Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #270 dnia: 08 Marca 2024, 08:34:18 »
Dolo, jeśli masz możliwość podmianki aku na sprawny albo wiesz, że ten twój już ma kupę lat to może warto wymienić albo podjedź do sklepu gdzie sprawdzają akumulatory. Potrafią ocenić czy nadaje się do wymiany czy nie. Przebieg niski ale tak jak pisał zero u mnie nie przebieg wywalił baterię tylko dłuższy postój i wilgoć, w zeszłym roku na jesień wszystko banglało dobrze. A przebieg mam coś koło 380 tysięcy.

Chyba właśnie tak zrobię bo też nie chce mi się wierzyć w awarię baterii przy takim przebiegu a auto regularnie używane i garażowane, nie wystawiane ani na wielkie mrozy czy upały, tym bardziej, że bateria była sprawdzana w ASO Toyoty w Holandii półtora roku temu i nic nie zapowiadało problemów.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #271 dnia: 08 Marca 2024, 10:15:03 »
była sprawdzana w ASO Toyoty w Holandii półtora roku temu i nic nie zapowiadało problemów.

Półtora roku to długi okres. Podłączyli tester, potwierdzili brak kodów usterek, bo parametry w normie, poparzyli na nie w podglądzie na listę danych "na żywo"i tyle. A jak zapłaciłeś więcej to dostałeś to na wydrukowanym papierze o wielkiej nazwie "test baterii HV". To samo można sprawdzić na smartphonie z darmową apką.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 08 Marca 2024, 20:12:29 »
mój P2 do pierwszej wymiany ogniw wytrzymał od czasu zakupu półtora roku. Od tego czasu wymieniam ogniwa średnio co pół roku. aktualnie z tej baterri co kupiłem (nie wiem nawet czy cała była oryginalna w momencie zakupu) zozstało mi 20 ogniw.
akumulator AGM 12V jest oryginalny, parę lat temu przestałem mierzyć napięcie na nim - a było 11,2 V po nocy. działa bez problemu.
błąd P0A80 to ewidentnie błąd baterii HV

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 17 Marca 2024, 19:49:32 »
Podepnę się.
Czy okazjonalnie występujący kod błędu P0A80 przy P3 2010 (153k przebiegu) musi oznaczać ewentualność regeneracji ogniwa/wymiany ogniw/baterii czy problem może leżeć w 12v aku? Napięcie waha się między 11.9 a 12.5 w spoczynku

a przy rozruchu jakie napięcie? Przy rozruchu samochód pobiera ponad 20A, dokładnie nie mierzyłem

Tego akurat nie sprawdzałem.

14.6V w rozruchu. Dziś znowu wyskoczył P0A80 i cyknałem screena z Dr Prius. Zakładam, ze róznica napięć 0.06V jest akceptowalna?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 18 Marca 2024, 16:48:25 »
Podepnę się.
Czy okazjonalnie występujący kod błędu P0A80 przy P3 2010 (153k przebiegu) musi oznaczać ewentualność regeneracji ogniwa/wymiany ogniw/baterii czy problem może leżeć w 12v aku? Napięcie waha się między 11.9 a 12.5 w spoczynku

a przy rozruchu jakie napięcie? Przy rozruchu samochód pobiera ponad 20A, dokładnie nie mierzyłem

Tego akurat nie sprawdzałem.

14.6V w rozruchu. Dziś znowu wyskoczył P0A80 i cyknałem screena z Dr Prius. Zakładam, ze róznica napięć 0.06V jest akceptowalna?

nie sprawdzisz napięcia na aku 12V gdy działa przetwornica HV -> 12V
nie sprawdzisz różnic napięć na parach ogniw HV gdy działa ICE i ładuje baterię HV
do rozruchu ICE używany jest MG1, który pobiera energię z akumulatora HV, mały aku 12V ma za zadanie jedynie włączyć przekaźniki włączające baterię HV

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #275 dnia: 23 Marca 2024, 07:21:02 »
Witam. Przetestuję komuś pakiety , ogniwa Ni-Mh 7,2V do samochodu hybrydowego i wybiorę te  pakiety, ogniwa , które nadają się do zamontowania w naprawianym , regenerowanym akumulatorze trakcyjnym HV.  Każdy testowany przeze mnie pakiet , ogniwo Ni-Mh 7,2V opiszę czterema parametrami A,B,C,D które określają skuteczność ich działania. Naprawię, zregeneruję komuś akumulator trakcyjny HV w samochodzie hybrydowym. Zapraszam do kontaktu ,  Bogumił  Warszawa-Ursynów.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 09 Kwietnia 2024, 18:39:02 »
Dzień dobry,
Szukam pomocy, a nie umiem sam znaleźć rozwiązania na forum. Pacjent: Prius II (2007); błędy: P0A80 Hybrid battery pack Deterioration oraz P3000 High Voltage Battery Fault; HV Battery Malfunction - opisane "Car Scannerem" z OBD II.
Jak sądzę, czeka mnie naprawa baterii trakcyjnej. Problem w tym, że mi się zachciało hybrydy na wsi w lubuskim. Do Zielonej Góry mam 75 km, do Zgorzelca jakoś podobnie, a do Wrocławia 187 km.
Pytanie: czy jest godny polecenia w południowo-zachodniej Polsce warsztat naprawiający baterie EV (z dojazdem oczywiście)? Ostatecznie jakikolwiek godny polecenia warsztat naprawiający baterie EV w Polsce, który tu dojedzie.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #277 dnia: 11 Kwietnia 2024, 15:35:38 »
Pan z Mierzynka pod Toruniem ma właściwą baterię, pytanie tylko, czy to uczciwy człowiek i sprzedaje towar warty swej ceny? Czy ktoś wie?

Offline krzychsolecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 13 Kwietnia 2024, 20:05:12 »
Witam
Czy w Priusie iv mozana sprawdzić baterie. Próbowałem hybrid asist i dr . Priusrm ale nie działa.pozdrawiam

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #279 dnia: 16 Kwietnia 2024, 15:38:17 »
Wiadomość dla poszukujących: w dniu 11.04.2024 dostałem nast. oferty baterii do Priusa II (2007) z firmy "Hybrydy24.pl" bodajże z Otwocka, z roczną gwarancją za 5500,00 lub dwuletnią za 7000,00 :shock:; oraz z firmy "info.hybrid24" Zbigniewa Stępniewskiego z Mierzynka od 3200,00 chyba 3 m-ce gwarancji do 4700,00 zł z roczną gwarancją.
Postaram się opisać "wrażenia z montażu".
Jak widać, kto może i potrafi, niech sobie lepiej sam naprawi, bo tanio nie jest, ani nie mam żadnej pewności, czy "nowa" bateria nie odmówi chęci współpracy po okresie gwarancji (a nawet w okresie gwarancji masakra, bo to mega kłopot - miałem szczęście w nieszczęściu, że mi zdechła pod domem).
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2024, 15:46:31 wysłana przez Uranik »

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
« Odpowiedź #280 dnia: 23 Maja 2024, 17:34:27 »
Panowie prius plus i delta 4.5-5.5% trzeba się martwić?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #281 dnia: 23 Maja 2024, 18:59:07 »
Trzeba
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 23 Maja 2024, 20:19:25 »
Wiadomość dla poszukujących: w dniu 11.04.2024 dostałem nast. oferty baterii do Priusa II (2007) z firmy "Hybrydy24.pl" bodajże z Otwocka, z roczną gwarancją za 5500,00 lub dwuletnią za 7000,00 :shock:; oraz z firmy "info.hybrid24" Zbigniewa Stępniewskiego z Mierzynka od 3200,00 chyba 3 m-ce gwarancji do 4700,00 zł z roczną gwarancją.
Postaram się opisać "wrażenia z montażu".
Jak widać, kto może i potrafi, niech sobie lepiej sam naprawi, bo tanio nie jest, ani nie mam żadnej pewności, czy "nowa" bateria nie odmówi chęci współpracy po okresie gwarancji (a nawet w okresie gwarancji masakra, bo to mega kłopot - miałem szczęście w nieszczęściu, że mi zdechła pod domem).

I jak wrażenia?

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
« Odpowiedź #283 dnia: 23 Maja 2024, 22:58:14 »
Trzeba

Dostałem info że auto mogło dłuższą chwilę stać na placu i żebym nim chwilę pojeździł i potem ewentualnej ASO.
Trochę dziwne bo przebieg ok 200k km potwierdzony a pacjent to prius +

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #284 dnia: 06 Czerwca 2024, 21:55:40 »
Uważam że trwałość akumulatorów , ogniw , pakietów Ni-mh 7,2 V w Priusach jest wysoka bo w moim Priusie z roku 2002 jest 33 pakietów 7,2 V sprawnych od daty produkcji , a pięć pakietów 7,2 V Ni-mh było wadliwych i zastąpiłem je sprawnymi pakietami z Priusa z roku 2009.  Mój Prius ma obecnie przebieg 350 tysięcy kilometrów , sprawuje się świetnie .   33 pakiety 7,2 V mają już 22 lata eksploatacji i nadal sprawują się świetnie , aż mnie to miło zaskakuje i zadziwia .  A może ja potrafię skutecznie ocenić efektywność pracy pakietów  7,2 V Ni-mh  i potrafię je skutecznie pogrupować w pary po dwa , które to dwójki są balansowane przez system komputerowy Priusa ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl