Autor Wątek: auris - nie odpala gdy zgaśnie  (Przeczytany 25173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blazej

• Prawie Toyot
Odp: auris - nie odpala gdy zgaśnie
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Grudnia 2013, 20:32:21 »
A u mnie właśnie wyłączyli alarm. Teraz spokój. Przynajmniej od kilku dni. A miałem juz dość naprawdę. Może wreszcie trafili. Jeśli to alarm, to mają wymienic. Dam znać jak się sprawa potoczy.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudnia 2013, 15:01:21 »
Może ktoś może doradzić
a przeczytasz to kiedykolwiek?

Offline Blazej

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2013, 00:15:56 »
ja przeczytam jakby co :)

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2014, 19:54:19 »
Miałem podobny problem w Yarisie II i po wizycie w serwisie samochód został zakwalifikowany do kapitalnego remontu silnika ze względu na odkładający się nagar w komorze. Jednak jak przycisnąłem gościa z serwisu to twierdził, że w silnikach 1.0 i 1.33 jeżeli samochód zgaśnie na biegu to są trudności z odpaleniem i nie wiadomo z czego to wynika (podobno nie z nagaru, a z drugiej strony twierdzili że to przez nagar samochód mógł nie odpalać). W przypadku braku możliwości odpalenia należy wyjąć kluczyk i włożyć go z powrotem i wtedy samochód powinien odpalić. Co do remontu silnika 1.33 (nagar występuje niezależnie od modelu) to zapraszam do tematu w dziale YARIS.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2014, 19:59:45 »
w silnikach 1.0 i 1.33 jeżeli samochód zgaśnie na biegu to są trudności z odpaleniem
W 1,6 problem też występuje. Po "resecie" kluczyka w stacyjce, odpalił, choć niezbyt chętnie. <zolta>

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2014, 20:00:51 »
O to muszę u ojca w Aurisie przetestować. Co do 1.33 potwierdzam i podpisuje się obiema rękami.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2014, 19:10:39 »
Witam,
Bardzo przepraszam, że nie odpisywałem ale mam wrażenie, że nie przychodziły powiadomienia, że ktoś odpisał.

Co nowego:
-problem pojawiał się raz na miesiąc może; przyzwyczaiłem się do auta i udawało się nie zadusić go podczas cofania przez co dało się żyć przez te miesiące (gdy zadusiłem to energiczne gazowanie pomagało - na początku chodziło nierówno, jakby 1 cylinder chodził a potem zaskakiwało)

-byłem w serwisie i żadne testy niczego nie wykazały; wg Toyoty auto jest sprawne!

-dziś miałem nowy przypadek: auto nie jeździło ponad 3 doby i nie odpaliło przy pierwszej próbie zapalenia o 17:00, 28C- upał; zastosowałem standardową już sztuczkę tj. gazowałem, zaczęło szarpać jakby na 1 cylindrze (przepraszam gdy wyrażam się jak lamer); czyli problem pojawił się bez zduszenia auta

-nie próbowałem jeszcze rad z tego wątku

-co ciekawe zgasła mi również Corolla 1.6 kilka miesięcy temu i miałem ten sam problem - gazowanie pomogło

Bogdan

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipca 2014, 19:18:06 »
Uzupełnię odpowiedzi na pytania postawione wcześniej:
-model auris 1.33 benzyna
-rocznik 2013, zakup maj 2013 - czyli autko miało problem od nowości

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipca 2014, 19:38:25 »
Zastanawia mnie dlaczego pomaga zawsze to energiczne gazowanie.

Nie sądzę by pomogło zamykanie i ponowne otwieranie autka pilotem ponieważ pierwszy raz jak mi się to zdarzyło rano zamknąłem autko i dopiero po południu wróciłem do tematu. Po energicznym gazowaniu odpaliło. To bardzie przypomina brak paliwa.

Nie mam alarmu tylko sam immobiliser. Mam centralny zamek.

Co do wciskania sprzęgła to znam temat jeszcze z Corolli - wymagała pełnego wciśnięcia sprzęgła by uruchomić autko.

Serwis jak zwykle czeka aż się zakończy gwarancja. Tak miałem z Corolla gdy zgłaszałem inny problem.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2014, 19:40:52 »
Pisząc brak paliwa mam na myśli, że przypomina to sytuację jakby paliwo nie dochodziło.
Nie znam się na tym ale dziwi mnie dlaczego we współczesnym aucie "gazowanie" pomaga. Ten trik jest rodem z malucha (tak kiedyś odpalałem fiata 126P)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipca 2014, 20:01:38 »
Moje typy:
Przytkany wtryskiwacz
Przytkany filtr paliwa
Zapchany katalizator (nie zawsze wywali błąd sondy lambda)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2014, 21:00:02 »
Problem występował z autkiem od nowości (kupiłem nowe). Teraz wymieniałem filtr paliwa przy przeglądzie okresowym.

Autko jest na gwarancji ale nie mam jak reklamować gdyż problem rzadko występuje.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lipca 2014, 21:02:15 »
Teraz mi wpadło do głowy - sprawdzali świece?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lipca 2014, 21:10:18 »
3 godziny robili jakieś testy i stwierdzili, ze wszystko jest ok.

Musieliby zainwestować w wymianę by sprawdzić czy zjawisko przestało występować. Ja wole nie ryzykować i lekko przegazowuję autko by na pewno mi nie zgasło. To dzisiejsze zdarzenie jest gorsze bo w ogóle nie odpaliło po kilku dniach nieużywania. Może trzeba zainwestować w jakiś interfejs do komputera by w momencie problemu dowiedzieć się co się dzieje - ale nie wiem czy będę w stanie wychwycić to jakimkolwiek interfejsem.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lipca 2014, 21:14:53 »
Odstukać w niemalowane   :roll: ale od ponad roku nie mam z tym żadnego kłopotu. Nawet jak zgaśnie podczas manewrowania na parkingu - odpala bez problemu. Pewnie pomogły czynności opisywane opisywane przeze mnie powyżej - albo się dotarł  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl