Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Lipca 2018, 20:07:20 »
Mam do Was pytanie. Rozmawiałem z mechanikiem z Irysowej który twierdzi ze baterie w P3 sa dłużej żywotne niz te z Auris 2 ponieważ sa lepiej wentylowane bo znajdują się w bagażniku a w Aurisie pod tylnym siedzeniem. Czy to potwierdzacie? Pytam bo myślę o kupnie P3.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Lipca 2018, 20:19:47 »
Prius zarówno 1, jak i 2 oraz 3 i 4 został od początku zaprojektowany do napędu hybrydowego. Auris i Yaris zostały w niego tylko doposażone, więc na pewno nie są tak dobrze dopasowane.
Dlatego jestem w stanie uwierzyć w ta teorię, chociaż myślę, że może to mieć znaczenie w przypadku aut z pierwszych roczników Aurisów, bo nowsze chyba jeszcze nie zdążyły się zużyć?

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Lipca 2018, 21:57:02 »
Przecież w Priusach (a na pewno w P3) bateria nie jest w bagażniku, tylko pod tylną kanapą.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Lipca 2018, 01:52:13 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Lipca 2018, 01:55:26 »
Auris II TS na 100% ma baterie pod tylna kanapa a nie w bagazniku.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Lipca 2018, 07:34:54 »
Priusowner, to zdjęcie z Aurisa I i w nim jest tak jak w PII i PIII - w bagażniku, za oparciem siedzeń.

W Auris II bateria jest pod siedziskiem pasażerów - nie w bagażniku i o ten model pytał mbauris.

Mbauris, żeby potwierdzić tę tezę potrzeba przebiegów ponad 200tyś w obu autach w tych samych warunkach, i to raczej w ciepłych krajach. W/g mnie raczej mało prawdopodobne.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2018, 07:38:19 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Lipca 2018, 07:48:11 »
Chyba wszystkie nowsze w tym i lexusy mają juz pod tylną kanapą baterie. Starsze - w tym i w moim GS450h 2007 do 2011 - za tylną kanapą czyli w bagażniku.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2018, 07:50:00 wysłana przez wojtekS »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Lipca 2018, 09:47:25 »
Jesli dwa przypadki czynia regule to moge powiedziec, ze polaczenie baterii pod kanapa z intensywna jazda miejska (8-14 godzin dziennie) i wozeniem pasazerow na tylnej kanapie powoduje przegrzewanie baterii.

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 03 Lutego 2019, 11:24:22 »
Witam.
Mam taki problem z baterią.
Blok 6 , spadek prądu , całą bateria trzyma 14,7 , a ten jeden blok 12,70 , skutek jest tego taki , że co kilka dni wyrzuca mi check hybrid system, resecik , i na kilka dni spokój.
No ale nie o to chodzi żeby resetować.
Wymieniać same cele , czy to zdaje egzamin , skąd cele , jakieś sugestie , podpowiedzi ... ?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 03 Lutego 2019, 13:13:37 »
Witam.
Mam taki problem z baterią.
Blok 6 , spadek prądu , całą bateria trzyma 14,7 , a ten jeden blok 12,70 , skutek jest tego taki , że co kilka dni wyrzuca mi check hybrid system, resecik , i na kilka dni spokój.
No ale nie o to chodzi żeby resetować.
Wymieniać same cele , czy to zdaje egzamin , skąd cele , jakieś sugestie , podpowiedzi ... ?

Jeden uszkodzony moduł, to wymarzona sytuacja do naprawy baterii, więc ja bym na pewno spróbował. Zacząłbym od kupna używanego modułu albo dwóch. Potem naładowałbym baterię HV do pełna (hamulec-gaz), zdjął pokrywę i odkręcił i oczyścił blaszki (to może być też wina skorodowanej blaszki).

Następnie testy ładowania i rozładowania sprawnego modułu w baterii i taki sam test (w ścisku stolarskim) nabytych używek. UWAGA: bezpieczne jest ładowanie wyłącznie ściśniętego modułu. W przeciwnym przypadku obudowa może się zdeformować.

Gdy testy wypadłyby pozytywnie (zbliżona pojemność nabytego modułu do reszty) zrobiłbym wymianę. Można też przy okazji wymienić miejsca modułów: te zewnątrz do środka baterii.

Potrafisz diagnozować napięcia, to masz szansę, że jeszcze pojeździsz. Pół roku, rok, dwa? Nie mam pojęcia. To zależy od tego, jak cała bateria jest wyeksploatowana.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Lutego 2019, 16:02:48 »
Tak dla wyjasnienia, jeden blok to dwa moduly po 7,2V (w kazdym module szesc ogniw NiMH o napieciu 1,2V polaczonych szeregowo). Jesli wiec blok ma za niskie napiecie to albo pierwszy jego modul jest uszkodzony, albo drugi albo obydwa. Dlatego jak kolega wyzej wspomnial warto kupic od razu dwa moduly.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 03 Lutego 2019, 16:30:54 »
Zgadza się. Warto sprawdzić. Zawsze może się okazać, że to tylko korozja styków. Tak jak w tej znanej historii, kiedy wszystkie moduły były sprawne, a szwankowały połączenia. Zamiast $4300 kosztów naprawy trochę octu i sody:

https://imgur.com/gallery/j8Bcp/

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Lutego 2019, 16:51:47 »
Dobrze więc, powiem tak
Pewnie to ogarnę sam, ale tylko z pomocą, w sensie jak mi ktoś powie na jakich ustawieniach ma być ustawiony miernik, i jaki miernik dokładnie, to dam radę, nie raz tak coś naprawiłem, ale nie robie tego na codzień, a nawet rzadko, ale jestem na tyle ogarnięty, że jak mi się powie co jak i z czym, to zrobię, mam nadzieję że się ktoś taki tutaj znajdzie.

Pierwsze pytanie :
Czy to ładowanie , hamulec/gaz ma jakiś wpływ negatywny na skrzynię ? Czy to można zrobić jednorazowo, ewentualnie dwa lub trzy razy w sumie ? Czy też nie ma to żadnego negatywnego wpływu na pracę skrzyni...

Drugie pytanie :
Który to jest 6 blok ? Trzeba skądś jakiś schemat , czy wystarczy wiedzieć z której strony liczyć po kolei ?

Trzecie pytanie :
jak najlepiej wyczyścić te blaszki ? Czymś ściernym , czy czymś rozpuszczającym osad czy też rdzę ?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Lutego 2019, 17:42:52 »
Jeżeli nie czujesz się komfortowo z prądem, to zleć sprawę jakiemuś serwisowi. To jest wysokie napięcie i drogi podzespół samochodu, więc można stracić i zdrowie i pieniądze.

Jeżeli podstawy elektrotechniki nie są Ci obce, to nie powinno być nic trudnego. W internecie jest bardzo dużo instrukcji, jak naprawiać baterię HV. Po paru godzinach czytania, będziesz wiedział więcej ode mnie. Mój Prius ma wciąż dobrą baterię, więc na razie czyściłem tylko wentylator (warto!). Moduły to po prostu baterie Ni-Mh, więc mają swoją specyfikę, której należy przestrzegać. Nie należy ich przegrzewać, przeładowywać itd. Są różnice zdań, czy należy je po ewentualnej wymianie balansować (połączenie równoległe) czy zbalansują się same. Sam musisz sprawę poznać i ocenić.

Z doświadczenia wiem, że podchodząc do czegoś takiego na spokojnie i dając sobie czas, można to ogarnąć i poczuć się pewnie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Lutego 2019, 21:45:19 »
Który to jest 6 blok ? Trzeba skądś jakiś schemat , czy wystarczy wiedzieć z której strony liczyć po kolei ?

Bloki liczymy do wentylatora.
Tak w ogóle to jeżeli nie masz kogoś kumatego w pobliżu to polecam Youtube, tu masz bardzo fajnie opisane (ang):

https://youtu.be/Q3RCdrh666w?t=983

Akurat dałem linka to numeracji ale polecam obejrzeć cały filmik. Żeby wymienić nawet 1 czy 2 moduły to musisz rozebrać całą baterię.

Czyszczenie nakrętek: ocet spirytusowy

https://youtu.be/Q3RCdrh666w?t=1177

a blaszki bym sobie wymienił a jak nie masz skąd to papier ścierny i jedziesz, tak najprościej.
Pierwsze pytanie :
Czy to ładowanie , hamulec/gaz ma jakiś wpływ negatywny na skrzynię ? Czy to można zrobić jednorazowo, ewentualnie dwa lub trzy razy w sumie ? Czy też nie ma to żadnego negatywnego wpływu na pracę skrzyni...

Nie przejmuj się "skrzynią" tam nie ma się co popsuć,

Na koniec to nie napisałeś który to prusak i skąd jesteś. Znasz jakiegoś modelarza? Jeśli nie to fajnie by było skombinować jakąś ładowarkę modelarską żeby wymienione cele "zbalansować" przynajmniej napięciem do reszty.
I tak jak napisał kolega KilgoreT powyżej....po rozebraniu może się okazać, że samo wyczyszczenie blaszek i nakrętek dużo pomoże...Ja bym najpierw to zrobił, pojeździł i zobaczył co dalej...
Osobiście przy takiej operacji to zarezerwowałbym sobie ze 3-4 dni wolnego i miejsce  w ciepłym garażu......a jak już napisali tu koledzy są warsztaty, które zrobią ci to w jeden dzień i masz czyste rączki......
Sprawdź te blaszki najpierw. Może jakieś zdjęcia dla potomnych itp...
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2019, 21:48:53 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl