Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #450 dnia: 20 Lutego 2020, 21:34:55 »
Zaczynaja się kłopoty ;), trochę szkoda ale kto i po co zakłada BRC, skoro w razie W tylko autoryzowany warsztat się do niej podepnie a i tak wszystkich opcji nie widzi :/ bardzo zły wybór. Strzelam w ciemno, ze taki sam montaz jest jak strojenie, przepraszam - regulowanie, bo o strojeniu BRC raczej mowy nie ma.
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #451 dnia: 21 Lutego 2020, 00:28:22 »
Z tym stukaniem zaworu, że można wyeliminować to jest kłamstwo powtarzane na tej grupie. Można ograniczyć programowo, zawór zamyka się dopiero po 60 sekundach od wyłącznia silnika lub fizycznie przerabiając wielozawor przy butli. Nie ma żadnych innych specjalnych instalacji dla hybryd i jest to związane z przepisami.

Przy instalacji LPG działa normalnie OBD2 tylko najlepiej jak instalator wie, ze chcesz korzystać z czytnika, co i jak to musisz już rozmawiać z instalatorem. U mnie była aktywna funkcja adaptacji po OBD2 cały czas. Wyszło to przypadkiem, bo zostawiłem przy montażu czytnik OBD2 w gnieździe. To chyba jest jakiś patent, bo Jeszce wtedy nie rozumiałem czemu przy odebraniu samochodu z taką dumą mówił mi zd mogę sobie dalej korzystać z obd.

Jak robisz krótkie odcinki to tego paliwa będzie schodzić, 4l na 600km to wcale nie tak dużo moim zdaniem., wszystko zleży od specyfiki eksploataw. Wątpię żeby instalator nie ustawił ciepłego startu, to raczej podstawa przy hybrydach. U mnie reduktor i filtry były przy ścianie godziwej za silnikiem, trudny dostęp, ale miały ciepłej. Poza tym w Brc zawsze jest dotrysk benzyny powyżej pewnych obrotów, celem ochrony gniazd zaworowych.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2020, 00:49:05 wysłana przez arthi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #452 dnia: 21 Lutego 2020, 01:53:11 »
Z tym stukaniem zaworu, że można wyeliminować to jest kłamstwo powtarzane na tej grupie.

Wielu gazowników radzi sobie z tym stukanie ale nie fahofcy od BRC.

Poza tym w Brc zawsze jest dotrysk benzyny powyżej pewnych obrotów, celem ochrony gniazd zaworowych

Takie cuda tylko w BRC ;) podobnie jak osławiona lubryfikacja :)
Toyota Corolla SD 2018

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #453 dnia: 21 Lutego 2020, 07:55:05 »
strojenie, przepraszam - regulowanie
no tak, racja.

jest to związane z przepisami.
Dokładnie, pisałem o tym wcześniej, zgodnie z homologacją zawór na zbiorniku może być otwarty tylko podczas pracy spaliny. Chyba, że coś się zmieniło w tej kwestii.

« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2020, 07:57:15 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Wicio

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #454 dnia: 26 Lutego 2020, 14:42:32 »
Witam poraz pierwszy, jestem na forum forda jako zawodowy kierowca.
Kupilem przed swietami z 13r priusa + z Toyoty przebieg 61tys km. Pojezdzilem sprawdzajac auto i zagazowalem w warsztacie polecanym i z dobrymi opiniami (dzwonilem rowniez do innych i do Energy gaz Polska i polecali czesciej BRC oraz inne). Mam kilka aut a ten ma jezdzic od min 50 tys + ekonomicznie glownie miasto bez przeciazen bo na trase i do "cisniecia" to zdecydowanie za slabe auto. Instalacja BRC za 3 tys zl plus 2 maty wygluszajace. Na gaz przelacza sie po paru km jak osiagnie temp chyba ok 35C. Potem jak stane na stopie to po paru sekundach na czerwono i ruszam i zielono z pyknieciem ale ledwo slyszalnym. Jak jezdze bez postoju i mam gaz z hybryda na zmiane to zawsze zielone swieci. Z tym stopem to jak tylko do sekundy czy kola min sie ruszaja np 2km/h to ciagle szielone swieci. Zrobilem dopiero 3 tys km. Pierwsze 2 tankowania butli ponizej i do 40l a teraz caly czas po 42,8l max od pustego wchodzi ( podobno musialo sie "powietrze" wypchnac od nowosci?). Spalanie 6l gazu przy spokojnej jezdzie (orlen, BP) a benzyny na 2 tys km 13l ( mierzone z fulla na fulla na prostych kolach az sie 2krotnie ulewalo). czyli 650ml pb na 100km. Z wynikow jestem zadowolony.
Mam problem i prosze o konkretne info od znawcow, z czasem odwdziecze sie bo jezdze sporo i moto to moje hobby (oszczedzcie kolega koledze mowil, wydaje mi sie... itp). Dodam iz w srodku, pod maska auto pachnie nowoscia, plyny, korki itp sprawdzone.
Problemy: po 1 tys km na gazie auto srednio rozgrzane odpalam i ruszam a szarpie i kichnal gazem ze w kabinie czuc i na wyswietlaczu 2 zolte ikony: silniczek i "auto z !" . Po kolejnym odpaleniu zgasl ! i po paru kolejnych zgasl silniczek. Po kolejnych przejechanych 500km ponownie ale sam silniczek i tez z smierdzacym gazem w kabinie. Po kolejnych ok 500km ponownie silniczek z "auto z !" .
Kolega kazal pojezdzic chwile na benzynie lub wyjac bezpiecznik od gazu i podjechac do niego. Podpial kostke i z tel bledy:
P0108 i P3190 oraz aku POAOF . Jechac toyota czy gazownik badz sprawdzic cos np swiece?
dzieki z gory i pozdro

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 26 Lutego 2020, 15:34:35 »
Moim zdaniem problemu musisz szukać u gazownika, swoją drogą to kolejny post o problemach z Brc.  Stuknięcie z butli powinno się pojawić dopiero po 60 sekundach od wyłączenia silnika. Najpóźniej po takim czasie wielozawor musi zostać zamknięty, więc jego otworzenie powoduje nieprzyjemny efekt dźwiękowy. Na twoim szybko zmieniłbym gazownika i może poszukał pomocy na forum lpg, ale uprzedzam tam nie lubią Brc.

Wiesz może ile % masz dotrysku benzyny w tej instalacji i jakich obrotach?
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 15:36:49 wysłana przez arthi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #456 dnia: 26 Lutego 2020, 18:14:32 »
Są zakłady, które opanowały montaż instalacji bez cykania/pukania zaworu, dlatego nie mam pojęcia skąd informacje, ze ma pukać :/
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 26 Lutego 2020, 19:38:49 »
Przerabiając wielozawor, podkładając gumkę,  która się zużywa i po czasie znowu stuka. To, że piszesz, że są zakłady to mało trochę, podaj konkretnie, szukam P3 I będę zakładał gaz, więc może..... Z kilku(około 9 adresów) które objechałem to słownie jeden powiedział, że mają rozwiązanie czyli to co opisałem wyżej. Tak samo jak bzdury z początku tego wątku, że są specjalne sterowniki dla hybryd, nie ma takich I nie było. W większości przypadków jestem przekonany, że niektórzy zwyczajnie nie słyszą stukania, tak jak nie słyszą pracy pompy hamulcowej, bo im słoń na ucho nadepnął. Rozmawiałem też z zakładem który zakłada instalacje Brc dla jednego z dealerów na śląsku i była ta sama rozmowa. Podaj konkrety to jutro dzwonię i się dowiem co i jak.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 19:49:44 wysłana przez arthi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #458 dnia: 26 Lutego 2020, 19:53:34 »
Proszę bardzo - Silesia Cars Katowice. Jak się nie mylę to na ul. Dobrego urobku.

Panowie nie pchajcie się w żadne Landi Renzo i BRC ......
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 19:59:15 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #459 dnia: 26 Lutego 2020, 20:07:47 »
No i fajnie, bo to jest, tak się składa, adres który znam i ja. Zrezygnowałem z Silesia, bo montaż był relatywnie drogi 3300 i  musiał bym czekać 1.5-2 miesięcy. W Silesia robią dokładnie to co napisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 20:09:51 wysłana przez arthi »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #460 dnia: 26 Lutego 2020, 20:14:38 »
Arthi, bez urazy, ale zarzucasz wypisywanie bzdur, a tymczasem sam to robisz. Coś marnie szukasz i popełniasz duży błąd biorąc pod uwagę BRC! Poczytaj sobie trochę na ten temat na LPG forum.

Co do pstrykającego zaworu - zadzwoń do Auto Dakar w Warszawie i zapytaj. Ja tam zakładałem gaz do Aurisa HSD. Podczas jazdy po przejściu ze spaliny na EV zawór się nie zamyka w ogóle o ile koła się obracają. Jeśli auto stanie np. w korku to dopiero po 60 sekundach stania w bezruchu zawór się zamyka. Jest to kwestia oprogramowania.

Zrezygnowałem z Silesia, bo montaż był relatywnie drogi 3300
Lepiej zapłać na starcie więcej, ale zrób porządnie. BRC założysz za 2900, tylko co z tego...? Ja w Autodakar zapłaciłem nawet trochę więcej niż wspomniane 3300, ale wiem, że mam zrobione porządnie. Nawet jak byłem na serwisie w ASO to panowie pytali kto mi tak ładnie gaz założył:) Póki co mam zrobione zaledwie kilkanaście tysięcy, wszystko ok. 
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 20:18:29 wysłana przez Jasio »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #461 dnia: 26 Lutego 2020, 20:21:24 »
Yunior rzadko się z Tobą zgadzam, ale tym razem podpisuję się pod tym co mówisz:) Przynajmniej w kwestii BRC. Z Landi Renzo nie mam doświadczeń.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #462 dnia: 26 Lutego 2020, 20:44:40 »
@Jasio przeczytaj może najpierw na spokojnie, ze zrozumieniem co napisałem, a potem wytykaj komuś że pisze bzdury. W którym miejscu dokładnie I co masz na myśli?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #463 dnia: 26 Lutego 2020, 20:50:07 »
Yunior rzadko się z Tobą zgadzam, ale tym razem podpisuję się pod tym co mówisz:) Przynajmniej w kwestii BRC. Z Landi Renzo nie mam doświadczeń.

Ja niestety mam..... kilka tysi wyrzucone w błoto, ale za brak wiedzy się płaci.
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #464 dnia: 26 Lutego 2020, 20:57:57 »
No i fajnie, bo to jest, tak się składa, adres który znam i ja. Zrezygnowałem z Silesia, bo montaż był relatywnie drogi 3300 i  musiał bym czekać 1.5-2 miesięcy. W Silesia robią dokładnie to co napisałem wyżej.

Do Silesii są niestety kolejki, gość robi profesjonalna robotę w temacie lpg. Moim skromnym zdaniem, jeśli nie masz kogoś lepszego od Silesii w swoim regionie, to powinieneś poczekać.
Kolejny gazownik, którego mogę polecić to Damian z Bolecina k. Chrzanowa.
Jeśli natomiast chciałbyś kawałek pojechać gdzieś dalej np. do łódzkiego, to mogę zapytać o montaz swojego gazownika. Na forum lpg ma nick Tomek1976, także możesz obejrzeć sobie jego montaże jak i Damiana. U Tomka jakość będzie podobna jak u Silesii l, jeśli nie większa. Mysle, ze po doliczeniu kosztów dojazdu i tak bedziesz do przodu a na jakości nie tracisz. Obecnie chyba do miesiąca oczekiwania.
Pamiętaj, ze na instalacji oszczędza się po montazu a nie przed - ale tez nie ma sensu płacić więcej niż robota jest warta w mojej skromnej ocenie.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 21:01:14 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl