Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596215 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6060 dnia: 03 Maja 2021, 18:35:42 »
Co do rabatów to polecam posłuchać Waldka Florkowskiego który pracował na wysokich stanowiskach w salonach i tłumaczył że to nie żaden rabat jak głupi polak myśli tylko sztucznie podbita cena. Skoro mleko kosztuje nas 3,70 sprzedawajmy je za 5 zł a w ramach rabatu sprzedajmy debilowi kowalskoemu je za 4 zł. I Kowalski mega zadowolony bo dostał rabat za który przepłacił. Oczywiście o tym nie wie ale jest szczęśliwy bo słowo rabat jest najważniejsze. Jak promocje na święta grudniowe w sklepie. Przed promocja czasami kosztują więcej aniżeli po promocji ale głupi chytry polak musi urwać i kupić bo kolorowa naklejka, bo promocja, bo rabat przecież napisane.
To czy cena jest początkowo zawyżona i wszyscy dostają rabat czy nie mało mnie obchodzi.  Interesuje mnie cena końcowa czyli w przypadku nabycia auta tzw. on the road.

Kolejnego Aurisa już raczej nie kupię, więc nasuwa się pytanie co po nim.

I tu wchodzą w grę wszelkie modele które spełniają wymagania funkcjonalne i oczywiście mające mieścić się w budżecie.  Niezawodnym warunkiem wstępnej eliminacji jest bagażnik - minimum 500 litrów, koniecznie z roletą i rozwijaną siatką separującą, tak aby można było wygodnie psy wozić na wycieczki.

Dalej jest kwestia funkcjonalności, osiągów, komfortu prowadzenia i jazdy, możliwości konfiguracji z zestawem preferowanych opcji wyposażenia.  Na placu boju zostają - ma nadzieję - 2-3 modele, każdy z konkretną ceną i wtedy panom sprzedawcom zadaje się pytania patrząc głęboko w oczy, jak jest cena do zapłacenia.

Wracając do kwestii Corolla TS Hybrid czy Golf Variant eTSI - Corolla ma przewagę w kwestii niezawodności i spalania.  Golf jest przestronniejszy, ma większy bagażnik, nowocześniejszy infotainment i jest bardziej elastyczny konfiguracyjnie.

Tak "na oko" jeżeli cena on the road za Golfa eTSI okaże się 10 tys zł niższa, to zaczyna być konkurencyjny.  Jak dla mnie oczywiście, bo każdy ma swoje własne wagi.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6061 dnia: 03 Maja 2021, 21:48:53 »
Zalezy mi na tym żeby ktoś auto dobrze sprawdził od spodu oraz pomierzył dobrze miernikiem.

Gdzieś są miejsca i fachowcy co dobrze sprawdzają, ale ich ze świecą trzeba szukać, bo zwyczajowo w ASO to ptaszki pewnie stawiają.

Seata Exeo z 2011r z silnikiem 1.8T (nie TSI) i pali mu w mieście jak już wspomniałem 12/100 PB 95

Pewnie 4 x 4 km robi i dom. Warunki są istotne i styl jazdy, hamowanie silnikiem jest wskazane. Do każdego auta właściciel musi przywyknąć, jeśli coś tam analizuje i przemyśla, to dalsza perfekcja zmniejsza spalanie. Ale jak ktoś ma nogi ołowiane i wszędzie dolatuje hamując z 100km/h, no to może być i 15L/100km. 
Kolega od Seata niech zapoda coś do baku, na oczyszczenie i smarowanie układu paliwowego, AR6400 lub Oilem DR Petrol, albo AR6900.

« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2021, 21:52:33 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6062 dnia: 04 Maja 2021, 20:51:13 »
Jadę na przegląd przy 90tys ten taki największy, auto i tak już po gwarancji ale ponoć tam trzeba te świece wymienić a one w ciul drogie, prawda to? zaśpiewali mi za przegląd w ASO 1600zł bez oleju.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6063 dnia: 04 Maja 2021, 21:16:12 »
Jadę na przegląd przy 90tys ten taki największy, auto i tak już po gwarancji ale ponoć tam trzeba te świece wymienić a one w ciul drogie, prawda to? zaśpiewali mi za przegląd w ASO 1600zł bez oleju.
Za przegląd 90 kkm płaciłem w Wwie 1435 zł - z olejem i testem baterii trakcyjnej.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6064 dnia: 04 Maja 2021, 21:31:22 »
ponoć tam trzeba te świece wymienić a one w ciul drogie, prawda to?
Ja zrobiłem to sam, świece z pewnego źródła DENSO SC16HR11 za ok 40zł/szt. jak pamiętam, pół godz roboty, wszystko zgodnie ze sztuką - zimny silnik, wydmuchane gniazda, dokręcanie kluczem dyno
W serwisie chcieli za to 400zł - świece i robocizna po ich stronie.
Tyle że ja umiem to robić bo po szkole samochodowej jestem, niepratykujący ;) , tylko w swoim zakresie i rodziny działam
Jeszcze teraz muszę ogarnąć wymianę płynu hamulcowego w HSD, tam jest elektryczne wspomaganie, trzeba do tego jakiś komputer, jakieś opcje włączać/wyłączać czy tylko przelać jak zwykle pod niewielkim ciśnieniem po 200ml na koło?

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6065 dnia: 05 Maja 2021, 14:30:10 »
Za przegląd 90 kkm płaciłem w Wwie 1435 zł - z olejem i testem baterii trakcyjnej.

A w którym ASO, możliwe, że w różnych są różne ceny?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6066 dnia: 05 Maja 2021, 14:45:02 »

U Cygana.  Ceny są na pewno różne ale jak Ci poza Warszawą zaśpiewali tyle że z olejem wychodzi zdaje się ponad 1800 zł to z pewnością nie jest atrakcyjna oferta, nawet uwzględniając inflację - ja robiłem ten przegląd we wrześniu 2019.  Za rbg liczyli wtedy 175,50 netto, wszystkie produkty i usługi objęte rabatem 10%, koszt testu baterii trakcyjnej 200 zł czyli bez niego przegląd 90 kkm + wymiana oleju + wymiana płynu hamulcowego + wymiana filtra powietrza + wymiana świec 1235 zł brutto.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6067 dnia: 05 Maja 2021, 15:51:21 »
Na przełomie lutego i marca w zeszłym roku, robiłem przegląd po 90 tys. w Kobos w Tarnowie, koszt 1342zł.
W tym:
- filtr oleju,
- filtr powietrza,
- filtr kabinowy,
- świece zapłonowe,
- olej 0W20,
- zmywacz, spinki, dolewka płynu chłodniczego, płyn do spryskiwaczy,
- przegląd po 90 tys.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6068 dnia: 05 Maja 2021, 17:12:57 »

U Cygana.  Ceny są na pewno różne ale jak Ci poza Warszawą zaśpiewali tyle że z olejem wychodzi zdaje się ponad 1800 zł to z pewnością nie jest atrakcyjna oferta, nawet uwzględniając inflację - ja robiłem ten przegląd we wrześniu 2019.  Za rbg liczyli wtedy 175,50 netto, wszystkie produkty i usługi objęte rabatem 10%, koszt testu baterii trakcyjnej 200 zł czyli bez niego przegląd 90 kkm + wymiana oleju + wymiana płynu hamulcowego + wymiana filtra powietrza + wymiana świec 1235 zł brutto.

Na Czerniakowskiej tyle 1600zł.

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6069 dnia: 06 Maja 2021, 16:18:25 »
Wiem, że to nie ten dział/nie ten wątek, ale chciałbym prosić forumowiczów o pomoc w doradzeniu wyboru ubezpieczyciela. Chodzi o toyotę auris z 2016r. Obecnie mam wykupiony full pakiet w PZU. Na dniach muszę podjąć decyzję o przedłużeniu. Nadal  chce wykupić full pakiet OC/AC/NW/ASSISTANCE. Cena w PZU wiadomo nie jest zbyt atrakcyjna, ale za to w miarę pewny ubezpieczyciel. Dostałem również atrakcyjną propozycję full pakietu z firmy Uniqua. Oczywiście opcja ASO bez wkładu własnego i bez odliczeń w przypadku kolizji. Różnica w cenie jest znaczna i się zastanawiam, czy warto zmienić PZU na Uniqua (połączona z AXA). Z góry będę wdzięczny za wskazówki.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6070 dnia: 06 Maja 2021, 17:19:20 »
Musisz czytać dokładnie Ogólne Warunki Ubezpieczenia obu umów i to co w ofercie czy jest też  stała wartość pojazdu przez cały okres ubezpieczenia, jaka wartość pojazdu w polisie itp.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6071 dnia: 06 Maja 2021, 17:28:00 »
Wiem, że to nie ten dział/nie ten wątek, ale chciałbym prosić forumowiczów o pomoc w doradzeniu wyboru ubezpieczyciela. Chodzi o toyotę auris z 2016r. Obecnie mam wykupiony full pakiet w PZU. Na dniach muszę podjąć decyzję o przedłużeniu. Nadal  chce wykupić full pakiet OC/AC/NW/ASSISTANCE. Cena w PZU wiadomo nie jest zbyt atrakcyjna, ale za to w miarę pewny ubezpieczyciel. Dostałem również atrakcyjną propozycję full pakietu z firmy Uniqua. Oczywiście opcja ASO bez wkładu własnego i bez odliczeń w przypadku kolizji. Różnica w cenie jest znaczna i się zastanawiam, czy warto zmienić PZU na Uniqua (połączona z AXA). Z góry będę wdzięczny za wskazówki.
UNIQA ma dobre opinie w rankingu ubezpieczycieli natomiast AXA wręcz przeciwnie, ale ponieważ to UNIQA wykupiła AXA to chyba można zaryzykować.  Czołowa piątka rankingu na najmniej skarg Klientów to Warta, Interrisk, Uniqa, Hestia i PZU.  Ja ze  swoich doświadczeń mogę jeszcze polecić Avivę, która oferuje korzystne ceny i przyzwoity standard.

PZU jest dobre ale drogie, z wiadomych względów, o których nie będziemy tu dyskutować, ale np. dają auto zastępcze na cały czas trwania naprawy.  Trzeba porównać w szczegółach.

Ja za chwilę biorę się za to samo, ale zrobię porównanie przez Rankomat.  Jak już masz ofertę z danego TU to dobrze jest sprawdzić w salonie Toyoty czy przypadkiem nie mają go w ofercie w lepszej cenie, z PZU to była reguła.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6072 dnia: 06 Maja 2021, 17:30:46 »
UNIQA ma dobre opinie w rankingu ubezpieczycieli natomiast AXA wręcz przeciwnie, ale ponieważ to UNIQA wykupiła AXA to chyba można zaryzykować.  Czołowa piątka rankingu na najmniej skarg Klientów to Warta, Interrisk, Uniqa, Hestia i PZU.  Ja ze  swoich doświadczeń mogę jeszcze polecić Avivę, która oferuje korzystne ceny i przyzwoity standard.

PZU jest dobre ale drogie, z wiadomych względów, o których nie będziemy tu dyskutować, ale np. dają auto zastępcze na cały czas trwania naprawy.  Trzeba porównać w szczegółach.

Ja za chwilę biorę się za to samo, ale zrobię porównanie przez Rankomat.  Jak już masz ofertę z danego TU to dobrze jest sprawdzić w salonie Toyoty czy przypadkiem nie mają go w ofercie w lepszej cenie, z PZU to była reguła.
PZU dobre? Znajomy zakupil ubezpieczenie AC na auto na kwote 75tys. Nagle jak doszlo do wyplaty poniewaz nastapila szkoda calkowita to PZU wyplacila 55tys. Przy platnosci odzywiscie byla podana full opcja, benzyna itd. Przy wycenie oczywiscie wzieli najtanszego diesla?

Sprawa w sadzie.  Niezalezy rzeczoznawca wycenil auto na 75tys?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6073 dnia: 06 Maja 2021, 22:35:40 »

PZU dobre? Znajomy zakupil ubezpieczenie AC na auto na kwote 75tys. Nagle jak doszlo do wyplaty poniewaz nastapila szkoda calkowita to PZU wyplacila 55tys. Przy platnosci odzywiscie byla podana full opcja, benzyna itd. Przy wycenie oczywiscie wzieli najtanszego diesla?

Sprawa w sadzie.  Niezalezy rzeczoznawca wycenil auto na 75tys?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ciekawe.  Miał klauzulę stałej wartości pojazdu w polisie? 

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6074 dnia: 07 Maja 2021, 09:13:12 »
Ok, dzięki za pomoc  :good:
W takim razie wypowiem umowę z PZU i zdecyduję się na ofertę z Uniqa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl