Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597272 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6165 dnia: 01 Czerwca 2021, 17:13:22 »
Rozbierz i zmierz średnicę  (obstawiam 16,5cm) a przy okazji maksymalną głębokość, wtedy będziesz wiedział czy dystans potrzebny czy nie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6166 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:02:10 »
Panowie, dziś młody gość najechał mi na tylny zderzak na parkingu, jak tłumaczył, pomyliły mu się biegi i zamiast cofnąć, pojechał do przodu. Nic niby wielkiego się nie stało, ale zderzak został trochę naruszony i delikatnie przesunięty na zaczepach, jeden nit został urwany. Chłopak nie chciał pisać oświadczenia, tylko wciskał mi jakieś grosze, potem proponował 350 zł. Uparłem się na oświadczenie, chłopak marudził, więc wezwałem policję. Przyjechali i obsłużyli zdarzenie, chłopak podpisywał jakieś notatki a mnie podali tylko numer jego polisy i polecili zgłosić się do jego ubezpieczyciela informując, że na miejscu była policja. I teraz mam do was, znawców, pytanie. Prawidłowo policja się zachowała? Nie powinni mi dać jakiejś notatki, opisu zdarzenia? I jak mam teraz się zachować. Zamiast jechać do ubezpieczyciela i dawać auto jakimś "fachowcom" nie od Toyoty, wolałbym zgłosić się do swojego ASO, podać numer polisy sprawcy i numer jego auta i niech ASO obejrzy zderzak, oszacuje ewentualne uszkodzenia, naprawi, a mnie na czas naprawy, jeżeli będzie konieczna, da auto zastępcze i należność ściągnie we własnym zakresie od ubezpieczyciela. Możliwa jest taka droga mojego postępowania? Proszę o porady.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2021, 21:08:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6167 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:17:47 »
napewno wiesz która komenda policji była spisała notatkę
udajesz się tam i upewniasz się że sprawca przyjął madat - jest to równoznaczne z przyznaniem się do winy i obciąża jego polisę OC
bierzesz jego dane jako sprawcy w celu likwidacji szkody
jedziesz do ASO, zgłaszasz likwidację szkody z OC, bierz likwidację bezgotówkową - ciebie interesuje przywrócenie samochodu do stanu z przed szkody na częściach ASO
ASO już wie jak się tym zająć, wystarczy im dane sprawcy i jego OC, oni już tak zrobią żebyś był zadowolony
ja miałem zarysowany na parkingu przedni błotnik i drzwi oraz zderzak, wycena ASO ponad 7tyś - tak zrobili że nie ma szans poznać że coś było robione, pełna profeska, mnie tylko interesowało że ma być tak jak było przed szkodą

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6168 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:32:57 »
Ale muszę jechać na komendę? Była przecież na miejscu policja, spisali wszystko, podali mi numer jego polisy i kazali jechać z tym do ubezpieczyciela i poinformować, że była na miejscu policja. Dane sprawcy mam, sam zapisałem przed przyjazdem policji. Ale auto było ojca chłopaka, a ja mam zapisane imię i nazwisko kierowcy i jego adres. Na podstawie numeru polisy ASO nie będzie miało danych sprawcy? Mandatu to nie wiem, czy dostał, ale podpisywał jakieś druczki, to liczę, że dostał. Muszę się upewniać, czy dostał? Policja chyba powinna przekazać mi wszystko na miejscu, nie?
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2021, 21:38:59 wysłana przez fynooh »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6169 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:37:14 »
wybierz sobie ASO gdzie chcesz zlikwidować szkodę, umów się na oględziny, oni cię pokierują dalej, auto zastępcze na czas naprawy też dostaniesz bo się należy jak psu buda

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6170 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:41:18 »
Ja miałem dwa lata temu taka sprawę - chyba tylko numer OC i nazwa ubezpieczyciela była mi podana plus czas i miejsce  zdarzenia i jednostka policji obsługująca zdarzenie. Nie dostałem nazwiska sprawcy nawet. 
To wystarczyło do zgłoszenia szkody przez internet, dostałem samochód zastępczy w tym samym dniu (rozbitek nie nadawał się do jazdy).
Drugi przypadek parę miesięcy później (obfity rok był) z nowym już,  podobnie jak u Ciebie, pojechałem do ASO i też dostałem auto zastępcze na czas naprawy.
Nigdzie nie jeździłem po komisariatach.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6171 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:47:37 »
No, dziękuję ci za info  :hug: Jutro dzwonię do ASO, żeby oszacowali straty, choć przyznam, tak na oko, że przy tym zderzaku chyba niewiele trzeba będzie robić. Dwa lata temu też dostałem w tylny zderzak, na oko wyglądało na nikłe szkody i machnąłem na to ręką i odjechałem a potem okazało się, że musiałem zapłacić za naprawę z własnej kieszeni 850 zł. To było moje pierwsze zdarzenie w moim długim stażu kierowcy i dlatego wtedy postąpiłem tak pochopnie źle, że teraz już nie popuściłem, chłopak nie chciał spisać oświadczenia więc wezwałem policję. Choć zaraz po wezwaniu policji zgodził się spisać oświadczenie i zaczęliśmy pisać, ale dojechała policja i poinformowali, że jak już są to oświadczenie nie będzie już potrzebne, oni się tym zajmą.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2021, 21:53:22 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6172 dnia: 01 Czerwca 2021, 21:48:49 »
Nigdzie nie jeździłem po komisariatach.

Super, dzięki :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6173 dnia: 01 Czerwca 2021, 22:53:13 »
I niech Ci ASO nie zapomni wystawić certyfikatu gwarancyjnego na naprawę lakierniczą.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6174 dnia: 01 Czerwca 2021, 23:05:18 »
I niech Ci ASO nie zapomni wystawić certyfikatu gwarancyjnego na naprawę lakierniczą.
Mi tez malowali tylny zderzak w sensie aso i nie mam żadnego certyfikatu, mogę się upomnieć jeśli to było w tamtym toku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6175 dnia: 01 Czerwca 2021, 23:10:53 »
Mi tez malowali tylny zderzak w sensie aso i nie mam żadnego certyfikatu, mogę się upomnieć jeśli to było w tamtym toku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Może dają tylko na lakierowanie części metalowych?  Tak czy inaczej warto zapytać.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6176 dnia: 01 Czerwca 2021, 23:24:33 »
Dają 2 lata gwarancji na zderzak, malowałem już 2 lata temu. Nie trzeba się chyba upominać i certyfikat, wystarczy że mają zapis w systemie, że malowali.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6177 dnia: 02 Czerwca 2021, 01:01:04 »
Musiałem wysiadać i otwierać kilkakrotnie drzwi pasażerom od zewnątrz,

Jak na traktowanie celebrytów przystało, dobry szofer zawsze otwiera drzwi, nic w tym dziwnego, ani zdrożnego. Trzeba było ten problem w to lub bezpieczeństwo obrócić. <brawo>

Uparłem się na oświadczenie, chłopak marudził, więc wezwałem policję.

No i dobrze, nie wiadomo co w zaczepach puściło. W takich przypadkach, może być mniej widać, niż w rzeczywistości uszkodzeń jest. Które potem mogą mieć spory wpływ na koszty. Ja za za daleko otwarte drzwi w małym aucie, dostałem 500pln na cały element i to dawno temu. Więc te 350 to raczej za mało. Dobrze że widziałeś lub byłeś przy aucie w trakcie zajścia, bo inaczej tylko AC lub kieszeń własna.

Prawidłowo policja się zachowała? Nie powinni mi dać jakiejś notatki, opisu zdarzenia? I jak mam teraz się zachować.

Prawidłowo, ubezpieczyciel wystąpi o notatkę, ty ją zobaczysz w dalszym etapie postępowania. Podczas pewnie widziałeś co piszą. Ja miałem ten przypadek, na prywatnej posesji, która okazjonalnie służyła jako parking i po 1mc kasa była już. Oczywiście w ASO mogą ocenić szkodę/koszty lepiej, ale to chyba po zdjęciu zderzaka, bo zewnętrznie może być mało, a na mocowaniach nie wiadomo. W moim przypadku mandatu sprawca nie dostał, a policja trochę fukała, że to droga wewnętrzna i muszą pisać notatkę. Ale zrobili co trzeba. Mi sprawca danych i tak nie udzielił, musiałem szukać w rejestrze, chyba UFG. Wystarczyły chyba same numery rejestracyjne. Jak się ma dane, to można podejrzeć tam znajomych, w czym ubezpieczają. Policja nic nie przekazuje, jedynie poucza o wymianie danych pomiędzy stronami, ale z tym bywa różnie. No tak albo oświadczenie, albo policja. Do ubezpieczenia, albo oświadczenie, albo kierunek na komisariat i oni sami starają się o notatkę. 

To chyba tutaj sprawdzałem wtedy.

https://www.ufg.pl/infoportal/faces/pages_home-page/Page_4d98135c_14e2b8ace27__7ff1/Pagee0e22f3_14efe6adc05__7ff1/Page4d024e07_14f0a824115__7ff6?_afrLoop=18612244293084302&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=1b4168fh0z_4

malowałem już 2 lata temu

No dobra, czyli będzie już malowany dwa razy, a co z miernikiem grubości lakieru ?
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2021, 01:12:09 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6178 dnia: 02 Czerwca 2021, 07:35:13 »
Zderzak plastikowy malowany dwa razy i miernikiem jeszcze ktoś potrafi sprawdzać plastik? Mi za mała rysę wymienili już drugi raz na nowy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6179 dnia: 02 Czerwca 2021, 08:02:00 »
Może i potrafi tylko pytanie po co?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl