Autor Wątek: auris - nie odpala gdy zgaśnie  (Przeczytany 25149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
auris - nie odpala gdy zgaśnie
« dnia: 23 Listopada 2013, 20:04:41 »
Witam,
Mam półroczne Auris i nie wiem co począć z problemem.

Już 5 razy gdy rano odpaliłem auto i zacząłem cofać (zwykle w dół, czasem na płaskim terenie) gdy mi zgaśnie już nie mogę odpalić. Słychać jak kręci rozrusznik a nie dochodzi do rozruchu.

Zwyczajne zapalanie auta nie pomaga - zauważyłem, że jak naciskam "pulsacyjnie" pedał gazu podczas przedłużonego kręcenia rozrusznika to odpali. Czasem odpala bez naciskania pedału gazu ale trzeba dłużej kręcić niż normalnie.
===
W ASO mi powiedzieli, że mam za mało paliwa albo autko stoi przechylone, albo brudne paliwo.

Od tego czasu wiem, że:
-problem potrafi się pojawić również przy prawie pełnym baku (nigdy nie odpalałem w stanie 'low fuel' - zawsze tankuję wcześniej)
-tankuje na stacjach shell, lotos, bp - nie ma to znaczenia
-problem pojawia się bez względu na to czy jest płaski teren czy też pochylony
-zawsze problem występuje rano
-dziwi mnie to, że gdy otwieram korek paliwa podczas tankowania to słyszę syczenie - jakby było podciśnienie (w Corolli nigdy tak nie mam)
===
Może ktoś może doradzić jakie testy mógłbym wykonać by namierzyć problem.
Boję się, że jak przyjadę do ASO to nic nie stwierdzą bo problem pojawia się rzadko: raz we wrześniu i 4 razy w listopadzie.

Pozdrawiam,
Bogdan

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: auris - nie odpala gdy zgaśnie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2013, 20:39:38 »
na początek nalej dobrego środka, który wiąże wodę w baku
http://allegro.pl/wynn-s-wynns-usuwa-wode-z-ukladu-paliwowego-i3722657132.html

od kiedy obserwujesz problem? latem było ok?
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2013, 20:53:35 »
Mam półroczne Auris i nie wiem co począć z problemem.

półroczne, tzn masz je 6 miesięcy czy samochód nowy i ma 6 miesięcy?

Na szybko mi to wygląda  na problem z immobiliser-em  :o

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2013, 10:09:06 »
Myślę, że kluczem do problemu jest to syczenie przy otwieraniu korka wlewu paliwa. Już znacznie starsze pojazdy (różnych marek) miały rozwiązania utrzymujące odpowiednie ciśnienie w zbiorniku i odzyskujące opary paliwa - ekologia i ekonomia. W zasadzie, myślę że syczenie podczas otwierania wlewu paliwa nie powinno mieć miejsca, ale najprawdopodobniej będzie to tylko jedna przyczyna, a drugą może być "puszczający" zawór zwrotny w układzie doprowadzenia paliwa.
To takie moje luźne myśli, mogę się mylić :-) 

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2013, 10:30:18 »
Nie wydaje mi się, ponieważ w moich trzech ostatnich autach które miały różny wiek i pochodziły z różnych generacji motoryzacyjnych, zdarzało się, że syczało przy otwieraniu korka wlewu paliwa a nigdy nie miałem problemu z odpalaniem (poza rozładowaniem akumulatora lub niedyspozycją rozrusznika)

Offline tejott

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2013, 11:11:58 »
Też nie wydaje mi się, że to syczenie jest problemem. W moim aucie jest to samo. O ile dobrze pamiętam to gdzieś w instrukcji jest napisane, że to normalne zjawisko.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2013, 12:55:47 »
Potwierdzam. Mam od nowości Auris FL i syczenie ma miejsce od początku. Występuje jednak u mnie ono tylko gdy mam gdzieś jeszcze 10L paliwa czyli zbliżam się do rezerwy. Nigdy nie miałem jeszcze problemów z odpaleniem auta. Odpalało zawsze za pierwszym razem nawet po 2 tygodniowym postoju w zimie przy około 20st.C pod chmurką. Także myślę że nie tu leży problem. Osobiście stawiam na elektronikę.

volti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2013, 23:04:02 »
Może spróbuj zrobić tak: nie odpala - wyłącz zapłon, wyciąg kluczyk ze stacyjki po czym ponownie spróbuj odpalić lub skorzystaj z kluczyka zapasowego. Moduł od immobilisera jest w kluczyku i to może on szwankuje. Profilaktycznie proponuje wykręcić przepływomierz (za filtrem powietrza, 2 śrubeczki) i sprawdzić czy nie uzbierało się tam syfu.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2013, 23:07:14 wysłana przez volti »

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2013, 18:02:47 »
Już tu gdzieś dyskutowaliśmy o tym problemie ale skoro powraca to podzielę się moimi doświadczeniami z rozwiązaniem tej samej przypadłości. U mnie pomagało wysiadanie z samochodu, zamknięcie centralnego - otwarcie i ponowne odpalenie - już z sukcesem. Na ostatniej wizycie w ASO (wiosną tego roku) podwyższono nieco czujność alarmu (powiązany z zapłonem) i pomogło. Problem nie wystepuje,

Wśród licznych pomysłów na rozwiązanie zagadki weź pod uwagę udzielane mi sugestie:
- dywanik, blokujący maksymalne wciśnięcie sprzęgła
- immobiliser
- marne paliwo
- zawór SCV (???)

Powodzenia!

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2013, 18:35:53 »
W ostatnich miesiącach dwukrotnie zdarzyło się, że nie mogłem odpalić Aurisa. Pomogło, przy wyjętym kluczyku ze stacyjki, zamknięcie z pilota centralnego i ponowne otwarcie, bez wysiadania z samochodu. Po tym odpalił bez problemu.

Offline Blazej

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2013, 22:28:56 »
Już tu gdzieś dyskutowaliśmy o tym problemie ale skoro powraca to podzielę się moimi doświadczeniami z rozwiązaniem tej samej przypadłości. U mnie pomagało wysiadanie z samochodu, zamknięcie centralnego - otwarcie i ponowne odpalenie - już z sukcesem. Na ostatniej wizycie w ASO (wiosną tego roku) podwyższono nieco czujność alarmu (powiązany z zapłonem) i pomogło. Problem nie wystepuje, Wśród licznych pomysłów na rozwiązanie zagadki weź pod uwagę udzielane mi sugestie: - dywanik, blokujący maksymalne wciśnięcie sprzęgła - immobiliser - marne paliwo - zawór SCV (???) Powodzenia!

a ta zmiana czujności spowodowała... jakies zmiany w użytkowaniu czy cos?
Bo u mnie dokładnie taki sam problem. Po dłuższym postoju, przez noc, zwłaszcza przy dużej wilgotności i w chłodzie, samochód nie odpala, a nawet jeśli to po chwili gasnie i nie do odpalenia przez kilka sekund. Póżniej odpala i juz jest ok. Ale zwykle dzieje się to jak cofam na środek ulicy więc przez moment jest niebezpiecznie. Serwis rozkłada ręce, wymieniał alarmy, czyścił przepustnice, sugerował podwinięty dywanik itp. Właśnie pojawił sie ten problem znowu - idzie zima...
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2013, 22:43:05 wysłana przez Blazej »

Offline franekisimba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2013, 09:48:36 »
zawór SCV

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2013, 09:55:44 »
Obstawiam jak powyżej ;) U mnie było to samo, zawór wymieniony i spokój póki co.

Offline Blazej

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2013, 22:52:02 »
zapomniałem dodać, że mam 1.33 benzynę

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Grudnia 2013, 20:23:42 »
 Też mam benzynę 1.33 (Optimal Drive); żadnych zmian po regulacji czujności alarmu. Od tamtej pory (a to juz prawie rok) nie było żadnych problemów z odpalaniem. Może po prostu dotarł się :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl