Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #255 dnia: 01 Marca 2024, 22:14:52 »
Czym ładujesz moduły?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #256 dnia: 02 Marca 2024, 22:45:49 »
Bajkopisarz z ciebie, takiemu daj samochód pół rozbierze i wymieni. Nic się nie dzieje

Faktycznie. 100% racji. Widać, że masz pojęcie techniczne.
Chyle czoła winszując sukces i kłaniam się nisko od znakomitych zjedzonych nakrętek z minimalną rezystancją aż po obudowę baterii, w to miejsce, gdzie na zdjęciu zostały ślady wycieku.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 03 Marca 2024, 18:25:42 »
Bateria poskładana i zamontowana w samochodzie. Dr. Prius pokazał nawet 80% sprawności baterii :) Po 2 km przejażdżce wypadł błąd P0A78 i P0A94 oba od inwertera. Ręce opadywują...

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #258 dnia: 06 Marca 2024, 22:04:58 »
Bateria poskładana i zamontowana w samochodzie. Dr. Prius pokazał nawet 80% sprawności baterii :) Po 2 km przejażdżce wypadł błąd P0A78 i P0A94 oba od inwertera. Ręce opadywują...

A balansowanie ogniw kto ma zrobić? Prius tego nie robi. Musisz sam je zbalansować, najprościej wymontować i połączyć razem:)

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #259 dnia: 06 Marca 2024, 23:19:30 »
Przecież były balansowane i nie ma błędów baterii tylko inwertera. Z resztą już nie wróciły

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #260 dnia: 07 Marca 2024, 06:55:03 »
Podepnę się.
Czy okazjonalnie występujący kod błędu P0A80 przy P3 2010 (153k przebiegu) musi oznaczać ewentualność regeneracji ogniwa/wymiany ogniw/baterii czy problem może leżeć w 12v aku? Napięcie waha się między 11.9 a 12.5 w spoczynku

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 07 Marca 2024, 08:12:37 »
Przecież były balansowane i nie ma błędów baterii tylko inwertera. Z resztą już nie wróciły

pokaż sprawozdanie baterii po ogniwam

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 07 Marca 2024, 08:15:26 »
Podepnę się.
Czy okazjonalnie występujący kod błędu P0A80 przy P3 2010 (153k przebiegu) musi oznaczać ewentualność regeneracji ogniwa/wymiany ogniw/baterii czy problem może leżeć w 12v aku? Napięcie waha się między 11.9 a 12.5 w spoczynku

a przy rozruchu jakie napięcie? Przy rozruchu samochód pobiera ponad 20A, dokładnie nie mierzyłem

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #263 dnia: 07 Marca 2024, 10:18:06 »
Podepnę się.

a przy rozruchu jakie napięcie? Przy rozruchu samochód pobiera ponad 20A, dokładnie nie mierzyłem

Tego akurat nie sprawdzałem.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 07 Marca 2024, 10:29:26 »

Tego akurat nie sprawdzałem.
najprościej i najpewniej podpiąć dodatkowy akumulator i sprawdzić bo jak nie jesteś elektrykiem te pomiary nic ci nie dają

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 07 Marca 2024, 10:47:37 »

Faktycznie. 100% racji. Widać, że masz pojęcie techniczne.
Chyle czoła winszując sukces i kłaniam się nisko od znakomitych zjedzonych nakrętek z minimalną rezystancją aż po obudowę baterii, w to miejsce, gdzie na zdjęciu zostały ślady wycieku.

Pokaż palcem gdzie ten elektrolit się lal? Elementy które się przegrzewały widać po szparze, bo oni się rozpychają i łatwo je namierzyć bez miernika. W tej baterii wszystkie ok, bo padłą na postoju a nie w trakcie eksploatacji. Co nie oznacza że jest ok i odzyska przytomność ale przewrócenie jej nic nie kosztuje, więc warto spróbować wyrzucić zawsze można.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 07 Marca 2024, 11:15:12 »
Ja Colin, na Twoim miejscu bym uważał co odpisujesz, bo nie masz żadnego pojęcia o numerologii.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 07 Marca 2024, 14:37:01 »
Ja Colin, na Twoim miejscu bym uważał co odpisujesz, bo nie masz żadnego pojęcia o numerologii.

Jeżeli to do mnie. Oczywiście, że nie mam, mnie to nie interesuje żyję według swoich zasad, rok temu złamałem kod matriksa. Mam nawet na telegram grupę o numerologii i jak z tym sobie radzić.:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 07 Marca 2024, 14:42:28 »

prze ciekawe to jest bo w godzinach masz 11 a w tekście 9. czyli idealnie 911:).

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #269 dnia: 07 Marca 2024, 21:48:52 »
Dolo, najprościej
Podepnę się.
Dolo, jeśli masz możliwość podmianki aku na sprawny albo wiesz, że ten twój już ma kupę lat to może warto wymienić albo podjedź do sklepu gdzie sprawdzają akumulatory. Potrafią ocenić czy nadaje się do wymiany czy nie. Przebieg niski ale tak jak pisał zero u mnie nie przebieg wywalił baterię tylko dłuższy postój i wilgoć, w zeszłym roku na jesień wszystko banglało dobrze. A przebieg mam coś koło 380 tysięcy.
zero skupmy się na pomocy nawzajem. To forum o tematyce motoryzacyjnej a nie o horoskopach, życiu po śmierci i wpływie położenia gwiazd na pączkowanie roślin kapturnicowatych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl