Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #165 dnia: 03 Sierpnia 2018, 23:15:07 »
mam Yarisa z 2007 silnik benzynowy i spalanie osiągam max 5.6 w miescie oraz 5.0 na trasie.
Jeżeli mowa o silniku 1.0 69 KM to nie jest to jakaś rewelacja bo średnia z raportów Auto Centrum to 5,5 litra.  Małe lekkie auto, mała pojemność robią swoje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #166 dnia: 03 Sierpnia 2018, 23:20:22 »
Natomiast co do samej techniki, to wg moich doświadczeń nie ma tu jakiejś wielkiej filozofii.  Trzeba wykorzystywać możliwości odzysku energii i mieć świadomość charakterystyki silnika w trybie Atkinsona.

Styl jazdy nie ma tu wielkiego znaczenia - np. uzyskana oszczędność w porównaniu do benzyny o podobnej dynamice wyniesie ok. 2,5-3 litry w mieście, ok. 1,5 litra na zwykłej trasie i 0,5-1 litr na autostradzie, bez względu na to czy jedziemy oszczędnie czy dynamicznie.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 03 Sierpnia 2018, 23:50:59 »
Styl jazdy nie ma tu wielkiego znaczenia - np. uzyskana oszczędność w porównaniu do benzyny o podobnej dynamice wyniesie ok. 2,5-3 litry w mieście, ok. 1,5 litra na zwykłej trasie i 0,5-1 litr na autostradzie, bez względu na to czy jedziemy oszczędnie czy dynamicznie.
zgadzam sie 100% kiedy na autostradzie sie pocę aby cos mniej spalił on spala tak samo .... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

zwykła benzyna by spaliła jakies litr 1,5 mniej z taką jazdą na autostradzie

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 04 Sierpnia 2018, 00:24:44 »
??? :o

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 04 Sierpnia 2018, 00:29:37 »

Ja nie gdybam ile "by spaliła" tylko konkretnie wiem ile spalają na podobnych lub tych samych trasach hybryda i turbobenzyna.  Podobne wyniki wychodzą w testach jazdy autostradowej ADAC, można sobie porównać 1.8 HSD i 1.2 T w Aurisie i w C-HR.

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #170 dnia: 04 Sierpnia 2018, 02:25:20 »

Ja nie gdybam ile "by spaliła" tylko konkretnie wiem ile spalają na podobnych lub tych samych trasach hybryda i turbobenzyna.  Podobne wyniki wychodzą w testach jazdy autostradowej ADAC, można sobie porównać 1.8 HSD i 1.2 T w Aurisie i w C-HR.

Dane jakieś takie z czapy-co porównujesz?? Jaką hybrydę z jaką benzyną? Zauważ,że to dział Priusa nie Aurisa  a to jest istotne .Auris mimo że ma ten sam napęd co P3 to na autostradzie przy dużych prędkościach pali znacznie wiecej niż Prusak( kłania się między innymi współczynnik CX).Piszesz o porównaniu samochodów z taką samą dynamiką..ale co masz konkretnie na myśli bo na dynamikę samochodu znacznie większy wpływ ma moment obrotowy niż moc-vide 150Km benzyna vs diesel.Co będzie bardziej dynamiczne? .Twierdzisz,że- tu cytuję "trzeba  mieć świadomość charakterystyki silnika w trybie Atkinsona" i jednocześnie "Styl jazdy nie ma tu wielkiego znaczenia". No to może się zdecyduj,bo skoro styl jazdy nie ma znaczenia,jak twierdzisz ,to po qnia komuś wiedza o  charakterystyce Atkinsonów? Na ADAC czy inne testy nie można się w ogóle powoływać jeśli mówimy tylko i wyłącznie o spalaniu.Równie dobrze możesz sobie wziąć dane producenta.Ja mam lepszy test= z życia wzięty. P3 vs C max 1.5 ecobost 150KM . Trasa 4.5 tyś km. W P3 cztery dorosłe osoby plus full bagażu,w Fordzie 2 dorosłe plus 3 miesięczne dziecko i bagaż.Wynik z całej trasy,głównie autostrady i ekspresówki-4.9 vs 8.6 . Jechaliśmy razem,więc warunki identyczne ale ja miałem prusaka dopiere 2 tygodnie więc auta nie znałem-teraz byłaby znacznie większa różnica
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2018, 02:42:04 wysłana przez maxio »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #171 dnia: 04 Sierpnia 2018, 03:20:44 »
Zauważ,że to dział Priusa nie Aurisa
Wątek dotyczy jazdy hybrydą, nie tylko Priusem, w dodatku założył go właściciel Aurisa, więc nie widzę związku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 04 Sierpnia 2018, 03:24:13 »
Dane jakieś takie z czapy-co porównujesz?? Jaką hybrydę z jaką benzyną?
W moim przypadku - głównie Aurisa II HSD TS z Octavią II Kombi 1.4 TSI, czyli auta o podobnej wielkości, dynamice, funkcjonalności i z napędami które weszły na rynek w podobnym czasie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #173 dnia: 04 Sierpnia 2018, 03:43:39 »
Auris mimo że ma ten sam napęd co P3 to na autostradzie przy dużych prędkościach pali znacznie wiecej niż Prusak( kłania się między innymi współczynnik CX).
Owszem, tylko że nie bardzo widzę sens aby porównywać Aurisa z Priusem?  Sam współczynnik cx na codzień nie ma aż takiego znaczenia bo przeciętne auto spędza na autostradach może z 10% przebiegu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 04 Sierpnia 2018, 03:46:50 »
.Twierdzisz,że- tu cytuję "trzeba  mieć świadomość charakterystyki silnika w trybie Atkinsona" i jednocześnie "Styl jazdy nie ma tu wielkiego znaczenia". No to może się zdecyduj,bo skoro styl jazdy nie ma znaczenia,jak twierdzisz ,to po qnia komuś wiedza o  charakterystyce Atkinsonów?
Spróbuj przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem.  Dla ułatwienia przypomnę, że miałem na myśli porównanie aut a nie stylów jazdy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #175 dnia: 04 Sierpnia 2018, 03:57:05 »
Piszesz o porównaniu samochodów z taką samą dynamiką..ale co masz konkretnie na myśli bo na dynamikę samochodu znacznie większy wpływ ma moment obrotowy niż moc-vide 150Km benzyna vs diesel.Co będzie bardziej dynamiczne?
Nie piszę "z taką samą" - bo takich nie ma.  Są podobne - te spośród których wybierasz gdy kupujesz.  Pisząc dynamikę, mam na myśli dynamikę.  Między benzynami a dieslami odkąd benzyny się uturbiły nie ma wielkich różnic.  W bezpośrednim porównaniu, czyli gdy mamy ten sam model różniący się jedynie silnikiem diesel dostanie w d... z prostego powodu że jest cięższy, ale wysilona benzyna zapłaci za to znacznie wyższym zużyciem paliwa.  Natomiast hybrydy to jest jeszcze inna bajka, bo pomimo niespecjalnie rewelacyjnych wyników do setki okazują się być pod względem dynamiki bardzo wdzięczne, ale to już trochę złożony temat, na tyle że ciężko to wyjaśnić "zwykłym spalinowcom", o czym pewnie dobrze wiesz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #176 dnia: 04 Sierpnia 2018, 04:04:45 »
Wynik z całej trasy,głównie autostrady i ekspresówki-4.9 vs 8.6
Twój kolega zapłacił za to że wybrał auto w którym siedzi sobie 10 cm wyżej, ma więcej miejsca, większy bagażnik i jakby chciał to nie byłbyś w stanie utrzymać się za nim na trasie.  Ale jak widać, nie ma nic za darmo, ten wynik wcale mnie nie dziwi, dodajmy jeszcze, że jego silniczek po przebiegu 200 kkm może nadawać się do generalnego remontu.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #177 dnia: 12 Września 2018, 14:00:20 »
Auris mimo że ma ten sam napęd co P3 to na autostradzie przy dużych prędkościach pali znacznie wiecej niż Prusak
Nie zgadzam się, różnice nie są jakoś bardzo duże, nie można powiedzieć że pali "znacznie" więcej. Auris ma współczynnik Cx 0.28, masa jest zbliżona.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 12 Września 2018, 16:23:26 »
No ale jesli Prius ma CX 0,26 a Auris 0,28 to Prius jest lepszy o 7% a to juz niemalo.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 12 Września 2018, 16:37:40 »
No ale jesli Prius ma CX 0,26 a Auris 0,28 to Prius jest lepszy o 7% a to juz niemalo.

Jeszcze trzeba porównać powierzchnię czołową (samo Cx to za mało, aby szacować opory powietrza).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl