Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596805 razy)

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6675 dnia: 05 Listopada 2021, 11:06:38 »
W jakim kierunku wkręcane są tłoczki w tylnych zaciskach?
Podobno jeden w lewo drugi w prawo. Pytanie który w którą stronę?
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6676 dnia: 08 Listopada 2021, 17:31:01 »
C
Obecne auta elektryczne to niestety ślepa droga.
Czyżby i Japończycy do tego doszli?

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jiec.13190

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6677 dnia: 11 Listopada 2021, 04:45:03 »
Jak jechałem Corollą 1.8 na jeździe próbnej, to zwróciłem uwagę na bardzo dobre wygłuszenie dźwięku silnika, zgrzytliwe brzmienie z Aurisa zostało mocno utemperowane.  Jeżeli dźwięk jednostki spalinowej nie wybija się ponad szumy opływu i toczenia to dawanie wygłuszenia pod maskę może nie mieć sensu, bo w łącznym poziomie hałasu da spadek o jakiś ułamek decybela, poniżej poziomu percepcji.

Uwierz, że po 5 latach jazdy 1.9 TDI na pompowtryskiwaczach, w Aurisie jest cichutko.... :P Chociaż szczerze to liczyłem na więcej ale czego wymagać od prostego silnika benzynowego. Mięciutko i cichutko pracują TSI z grupy VAG ale na tym kończą się ich zalety....

Offline keraj38

• Początkujący
« Odpowiedź #6678 dnia: 13 Listopada 2021, 19:14:21 »
Witam,
 Auris 1,6 2007, błąd B2799, czy procedura z pinem 4 i 13 (OBDII)  pomoże? Ktoś stosował?

A. Włożyć zarejestrowany klucz dostępu do stacyjki.
B .Włączyć zapłon (silnik wyłączony)
C z mostkować pin 4,i13D.Po pół godzinie wyłącz zapłon 
E. Uruchom pojazd, aby zweryfikować pomyślną komunikację ECU Uwaga: Jeśli komunikacja ECU nie zostanie zakończona poprawnie, silnik nie uruchomi się, a DTC b2799 zostanie ustawiony. Kody DTC B2799 zostaną wyczyszczone po prawidłowym uruchomieniu silnika

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6679 dnia: 13 Listopada 2021, 22:12:36 »
Najprościej będzie jak sam sprawdzisz.

Offline maoke

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2013
« Odpowiedź #6680 dnia: 14 Listopada 2021, 05:26:33 »
Witam Panów Panie :-)
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Auriska 1,6 rocznik 2013
Jak to po zakupie autka, należy powymieniać to i tamto :-) W mojej rolce e11 rocznik 98 olej i filtr oleju sam wymieniałem. Kocyk na polbruk żeby wygodniej było, troszkę gimnastyki i po zawodach. Czy w aurisku da radę wymienić samemu nie mając dostępu do kanału?? Jaka nasadka??

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6681 dnia: 14 Listopada 2021, 11:42:12 »
Ciężko będzie. Trzeba odpiąć osłonę plastikową a w zasadzie jej część co zasłania filtr oleju.
Czasami ciężko go odkręcić a w pozycji leżącej to sobie tego nie wyobrażam.
Dać da się ale na pewno więcej czasu to pochłonie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6682 dnia: 14 Listopada 2021, 13:01:06 »
W serwisie korzystając z sdc wymiana oleju + filtr to Ok 70-80 PLN.
Ja bym się sam za to nie zabieral.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6683 dnia: 14 Listopada 2021, 20:40:03 »
Kiepski dostęp, chyba że jakieś najazdy są. Plus najazdów to więcej oleju wyleci, bo śruba na tyle miski. Sama mała osłona do wymiany, odchyla się do przodu auta i nie dość w pionie jest jej z 30cm, to jeszcze zasłania wszystko samą sobą. Filtr nie jest w pionie tylko boczny i gorzej go odkręcać w takich warunkach. Potrzebna jest odpowiednia nasadka. Osłona jest dobrem dla silnika, ale bez kanału problematyczna przy wymianie. Tym bardziej, że Auris jest mocno niski pod silnikiem. Filtry klimy i powietrza, wymiana bajecznie prosta. Co do ASO, nie wiem czy wszędzie zechcą przyjąć na samą wymianę oleju, choćby bez filtrów innych, czy nawet małej ptaszkowej kontroli, za którą dosolą sobie zawsze. Za jakiś czas, jak nie już, samodzielne wymiany w miejscu publicznym mogą być zakazane. Z obawy o niekontrolowane przedostanie się oleju do gleby. Dawniej było sporo ogólnie dostępnych kanałów na podwyższeniu pod chmurką, jak kiedyś na stacjach CPN lub osiedlach, ale takowe już są w odwrocie. Kolejne zmiany zabudowy i czasów spowodowały ich likwidację. 

Osobiście chętnie bym sam wymieniał, ale obecnie bez kanału, nie mam pewności, że wszystko zrobię dobrze jak bym chciał. Dlatego latam do miejscowego "mojego" warsztatu i płacę 50 dukatów. Płukanka leci na zewnątrz warsztatu, odczekam i wpadam na kanał lub podnośnik. Choć wolę na kanał, bo widzę jak progi pod podnośnik, na kolumnowym się powoli zaginają. Samodzielne wymiany by się przydały, jeśli często się wymienia, jeśli dużo się lata, lub na jakieś płukankowe procesy.  Chciałbym ale jeszcze tak nie mogę.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 20:52:49 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6684 dnia: 14 Listopada 2021, 21:36:00 »
Co do ASO, nie wiem czy wszędzie zechcą przyjąć na samą wymianę oleju, choćby bez filtrów innych, czy nawet małej ptaszkowej kontroli, za którą dosolą sobie zawsze.
Żaden warsztat nie może nam narzucić kupna sprzedawanego przez nich oleju, pozostaje to decyzją klienta i wymienić muszą, takie nasze prawo, ale ich prawem jest cena usługi ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6685 dnia: 14 Listopada 2021, 21:55:17 »
No tak, w normie każdy dobry, jednak na gwarancji mogą. Ale nie chodziło mi o towar, tylko zakres prac w ASO. Z naszym olejem przyjmą. Pytanie czy nie będą chcieli dodawać od siebie reszty filtrów, lub jakiejś listy kontroli z ptaszkami. Bo niby powiedzą, że bez tego, czy drugiego nie mogą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6686 dnia: 14 Listopada 2021, 22:17:00 »
No tak, w normie każdy dobry, jednak na gwarancji mogą. Ale nie chodziło mi o towar, tylko zakres prac w ASO. Z naszym olejem przyjmą. Pytanie czy nie będą chcieli dodawać od siebie reszty filtrów, lub jakiejś listy kontroli z ptaszkami. Bo niby powiedzą, że bez tego, czy drugiego nie mogą.

jednak na gwarancji mogą
Nie mogą, to samo filtry, możesz mieć swoje. Myslałem, że taka wiedza to już podstawa (nawet instrukcja to zawiera) :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6687 dnia: 14 Listopada 2021, 22:24:50 »
No tak masz rację, pokręciłem. Chciałem w innej marce olej i filtry, nawet ich, ale bez dodatkowej listy ptaszkowanej nie było można. Pewnie tak nie jest wszędzie, ale są przypadki.

Offline maoke

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6 2013
« Odpowiedź #6688 dnia: 15 Listopada 2021, 00:51:05 »
No trudno, nie będę kombinował, pojadę do warsztatu :-( Planowałem planowałem i na planach sie skończyło... budowę kanału. Niewielki, żeby można było podwozie kontrolować, rudej pilnować. Może teraz to zrobię. Albo na planach znowu się skończy ;-)
Przesiadka z Corolli E11 rocznik 98 do Aurisa 2013 to Panowie/Panie poważna sprawa :-) W rolce drzwi musiałem otwierać od strony pasażera, zamek w drzwiach kierowcy zwyczajnie się zużył. Teraz podchodzę do auta, czujniki te sprawy i autko otwarte :-) Zaczytuję się w instrukcji. Wersja elektroniczna. Niezbyt wygodnie, innej opcji nie ma.
Akumulator raczej do wymiany. Pytanko kolejne. Można zrobić to samemu czy również serwis?? W rolce aku wyjmowałem i pod prostownik. Jedynie zegar musiałem później ustawić. W aurisie z tak dużą ilością elektroniki można wymontować aku?? Będą jakieś szkody?? A co do aku, centra zwykła czy futura?? Czy może coś innego??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6689 dnia: 15 Listopada 2021, 02:32:21 »
Też mam w planach kanał, jak to wygodnie było samemu i wszystko dopilnowane fest z odkapaniem również. Jeszcze te czasy wrócą, bo tak trzeba płacić, przewidywać i się wcześniej umawiać. Z płukaniem by było lepiej i odkapaniem po tym też. A jak często, to warsztat za dziwaka bierze, tyle że ja w swoim zawsze jestem przy wymianie i aktywnie biorę udział od góry, oraz kontrola 100% moja od dołu też. Ale to nie do końca co w spokoju samemu.  :|   

Z aku zaczekaj, może auto stało jakiś czas. Ja po sprowadzeniu miałem 12.10V i obecnie jest dużo lepiej, a tester z A i V oraz R pokazuje 100% na 100%. Może polataj trochę i zobaczysz czy wstaje. Ja w drugim aucie się pospieszyłem, może niepotrzebnie. A w Auris nie poddałem się i obecnie aku ori od nowości też z 2013 ma się bardzo dobrze. Osobiście jak bym wymieniał, to bym brał jakiś EFB, w drugim aucie z tym samym systemem ( mało się różnią działaniem) ładowania aku mam EFB.

Taka lektura dla Ciebie, albo tylko poznasz system, albo coś wyciągniesz, o ile Twoje auto ma to samo. Swego czasu starałem się rozpracować to ustrojstwo, bo latam zasadniczo po mieście. A ktoś kto to tworzył nie przewidział, że w trybie bułki/komin aku nie będzie doładowany, tylko uwalany. W mojej Auris jest możliwe tak sterować/oszukiwać system, że aku stan super jest. Są zasadnicze różnice pomiędzy systemami, no i w drugim aucie niestety nie ma takich możliwości. Dlatego teraz mam dobry tester i ładowarkę do podładowania bez odpinania. A dalej multimetr i woltomierze w zapalniczkach.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48006.0.html

Ostatnio w promo kupiłem ładowarkę automatyczną, Optimate 6, zachowując zdrowy rozsądek w drugim aucie podpinam pod aku bez wyjmowania z auta i nic się nie dzieje. W Auris nie robiłem tego, bo nie mam potrzeby.  :grin:

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2021, 02:43:57 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl