Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597593 razy)

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7170 dnia: 20 Maja 2022, 23:26:38 »
Na oparciu tylnego siedzenia od strony bagażnika są prostokątne plastiki. Ktoś mi podpowie jakie mają zadanie? Dodałbym zdjęcie, ale nie wiem jak...
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7171 dnia: 20 Maja 2022, 23:40:06 »
Na oparciu tylnego siedzenia od strony bagażnika są prostokątne plastiki. Ktoś mi podpowie jakie mają zadanie? Dodałbym zdjęcie, ale nie wiem jak...
Jest to miejsce kotwiczenia dodatkowego zabezpieczenia fotelika dziecięcego jeśli takowy fotelik posiada bo nie wszystkie to mają

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7172 dnia: 21 Maja 2022, 22:35:03 »
prostokątne plastik

Z kołkiem metalowym poprzecznym, to jest do kotwicy od fotelika (pas z klamrą), jak ją posiada, takie trzecie mocowanie fotelika. Ale może też się przydać do mocowania siatki unieruchamiającej bagaże. 

Dodałbym zdjęcie, ale nie wiem jak

Wklejasz foto na np. fotosik (polecam nie znikają wcale), konta tam nie potrzeba, dalej wklejasz tu link który tam wyskoczy u góry ( są 3-4 wersje, przetestuj który Ci odpowiada). Tylko tutaj musisz kliknąć najpierw ikonę foto i link wkleić pomiędzy znaczniki (img.....img). Możesz tam potestować sobie tą operację.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,22629.0.html

« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2022, 22:39:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7173 dnia: 22 Maja 2022, 19:02:10 »
Panowie. Czy w nowych Toyotach benzynowych, niehybrydowych, skrzynia bezstopniowa automatyczna to jest ta sama skrzynia e-CVT, co występuje w hybrydach?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #7174 dnia: 22 Maja 2022, 19:39:45 »
Panowie. Czy w nowych Toyotach benzynowych, niehybrydowych, skrzynia bezstopniowa automatyczna to jest ta sama skrzynia e-CVT, co występuje w hybrydach?
Nie ma takiej możliwości, "skrzynia" w hybrydach to tak na prawdę nie jest żadna skrzynia biegów, to jest tzw urządzenie podziału mocy, sterujące płynnie przepływem mocy pomiędzy kołami, motogeneratorami i silnikiem spalinowym, połączonymi przekładnią planetarną, od jej pracy zależy tryb pracy, ładowanie, rozruch silnika itp. Sam silnik spalinowy nie miałby z tego jak skorzystać, tutaj zależnie od modelu, stosuje się albo tradycyjne przekładnie direct shift CVT (z paskiem i stożkami ale dodatkowo wyposażone w tzw bieg startowy) albo wielobiegowe automatyczne przekładnie dwusprzęgłowe.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2022, 19:56:45 wysłana przez GrzegorzC »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7175 dnia: 22 Maja 2022, 20:06:52 »
skrzynia" w hybrydach to tak na prawdę nie jest żadna skrzynia biegów, to jest tzw urządzenie podziału mocy,

Imputujesz mi coś, czego nie napisałem. Nigdzie nie nazwałem skrzyni e-CVT skrzynią biegów. Napisałem tylko - skrzynia bezstopniowa -, a to już coś innego. A że to jest skrzynia, to prawda, bo jest obudowa, a w niej olej i "trybiki", tylko że nie ma w niej biegów, bo jest bezstopniowa. I uprzedzam, że też wiem, że to prosta przekładnia planetarna.  I że to urządzenie podziału mocy też czytałem ze 100 razy, więc proszę, nie bawmy się w te szczegóły, bo to już tu było wiele razy. I jak tak wszystko wiesz, to uściślę pytanie. Napisz, co to za urządzenie, bezstopniowa automatyczna w Corollach benzynowych, np. 1,2T, albo w Yarisach 1,5 VVT-i. Czy to jest też przekładnia planetarna, czy bezstopniowa z paskiem i stożkami?
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2022, 20:21:09 wysłana przez fynooh »

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #7176 dnia: 22 Maja 2022, 20:53:09 »
No przecież napisałem że DS-CVT, (Direct Shift CVT) czyli taka trochę inna skrzynia bezstopniowa ze stożkami i paskiem, z dodatkowym tzw biegiem startowym, dodatkowym mechanizmem zębatym, który poprawia wrażenia przy rozpędzaniu po ruszeniu.
Niczego Ci tu nie imputuję, wiem że wszystko na temat przekładni w hybrydach już oczytałeś, nie ma sensu się teraz czepiać słówek, skrzynia, puszka, przekładnia, cokolwiek. Po prostu staram się odpowiedzieć rzeczowo, na wypadek gdyby tutaj wpadł i to przeczytał ktoś poza Tobą, do tego przecież służą fora.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7177 dnia: 22 Maja 2022, 22:41:01 »
No przecież napisałem że DS-CVT, (Direct Shift CVT) czyli taka trochę inna skrzynia bezstopniowa ze stożkami i paskiem, z dodatkowym tzw biegiem startowym, dodatkowym mechanizmem zębatym, który poprawia wrażenia przy rozpędzaniu po ruszeniu.

No, to teraz rozumiem, bo wcześniej wymieniłeś dwa rodzaje skrzyń i nie wiedziałem, która jest dokładnie w corolli np. teraz to ok., dzięki ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7178 dnia: 22 Maja 2022, 22:54:55 »
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2022, 23:00:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7179 dnia: 22 Maja 2022, 22:55:11 »
Już to nie raz pisałem, i napiszę jeszcze raz.  Nazywanie przekładni podziału mocy skrzynią biegów jest grubym nieporozumieniem.  Po pierwsze dlatego, że nie ma w niej żadnych biegów.  Po drugie, zasadnicza funkcja skrzyni polegająca na zamianie prędkości obrotowej w moment obrotowy, odbywa się poza nią.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7180 dnia: 22 Maja 2022, 23:09:42 »
@fynooh, tu np. masz opisaną direct shift cvt

https://pim.pl/toyota-szykuje-nowa-przekladnie-cvt/

https://motofocus.pl/czesci-samochodowe/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

To już chyba mało aktualne, wygląda że Toyota wycofuje się z modeli spalinowych.  Np. Corolla niehybrydowa występuje już tylko w wersji sedan.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7181 dnia: 23 Maja 2022, 06:21:50 »
Jeszcze długo się nie wycofa, ale w EU zapewne najszybciej.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7182 dnia: 23 Maja 2022, 09:59:29 »
Jeszcze długo się nie wycofa, ale w EU zapewne najszybciej.

Zobaczymy. Widziałem już tyle przestrzelonych prognoz nt. utrzymania się na rynku obecnych technologii...

W każdym razie udział hybryd w sprzedaży TME w zeszłym roku wynosił 58%, w tym roku to już 69% w pierwszym kwartale.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7183 dnia: 23 Maja 2022, 11:33:53 »
Jeśli przy zakupie auta ktoś patrzy tylko na złotówki (częsty argument w rozważaniach benzyna kontra hybryda) to im wyższa cena paliwa tym szybciej zakup hybrydy się "zwróci".

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7184 dnia: 23 Maja 2022, 23:44:32 »
To już chyba mało aktualne, wygląda że Toyota wycofuje się z modeli spalinowych

To nic. Chciałem się tylko zapoznać z tematem :-)

im wyższa cena paliwa tym szybciej zakup hybrydy się "zwróci".

Znowu mi lepiej na sercu :-):-):-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl