Autor Wątek: Previa II problemy z mocą pomocy  (Przeczytany 24177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mindex

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Previa II problemy z mocą pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Września 2015, 19:16:26 »
no i qpa, wczoraj przypilowalem po przejechaniu ok 3km (czyli silnik nie byl juz zimny) zadlawil sie przy ok 2,2k i silnik przeszedl w tryb awaryjny poraz kolejny. wylaczylem zaplon ok 10 sec i pojechalem dalej z wyswietlona kontrolka serwisowa ... trace pomysly co jeszcze moglbym podlubac unikajac zgadywanek mechanikow i zwiazanych z tym kosztow

Offline jendrek

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2015, 10:47:42 »
Witam
mindex,  mam pytanko czy udało się tobie dojść do ładu z pracą silnika,

Jestem od ponad roku kolejnym szczęśliwym posiadaczem previ 2.0d. Do tej pory wszystko super, i wreszcie nadszedł ten czas, że mnie też ta zmora dopadła, mam dokładnie taki sam problem jak opisywałeś, geometria turbiny wyczyszczona, wtryskiwacze sprawdzone. Powymieniałem z rav4 która pracuje idealnie już zaworki podciśnienia, przepływomierz, a auto jak się dławiło tak się dławi. Mechanicy z którymi miałem do czynienia nie mają pomysłów, co jeszcze próbować podmienić, a co do ASO Toyoty to papracze, naciągacze (ogólnie oszuści) to obchodzę ich z daleka, po wymianie rozrządu we wspomnianej RAV4 nie będę się o tym rozpisywać, bo nie ten temat.
Czy udało się komuś rozwiązać ten problem?
Będę wdzięczny za każdą dobrą radę nie związaną z kosmicznymi kosztami

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Grudnia 2015, 18:27:35 »
SCV
3VZ.pl

Offline mindex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Marca 2016, 23:36:33 »
taaa doszedlem (ale chyba nie o takie dochodzenie chodzi)
wracam na forum gdyz... szfagier ma toyote karola 2 tyg temu zaczelo mu sie robic cos podobnego, pojechal do mechanika przeczyscily chlopy jakis zawor (odpowiedzialny za cisnienie) i kazaly pojezdzic zobaczyc czy to cos zmieni, w drodze od mechanika problem sie powtorzyl- u niego bylo tak ze mala moc, troche szarpania ale jak przeskoczyl jakis zakres obrotow to wtedy dostawal buta. Blad na desce podobny mu wyswietlalo, pojechal jeszcze raz do mechanika (2 dni temu) i tym razem naprawili- wymienili mu scv (tak jak moj przedmowca zasugerowal) suction control valve.
dzisiaj ogladalem silnik przy moja previa (szczerze? poza gabarytami- miejscem w srodku- to to auto jak dla mnie niekoniecznie jest jest jakos szczegolnie udane)- i szukalem ktore i gdzie to wogole jest glupio sie przyznac ale nie znalazlem- ogladalem na youtube chyba na starszy model to bylo pod wyrownawczym od plynu chlodzacego i do tego 2 sztuki, na allegro para uzywki kosztuje prawie 5oo 

jest jeszcze jedno pytanie z mojej strony, wyszukujac scv znalazlem czujniki ktore mnie zainteresowaly- czujnik cisnienia szyny paliwowej- jesli to czyta jakis mechanik- czy moglby powiedziec czy problem (dlawienie sie przy 2,8k przy gwaltowniejsze przyspieszenie, pozniej dostaje kopa przekraczajac 3k, jak dostanie za duzo na raz przed 2,8 przechodzi w tryb awaryjny) moze byc swiazany z tymi czujnikami?

czujniki sa dwa, a dlaczego pytam- bo wyglada ze chyba ktos je kiedys wymienial bo sa znaczone markerem- tak jak czesci ze szrotu- moze poprzedni wlasciciel mial juz tego typu problem i probowal wymiany?

cale szczesci nie jezdze dynamicznie tak ze ten problem mi zbytnio nie przeszkadza (jedynie musze uwazac jak wjezdzam z obciazeniem na wiadukt :)) ale jesli kiedys nadejdzie dzien gdzie chcialbym ja sprzedac to bedzie zonk...

jedrek- a Tobie udalo sie rozwiazac problem???

Offline mindex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marca 2016, 00:00:15 »
doczytywalem odnosnie scv- nie wiem .... piszom ze inne kody wtedy wyswietla :
http://pmmonline.co.uk/technical/common-problems-associated-denso-hp2-fuel-system

Offline gregpower

• Początkujący
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Grudnia 2016, 20:59:38 »
Witam,

Również mam podobny problem ze swoją Previa D4D rocznik 2005. Na zimnym jedzie bez problemu, ma moc i nic ją nie boli, jednak jak się rozgrzeje to od czasu do czasu traci moc na niskich obrotach i nie ma możliwości dalszej jazdy. Po stracie mocy i przejechaniu jeszcze kilometra może dwóch z tyłu widać czarny dym z rury. Jeżeli wrzucę na luz dodam gazu do 4 tysięcy obrotów i później włączę jakiś bieg wszystko wraca do normy. Jak się zatrzymam i chce zgasić samochód, to podczas gaszenia zatelepie mi silnikiem. Po kilku minutach odpalam i wszystko jest ok. Problem pojawia się tylko w mieście gdzie często obroty są niskie. Na trasie (autostradzie) nie ma najmniejszego problemu, czasami przejadę, 1500 km i wszystko jest ok. W mieście są takie dni że w ciągu 10 minut mam problem 5 razy. Na diagnostyce nie ma żadnego błędu, wszystko ok! Macie może jakieś pomysły? Z góry dziękuję za każdą informację!

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudnia 2016, 10:29:49 »
Sprawdziłbym czy kierownice się nie zapiekły albo czy VRV się nie przycina.

3VZ.pl

Offline ŁukaszTczew

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwietnia 2017, 21:15:07 »
w moim przypadku wystarczyła wymiana przepływomierza powietrza. Prevka śmiga aż miło :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl