Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #150 dnia: 28 Maja 2018, 09:19:31 »
rzeczywiście trzeba być nie tylko niewykształconym, ale jeszcze i idiotą, aby w Priusie zakładać instalację gazową !

"...Rozmawiając z warszawskim taryfiarzem, który gen III przejechał 165kkm i mówi, że nauczył się jeździć tym autem tak, że spala mu po mieście poniżej 5 litrów ..."

żadna specjalna sztuka - znam takich normalnych "nie taryfiarzy"
od daty tego postu sytuacja z ceną paliwa delikatnie mówiąc uległa sporej zmianie. Myślę, że założenie gazu to niezły pomysł i ja to zrobiłem  :-)
Trochę mała butla tylko 34 l, no ale cóż nic większego się nie zmieściło
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2018, 09:21:48 wysłana przez pawi »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #151 dnia: 28 Maja 2018, 09:49:10 »
W wartościach względnych LPG zawsze stanowi ok. 40% ceny noPB. Opłaca się więc prawie zawsze.

Czasem tylko czas zwrotu inwestycji jest dłuższy, bo przebiegi niskie, a różnica w wartości bezwzględnej może być również mała.

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #152 dnia: 28 Maja 2018, 10:08:13 »
Mniej więcej 2 lata temu, jak miałem mały zbiornik (wchodziło do pustego około 38l) i cena LPG na Orlenie pod Bodegą ;) była ok 1.50 zł/l to zdarzyło mi się płacić kartą zbliżeniowo, bez pinu .....  za tankowanie do pełna :beer: Wiadomo nie zawsze podjeżdżałem z pustą bańką ale przyspieszało to tylko zwrot inwestycji (jak liczyłem to zakładałem cenę powyżej 2zł)  :cool:  fajny w miarę realny kalkulator http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html . Koszt przejechania 100km policzcie sami a jak wam się nie che to tylko powiem że elektryki na zwykłej taryfie (G11) zostawały w tyle bez uwzględniania kosztów zakupu pojazdu  :cool: . Opisałem to w tym wątku parę stron wcześniej.

https://www.bankier.pl/gospodarka/wskazniki-makroekonomiczne/lpg-pol

Historycznie najniższą cene za litr LPG pamiętam jak dziś, jechałem do kumpla na wesele, Zwoleń, 2003 roku, czerwiec, stacja krzak 99gr. Było to parę (naście) lat temu ale porównując tamtejsze zarobki do tych sprzed 2 lat.....to te 1.50zł/l to było tanie jak woda w kranie  :grin:.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2018, 10:23:56 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 28 Maja 2018, 13:00:38 »
Koszt przejechania 100km policzcie sami a jak wam się nie che to tylko powiem że elektryki na zwykłej taryfie (G11) zostawały w tyle bez uwzględniania kosztów zakupu pojazdu  :cool:
No akurat tutaj to się nie mogę zgodzić. Policzmy razem :)

Prius III Plug-in: zasięg na baterii 20km, pełne ładowanie to 3,1kWh. Średnia celna prądu w Polsce to 0,55zł za kWh, więc za 100km zapłacimy 3,1 * 5 * 0,55 = 8,53zł
Prius III + LPG: spalanie 6l/100km, średnia cena gazu 2,17, więc za 100km zapłacimy 6 * 2,17 = 13,02zł

Oczywiście zasięg 20km na prądzie jest mocno ograniczający, ale mimo wszystko to prąd wychodzi taniej, poza tym:
 - samochody z instalacją LPG nie mogą wjeżdżać do wszystkich garaży
 - zawsze istnieje ryzyko, że coś pójdzie nie tak podczas instalacji - oczywiście im bardziej będziemy się angażować w wybór części, strojenie itp. (poświęcać swój czas) tym ryzyko mniejsze, ale jednak jest
 - LPG nie zwróci się przy sprzedaży samochodu, wręcz zaniża jego wartość w niektórych przypadkach, bo 1. jak ktoś robił LPG to po kosztach to silnik może być w gorszym stanie, 2. samochód musiał być dużo jeżdżony, skoro ktoś się na to zdecydował
 - licząc koszt przejazdu LPG nie uwzględnia się noPB potrzebnej na nagrzanie, a jak wiadomo silnik pali najwięcej w trakcie rozgrzewania się
 - dochodzi dodatkowy serwis oraz kilka elementów, które potencjalnie mogą się zepsuć - to chyba dla mnie jest największy problem

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #154 dnia: 28 Maja 2018, 13:21:17 »
Z rachunku za prad wychodzi mi cena 1kWh 64gr. LPG na stacjach w mojej okolicy 2,00-2,04. Rozwazajac zagazowanie hybrydy vs. hybryda plugin napotykam na dwa problemy:
1. Auto stoi na parkingu gdzie nie ma pradu wiec nie mam jak go naladowac.
2. Dziennie przejezdzam 150-250km wiec zasieg 20km to kropla w morzu potrzeb.
Co do argumentow przeciw LPG to wiekszosc mozna miedzy bajki wlozyc, kolega chyba nigdy autem z LPG sie nie poruszal.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #155 dnia: 28 Maja 2018, 13:41:15 »
lukasz-h przeczytaj mój post powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.

No akurat tutaj to się nie mogę zgodzić. Policzmy razem 

Możesz się nie zgodzić przy obecnych cenach LPG a ja napisałem wyraźnie:

Koszt przejechania 100km policzcie sami a jak wam się nie che to tylko powiem że elektryki na zwykłej taryfie (G11) zostawały w tyle bez uwzględniania kosztów zakupu pojazdu   

Napisałem jak widzisz w czasie przeszłym w odniesieniu do sytuacji sprzed 2 lat. Istotnym tu czynnikiem była właśnie cena na litr LPG dokładnie było to 1,41 PLN i wyżej, więc jak już chcesz liczyć to policz jeszcze raz i cenę 1KWh 0,55 to masz w dobrej promocji. Mój rachunek za prąd z tamtego okresu to 97,05zł za 143kWh co dało 0,67, zaokrągliłem do 0,65

Prius III Plug-in: zasięg na baterii 20km, pełne ładowanie to 3,1kWh.

To bardzo optymistyczne założenie, równie dobrze mógłbym założyć że udało mi się wtedy osiągnąć spalanie 5,5l LPG/100km (realne z trasy 4.2 Pb co nie jest jakimś wyczynem) więc....... mi wyszło poniżej 8zł dlatego tak napisałem.

Przy obecnych cenach LPG i normalnej jeździe owszem wynik na pewno będzie oscylował w tym co wyliczyłeś. Podsumowując....sztama?

- tak racja, nie wjeżdżam ale na szczęście nie jest ich dużo;
- pomijam bo równie dobrze moglibyśmy napisać że kupując zwykły samochód u dealera spodziewany się auta nowego bez usterek a jednak po czasie jakieś wychodzą. Mamy gwarancję przynajmniej 2 lata i z raczej mało kto zaryzykuje oddanie auta partaczowi....no chyba że na własne życzenie.
- też racja. Raczej mało kto kupuje auto, gazuje i liczy na zysk przy sprzedaży bo nie tędy droga, chociaż "januszy byznesu" nie brakuje. Pewnie przy obecnym stosunku npPb/LPG może to być nawet możliwe. Zysk z LPG jest przy dystrybutorze i z założenia zakłada się po to żeby jeździć/użytkować auto przez dłuższy czas. Ja pomimo że jeżdżę na LPG od 15 lat piątym już samochodem to z założoną już instalacją kupiłem tylko jeden, ten pierwszy.
- uwzględnia się, przyjrzyj się dokładnie podlikowanemu przeze mnie wcześniej kalkulatorowi, niewiele to zmienia (około 4-5% w stosunku do zużytego LPG). W moim przypadku to zbiornik do pełna jesienią i drugi niedługo teraz przed latem.....przy przebiegach ok 40tys/rok.
- tak dodatkowy serwis przy czystych rączkach to koszt około 120zł /10tys km, potencjalnie to wszystko może się zepsuć nawet i bez LPG co widać na ilości wątków na tutejszym forum ptencjalnie bezawaryjnej Toyoty, tfu tfu oby mnie nie trafiło  :grin:

« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2018, 14:37:59 wysłana przez fazibazi »

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 28 Maja 2018, 13:50:19 »
Z rachunku za prad wychodzi mi cena 1kWh 64gr. LPG na stacjach w mojej okolicy 2,00-2,04. Rozwazajac zagazowanie hybrydy vs. hybryda plugin napotykam na dwa problemy:
1. Auto stoi na parkingu gdzie nie ma pradu wiec nie mam jak go naladowac.
2. Dziennie przejezdzam 150-250km wiec zasieg 20km to kropla w morzu potrzeb.
Co do argumentow przeciw LPG to wiekszosc mozna miedzy bajki wlozyc, kolega chyba nigdy autem z LPG sie nie poruszal.

Cena LPG: https://www.bankier.pl/gospodarka/wskazniki-makroekonomiczne/lpg-pol
Cena prądu: http://cena-pradu.pl/

Ja oczywiście mam gniazdko w garażu i tam głównie go ładuję, ale często też ładuję go "na mieście", gdzie płacę za to 0zł. Oczywiście, jeżeli robisz takie przebiegi to plug-in niewiele Ci da, myślę jednak, że przeciętny Kowalski tyle dziennie nie robi. Nowy plug-in ma zasięg 50km na baterii, a to już w przypadku przeciętnego Kowalskiego oznaczałoby, że stacje benzynową odwiedzałby tylko przy dalszych wyjazdach poza miasto.

Który z argumentów można między bajki włożyć? Rzucanie takimi ogólnikami nic nie wnosi w dyskusji.

@fazibazi
Przy LPG za 1,5zł: 6 * 1,5 = 9zł więc podobnie co za prąd :) Oczywiście jeżeli weźmiesz pod uwagę Tesle, to będzie różnica na korzyść LPG, ale takie porównanie nie ma sensu.

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 28 Maja 2018, 13:51:27 »
Trochę mała butla tylko 34 l, no ale cóż nic większego się nie zmieściło

Jaki Prius? 1/2/3/4? Gdzie masz butlę? Mieści Ci się zapasówka na butli?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #158 dnia: 28 Maja 2018, 13:58:56 »
Cena prądu: http://cena-pradu.pl/

Autor tego cuda przysnął na fizyce w szkole podstawowej/gimnazjum?
Może dotąd płaci za "prąd"...?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #159 dnia: 28 Maja 2018, 14:26:13 »
@fazibazi
takie porównanie nie ma sensu.

Tak, dokładnie  :good: . Był to wyjątkowy okres i do tego okresu odniosłem swoje obliczenia, jak już wspomniałem w czasie przeszłym.

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 30 Maja 2018, 17:12:54 »
Dzisiaj pierwszy raz na gazie trasa. Prędkość 100-140 wyszło równo 6 litrów gazu. Super

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #161 dnia: 05 Czerwca 2018, 22:03:01 »
Ile cm ma wysokość zbiornika i dojazdówki jaką montuje ie w Prius?
Dopytuje ponieważ chciałbym podobny manewr czyli ukrycie tego pod podłogą w Auris kombi.

Offline RadekNet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Czerwca 2018, 22:35:34 »
Ale się założony przezemnie wątek rozwinął :)
Nie zaglądałem tutaj, bo zmieniliśmy trochę koncepcję pojazdów w naszej rodzinie i poszliśmy krok dalej - 100% prądu. Zakładał ktoś LPG do elektryka? ;)

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 06 Czerwca 2018, 00:00:21 »
A masz silnik pod LPG?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #164 dnia: 06 Czerwca 2018, 00:21:58 »
Haha. Zawsze możesz sobie zrobić generator prądu na LPG :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl