Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Sierpnia 2018, 14:32:12 »
Przetestowałem spalanie w trasie(5910 km).
Prędkość 150-165km/h 9l LPG
140-8,1l
130-7l
Jazda w górach przeciętnie około 7l
4 osoby,bagażnik pełny, koła 17
Powinienem coś regulować , czy te wyniki są w normie?

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Sierpnia 2018, 17:14:41 »
Mam identyczne spalanie. Jaką masz instalację?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 17 Sierpnia 2018, 17:41:52 »
Słyszałem o rozebrać elektrozawór, wyciągnąć tłoczek , i przykleić do niego cieńką gumę - podobno sprawdzone.

Potwierdzam, wycisza znacznie. Pogrzebałem bo nie miałem tyle czasu żeby wziąść sie za wieksze prace. Z zaznaczeniem że gumka nie będzie miała więcej niż 1mm bo przy wiekszych elektrozawor się nie otwierał do końca.

A tu masz fotkę pianki która niby też coś daje :

Ogólnie po podklejeniu gumki jest różnica tak -50% głośności - samo to że nie wali metal o metal  :good: słychać ale na prawdę jest duża poprawa.

A propos spalania to w normie. Nawet nie wiem czy nie za mało. Ja niedawno swoją wystroiłem porządnie ( byla lekko zalewana na wysokich obrotach) i możliwe że dlatego mi palił 1l wiecej przy 140 na tempomacie. Fakt że mam gorszy cx ale co tam, zawsze moge złożyć lusterka ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2018, 17:50:26 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #183 dnia: 17 Sierpnia 2018, 18:05:32 »
........... Fakt że mam gorszy cx ale co tam, zawsze moge złożyć lusterka ;)
.........jak go jeszcze umyjesz i wykręcisz antenę to dopiero będzie czad  :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 17 Sierpnia 2018, 22:58:46 »
Jeśli taki efekt to super. Ja czekam na telefon od mojego gazownik. Ma zrobić to na tokarce itd.

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Sierpnia 2018, 13:06:21 »
Instalacja Alex Sterowanie Optima, reduktor Shark, wtryski Barracuda.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: 20 Sierpnia 2018, 14:48:31 »
Słyszałem o rozebrać elektrozawór, wyciągnąć tłoczek , i przykleić do niego cieńką gumę - podobno sprawdzone.

Potwierdzam, wycisza znacznie. Pogrzebałem bo nie miałem tyle czasu żeby wziąść sie za wieksze prace. Z zaznaczeniem że gumka nie będzie miała więcej niż 1mm bo przy wiekszych elektrozawor się nie otwierał do końca.

A tu masz fotkę pianki która niby też coś daje :

Ogólnie po podklejeniu gumki jest różnica tak -50% głośności - samo to że nie wali metal o metal  :good: słychać ale na prawdę jest duża poprawa.

A propos spalania to w normie. Nawet nie wiem czy nie za mało. Ja niedawno swoją wystroiłem porządnie ( byla lekko zalewana na wysokich obrotach) i możliwe że dlatego mi palił 1l wiecej przy 140 na tempomacie. Fakt że mam gorszy cx ale co tam, zawsze moge złożyć lusterka ;)

czy aby zrobić ten "mod"  z rozebraniem elektrozaworu, należy mieć pustą butlę, tak jak np. przy majstrowaniu z pływakiem? co to za gumowa powłoka na zbiorniku? jakaś masa bitumiczna?
Prius 2

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #187 dnia: 20 Sierpnia 2018, 19:33:06 »
Dalu, nie trzeba. Zakrecasz zawór na wielozaworze i albo wypalasz sobie to co zostało w instalacji albo czekasz cierpliwie aż lpg wycieknie powoli odkręcając trzpień - najlepiej na otwartym powietrzu.
 O macie na zbiorniku masz linka w moich wczesniejszych postach.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Września 2018, 11:36:37 »
Witam. Moje auto to P3 2012r po FL. Zamierzam założyć lpg do mojego Priusa. Jestem z Wrocławia.
1. Czy ktoś z Wrocławia lub okolic zna dobry zakład który się tym zajmuje?
2. Czy możecie podać optymalny zestaw różnych elementów instalacji lpg (np. instalacja stag, listwa taka, wtryski takie, coś tam takie, elektrozawór taki, filtr taki, też kwestia przełączania z bp na lpg piszecie że najlepiej jak tylko jeden raz przełącza przy zimnym ICE na lpg, potem już tylko z EV na lpg . Czytam ten temat i widzę że macie dużą wiedzę. Miałem lpg dawno temu (Skoda 105, Fiat 125, Polonez), i mnóstwo problemów, a to reduktor zamarzał , albo się zapowietrzył itp, często nie mogłem tego wszystkiego ogarnąć. Chciałbym żeby tym razem wszystko dobrze funkcjonowało. Słabo się znam na tych sprawach(NIESTETY)
3. Przy okazji zapytam, gdzie można załatwić koło dojazdowe, obecnie auto jest na alusach 215/45/17 ,
4. Jak oznaczona będzie dojazdówka do mojego zestawu? Chciałbym dojazdówkę dopasować do zbiornika lpg.
Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję  :good:

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Września 2018, 12:04:16 »
Chesz dobrze, czy tanio?
Bo mam kogo polecić w obu wariantach we Wro, ale tanio nie będzie dobrze, a dobrze nie będzie tanio.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 25 Września 2018, 12:27:16 »
Oczywiście ze ma być dobrze zrobione

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 25 Września 2018, 12:32:06 »
To AMS Gaz Wilczyce pod Wrocławiem.
Robili już hybrydy, ostatnio nawet stroiłem z nimi po montażu AURIS II Hybrid. Jeździ ładnie, problemów zero.
Ale tanio nie będzie i na termin trzeba trochę poczekać.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #192 dnia: 25 Września 2018, 13:03:02 »
1. Czy ktoś z Wrocławia lub okolic zna dobry zakład który się tym zajmuje?

Nie znam ale polecam poczytać lpg-forum i skorzystać z polecania ghost2255 i NIE OSZCZĘDZAĆ na montażu i dobry instalator to podstawa, warto poczekać w kolejce i to też dobrze świadczy o fachowcu.

wtryski takie,

Polecam Barracudy ponad 120 tys - żadnych objawów zużycia. Filtr przynajmniej KME włókno szklane lub jakiś odstojnikowy jeżeli instalator poleca. Jak pisano wcześniej elektronika pod hybrydę (włączanie EZ na zbiorniku itp.) może już są jakieś lepsze opcje bez kombinowania z gumką itp. dopytaj instalatora. PEŁNY WLEW pod klapką. Osobiście jak największy zbiornik z możliwych nawet kosztem podniesienia lekko baterii czy podłogi.

Miałem lpg dawno temu (Skoda 105, Fiat 125, Polonez), i mnóstwo problemów, a to reduktor zamarzał , albo się zapowietrzył itp, często nie mogłem tego wszystkiego ogarnąć. Chciałbym żeby tym razem wszystko dobrze funkcjonowało. Słabo się znam na tych sprawach(NIESTETY)

"Garażowy" montaż itp. druciarnia albo niesprawne auto ogólnie (nawet na benzynie).

gdzie można załatwić koło dojazdowe,

są okazje od avensisów (dobierz odpowiedni rozstaw śrub) na allegro i olx. Ja mam takie coś znalezione na olx i nigdy nie użyłem (120tyś ponad 2,5roku) ale wożę bo 95% jeżdżę sam + zestaw naprawczy pod fotelem.

« Ostatnia zmiana: 25 Września 2018, 13:11:25 wysłana przez fazibazi »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 26 Września 2018, 14:58:37 »
Alma Auto Centrum Wrocław ul. Grabiszyńska 231 E,F byłem tam, bo gdzieś to miejsce polecali.
Koszt 2900zł. Zbiornik 53l, w klapie wlewu paliwa
Na wszystkie podzespoły udzielają 2-letniej gwarancji bez limitu kilometrów
Dodatkowo udzielają 5 letniej gwarancji na jednostkę sterującą (komputer gazowy)

Sterownik firmy LPG-Tech DUO + reduktor ACR01 150 + wtryskiwacze BARRACUDA

Czy znacie zestawienie tych podzespołów, bo może warto coś zmienić?
Wolę oszczędzać jeżdżąc na lpg niż godzić na montaż gorszych podzespołów!
Jeżeli macie jakieś uwagi, czy inne propozycje to proszę o radę.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Września 2018, 15:12:30 »
W Almie też dobrze zrobią.
Ich bym polecił jako nr2 po AMS GAZ.
Podzespoły są OK. Będzie dobrze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl