Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #180 dnia: 31 Października 2019, 22:21:37 »
poruszalem wtyczkami orzy baterii i ,,Check Hybrid System" zgasł , ale dalej swiecą sie wszystkie kontrolki i mróga żołty trójkąt !!!

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 02 Listopada 2019, 09:53:45 »
Bateria dobra ,miała zasniedziałe styki , wyczysciłem i włizyłem zpowrotem ,ake mój Prius sie nie uruchamia , po wrzuceniu biegu D , dwa pikniecia i nic nie wrzuca biegu , żółty trójkąt mruga !

Offline leszek84

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Listopada 2019, 18:26:08 »
A bateria 12V sprawdziłeś ?

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 07 Listopada 2019, 19:08:46 »
Baterie n
małą 12 V wymieniłem , bi miała 10,5 V i po naładowaniu szybko spadało napiecie ,jak wymieniłem i piruszałem wtyczkami i jest dobrze , autko bjeżdzi ,dzieki .

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 12 Listopada 2019, 23:59:40 »
Pozwólcie, że opiszę Wam moje doświadczenia z wymianą modułów w baterii HV w PIII.
Rok temu byłem w ASO, żeby zrobić test baterii i przedłużenie gwarancji. Wiedziałem wtedy, że jest w kiepskim stanie, ale mimo to przeszła test. Miałem nadzieję, że w czasie gwarancji wyskoczy mi błąd i w ramach gwarancji coś zrobią w ASO. Niestety nic takiego się nie stało, gwarancja minęła z końcem października, za pół roku mój Prius będzie miał 10 lat, więc nie przedłużałem jej już.
W weekend wziąłem się za wymianę kilku modułów. Kupiłem już ponad rok temu 8 szt. w bardzo dobrej cenie - 400 zł + przesyłka - nie wiedziałem wtedy czy brać się za to samemu, czy jechać do ASO.
 Przeleżały ponad rok w blaszanym garażu i napięcia spadły tylko minimalnie - o 0,2-0,3V. Niestety jedną zepsułem bo chciałem sprawdzić pojemność kiedy je otrzymałem. Nie wiedziałem wtedy, że nie można ich ładować bez ściśnięcia :) i trochę spuchła.
Po wyjęciu i rozmontowaniu baterii zmierzyłem napięcia na wszystkich modułach i pokrywały się proporcjonalnie z wykresem z HA, tzn. te najsłabsze bloki miały najniższe napięcia. Najpierw poukładałem je od najniższego do najwyższego napięcia, odrzuciłem 7 najsłabszych, a następnie łączyłem w pary najlepsze (przyjąłem też, że te kupione 7 szt. Jest najlepszych) z najsłabszymi układając je blokami od zewnątrz baterii do środka. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale okaże się po jakimś czasie. Zanim zamontowałem baterię to zbalansowałem wszystkie płytki - najpierw doładowałem te kupione do napięcia pozostałych, a następnie pozwierałem wszystkie moduły szeregowo jak na zdjęciu (skręciłem je w ramie układając wszystkie plusy po jednej, minusy po drugiej stronie). Zostawiłem je tak na ok. 12 godzin, a później jeszcze takie zwarte nieco doładowałem natężeniem 5A.
Nakrętki chyba za długo zamoczyłem w occie bo pokryły się szarym nalotem (miałem je zanurzone  ok. 2-3 h) i później musiałem je przeszlifować na płaskiej stronie. Blaszki miedziane dobrze jest zamoczyć w occie na dłużej, ja dodałem też sody. Osad nie schodzi z nich, ale jest później dużo łatwiejszy do usunięcia szczoteczką drucianą.
Po zamontowaniu baterii nie było żadnych błędów.
Przejechałem kilkaset metrów, żeby zrobić testy HA i Dr. Prius i zrobiłem testy.
Na razie jestem bardzo zadowolony bo szacowana pojemność baterii wzrosła ponad dwukrotnie. Wszystko jest trochę rozjechane, ale dużo mniej niż wcześniej. Nie wiem dlaczego pokazuje słaby blok 11 bo oba moduły pochodziły z dobrych bloków we wcześniejszej konfiguracji. Możliwe, że po jakimś czasie coś tam się zbalansuje. Zrobię ponownie testy za kilka tygodni.
Jeszcze odnośnie bezpieczeństwa przy wysokich napięciach:
Po wyjęciu głównego bezpiecznika na przewodach nie ma napięcia. Przed odkręceniem blaszek na bokach baterii max. napięcie jakie jest to ok. 150V, ale na blaszkach nieco oddalonych od siebie. Trzeba uważać jedynie na to, żeby nie dotknąć jednocześnie dwóch blaszek, czy nakrętek oddalonych od siebie.

Nie mogę dodać plików z HA w Tapatalku. W jakim formacie pliku to dodajecie?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2019, 08:34:22 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 13 Listopada 2019, 08:33:48 »
Super opis na pewno przyda się innym użytkownikom. Po raz kolejny potwierdziłeś moją tezę, że testy baterii w ASO mają bardzo dużą tolerancję i tak na prawdę żeby coś tam wyszło nie tak to bateria musi być już prawie trupem.
Raport z HA, najlepiej wkleić link do udostępnionego wcześniej pliku.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 13 Listopada 2019, 09:33:08 »
To jest test przed wymianą modułów:

A to po zabiegu:

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2019, 11:28:58 wysłana przez fazibazi »

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 13 Listopada 2019, 10:06:47 »
Super opis na pewno przyda się innym użytkownikom. Po raz kolejny potwierdziłeś moją tezę, że testy baterii w ASO mają bardzo dużą tolerancję i tak na prawdę żeby coś tam wyszło nie tak to bateria musi być już prawie trupem.
Raport z HA, najlepiej wkleić link do udostępnionego wcześniej pliku.
Oczywiste. My należymy do mniejszości użytkowników którzy się interesują tym co dokładnie się dzieje w naszych układach hybrydowych. 99% wsiada i jedzie - nic innego ich nie obchodzi. Więc taki test może puścić nawet częściowo niesprawne baterie trakcyjne - Prius i tak będzie śmigać tylko więcej z ICE ;) Hajs i statystyka niezawodności musi się zgadzać

Offline pesti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Listopada 2019, 16:40:23 »
Super informacje, przeczytalem calosc. Prosze powiedziec, czy dobrze wywnioskowalem:

Planuje kupno P2/P3 w UK, zatem z uwagi na tutejszy klimat jest szansa na to, ze uklad nie byl przegrzany. Jesli zdecyduje sie na cos tanszego (drugie auto do smigania na zakupy) z wiekszym przebiegiem (2008/9 z np. 300,000km), dobrze bedzie przy kupnie sprawdzic baterie apka Dr Prius. Jesli pojedncze ogniwo(ogniwa) beda w srednim stanie ale cena zacna, to nie ma co dramatyzowac, bo wymiana nowych cel jest do ogarniecia niewielkim kosztem, aczkolwiek mozna oczekiwac, ze wszystko bedzie jeszcze w przyzwoitym stanie. Rozumiem, ze regeneracja to troche wskrzeszanie trupa i lepiej kupic nieuszkodzona baterie z rozbitka. Czy takie nowe cele (lub inne wymienione komponenty) trzeba pozniej 'zakodowac' jak to ma miejsce w bmw na przyklad? I czy cele NiMH z P2/P3/P4 sa kompatybilne? W autach grzebac lubie, z pradem tez jakos sobie radze, chyba nawet sprobowalbym zrobic to samemu.
Serwisowy pakiet startowy to (oprocz oleju) wyczyszczenie wentylatora i zaciskow oraz sprawdzenie aku 12V, bo jak widze bywa traktowany po macoszemu, co czesto powoduje problemy.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 11 Maja 2020, 11:56:20 »
 https://allegro.pl/oferta/przegroda-zabezpieczajaca-do-toyota-auris-taxi-9083882706
Witam. Co sądzicie o tej ofercie. Generalnie chodzi mi o chłodzenie baterii EV, poprzez kratkę wentylacyjną która znajduje się przy tylnym siedzeniu. Ta przegroda dość szczelnie odgradza przód auta od tyłu. Czy utrudniony przepływ nawiewu klimy nie spowoduje przegrzewanie się baterii EV?

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 11 Maja 2020, 11:57:36 »
Na Twoim miejscu bym się nie martwił chłodzeniem tylko poduszkami na słupku B.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 11 Maja 2020, 12:02:50 »
Na Twoim miejscu bym się nie martwił chłodzeniem tylko poduszkami na słupku B.
Ja jestem tak zakochany :grin: w P3, że kwestia bezpieczeństwa schodzi na drugi plan. :-)
Myślę że poduszki wystrzelą, pytanie czy w moim kierunku, czy do tyłu.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2020, 12:05:45 wysłana przez mbauris »

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 11 Maja 2020, 12:05:38 »
Chodzeniu to nie zaszkodzi. Pasażerowie z tyłu będą mieli gorsze odczucia, ale fizyka jest bezwzględna i powietrze w aucie i tak ma jedną temperaturę.

Taksówkarz taki groźny zawód się zrobił, że plexy zakładacie?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 11 Maja 2020, 12:06:50 »
Taksówkarz taki groźny zawód się zrobił, że plexy zakładacie?
KORONAVIRUS

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 11 Maja 2020, 12:23:48 »
A ta osłona to co ma Ci dać? Powietrzem i tak jednym oddychacie. Ta osłona nie jest szczelna. Skuteczność porównywalna do kawałka folii stretch zawieszona na okularach.

Mówisz, że masz gdzieś bezpieczeństwo związane z tym, że ona wisi przy kurtynach ale montujesz, bo korona wirus. love logic. Przed korona wirusem to Cię w żaden sposób nie ochroni za to jak przy kolizji zrobi z Ciebie i pasażerów mizerię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl