Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #195 dnia: 24 Października 2018, 08:42:10 »
No właśnie miałem ci odpowiedzieć, że nie będzie kolorowo przy 14km w pełzającym korku w zimie poznasz największą wadę hybryd. A myślałeś o Auris I HSD? Układ z PIII a auto w cenie PII.

Jeżeli do tego chciałbyś mieć ciepło w kabinie (będzie się uruchamiała spalina) a latem chłodno z włączoną A/C (będzie się częściej włączała spalina bo A/C będzie dodatkowo rozładowywało baterię trakcyjną). Piszę o sytuacji "pełzającego korka".
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 08:46:47 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 24 Października 2018, 08:43:03 »
Czy ma sens musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie. PII to hybryda, w korku spalinowy nie będzie cały czas chodził i na pewno będzie na tym oszczędność. Oczywiście jeśli korek będzie potężny to bateria wystarczy na krótko. Jeśli teren jest płaski to nie naladujesz baterii i nie będzie dodatkowych korzyści. Nie wiemy co chcesz osiągnąć z PII.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Hitek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Października 2018, 08:48:39 »
Szczerze mówiąc na jakieś wielkie oszczędności nie liczyłem, bardziej to na przyjemność z jazdy automatem. W mojej konkretnej sytuacji Nissan Leaf chyba miałby więcej sensu...

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Października 2018, 08:56:23 »
Maciej, ale w Priusie przynajmniej od III tryb pełzajacy jest.

Zobacz na jaki fragment postu odpowiadałem.

Przeznaczony jest do jazdy miejskiej w korkach kiedy wystarczy delikatnie odpuścić hamulec i auto zaczyna się toczyć bardzo powoli.  [...]  Rozwiązanie bardzo fajne i jestem zadowolony ze posiadam.

Możesz być oczywiście zadowolony z takiego rozwiązania. Ja wolę gdy auto jedzie wówczas, gdy ja chcę a nie ono chce.
OIDP w Corolli CVT nawet na wzniesieniu auto nie jedzie do przodu czy do tyłu dopóki nie naciśniesz pedału gazu co wydaje się być logiczne ale nie musi odpowiadać każdemu.

Jeździłem kilkoma automatami i zawsze było pełzanie, może CVT tego nie ma, chociaż byłoby to dziwne.

Kilka lat jeździłem Alfą 156 z Selespeedem - tam chyba też nic nie pełzało... ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 09:01:38 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 24 Października 2018, 08:59:37 »
Jeśli masz do pracy 14km i masz w pracy żródło energii to tańszym rozwiązaniem od Leafa będzie chyba jakiś Plug-In. Leaf nawet w 1 wersji będzie raczej droższy od Priusa Plug-In lub innego. I dodatkowo cena czy to plug-in czy BEV jest znacznie wyższa od PII czy inneh zwykłej hybrydy.
Wydaje mi się ze nawet na PII w mieście osiągniesz lepsze rezultaty ekonomiczne od zwykłej spaliny nawet z funkcją Stop-Go bo generalnie taki był cel tego modelu.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 09:07:29 wysłana przez Lehu2 »
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 24 Października 2018, 09:55:43 »
Jeśli chodzi o pełzanie to w P2 też tak jest. Wystarczy zdjąć nogę z hamulca i auto powoli podjeżdża. Jeśli chodzi o wzniesienia to absolutnie nie cofa - na niewielkich podjeżdża, na większych
stoi w miejscu. Bardzo fajnie jeździ się na stromych wjazdach na parkingach. Nie ma też problemu z wjazdem tyłem pod strome wzniesienie. Jeśli chodzi o spalanie to moja P2 z 2008 roku którą posiadam od maja tego roku pali:

Wrocław:

10 kilometrowa trasa do pracy w wakacje bez studentów i uczniów 5.2 l/100, czas jazdy 15-20 minut
10 kilometrowa trasa od pracy w najgorsze dni (1 tydzień października)  5.6 l/100, czas "jazdy" 45-60 minut
10 kilometrowa trasa od pracy w średnie dni (dzisiaj)  5.4 l/100, czas "jazdy" 30 minut

Klimatyzacja włączona non - stop. Grzanie jak jest chłodno - od kilku tygodni zwykle rano w drodze do pracy. Ogrzewanie przedniej szyby (nadmuch ciepłego powietrza) - zwykle to uruchamia silnik na stałe -  tak przez 5 minut. Jak zamarzły szyby kilka dni temu włączyłem nadmuch i czekałem aż się odmrożą. Zwykle w chłodniejsze dni muszę przejechać 5 km aż silnik spalinowy zacznie się wyłączać na postojach. Ale nie żałuje ogrzewania ani klimatyzacji.

Najmniejsze spalanie miałem 4,7 podczas jazdy po górkach w Kudowie Zdroju przy idealnej pogodzie - nie za ciepło, nie za zimno. Na autostradzie przy 110-120 km/h ok 5,6 przy spokojnej jeździe i 5,8 przy 130 km/h i szarpaniu się.
Przed zakupem pożyczyłem P2 i w zimie miałem spalanie 6.2. Ale to była pierwsza jazda hybryda, mróz i samochód z lekko zużytą baterią HV.

Generalnie minus to wyprzedzanie na autostradzie przy prędkościach > 120 km/h brakuje trochę dynamiki. I mój egzemplarz trochę zaczyna niepewnie się prowadzić przy > 100 km/h chociaż
ostatnio dopompowałem opony do 2.4 (z 2.0 do którego napompowali przy zmianie opon na letnie po zakupie) i się chyba poprawiło.

Drugi minus to jak Ci siądą 2 cięższe osoby z tyłu to masz wrażenie że szorujesz po asfalcie. Ale to może być kwestia mojego zawieszenia.

Liczę się ze spalaniem 6 litrów w zimniejsze dni ale nie zamierzam oszczędzać na ogrzewaniu, ma być wygodnie.

Jeśli chodzi o technikę jazdy to jeśli ma to sens (nie stoimy w korku) spod świateł ruszam szybko, uruchamiając silnik spalinowy i zostawiając innych w tyle. Jak ruszę i osiągnę 40-50 lekko odpuszczam gaz i spalina zwykle gaśnie. Podjeżdżam zwykle na elektryku ale nie przejmuję się jak uruchomi się spalinowy. Zwykle się  spieszę, nie bawię się w jakąś eko jazdę. Fajne jest w p2 to
że po rozpędzeniu pojazdu do ok 50 km/h silnik elektryczny utrzymuje prędkość a spalina się wyłącza. W statystykach hybrid assitanca mam wyłączony silnik spalinowy przez 50% czasu.

Prius 2 /2008

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #201 dnia: 24 Października 2018, 13:55:22 »
Czy zakup Priusa ma sens jeśli większą część trasy stanowi jeden wielki wolno pełzający korek?
Wg moich obserwacji w dużych korkach czyli takich spowalniających średnią prędkość przejazdu do kilkunastu km/h, zużycie rośnie podobnie jak w spalinowych ale wciąż utrzymuje różnicę na korzyść hybrydy ok. 3 litrów / 100 km.
jeździłem Alfą 156 z Selespeedem

A to nie jest tzw skrzynia zautomatyzowana?  Ona raczej nie powinna pełzać bez naciśnięcia gazu...
Drugi minus to jak Ci siądą 2 cięższe osoby z tyłu to masz wrażenie że szorujesz po asfalcie. Ale to może być kwestia mojego zawieszenia.

P2 ma ładowność 380 kg wg testu ADAC więc wiele nie trzeba aby siadł.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2019, 16:19:37 wysłana przez fazibazi »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 24 Października 2018, 14:22:02 »
jeździłem Alfą 156 z Selespeedem

A to nie jest tzw skrzynia zautomatyzowana?  Ona raczej nie powinna pełzać bez naciśnięcia gazu...

Dokładnie tak jest - dlatego dałem jako przykład jednego z wielu aut, w których nie trzeba wachlować a nie pełza samo.
To manual, który elektrohydraulicznie zmienia przełożenia. Dosyć powolne i awaryjne rozwiązanie ale 20 lat temu zmiana biegu guzikami na kierownicy to było coś... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #203 dnia: 24 Października 2018, 14:25:06 »
Wrocław:

10 kilometrowa trasa do pracy w wakacje bez studentów i uczniów 5.2 l/100, czas jazdy 15-20 minut
10 kilometrowa trasa od pracy w najgorsze dni (1 tydzień października)  5.6 l/100, czas "jazdy" 45-60 minut
10 kilometrowa trasa od pracy w średnie dni (dzisiaj)  5.4 l/100, czas "jazdy" 30 minut

Bardzo małe różnice.  O ile w przypadku płynnej jazdy ze średnią 30-40 km/h wynik do osiągnięcia u mnie z poprawką +0,5 l/100km na wyższą masę Aurisa TS, to przy zwolnieniu do średnio kilkunastu km/h ze względu na natężenie ruchu byłoby minimum 1,5 litra więcej.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 24 Października 2018, 21:21:54 »
Przeznaczony jest do jazdy miejskiej w korkach kiedy wystarczy delikatnie odpuścić hamulec i auto zaczyna się toczyć bardzo powoli.  [...]  Rozwiązanie bardzo fajne i jestem zadowolony ze posiadam.

Możesz być oczywiście zadowolony z takiego rozwiązania. Ja wolę gdy auto jedzie wówczas, gdy ja chcę a nie ono chce.

Maciej Loret tzw. pełzanie służy do podjazdów jedno-dwu metrowych w korku, jest to wygodne bo nie muszę dotykać pedał gazu, jedynie odpuszczam pedał hamulca. Gdy stoję w długim korku czynność tą powtarzam wielokrotnie. Nie wyobrażam sobie gdybym musiał za każdym razem dodatkowo dodawać gazu, uważając (cyrklując) by nie za dużo, bo potrzebuje podjechać np. 70cm. Dla mnie byłaby to zajezdnia.  Te pełzanie uważam za duży atut skrzyni automatycznej.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #205 dnia: 24 Października 2018, 22:34:49 »

Maciej Loret tzw. pełzanie służy do podjazdów jedno-dwu metrowych w korku, jest to wygodne bo nie muszę dotykać pedał gazu, jedynie odpuszczam pedał hamulca. Gdy stoję w długim korku czynność tą powtarzam wielokrotnie. Nie wyobrażam sobie gdybym musiał za każdym razem dodatkowo dodawać gazu, uważając (cyrklując) by nie za dużo, bo potrzebuje podjechać np. 70cm.

Różnica jest pomiędzy zwolnieniem i naciśnięciem hamulca a naciśnięciem gazu i hamulca? Zaiste kolosalna różnica... ;)
Z jednej strony na codzień jeżdżąc z manualną skrzynią nie podjeżdżam metra czy dwa w korkach chyba że jakiś magik za mną zatamował ruch poprzeczny i chcę pomóc innym. Z drugiej podjechanie 20cm (np. w garażu) nie jest jakimś wielkim wyczynem (a mistrzem kierownicy nie jestem).
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 22:38:52 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Października 2018, 09:53:16 »
Zupełnie się nie zgadzam.
To pełzanie to największa zaleta każdego automatu. Manewrowanie i podjeżdżanie jest wielokrotnie przyjemniejsze. Oczywiście, że się da to robić manualem, ale po co skoro ludzkość wymyśliła pełzanie (zmiana biegów przy określonych obrotach w automatach to dla mnie tylko dodatek do pełzania)? Gdyby wszyscy jeździli w automatach (dzięki pełzaniu), to zamiast 5 samochodów, na krótkim czerwonym, przejeżdżałoby 6-7.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Października 2018, 10:12:58 »
Gdyby wszyscy jeździli w automatach (dzięki pełzaniu), to zamiast 5 samochodów, na krótkim czerwonym, przejeżdżałoby 6-7.

Wolno pełzając przejedzie więcej aut niż normalnie ruszając?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Października 2018, 10:17:25 »
Tak, bo wcisniecie sprzegla, wrzucenie biegu, wcisniecie gazu zajmuje wiecej czasu niz zdjecie nogi z hamulca i wcisniecie gazu. Pomijam sytuacje kiedy silnik gasnie przy ruszaniu co w automacie nie ma miejsca.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 25 Października 2018, 10:46:22 »
Różnica jest pomiędzy zwolnieniem i naciśnięciem hamulca a naciśnięciem gazu i hamulca? Zaiste kolosalna różnica...

Zaiste, kolosalna... :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl