłami. Nie wyłączysz start and stop to rozciągasz łańcuch lub pasek i masz ekstra kosztowny serwis przy 100k km gdzie hsd sie dociera. Akumulator, rozrusznik i alternator też dostają. Patrząc na historie warsztatowe aut vw z yt to nowe jednostki mają problemy z dużymi przebiegami... to już nie są pancerne silniki....
Jeszcze odnośnie spalania to pociśnięty w mieście silnik golfa spali 9..10 a auris 6..7.
W toyocie płacisz za auto, w vw za gadżety, jeszcze w Wwie nie widziałem ani jednej taxi golf :D

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6043 dnia: 02 Maja 2021, 15:14:16 »
Kanał petrolhead na yt. Test auris hsd kombi taxi w gazie oraz golf hatchback 1.0tsi w manualu. Ta sama trasa, oba silniki ciepłe, wyłączone klimy. Trasa po miescie do 50km/h. Auris 3.3l/100 a golf 4.8l/100. To prawie 50% wieksze spalanie golfa a nie tylko trochę ;) dodam że to nie większy golf variant i bez dsg, właczony start and stop w golfie. To chyba kończy dyskusję....

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6044 dnia: 02 Maja 2021, 15:41:07 »
Średnie 3,3 na taxi to mniej więcej jak atrakcyjna 50-cio letnia dziewica, niby możliwe ale mało prawdopodobne. Nie popadajmy w skrajności, później ludzie marudzą że Auris HSD pali im 5 a przecież w internecie pisali że pali 3 więc coś musiało się popsuć. Realne, srednioroczne spalanie Aurisa TS HSD na taxi oceniam na 5,5 co oczywiście jest świetnym wynikiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl