Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Lipca 2016, 10:38:30 »
Listwy Hana,......Czy Prius wymaga Lubryfikacji ? :)

Jeżeli masz możliwość to polecam wtryski barracuda, a propos lubryfikacji to jest to temat rzeka.... w poprzednim aucie miałem, chodzi do dziś z przebiegiem ponad 150tyś na LPG, obecnie nie mam i osobiście sam w to nie wierzę (właśnie wydaje mi się, że to kwestia wiary ;)  nie ma dokładnych badań) , polecam poczytanie do poduszki lpg-forum. Korekta po OBD powinna załatwiać sprawę. Podstawa to odpowiedni skład mieszanki a lubra go nie zmienia a dodaje dodatkowy nagar na zaworach. Teorii jest wiele a dwóch identycznie użytkowanych samochodów z LPG z tym ze jeden z lubrą, drugi bez po 100tyś km nie widziałem a takie badanie rozwiałoby wątpliwości. Obecnie na liczniku z LPG mam ok 23tyś.

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline anikiej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Lipca 2016, 22:36:42 »
Witam

Istalacja założona, było trochę problemów z kalibracją ale się udało. Instalacja STAG wtryskiwacze HANA.
Dodatkowo aby uniknąć lubryfikacji dotryski paliwa przy obrotach powyżej 4000.
Powrót i trasa 100 km z komputera 4,4 litra, dużo w cyklu miejskim. Zakładając 20 % większe zużycie jest nieźle :)
W razie pytan służę pomocą :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lipca 2016, 08:48:48 »
Gratuluję i życzę bezproblemowego użytkowania  :good:

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Listopada 2016, 19:18:08 »
Jestem właśnie na etapie zakupu priusa trzeciego i zastanawiam się nad instalacja elpidżi. Dziennie robię 150-200km po mieście i kilka w trasie. Ekonomicznie wychodzi bardzo pozytywnie, pytanie tylko czy potencjalnie wpłynie to na żywotność jednostki napędowej.
Ps
Czy odbywają się w Polszy jakieś zloty prusaków?

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Listopada 2016, 20:19:26 »
Ekonomicznie wychodzi bardzo pozytywnie,

Czy "bardzo" to bym się sprzeczał ale przy dużych przebiegach jest ok. Przy niskiej cenie gazu jak kiedyś policzyłem 1.60 koszt przejechania 100km wychodził prawie jak za czystego elektryka - coś około 8zł. Bardziej chodzi o komfort w niskim koszcie eksploatacji bo masz spalanie z silnika do jazdy miejskiej (np. 1.0 z cinquacento) a jedziesz w komforcie średniej/wyższej klasy - chociażby automat i ok 130KM.

pytanie tylko czy potencjalnie wpłynie to na żywotność jednostki napędowej.

Jakoś tam na pewno wpłynie to temat rzeka. Nie dowiesz się jak nie spróbujesz. PODSTAWA to solidny i sprawdzony montażysta - żadnej druciarni i gwarancja na 2 lata bez limitu kilometrów. Na montażu nie oszczędzaj i polecam wlew pod klapką. Oszczedzał będziesz na kazdym tankowaniu ( mi obecnie wychodzi ok 80zł na full i zasięg od 500 do 800 km zależy jak się jeździ i jaka jest potrzeba)

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Listopada 2016, 20:52:36 »

Cytat: fazibazi Na montażu nie oszczędzaj i polecam wlew pod klapką.
[/quote

Jeśli się zdedyduje na LPG, to będę się starał nie tylko o wlew pod klapką, ale także ukrycie przełącznika w miejscu totalnie niewidocznym (np gorna sciana schowka albo pod tunelem, również na jego "suficie") a elementy pod maską chciałbym ukryć żeby nie było ich widać po jej podniesieniu. Problemem jest też butla. W związku z wykonywanym zawodem mam obowiązek wożenia koła zapasowego co spowoduje duże ograniczenie przestrzeni bagazowej która też często jest potrzebna.

Pozdrawiam serdecznie!

Offline stapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Listopada 2016, 00:20:10 »
witam, jeżdżę priusem z 2010 roku 2 lata zrobiłem na gazie 72000 km, żadnych złych objawów, samochód sprawny, silnik nie bierze oleju, zawory szczelne, jestem b, zadowolony, zawsze LPG:)

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Listopada 2016, 14:08:48 »
witam, jeżdżę priusem z 2010 roku 2 lata zrobiłem na gazie 72000 km, żadnych złych objawów, samochód sprawny, silnik nie bierze oleju, zawory szczelne, jestem b, zadowolony, zawsze LPG:)
Powiesz nam jaką instalacje posiadasz? Zdjęcia mile widziane. Chętnie dowiem się również gdzie zakładałes, czy posiadasz lubryfikator i ile ostatecznie zapłaciłes za swoją instalacje?
W czwartek kupiłem priusa, pierwsza rejestracja 2010, produkcja 2009, model III oczywiście przedlift.

Pozdrawiam serdecznie!

Offline anikiej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Grudnia 2016, 23:15:45 »
Witam.
Zrobiłem już prawie 10 tys km i jestem zadowolony. Spalanie w lato 6.2 gazu w zimie na zimnym silniku prawie 8. 20% wiecej od bezyny.
Zrobiłem też trase 3000 km przez Niemcy do CH. na calej trasie połknął ok 1 litra oleju ale jechałem na tempomacie ok 150  16 km/h tak że po górę bateria spadala do 1 kreski. Troche mnie martwi ten pobór oleju poprzednia Corolla nie brała nic na gazie. Ale w mieście nie bierze więc taki przemęczony na trasie chyba mógł coś pobrać. Używam Mobil 1 5W30. Tak więc ogólnie na plus .

Offline alid22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Grudnia 2016, 23:39:44 »
Witam. Zrobiłem już prawie 10 tys km i jestem zadowolony. Spalanie w lato 6.2 gazu w zimie na zimnym silniku prawie 8. 20% wiecej od bezyny. Zrobiłem też trase 3000 km przez Niemcy do CH. na calej trasie połknął ok 1 litra oleju ale jechałem na tempomacie ok 150  16 km/h tak że po górę bateria spadala do 1 kreski. Troche mnie martwi ten pobór oleju poprzednia Corolla nie brała nic na gazie. Ale w mieście nie bierze więc taki przemęczony na trasie chyba mógł coś pobrać. Używam Mobil 1 5W30. Tak więc ogólnie na plus .
Odnośnie spalania oleju tylko w trasie to przeczytaj to (kto wie może Ci pomóc): http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,38747.0.html

Offline stapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Grudnia 2016, 00:34:49 »
mam instalację STAG z OBD, zakładana w Elblągu, cena 2400zł, lublifikator sam zakładałem, tylko nie znam do końca jego skuteczności, na pewno nie zaszkodzi, powinien smarować zawory, ale......., od 1997 roku wszystkie moje samochody miały zamontowane instalacje gazowe, nigdy nie miałem żadnych problemów, w Priusie tym bardziej, technika poszła b. do przodu, i zmiany rozrządu nie mają tu nic wspólnego,komp stagowski zintegrowany, działa znakomicie, nie ma żadnej różnicy po miedzy jazdą na gazie, a benzyną, silniki przełączają się płynnie. Szybko jeżdżę, olej od wymiany do wymiany, nic nie dolewam, na miarce min., czyli spala litr na około 15000 km, taki wynik mnie zadowala, spalanie, jak koledzy pisali wyżej, latem około 6 -7 litrów, teraz podskoczyło o litr, ale jeszcze nie było mrozów, zobaczymy :-), wszystkich serdecznie pozdrawiam <taniec>,do następnego...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Grudnia 2016, 08:38:06 »
Obecnie dobijam 50tyś na LPG. Polecam co jakiś czas zerkać na zbiorniczek płynu chłodzącego! Mi delikatnie ubywało (w sumie musiałem litr dolać po szaleństwach na autostradzie). Okazało się, że na obydwu trójnikach (ujęcie do parownika) mogłem dokręcić obejmy jeszcze o 2 obroty każda.... Więc polecam samodzielną okresową kontrolę tych elementów (jeżeli coś popuszcza to widać delikatny nalot na trójnikach koloru płynu chłodzącego - różowe). Instalację mam jeszcze na gwarancji ale nie będę z taką duperelą jeździł do instalatora.....zrobiłem zdjęcia i następną wymianę oleju u niego będę miał gratis za jego gapiostwo (zrobiłem fotki - z resztą nalotu nie czyściłem). Ogólnie z instalacji jestem bardzo zadowolony. Olej na następną wymianę kupiony SHELL HELIX ULTRA SN 0w20 i w tej cenie to niewiele drożej do 5w30 a przynajmniej sumienie czyste, na bagnecie ubytków nie widzę.

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Grudnia 2016, 11:46:02 »
Fazibazi a nie myślałeś o 0w30? Warunki pracy silnika zasilanego lpg a benzyną są skrajnie różne .

Pozdrawiam serdecznie!

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Grudnia 2016, 13:05:39 »
Nie myślałem. Nie przesadzałbym, ale spróbuj mnie przekonać.....chętnie poczytam  <kawusia>

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Grudnia 2016, 11:09:27 »
Nie jestem mechanikiem a jedynie amatorem. Rozmawiałem ostatnio z kierownikiem sklepu motoryzacyjnego który namawiał żeby po założeniu lpg lać właśnie 0w30 bo temperatura spalania lpg jest dużo wyższa a 0w30 z tego co zrozumiałem lepiej znosi wysokie temperatury niż 0w20. Oczywiście to była taka luźna rozmowa także nie poprę tego żadnym źródłem naukowym i sam się też nie podpisuje pod tym bo nie mam pewności czy faktycznie tak jest.

Pozdrawiam serdecznie!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl