taaa doszedlem (ale chyba nie o takie dochodzenie chodzi)
wracam na forum gdyz... szfagier ma toyote karola 2 tyg temu zaczelo mu sie robic cos podobnego, pojechal do mechanika przeczyscily chlopy jakis zawor (odpowiedzialny za cisnienie) i kazaly pojezdzic zobaczyc czy to cos zmieni, w drodze od mechanika problem sie powtorzyl- u niego bylo tak ze mala moc, troche szarpania ale jak przeskoczyl jakis zakres obrotow to wtedy dostawal buta. Blad na desce podobny mu wyswietlalo, pojechal jeszcze raz do mechanika (2 dni temu) i tym razem naprawili- wymienili mu scv (tak jak moj przedmowca zasugerowal) suction control valve.
dzisiaj ogladalem silnik przy moja previa (szczerze? poza gabarytami- miejscem w srodku- to to auto jak dla mnie niekoniecznie jest jest jakos szczegolnie udane)- i szukalem ktore i gdzie to wogole jest glupio sie przyznac ale nie znalazlem- ogladalem na youtube chyba na starszy model to bylo pod wyrownawczym od plynu chlodzacego i do tego 2 sztuki, na allegro para uzywki kosztuje prawie 5oo
jest jeszcze jedno pytanie z mojej strony, wyszukujac scv znalazlem czujniki ktore mnie zainteresowaly- czujnik cisnienia szyny paliwowej- jesli to czyta jakis mechanik- czy moglby powiedziec czy problem (dlawienie sie przy 2,8k przy gwaltowniejsze przyspieszenie, pozniej dostaje kopa przekraczajac 3k, jak dostanie za duzo na raz przed 2,8 przechodzi w tryb awaryjny) moze byc swiazany z tymi czujnikami?
czujniki sa dwa, a dlaczego pytam- bo wyglada ze chyba ktos je kiedys wymienial bo sa znaczone markerem- tak jak czesci ze szrotu- moze poprzedni wlasciciel mial juz tego typu problem i probowal wymiany?
cale szczesci nie jezdze dynamicznie tak ze ten problem mi zbytnio nie przeszkadza (jedynie musze uwazac jak wjezdzam z obciazeniem na wiadukt

) ale jesli kiedys nadejdzie dzien gdzie chcialbym ja sprzedac to bedzie zonk...
jedrek- a Tobie udalo sie rozwiazac problem???