Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #585 dnia: 29 Marca 2023, 22:35:07 »
Ja też jezdze na taxi i robie ok 150 km dziennie , a tak się spytam, gdzie tankujesz lpg ? Na jakich stacjach ?
Tankuję tylko na Shellu.

Offline projectds

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #586 dnia: 18 Października 2023, 18:36:02 »
Zastanawiam się nad lpg do hybrydy (Auris). Miałem LPG w poprzednich autach i one po starcie w miarę szybko przełączały się na gaz. A teraz, jeżdżąc hybrydą w ciągu minuty potrafi się przełączyć z elektryka na benzyne z 10 razy. I teraz pytanie - czy są jakieś specjalne instalacje LPG, które działają tylko z gazem i elektrykiem? Czy za każdym z tych 10 razy samochód będzie musiał przejechać kilka sekund na benzynie i dopiero przełączy się na gaz? Bo zakładając, że w ruchu miejskim w ciągu minuty potrafi się przełączyć na elektryczny 10 razy, to raczej małe szanse, że przełączy się w ogóle na LPG w tym czasie.

Dobrze myślę? Czy jest coś o czym nie wiem? Przez to mocno zastanawiam się nad opłacalnością takiej przeróbki.

Pozdrawiam

Offline XORDDA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #587 dnia: 19 Października 2023, 09:09:14 »
Tez mam myśl odnośnie LPG na hybrydzie, wczoraj rozmawiałem z serwisem montującym instalacje, powiedzieli, że nie ma problemu, generalnie jak silnik się rozgrzeje to może startować nawet z samego gazu, spalanie do 20% większe zastrzeli, więc koszty na pewno mniejsze niż na czystej benzynie.
Kwestia ile km będziesz robić bo trzeba zrobić kalkulację kosztów.
Ja z racji tego że Auris zakupiłem dopiero co, to jeszcze daję sobie 2 tygodnie na dopracowanie techniki jazdy i wyczucie auta, a później gaz.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Online Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #588 dnia: 19 Października 2023, 21:25:23 »
A teraz, jeżdżąc hybrydą w ciągu minuty potrafi się przełączyć z elektryka na benzyne z 10 razy.

Trochę offtop ale - będąc na tej samej prędkości co chwilę się przełącza? Czy to taki skrót myślowy?

Offline projectds

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #589 dnia: 21 Października 2023, 07:55:26 »
Przykładowo - ruszasz do 20 km/h na elektryku, potem jedziesz na spalinowym do 50 km/h, potem utrzymujesz taką prędkość, więc w zależności od nachylenia terenu jedziesz na spalinowym lub elektrycznym (lub obu na raz), potem hamujesz (wylacza sie spalinowy), potem przyspieszasz (spalinowy), a na koniec przykładowo puszczasz na chwilę pedał gazu i przełączasz sie znowu na elektryczny. Więc on ciągle się przełącza

Online Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #590 dnia: 21 Października 2023, 08:18:13 »
Przykładowo - ruszasz do 20 km/h na elektryku, potem jedziesz na spalinowym do 50 km/h, potem utrzymujesz taką prędkość, więc w zależności od nachylenia terenu jedziesz na spalinowym lub elektrycznym (lub obu na raz), potem hamujesz (wylacza sie spalinowy), potem przyspieszasz (spalinowy), a na koniec przykładowo puszczasz na chwilę pedał gazu i przełączasz sie znowu na elektryczny. Więc on ciągle się przełącza

No to tak powinno być.

Offline XORDDA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #591 dnia: 21 Października 2023, 08:37:54 »
No to tak powinno być.
Potwierdzam, też tak mam, ruszasz powoli jak masz naładowany akumulator to z prądu, jak dynamicznie to albo benzyna, ale najczęściej oba, a przy docelowej prędkości (zazwyczaj do 70km/h) przechodzi na prąd i minimalizuje spalanie, benzyna wtedy jest jako agregat prądotwórczy bardziej. Natomiast hamowanie to już tylko odzysk energii o ile benzyna jest dogrzana, a akumulator nie jest rozładowany w granicach 20%.

Online Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #592 dnia: 21 Października 2023, 17:38:33 »
Wszystko zależy od zaawansowania technologii hybrydowej - dzisiaj miałem okazje przejechać się nowym Priusem Plug-in i o ile mamy włączony tryb elektryczny, załadowaną baterię i nie przekraczamy 140 km/h to jedziemy cały czas na prądzie i nie ma żadnego przełączania pomiędzy prądem i benzyną. Oczywiście po wyczerpaniu baterii przechodzimy w tryb zwykłej hybrydy.

A tak wracając do tematu - dobra instalacja LPG potrafi startować od razu z gazu, a nawet i jeśli trzeba pareset metrów przejechać na benzynie to chyba świat śie nie zawali, i tak mega oszczędzamy.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #593 dnia: 13 Stycznia 2024, 21:12:35 »
Rosmqwialem dziś  z taxowkarzem ma Prius 4 + LPG , mega osczedny na gazie 35 litrów ma butle pod bagażnikiem i robi zima 600 Km a latem 700km pytałem o przełączanie gazu co chwilka mówi ale jakie przełączanie ? Silnik się grzeje 5 minut rano a potem tylko na gazie jeździ przecież jest ciepły a mówię jak jedzie na baterii i na gazie nie robi ”click clink” nie przełącza się mówi jest cały czas przełączamy na gazie więc nie ! Bardzo spoko opcja i auto . Pytanie czy priusy 4 nie maja zapasowego koła z tylu ?

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
« Odpowiedź #594 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:00:20 »
Ja bym gazował gdyby niepewna sytuacja związana z sankcjami na rosyjski gaz. Póki co czekam na koniec roku

Offline wit25

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris hybrid
« Odpowiedź #595 dnia: 20 Czerwca 2024, 19:58:36 »
Witam.
Czy ktoś z forum gazował hybrydę w Alltop Bartłomiej Grudny w Warszawie ? Może są jakieś opinie o tym warsztacie.

Offline wit25

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris hybrid
« Odpowiedź #596 dnia: 30 Czerwca 2024, 20:36:23 »
 Witam. Mam Aurisa hybrydę hatchback z 2017r. Czy mógłby ktoś doradzić jaki zbiornik LPG do niej wejdzie. Wydaje mi się że 
z dolnej podłogi trzeba będzie zrezygnować. Jakie macie koledzy butle w hybrydowych  hatchbackach ?

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
« Odpowiedź #597 dnia: 02 Lipca 2024, 07:45:57 »
Witam. Mam Aurisa hybrydę hatchback z 2017r. Czy mógłby ktoś doradzić jaki zbiornik LPG do niej wejdzie. Wydaje mi się że 
z dolnej podłogi trzeba będzie zrezygnować. Jakie macie koledzy butle w hybrydowych  hatchbackach ?

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?board=236.0 tam nie ma ?

Offline hubert632

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #598 dnia: 17 Sierpnia 2024, 15:01:59 »
Pytanie do Was:

1) Co ile wymieniacie świece przy lpg. Napiszcie czy irydowe czy zwykłe.

2) Jaką macie temperature przełączania. Ja mam 35 stopni. I jest wyraźnie dłużej na benzynie niż ustawiając 30 stopni. Zastanawiam się, czy 30 stopni będzie okej?

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #599 dnia: 21 Sierpnia 2024, 15:31:18 »
Ile "trzeba" robić km rocznie żeby instalacja LPG była opłacalna ?
Ja robię mało, ale zawsze miałem instalację.
W Corolii Hybrid 1.8 2020 nie planowałem, ale kusi...
Jaką proponujecie, czy BRC V gen będzie odpowiednia ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl