Autor Wątek: System OBD II  (Przeczytany 47424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: System OBD II
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Września 2009, 10:21:21 »
OK to zamawiam.

owca

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Września 2009, 20:11:21 »
No to jest właśnie te cudo za 59 zł! Mam i działa.

a masz moze informacje, czy działa to z samochodami z obd2 i systemem CAN - tzn czy zadziala u mnie w solarze ? Czy jesteś z warszawy ?

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Września 2009, 20:21:25 »
Niestety producent nie podaje szczegółowych danych- patrz link 2 posty wyżej.
Z autopsji wiem że działa z camry i LS em rok 95- choć MARI podaje że od 96 do 2004. Wsadzałem do LS 430 05 i mimo pasującego wytku ERROR.
Niestety jestem ze Szczecina.

owca

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Października 2009, 07:43:52 »
Niestety producent nie podaje szczegółowych danych- patrz link 2 posty wyżej.
Z autopsji wiem że działa z camry i LS em rok 95- choć MARI podaje że od 96 do 2004. Wsadzałem do LS 430 05 i mimo pasującego wytku ERROR.
Niestety jestem ze Szczecina.

czyli u mnie tez nie bedzie dzialc - szkoda

MSI

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Października 2009, 23:46:44 »
Dziś dostałem tester od MARI, działa z moją Amerykanką, camrak stestowany, dla porządku podam co to za tester:
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2009, 23:48:30 wysłana przez MSI »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Grudnia 2009, 17:00:29 »
W 90% odpowiedzialnym czynnikiem za zapalenie sie lampki Check Engine sa niewlasciwy skald gazow wydechowych spowodowanych chwilowym zanieczyszczeniem wtryskow przez niskiej jakosci paliwo.Odrazu nalezy wlac plyn czyszczacy wtryski do zbiornika z paliwem i jezdzic ipo kilkustem metrach lampka zgasnie tak jest w mojej Camry 2.2 92 JT2.
Dlatego profilaktycznie leje co pol roku falche do tanku i skonczyl sie juz ten problem od kilku lat nie zaplila sie wiecej lampka ´Check Engine.
Pzdr.Camry 2.2.

owca

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Grudnia 2009, 20:19:59 »
W 90% odpowiedzialnym czynnikiem za zapalenie sie lampki Check Engine sa niewlasciwy skald gazow wydechowych spowodowanych chwilowym zanieczyszczeniem wtryskow przez niskiej jakosci paliwo.Odrazu nalezy wlac plyn czyszczacy wtryski do zbiornika z paliwem i jezdzic ipo kilkustem metrach lampka zgasnie tak jest w mojej Camry 2.2 92 JT2.
Dlatego profilaktycznie leje co pol roku falche do tanku i skonczyl sie juz ten problem od kilku lat nie zaplila sie wiecej lampka ´Check Engine.
Pzdr.Camry 2.2.

w takim razie przez rok uzywania camry należałem cały czas do tych 10% - bo miałem ze 12 błędó i za każdym razem to nie było to co pisałeś :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Grudnia 2009, 01:44:02 »
Owca, to nie wiesz, że wszystkie problemy biorą się ze złego paliwa i niesyntetycznego oleum ?  <diabel>

Bardzo zaciekawiła mnie opowieść Camry 2.2 o świecącym checku i jego gaśnięciu  :grin:

Wszystkie kody, które miałem przez 4 lata/250kkm użytkowania, to 21, 31, 41 w 2.2 i 55 w V6, a żadnego z nich nie mogę jakoś powiązać ze złym paliwem, ani tym bardziej nie widzę możliwości naprawienia któregokolwiek przy pomocy dobrego paliwa ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Grudnia 2009, 03:55:13 »
Powiem krotko,koledzy z Toyoty wytlumaczyli w Twojej Camrze 92Jt2 system jest kalibrowany 5razy na sekunde.Jezeli zaistnieje jakikolwiek problem z Check Engine to najpierw lej plyn do czyszczenia.jak system nie uspokoji lampki to druga alternatywa jest lambda sonda.W Twoim modelu nic wiecej sie nie moze zepsuc.Przynajmniej oni nie mieli nigdy problemu.Jezeli paliwo jest zanieczyszczone komputer warjuje i daje duzo alternatyw .jeden warunek  przy kazdym servisie nalezy wszystko sprawdzac i wykonywac poszczegolne czynnosi jezeli zaistnieje potrzeba.Np czyszczenie calego dolotu powietrza do silnika.Lacznie z silnikiemn skokowym.nie wykonywac tych czynnosci kiedy silnik deba staje tylko po pewnym przebiegu i wtedy niemamy zadnych innych alternatyw.
Tak mnie nauczono servowac samochod.Jezeli auto jest zapuszczone to wszystko moze sie zdarzyc. Wedlug mnie to jest najtanszyi naefektywniejszy system obslugi auta.sami troche zaczeli opowiadac ze samochody ktore oni servuja regularnie nigdy nie maja takich problemow.Ludzie przyjezdzaja z takimi problemami ale auta sa servowne na dziko.czyli jezdza od przypadku do przypadku.
Pzdr.Camry 2.2

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Grudnia 2009, 07:11:12 »
No mi się pojawił wpierw bład zbyt bogatej mieszanki na wylocie - planowanie głowicy, wymiana pierścieni, uszczelek - pomogło.
Potem zbyt ubogiej mieszanki - przebicie na sondzie lambda.
Z paliwem ubogim kody OBD II mają raczej malo wspólnego.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Grudnia 2009, 11:59:52 »

Z paliwem ubogim kody OBD II mają raczej malo wspólnego.

mylisz się....

to i ja wtrące coś w temacie

mi się kilkukrotnie zapalał check engine, za każdym razem była to za bogata mieszanka (LPG). Bląd nigdy sam nie gasł, trzeba było go skasować testerem lub odpięciem aku. I o dziwo ostatnio w nocy zapalił mi się CE i do tego po kilku minutach TRC OFF bo szalałem na ręcznym. Pojechałem do domu, odstawiłem samochód na noc. Na drugi dzień oba błedy zgasły....Czemu teraz zgasł CE a wcześniej nie chciał??

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Grudnia 2009, 07:15:12 »
Rozmawiamy o LPG czy PB?
Wiadomo jakie są róznice między tymi źrodłami energii, po za tym z tego co pamiętam masz 4 gen. co za tym idzie chyba jest czulsza na takie ekstrema?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:33:30 »
możliwe, że jest czulsza, w końcu więcej elektroniki niż w 3vz-fe. Zastanawia mnie to o czym pisałem wcześniej. Powiedzmy, że wywaliło mi 10 CE od kiedy mam camry. Za każdym razem trzebabyło go kasować, a raz zgasł sam. Teraz się nie dowiem jaki był ostatni błąd, przyjamniej tak twierdzi gazmajster z testerem, ale.....czy freeze frame nie powinien tego zapamiętać??

PozDRo

MSI

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:41:15 »
A teraz inaczej:

Czy można jeździć w trybie serwisowym non-stop? Czy można śmigać z wpiętym testerem?
Oczywiście wtedy nie widać wogóle pojawiania się Check-Eng ale można tak przeczekać do momentu podjęcia działań diagnostycznych?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:57:45 »
ja jeździłem po 2-3 dni z świecącym się CE dedukując, że był to chwilowy błąd, a CE zgaśnie dopiero po podpięciu testera. żadnych problemów z jazdą nie było podczas świecącego się CE, mocy nie brakowało. Ale zgłupiałem bo ostatni zgasł sam.....

PozDRo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl