Autor Wątek: Corolla verso 2.2 D-cat - nagle traci moc  (Przeczytany 18417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartolini_d

• Prawie Toyot
Corolla verso 2.2 D-cat - nagle traci moc
« dnia: 05 Grudnia 2013, 15:52:26 »
witam,

jestem na forum pierwszy raz, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli temat moze byl juz opisywany. MOze mieliscie juz taki problem, ktory opisze i mi cos doradzicie, bo ja juz jestem zrezygnowany i zalamany stanem mojego auta. Mam powazny problem z moja corolla verso 2.2 D-cat z 2005 roku. Problem ten zawsze pojawial sie w porze jesienno-zimowej, jak auto chodzilo dluzej na ssaniu. Latem nie mialem tego problemu. Coraz czesciej dzieje sie tak, ze po odpaleniu auta i przejechaniu moze 1 km, auto nagle traci moc, nie reaguje wogole na gaz  i zapalaja sie trzy pomaranczowe kontroli, check engine, VSC + TRC off. Gdy zgasilem silnik i odpalilem go od nowa, auto odzyskiwalo moc, kontrolkni nadal sie palily, ale po paru dniach gasly, do ponownego wystapienia problemu. I tak w kolko. Musze tez zaznaczyc, ze auto czesto mi kopci na bialo (smierdzi takim palonym woskiem). Latem wystepuje ten proces dosc rzadko, natomiast w porze jesienno zimowej czesto. Ale wracajac do tematu tracenia mocy. Rok temu tak mi sie juz dzialo i pojechalem z tym do servisu toyoty na Zakopianskiej w Krakowie. Odczytali kod bledu, ze jest problem z cisnieniem paliwa i zalecili mi wymienic filtr paliwa. Przy okazji kazalem sobie sprawdzic stan filta czastek stalych. Przepalali go podczas jazdy przy podlaczonym komputerze i czyscili tez chyba zawor egr. Po tej akcji auto caly rok chodzilo dobrze. W tym roku juz jest masakra. Jak tylko temperatura otoczenia spadla ponizej 10 stopni problem wystapil znowu i to ze zwiekszona moca.  Teraz auto potrafi stracic moc i nawet jak je odpale ponownie i odzyska moc, to za chwile znowu ja straci. Pojechalem z tym do serwisu Sowier na Wroclawskiej w Krakowie. Odzytali z kodu bledu, ze jest nieszczelnosc w ukladzie paliwowym/wtryskowym i zalecali sparwdzic wtryski. Pojechalem do serwisu Bosha Gladysek w Krakowie (co bylo moim najwiekszym zyciowym bledem), zrobili mi diangostyke, stwierdzili, ze 1 i 2 wtrysk sa uszkodzone, ze nie mozna ich naprawic, bo nie ma to nich czesci. Przy wykrecaniu wtrysku urwali mi srube w glowicy i kazali mi na nagwintowanie i nalozenie nakladki zaplacic 600 zl zewnetrznej firmie, ktora to robi. Twierdzili, ze to nie ich wina, ze moge przyjsc z rzeczoznawca, ze to nie absolutnie ich wina. Skasowali mnie na 1800 zlotych, a auto nie zostalo naprawione. Pojechalem wiec do mechanika, ktory mi polecil sasiad. Stiwerdzil, ze jakies czujniki na listwie wtryskowej sa uszkodzone i je wymienil na jakies uzywane. Ale to nic nie pomoglo. Teraz twierdzi, ze w paliwie sa jakies opilki, ze pompa wtryskowa jest do naprawy. Po takich przejsciach stracilem juz zaufanie do wszystkich mechanikow, bo czuje sie oszukiwany na kazdym kroku.  A moze winny jest temu wszystkiemu po prostu tylko zawor EGR? Meiliscie tez takie przejscia? Bede wdzieczny, za kazda pomoc, bo nie wiem, co mam robic ...
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2013, 15:59:35 wysłana przez bartolini_d »

Offline janusz

• Początkujący
Odp: Corolla verso 2.2 D-cat - nagle traci moc
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2014, 05:22:57 »
Witam, mam identyczny przypadek w swojej Toyocie Corolli Verso 2,2 D-CAT 177KM . Po wizycie w serwisie wymienili mi filtr paliwa, zawór VSC ,nic to nie dało. Komputer pokazuje błąd P 0093 nieszczelność układu paliwowego. Serwis zaproponował mi demontaż układu paliwowego : pompy,listwy wtryskiwaczy i wysłanie da weryfikacji do serwisu Denso za 3000pln. Koledzy pomóżcie bo następnym razem rozkręcą cały silnik.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2014, 07:52:53 »
Daj wtryski do sprawdzenia. Przypuszczam że będzie bolalo. Kupowałem wczoraj takie :2079zł/szt.(u przedstawiciela Denso)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2014, 08:29:59 »
Z tego, co mi wiadomo Denso zaczęło regenerować wtryskiwacze.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2014, 08:45:00 »
Denso zaczęło regenerować wtryskiwacze
raczej udostępniło dokumentację techniczną, sami tego nie robią

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2014, 08:58:02 »
Bardziej chodziło o brak części do regeneracji. Regenerację robią w Bochni, w serwisie Boscha.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2014, 09:08:02 »
Witam, mam identyczny przypadek w swojej Toyocie Corolli Verso 2,2 D-CAT 177KM . Po wizycie w serwisie wymienili mi filtr paliwa, zawór VSC ,nic to nie dało. Komputer pokazuje błąd P 0093 nieszczelność układu paliwowego. Serwis zaproponował mi demontaż układu paliwowego : pompy,listwy wtryskiwaczy i wysłanie da weryfikacji do serwisu Denso za 3000pln. Koledzy pomóżcie bo następnym razem rozkręcą cały silnik.

po co to wszystko demontować jak na 99% jest to wina padniętego wtrysku

wystarczy jeden zaspawany wtryskiwacz i parę prób... i masz wynik

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2014, 11:15:46 »
Bardziej chodziło o brak części do regeneracji. Regenerację robią w Bochni, w serwisie Boscha.

Z tego co mi się obiło o uszy to zgodę Denso na naprawę wtryskiwaczy w Polsce ma tylko jakaś firma w Poznaniu.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2014, 13:40:49 »
Może się przyda :)

http://denso-diesel.pl/category/services/regeneracja-wtryskiwaczy/
Umieszczacie linki , a czy któryś z Was zadzwonił do tej firmy i dowiedział się czegoś odnośnie tych konkretnych wtryskiwaczy?.Chyba nie.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2014, 14:16:37 »
Na szczęście nie mam klekota  :grin:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2014, 15:07:07 »
Jak nie wtryski to problemy olejowe, także wiesz  :cheesy:  EOT  :)

Offline bartolini_d

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2014, 21:52:58 »
czesc,

skonczylo sie u mnie na wymienie dwoch wtryskow. Zdecydowalem sie na regeneracje, bo jest to od jakiegos czasu mozliwe. Zlecilem to firmie drei pol z Siedlec, http://www.drei-pol.pl/. Cena miala sie wahac miedzy 850 a ponad 1200 zl, w zaleznosci od rodzaju usterki - przy oddaniu wlasnych wtryskow do regenracji. Mozna tez kupic u nich gotowe wtryski po regenaracji za chyba 1150 zl. Mnie naprawa wyniosla az 1350 zl. za jeden wtrysk, wiec zaplacilem za dwa 2700. Nowe mozna niby kupic juz za 1700, ale nie wiem, czy to prawda. Daja pol roku gwarancji przy zachowaniu ich dosc ostrych warunkow gwarancji. Narazie auto jezdzi, ale mam dalej problem kopcenia:(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl