@andycore
Od lat nikt mi nie sprawdzał spalin, ale zawsze wchodzą pod auto. Co do sprawdzania spalin, ma znaczenie pewnie od miasta, wielkości i stacji. W nowych częściej mogą sprawdzić, w starszych już nie. Gdy będzie puszka a nie rura i starsza stacja, mniej uczęszczana to raczej zawsze przejdzie. Tylko chyba jest tak, że jak na jednej się zacznie, to do drugiej już nie można jechać, więc do czasu może być OK.
@Cinek
Mam 1.6, jak wymieniałem bez płukanki, to wchodziło niecałe 4L. Jak z płukanką to w warsztacie bez kontroli wlewam 4L. Potem w domu resztki z bańki 4L i jeszcze 50-60ml z 1L. Na wymianę z płukanką zawsze jadę ze stanem oleju MAX, do tego dochodzi 250ml płukanki i nic się nie dzieje. Stan mam na MAX, czyli poziom oleju sięga górnego dołka w bagnecie. Pytanie kiedy było dokładniej wymienione, czy bez tych 300, czy jednak z 300ml pozostałymi. Z moich eksperymentów wiem, że 1mm na bagnecie w przedziale MIN-MAX to 37,50ml oleju. Jeśli między dołkami MIN a MAX jest 3,6cm to oleju mieści się 1350ml. Myślę że od 0,5 do 1cm pow. MAX nic się nie stanie. Ale zawsze możesz ustawić auto, sprawdzić na zimnym, jeśli za dużo to kupić wężyk, strzykawkę i odessać przez rurkę bagnetu. Ciśnienie jest w magistrali i punktach a nie w misce, no ale przesada zawsze ma mniejszą granicę niż do MAX. Jak w knidze, lepiej uzupełnić, niż serwować za duży zapas.
@bardos.1979
Mam zwykłe 1.6, tak w tym jak i drugim aucie leje zawsze pod korek, aż widzę paliwo. Olewam odbicia, czekam aż widzę jak się przelewem przelewa i przystaję na trochę. Auris mój bak ma 50L, po rezerwie i wylataniu zasięgu na 0km, tankuję zwyczajowo 45 z ułamkiem litrów. Po zatankowaniu zasięg wskakuje mi na 630km, a ja co bak robię tankując pod korek po 700-720km. Mogę tylko potwierdzić, mi nic się nie dzieje od tankowania pod korek od dawna.
@Barti
Ja mam ori wartę jeszcze, ma 10L. Celuję dalej w Amega EFB 65Ah 650A . Oczywiście EFB nie trzeba koniecznie, ale rok temu jak się interesowałem, cena nie była wiele większa od zwyłch. A ta firma z UA ma dobre opinie.