Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596794 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6195 dnia: 05 Czerwca 2021, 22:14:09 »
Panowie, pisałem wcześniej, że gość wjechał mi w tylny zderzak i delikatnie go uszkodził. Była policja, dostał mandat a ja dane jego ubezpieczyciela i w poniedziałek mam z tym jechać do ASO. I teraz mam do was pytanie. Gdyby tylny zderzak kwalifikował się do naprawy i malowania, czy można zrezygnować z malowania tylnego zderzaka, a zamiast tego poprosić o pomalowanie zderzaka przedniego? Przedni zderzak ma bardziej widoczne obtarcie od wysokiego krawężnika, zamalowane pędzelkiem farbką zaprawkową. Na tylnym zderzaku nic prawie nie widać, więc bardziej opłacałoby mi się pomalować przedni zderzak. Możliwy jest taki manewr? Pytam, bo nie wiem, czy mogę cos takiego zaproponować w ASO żeby nie narazić się na posądzenie o krętactwo.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2021, 22:16:53 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6196 dnia: 05 Czerwca 2021, 22:21:08 »
Panowie, pisałem wcześniej, że gość wjechał mi w tylny zderzak i delikatnie go uszkodził. Była policja, dostał mandat a ja dane jego ubezpieczyciela i w poniedziałek mam z tym jechać do ASO. I teraz mam do was pytanie. Gdyby tylny zderzak kwalifikował się do naprawy i malowania, czy można zrezygnować z malowania tylnego zderzaka, a zamiast tego poprosić o pomalowanie zderzaka przedniego? Przedni zderzak ma bardziej widoczne obtarcie od wysokiego krawężnika, zamalowane pędzelkiem farbką zaprawkową. Na tylnym zderzaku nic prawie nie widać, więc bardziej opłacałoby mi się pomalować przedni zderzak. Możliwy jest taki manewr? Pytam, bo nie wiem, czy mogę cos takiego zaproponować w ASO żeby nie narazić się na posądzenie o krętactwo.
Wez gotowke z ubezpieczalni i umow sie na malowanie przodu. ASO nie zaryzykuje sprawy z ubezpieczycielem. Poza tym beda robic zdjecia przed i po.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6197 dnia: 05 Czerwca 2021, 22:22:36 »
Mi przy delikatnym stuknięciu w przedni zderzak (facet stuknął przy cofaniu pod blokiem, prędkość minimalna) ASO zakwalifikowało zderzak do wymiany z malowaniem. Znając politykę serwisów pewnie będą chcieli jak najwięcej wbić na fakturę i nie będą montować uszkodzonego zderzaka, tylko pójdzie do wymiany ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6198 dnia: 05 Czerwca 2021, 22:53:46 »
Wez gotowke z ubezpieczalni i umow sie na malowanie przodu

To by było niezłe, ale nie wyjdzie, bo z ubezpieczalni dostanę grosze chyba. To jest taki gniotek na kancie zderzaka, że mało co go widać. Po uderzeniu zderzak wyglądał gorzej, był naderwany i obsunięty 0,5 cm, ale udało mi się go poprawić, ułożyć na miejscu, podciągnąć i dokręcić, że pozostał tylko ten mały gniotek i zerwany jeden zatrzask z boku zderzaka na rancie nadkola. Nie powinienem tego ruszać chyba, ale nie mogłem patrzeć na taki naruszony zderzak  :|

nie będą montować uszkodzonego zderzaka, tylko pójdzie do wymiany

Jeżeli tak będzie, to chyba na to pójdę., zresztą nie wiem, czy pod spodem nie ma jakichś uszkodzeń  :o Zdecyduje ASO. Dziękuję za odpowiedzi :)

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6199 dnia: 05 Czerwca 2021, 22:54:38 »
Mi przy delikatnym stuknięciu w przedni zderzak (facet stuknął przy cofaniu pod blokiem, prędkość minimalna) ASO zakwalifikowało zderzak do wymiany z malowaniem. Znając politykę serwisów pewnie będą chcieli jak najwięcej wbić na fakturę i nie będą montować uszkodzonego zderzaka, tylko pójdzie do wymiany
ASO nic nie klei, spawa, szpachluje. Ładują wszystko nowe. Ja miałem lekkie wgięcie błotnika, dosłownie kilka cm2, ASO wymieniło cały błotnik. Każda spinka po demontażu jest montowana nowa. Faktura musi być wysoka. Naprawy blacharskie w ASO w większości to najwyższa półka.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6200 dnia: 06 Czerwca 2021, 01:30:26 »
Gdyby tylny zderzak kwalifikował się do naprawy i malowania, czy można zrezygnować z malowania tylnego zderzaka, a zamiast tego poprosić o pomalowanie zderzaka przedniego?

Dogadać się, lub liczyć, że tylny wymienią na nowy, a przedni dopłacić za malowanie. Albo szukać teraz jelenia na przedni. :wallbash: :laugh:

Czasem nie da się porównać elementów do siebie, błotnik z 2 x przetłoczeniami to i u pana Marka też by dali nowy. Ogólnie już raczej mało kto klepie i szlifuje, coś takiego zawsze mogło spuchnąć, a i nie chce się pocić przy takiej robocie. Teraz większość wymienia na nowy element i maluje. 

To by było niezłe, ale nie wyjdzie, bo z ubezpieczalni dostanę grosze chyba.

Bankowo jak ASO zrobi i oszacuje to wyjdzie więcej niż by dali Tobie do ręki. Ale ty tej różnicy nie zobaczysz i nie dostaniesz. Ta kasa jest tylko dla ASO, jak oni to skosztorysują. Więc nie masz w do ręki jakiejkolwiek straty, to Twoje ASO będzie mieć stratę, że nie robiłeś tego u nich.

« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2021, 01:32:25 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6201 dnia: 06 Czerwca 2021, 08:45:56 »
Potraktuj z buta zderzak i już. Jak ja byłem w ASO to Pan przed zdjęciem sam dał do zrozumienia ze mała widoczna szkoda ciężko uchwycić na zdjeciu. Złapałem wydarłem, butem poprawiłem. Zrobił Zdjęcie i wymienili na nowy. Mi się udało przy tylnym zderzaku ogarnąć malowanie lusterek i polerkę przedniego bo mam w nich włożona kartę do garażu i czasami się uda zachaczyc o czytnik. Kwestia jak gość z ASO do tego podejdzie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6202 dnia: 06 Czerwca 2021, 17:29:27 »
szukać teraz jelenia na przedni.

Ha, ha, ale ja tak nie umiem, choć po prawdzie przydałoby z przednim to samo, co z tylnym  :grin:

Potraktuj z buta zderzak i już

Bez przesady, nie potrafię tak, zresztą sprawca widział zderzak i nie chciałbym, żeby wyszło, że coś knuję  :|

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6203 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:01:45 »
Jeleń może sam trafić na zderzak, albo zgodzić się na trafienie w zderzak. Wszystko w swoim interesie, cel uświęca środki.  :grin:

No ja też bym nie potrafił z buta swego auta potraktować, ba nawet nie potrafię się o swoje wycierać, tym bardziej o innych auta. Jak już coś mnie wku... to czasem drzwiami trzasnę. W obecnych czasach wszyscy mają smarty i wszystko cykają, być może i sprawca ma fotkę. :fotograf:

Pytanie z innej beczki, czy wam się pod np. "Toyot Chodzący" dobrze wyświetlają te obrazeczki. Ja mam tylko trzy karteczki z czymś zielonym i białym, przedzielone gwiazdkami. Tak jest prawidłowo ?
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2021, 23:05:40 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6204 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:17:36 »
czy wam się pod np. "Toyot Chodzący" dobrze wyświetlają te obrazeczki. Ja mam tylko trzy karteczki z czymś zielonym i białym, przedzielone gwiazdkami

Ja mam tak samo. Kiedyś były tu symbole, nie pamiętam już, co oznaczały, ale od jakiegoś czasu coś się tu pochrzaniło.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6205 dnia: 07 Czerwca 2021, 00:46:26 »
Czyli ten typ tak ma. Jeszcze kiedyś w pionie pod tym na dole, widać było tekst osobisty. W profilu mam go nadal, moja pierdziawka. No cóż jakieś aktualizacje to pozmieniały chyba.

Offline Pokeam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6206 dnia: 08 Czerwca 2021, 17:19:15 »
Czy w waszych aurisach szyby tez tak bardzo się rysują czy u mnie poprzedni właściciel bardzo nieuważał?? Głównie chodzi o szyby boczne, rysy góra dół wiec chyba od otwierania.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6207 dnia: 08 Czerwca 2021, 17:20:34 »
albo od skrobania w zimie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6208 dnia: 08 Czerwca 2021, 20:15:06 »
Mi ostatnio zauważyłem jak otwieram i zamykam szybę to u. Mka zewnętrzna w ogóle nie dotyka szyby i ile rosy było tyle zostało  i Was też?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6209 dnia: 08 Czerwca 2021, 22:34:43 »
albo od skrobania w zimie

Ja myślę, że to raczej od brudu, piachu za uszczelkami, co przy opuszczaniu szyb rysuje je. Ktoś musiał nie dbać o auto..  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl