Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Października 2017, 12:25:52 »
Prius jest mistrzem ekonomii nie do przeskoczenia. W końcu to 100-procentowa hybryda, czyli projektowana z poziomu prawie pustej deski kreślarskiej, z myślą o takim napędzie, wszystko mu podporządkowując. Yaris HSD jest tylko samochodem analogowym z hybrydowym napędem.
Zazdroszczę możliwości żeglowania z prędkością szosową i wyłączonym ICE. :D Ale zwrotności i poręczności Yarisa (2012-2014) nie da się przecenić.

Dla Yariski HSD granicą-ścianą (moim zdaniem) są 3 l/100 km przy jeździe na co dzień.
Owszem, można zejść do 2,6-2,8 l/100 km, ale tylko na niektórych lokalnych szosach - po gładkim asfalcie, w pagórkowatym terenie, tam gdzie jedzie się 50-70 km/h nie wadząc innym normalnie jeżdzącym, bo domy, zakręty, skrzyżowania. To jest optymalne środowisko dla hybrydy. Przedmieścia i opłotki. :D Autorzy testów uparcie piszący "Yaris HSD nadaje się TYLKO do miasta" są w błędzie.

Ale za chwilę trzeba wyjechać na przelotową trasę i nie tamować ruchu, więc bibijne wyniki można utrzymać najwyżej przez kilkanaście kilometrów.

Włączona klimatyzacja - w moim cyklu eksploatacji - dodaje najwyżej 0,2 l/100 km. Ustawiam najwyżej 4-5 stopni różnicy między kabiną a otoczeniem.
Jakby nie było to system energooszczędny, z niewielką objętością czynnika i kompresorem, który nie pracuje stale tylko cyklicznie, jak w lodówce.

Temperatury poranne spadły ledwie o 10'C, a Yaris potrzebuje już 0,3 l/100 km więcej. Mimo że okres pracy klimatyzacji zmalał z 80 do 10-15 % przebiegu (teraz włączam ją "dla sportu", żeby się rozruszała, lub żeby usunąć wilgoć z kabiny).

I klima, i ogrzewanie mają mniejszy wpływ na spalanie przy jeździe szosowej i dużo większy przy jeździe z rzadko włączającym się ICE.

Zdradzisz gdzie ten inny kąt internetu? :)

http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999841496/
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2017, 12:43:06 wysłana przez 130rapid »
2013 Yaris HSD ''Franca'' (3,73 l/100 km z 145 tys. km)

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Października 2017, 12:50:30 »
To ciekawe co kolega pisze o 10*C. Dla mnie to jest najlepsza temperatura do jazdy.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Października 2017, 21:17:34 »
U mnie wychodzi 19-22'C jako optymalna temperatura otoczenia.
Oleje jeszcze bełtają się lekko, klimatyzacja wciąż niepotrzebna, a wentylator pod tylną kanapą włącza się (temperatura baterii >30'C) dopiero po kilkudziesięciu kilometrach.

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Października 2017, 08:11:02 »
U mnie wychodzi 19-22'C jako optymalna temperatura otoczenia.
Oleje jeszcze bełtają się lekko, klimatyzacja wciąż niepotrzebna, a wentylator pod tylną kanapą włącza się (temperatura baterii >30'C) dopiero po kilkudziesięciu kilometrach.
Potwierdzam optymalną temperarurę do najniższego spalania w okolicach 20?C, przynajmniej dla Yariski hsd, być może w Priusie jest inaczej aczkolwiek trudno mi w to uwierzyć, bo przy 10?C jednak trzeba mieć włączone ogrzewanie, zwłaszcza jeżdżąc taksówką (bo chyba większość klientów chyba woli wsiąść do ciepłego auta).
Do 130rapid; wspaniały zbiór wiedzy, jak ja szukałem takiego tekstu 4 lata temu (przed zakupem auta), niestety wtedy nic takiego nie znalazłem ??
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Grudnia 2017, 14:14:12 »
Spostrzeżenia "na cito" z pierwszych jazd z podglądem Hybrid Assisanta (dla starych wyjadaczy mogą to być oczywiste oczywistości):
- Bateria trakcyjna rozgrzewa się znacznie wolniej niż ICE. Wzrost z 6 do 25'C zabiera około 30-35 km jazdy. Chyba że nastąpi akcja mocno obciążająca baterię np. ostre przyspieszenie w trybie ochrony rozgrzewającego się silnika przed przeciążeniem, przy jednoczesnym niskim procencie naładowania. Albo kilkudziesięciosekundowe ładowanie w trybie B. Wtedy temperatura idzie w górę w oczach. Z drugiej strony, bateria wolno stygnie. Spadek z 36 do 25'C, (przy wspomnianych 6'C temperatury otoczenia) trwa około 4 godzin.
- Wyłączany ICE stygnie błyskawicznie. Po kwadransie postoju zamiast 80'C może być już 55'C. W ruchu miejskim (50 % prądu / 50 % benzyny) przy rozsądnie włączonym ogrzewaniu (AUTO 18'C), temperatura płynu chłodzącego waha się w granicach 65-75'C. Nie ma szans na zbliżenie się do optymalnych 88-92'C.

Wsadzam Zjawie waciki do nosa. ;) Czytaj: zasłaniam grill. Zostawię wolny tylko wlot w masce.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2017, 14:51:16 wysłana przez 130rapid »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Grudnia 2017, 23:42:38 »
Słuszne spostrzeżenia  :good: ku przestrodze dodam, że ostatnio mamy dość łagodne zimy, pomyślcie co będzie gdy -10 będzie trzymać przez 2 tygodnie  :cry:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline putinisback

• Początkujący
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Grudnia 2017, 14:29:14 »
Słuszne spostrzeżenia  :good: ku przestrodze dodam, że ostatnio mamy dość łagodne zimy, pomyślcie co będzie gdy -10 będzie trzymać przez 2 tygodnie  :cry:
Trzeba się zastanowić, czy w ogóle odpali  :grin: żarcik, ale ile rozgrzewanie zajmie, to jeju.. wole spalinowy :P

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Grudnia 2017, 14:38:39 »
Przecież hybryda ma spalinowy... ;-)

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Grudnia 2017, 11:54:20 »
Z dalszych eksperymentów z HA wychodzi, że ECO Mode... jednak przeszkadza w "wyciąganiu" niskiego spalania, przynajmniej w moim trybie jazdy (80 % dróg lokalnych, ale pozamiejskich). :O Chętniej korzysta z prądu, rzadko utrzymując baterię powyżej 60 % naładowania. A to skutkuje tym, że ICE częściej operuje na wyższych obrotach i na bogatszej mieszance, bo podładowuje baterię.

No i mamy waciki w nosie. ;) Grill zasłonięty w 3/4. Pianka izolacyjna wspiera High-Tech :DDDD

Zasłona nie wpływa na prędkość rozgrzewania w zauważalny sposób, przynajmniej w zakresie temperatury otoczenia 0-5'C.
Po rozgrzaniu, przy nieprzerwanej pracy ICE, temperatura płynu utrzymuje się teraz na poziomie 87-88'C (wcześniej 82-86'C). I co najważniejsze, przestała dramatycznie skakać przy wyłączeniach ICE. Tempo wystudzania zmalało o połowę - było 8-10'C w ciągu pierwszej minuty, jest 4-5'C.

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Grudnia 2017, 12:49:49 »
ECO Mode... jednak przeszkadza w "wyciąganiu" niskiego spalania, przynajmniej w moim trybie jazdy (80 % dróg lokalnych, ale pozamiejskich).
To jaki tryb w Twoim przypadku będzie skuteczniej oszczędzał paliwo?
Neutralny, czy POWER MODE?
Pytam w Twoim ,bo ja mam podobne proporcje jazdy miasto/pozamiejskie.

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Grudnia 2017, 13:10:37 »
W Priusie / Aurisie - do oszczędzania wyłącznie tryb standardowy.

Yaris HSD ma do wyboru standardowy i "kastrujący" ECO Mode.

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Grudnia 2017, 13:29:21 »
W Priusie domyślny, czyli standardowy jest właśnie ECO.
Jeśli chcemy na innym to trzeba po "odpaleniu" przełączyć bo domyślnie jest ustawiony ECO.
Zamiast ECO możemy wybrać tryb "bez żadnego trybu" lub POWER lub EV.
Sądzisz ,że bez żadnego trybu, czyli nazwijmy to standardowy, lepiej wypada na trasie pod względem ilości spożywanego paliwa?

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Grudnia 2017, 16:06:50 »
Przetestowałbym, czy tryb standard nie byłby lepszy.
Tak naprawdę dopiero Hybrid Assistant pokazał mi istotne niuanse, których wyświetlacz stanu baterii nie pokaże. Czy 58 %, czy 62 % naładowania baterii, wskaźnik wyświetla tyle samo "szufladek" (jak mawiają moi pasażerowie). Tymczasem HSD zachowuje się inaczej przy 58 % i przy 62 %.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Grudnia 2017, 17:39:11 »
W Priusie domyślny, czyli standardowy jest właśnie ECO.
Jeśli chcemy na innym to trzeba po "odpaleniu" przełączyć bo domyślnie jest ustawiony ECO.
Zamiast ECO możemy wybrać tryb "bez żadnego trybu" lub POWER lub EV.
Sądzisz ,że bez żadnego trybu, czyli nazwijmy to standardowy, lepiej wypada na trasie pod względem ilości spożywanego paliwa?

Jesteś pewien ustawień?

U mnie domyślnym jest tryb neutralny - do wyboru są dodatkowo "EV Mode" / "eco mode" / "Power Mode".
Przy wyborze każdego z nich świeci się odpowiednia kontrolka. Ponowny rozruch silnika odbywa się w wybranym wcześniej trybie.

Natomiast defaultowym ustawieniem jest zawsze tryb "bez trybu" - czyli standardowy;)

Chyba, że coś pozmieniali bo ja opieram się na Priusie 3FL

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Grudnia 2017, 10:31:10 »
Jesteś pewien ustawień?
No teraz to już nie :)
Zawsze jeżdżę na ECO i zawsze ECO jest załączony "na dzień dobry".
Dodatkowo gdzieś tu na forum czytałem ,że ktoś narzekał ,że zawsze jak odpala to musi przejść w inny tryb niż ECO bo jeździ na innym...
No ale teraz to mi dałeś do myślenia, bo przypomniało mi się ,że jak odebrałem auto od lakiernika gdzie był odłączony aku to właśnie był neutral załączony.
Więc póki co to wycofuje postulaty :)
Dzisiaj sprawdzę jak tylko wyjdę z pracy to to sprawdzę.
Już jakiś czas nachodzą mnie myśli żeby spróbować jeździć w innym trybie.
Kurde nie myślałem ,że to kiedyś powiem ,ale ECO się zrobił dla mnie zbyt "mułowaty", szczególnie teraz zimą gdy o rekordach w spalaniu nie ma mowy ;) to by się chciało trochę przydepnąć jak warunki pozwalają.
EDIT:
wycinek z instrukcji:
Cytuj (zaznaczone)
Tryb jazdy ekonomicznej
U˝ycie trybu jazdy ekonomicznej pozwala na zmniejszenie zu˝ycia paliwa
podczas jazdy w warunkach cz´stego przyspieszania i hamowania.
Powtórne naci?ni´cie przycisku ?ECO MODE? wy??cza tryb jazdy ekonomicznej.
Tryb jazdy ekonomicznej nie zostanie wy??czony bez naci?ni´cia przycisku
?ECO MODE? nawet po wybraniu przyciskiem ?POWER? stanu operacyjnego
?OFF?.
Naci?ni´cie przycisku ?PWR MODE? zmienia tryb jazdy na tryb jazdy dynamicznej.
Tryb jazdy dynamicznej
Trybu jazdy dynamicznej mo˝na u˝ywaç, gdy potrzebna jest szybka
reakcja uk?adu nap´dowego na peda? przyspieszenia np. podczas
wyprzedzania i do jazdy w rejonach górzystych.
Powtórne naci?ni´cie przycisku ?PWR MODE? wy??cza tryb jazdy ekonomicznej.
Wybranie przyciskiem rozruchu ?POWER? stanu ?OFF? powoduje wy??czenie
trybu jazdy dynamicznej.
Naci?ni´cie przycisku ?ECO MODE? zmienia na tryb jazdy
ekonomicznej.

Czyli nie jest jasno napisane ,że tryb ECO jest dobry zawsze, tylko w odpowiednich warunkach.
Czas się zastanowić czy faktycznie przy moich pokonywanych kilometrach opłaca się w ogóle bawić w ECO, i czy czasem nie będzie bardziej "ECO" bez trybu ECO.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2017, 10:40:37 wysłana przez P0RCIN »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl