Autor Wątek: Falujące obroty  (Przeczytany 6278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
Falujące obroty
« dnia: 08 Grudnia 2013, 14:51:19 »
Witam
Opisany problem dotyczy aurisa 1.4 d4d rok 2007 z przebiegiem 165tyś
Od pewnego czasu przy dodawaniu gazy silnik jakby zastanawiał się nad przełożeniem tego na przyśpieszenie kręcąc się jakby nie był na biegu (?)
Dzisiaj robiłem troszkę trasy i na rozgrzanym silniku sytuacja wyglądała następująco obroty na dowolnym biegu powyżej 2,5 tysiąca, każda próbą gwałtownego dodania gazu kończyła się tym że silnik wkręcał się na 3,5 tysiąca obrotów a samochód nie przyśpieszał potem spadało znów poniżej 3 tysięcy przy wciśniętym gazie
Przed wizytą w serwisie chciałbym na forum zaczerpnąć wiedzy co może być tego powodem , może ktoś miał coś podobnego u siebie ?

volti

• Gość
Odp: Falujące obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2013, 15:01:21 »
Według mnie ślizga ci sprzęgło.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2013, 19:36:16 »
sprzęgło do wymiany
nie polecam ruszania w trasę, bo w każdej chwili sprzęgło może się skończyć i nigdzie nie pojedziesz bez lawety
od razu serwis i wymiana sprzęgła!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:14:37 »
No kolego, faktycznie według tego co opisałeś to podpisuję się też pod stwierdzeniem że to sprzęgło. Przykra sprawa ale radzę jak najszybciej to naprawić i nie jeździć z taką awarią bo możesz stanąć gdzieś w drodze i bez pomocy się nie obejdzie.

Offline PaweŁ7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2013, 09:22:06 »
witam,także uważam że to tarcza sprzęgła,wymień jak najszybciej komplet-tarcza,docisk łożysko

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2013, 19:23:41 »
Byłem AJC i postawili diagnozę zgodną z waszymi
Dali mi bardzo dobrą cenę za całość -> 1000zł
Niestety termin mam dopiero na 7 stycznia
Jazda 1000 km z niesprawnym sprzęgłem jest głupotą, prawda ?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2013, 19:41:56 »
Ja bym na pewno nie ryzykował.
Kiedyś tak zrobiłem i później przejechałem 30km na lince holowniczej.

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudnia 2013, 19:49:45 »
No to jadę na sylwestra ciuchcią  :cheesy:

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2013, 16:13:17 »
Jazda 1000 km z niesprawnym sprzęgłem jest głupotą, prawda ?
Gusti porównałbym to z taka samą głupotą jak przejście tego tysiąca pieszo  :cheesy:

Offline Bartol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Stycznia 2014, 15:33:39 »
Podpinam się pod temat.

Dzisiaj wyjąłem akumulator, żeby podładować na zimę. Po naładowaniu i włożeniu niby wszystko śmiga kontrolki się palą, radio gra...pali normalnie.
I nagle po 10min jazdy dojechałem do miejsca docelowego wyrzucam na looz a silnik trzyma obroty 400-600 (i lekko telepie jak to na bardzo niskich obrotach) - silnik mam 1,6 dual vvti. Dodam, że nigdy tak niskich obrotów nie miałem (zwykle było 700-800). Generalnie samochód nie gaśnie ale widać, że coś chyba nie gra. Macie pomysł co to może być?

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Stycznia 2014, 15:43:41 »
Kiedyś tak miałem w skodzie felicji, silnik miał na luzie 400 - 500 obr. a najczęściej po prostu gasł. Stało się to po dłuższej trasie. Mechanik coś tam wyregulował i było ok. Zapłaciłem wtedy 100 zł.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Stycznia 2014, 15:57:29 »
Kiedyś tak miałem w skodzie felicji, silnik miał na luzie 400 - 500 obr. a najczęściej po prostu gasł. Stało się to po dłuższej trasie. Mechanik coś tam wyregulował i było ok. Zapłaciłem wtedy 100 zł.
No toś mu pomógł ehh

Spróbuj jeszcze raz odpiąć aku, potem włącz silnik i niech pochodzi chwile na wolnych obrotach,bo ponoć wtedy się silnik "ustawia" na nowo

Offline Bartol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Stycznia 2014, 16:43:35 »
Hmmm...faktycznie coś może w tym być...bo po włożeniu aku w garażu wyjechałem autem i wystawiłem przed bramę po czym po wyjechaniu zgasiłem auto (max. po 10-20 sek), żeby wjechać drugim autem, które stało na zewnątrz do garażu. Następnie jak wstawiłem drugie auto to wsiadłem znowu do Aurisa i pojechałem (~7-10 min jazdy) i wtedy zobaczyłem, że coś z tymi obrotami jest.

Teraz zrobiłem tak jak napisałeś i poczekałem aż wskoczy na 3 kreskę z temp. wody. Obroty najpierw były 1200 i sukcesywnie spadały na niecałe 800 finalnie więc wydaje się, że chyba pomogło ale to sprawdzę jeszcze dzisiaj wieczorem i edytuje ten post po wynikach weryfikacji.

Niestety nie mogę edytować poprzedniego postu...proszę moderatora o przyklejenie tego posta do tego powyżej.

Wracając do tematu to jednak problem pozostał... jeśli auto jest rozgrzane i wrzucam na luz lub zmieniam bieg to po wciśnięciu sprzęgła następuje gwałtowny spadek obrotów.
Macie może jeszcze jakieś pomysły co jest nie tak?
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2014, 21:06:51 wysłana przez Swoop »

Offline Bartol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2014, 21:10:38 »
Wracając poraz drugi do tematu chciałem pozostawić informację dla potomnych.

Po przejechaniu ok. 200km dopiero silnik zaczął pracować na obrotach 650-800 więc teraz już jest normalnie tak jak przed wyjęciem akumulatora.

Proszę moderatora o podklejenie powyższej treści do mojego postu powyżej. Dziękuje!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl