Autor Wątek: Dźwięk pracy silnika w nowym Aurisie 1.6  (Przeczytany 33916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: D�wi�k pracy silnika w nowym Aurisie 1.6
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Marca 2015, 10:27:29 »
To jedź koniecznie. Choćby dla uspokojenia sumienia :)

RobRoberto

• Gość
Odp: Dźwięk pracy silnika w nowym Aurisie 1.6
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Marca 2015, 10:30:37 »
Martwi mnie, że mam chyba pecha bo wszędzie mówi się o "niezawodności toyoty", a u mnie takie coś. Auto z salonu Toyota, po przeglądzie z gwarancją, więc niby sprawdzone .... po tygodniu jazdy szum ....  :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Marca 2015, 10:33:17 »
Daj spokój, dopóki nie masz pewności co się dzieje to się nie martw na zapas. Patrz: wątek o rdzewiejących Toykach  <taniec>

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Marca 2015, 10:35:19 »
Ale o co cho z tymi rdzewiejącymi? Że mam tym się martwic? :)

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Marca 2015, 10:39:28 »
No był tu jeden wątek o rdzy, wszyscy wpadli w popłoch (ja też już obmyślałam sposoby zabezpieczenia), a okazało się że zupełnie niepotrzebnie :) Także dopóki nie masz czarno na białym co się dzieje z silnikiem, to nie snuj wizji pecha do Toyki :)

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Marca 2015, 10:40:33 »
 :o Masz rację. Zobaczymy co powiedzą...
Mam za bardzo wyczulone ucho :p

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Marca 2015, 13:52:23 »

No i czasami mam problem z wbiciem wstecznego i jedynki.

Ooo, ja swój mam od dwóch dni, na liczniku ma 6.300 km i już ze 2 razy nie trafiłam z jedynką i wydało mi się to dość dziwne :o Choć w Corsie C np. ze wstecznym jest często problem.
Nie martw się, mnie też zdarza się, że nie wchodzi jedynka i wsteczny, taki jego urok.
Kupowałas auto z programu Pewne Auto? :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Marca 2015, 14:02:09 »
wsteczny nie jest synchronizowany
TIIDA '09

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Marca 2015, 14:04:37 »

Ooo, ja swój mam od dwóch dni, na liczniku ma 6.300 km i już ze 2 razy nie trafiłam z jedynką i wydało mi się to dość dziwne :o Choć w Corsie C np. ze wstecznym jest często problem.
Nie martw się, mnie też zdarza się, że nie wchodzi jedynka i wsteczny, taki jego urok.

Tak Pewne Auto, do którego dodano mi gwarancje bardziej rozszerzoną - Wagas - Gwarancja Plus.

Co to oznacza?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Marca 2015, 14:19:20 »
Co to oznacza?

Synchronizator (właściwie to synchronizatory , bo zazwyczaj występują na każdym przełożeniu) to takie "urządzonka" króre wyrównują prędkość obrotową zazębiających się kół podczas włączania biegu.
W praktyce oznacza to że biegi możesz zmieniać bez zgrzytania , nie stosując tzw. "międzygazu"  :-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Marca 2015, 14:39:45 »

Tak Pewne Auto, do którego dodano mi gwarancje bardziej rozszerzoną - Wagas - Gwarancja Plus.

Co to oznacza?
Chodziło mi o koleżankę vannkama :), u Ciebie domyślałam się, że masz z Pewne Auto.
Tyle o ile rozumiem, że ze względu na brak synchronizatora wsteczny może nieraz grymasić, to nie rozumiem czemu jedynka. Zdarza się nieraz, że na światłach muszę puścić sprzęgło i znów wcisnąć i dopiero wtedy wchodzi. Lub trójka i znów jedynka i wejdzie. No ale truuuudno.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Marca 2015, 14:52:21 »
Co to oznacza?

Synchronizator (właściwie to synchronizatory , bo zazwyczaj występują na każdym przełożeniu) to takie "urządzonka" króre wyrównują prędkość obrotową zazębiających się kół podczas włączania biegu.
W praktyce oznacza to że biegi możesz zmieniać bez zgrzytania , nie stosując tzw. "międzygazu"  :-)

Hmmm, a w 1.4 d4d z początku produkcji skrzynie były z synchronizatorami? Bo miał on tendencje do lekkiego pooszarpywania. Może nie tyle pooszarpywania, co odczuwalnego przyhamowania po zmianie biegu. Żeby zniwelować ten efekt, dodawałam ciut gazu przed całkowitym puszczeniem sprzęgła. Jakoś tak odruchowo, nikt mnie tak nie nauczył. Kiedy odebrałam Nowego tez tak robiłam z przyzwyczajenia do czasu, kiedy jeden z Forumownych przyłapał mnie na tym niszczącym procederze i opieprzył grzecznie. Natychmiast przestałam tak robić i zdziwienie... w valve zupełnie nie czuć takiego efektu przy zmianie biegów, płynnie przechodzą i nie wywołuje to u mnie żadnego dyskomfortu jak w klekocie  :cheesy: Unikam też wsiadania do auta z jakimkolwiek facetem, zwłaszcza do cudzego auta, bo tylko czekam, kiedy dostane za kolejne błędy. Z tego stresu robię ich więcej. Prawda Marcinm?  :grin:

Żyj i daj żyć innym.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Marca 2015, 15:33:17 »

Tak, samochód z centrali Toyoty (nie jeździło ani nie stało w żadnym salonie) z gwarancją Pewne Auto.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Marca 2015, 15:38:36 »
1 właściciel Toyota Motor Poland? :) Pytam bo też w ten sposób kupiłam Auriska.
Zapewne z gwarancją producenta, a nie tylko pewne auto :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl