Autor Wątek: 1.6 kontra 1.8 czemu taka roznica?  (Przeczytany 26033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
1.6 kontra 1.8 czemu taka roznica?
« dnia: 23 Marca 2014, 20:38:53 »
Od niedawna malzonka jest szczesliwym posiadaczem Aurisa 1.6 Hatchback. Wszystko gra ale sam silnik troche rozczarowal nas.
Autko na papierze jest do setki o 0.4s szybsze niz Verso z 1.8. A jednaj to w Verso ma sie lepsze poczucie mocy jak i w miescie tak i na trasie. Autko lzejsze ale nie goni jakos mocno. W salonie stwierdzili ze autko sie rozbuja po 5k kilometrow.
Czy ktorys z szanownych forumowiczow ma na tym polu inne doswiadczenie?

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Offline dyliusz

• Początkujący
Odp: 1.6 kontra 1.8 czemu taka roznica?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2014, 21:18:08 »
Dzień dobry, cześć i czołem. Ja mam odczucia całkiem podobne. Od tygodnia jeżdżę Aurisem Touring Sport 1.6. Jak na 132 konie to raczej na minus niż na plus. Po przesiadce z 90km diesla liczyłem na więcej dynamiki. Póki co, lekkie rozczarowanie. Ale pożyjemy, zobaczymy. Niech się dociera!

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2014, 21:24:13 »
Nic się nie rozbuja. Tak już zostanie. Wiem bo też przez to przechodziłem. Jedyne co to może minimalnie spalanie spaść. W Verso masz większy moment stąd pewnie odczucie większej mocy, jak ciśniesz na gaz przy 2000obr/min. W sprincie do setki Auris może być lepszy, ale w typowych sytuacjach niekoniecznie. Niech żona stosuje redukcję biegów aby być bliżej max momentu (160Nm) Aurisa, a nie deptać gaz przy obrotach gdzie samochód ma małą jego ilość.
Dyliusz. W jakiej budzi te 90KM dieslowskich siedziało. Ja miałem kiedyś 90KM w Toledo TDi i uważam że umiejętnie operując obrotami, takie 90KM nie da rady w żadnej sytuacji Aurisowi.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2014, 21:26:56 wysłana przez AurisBeast »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2014, 21:26:04 »
Zwykły silnik benzynowy, macie max moment bodaj przy 4400 obrotów - jak się chce jakkolwiek jechać to trzeba trzymać powyżej 3 tys obrotów. Elastycznością te silniki nie grzeszą

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2014, 21:29:17 »
HSD. Niech żona tankuje 98, bo min do tego silnika to 95 oktan, a chyba nie sądzicie że na naszych wszawych stacjach 95 ma tyle oktan co w opisie.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2014, 22:39:27 »
Nie wdając się w szczegóły to działa to w ten sposób iż im więcej momentu osiąga silnik przy niższych obrotach tym bardziej czuć że silnik chce jechać lub jak kto woli jest zrywny. Ideałem były stały moment obrotowy niezależnie od obrotów silnika wtedy nie potrzebna była by skrzynia biegów.
Auris przyspieszając w normalnym ruchu będzie potrzebował te ~500 obr/min więcej niż Verso aby uzyskać podobne przyspieszenia. Efekt jest taki, że tam gdzie Verso już jechało żwawo Auris będzie się zastanawiał. Dopiero jak złapie trochę obrotów zacznie jechać porównywalnie do Verso. Jednak będzie się to wiązało z wyższym hałasem i częstszą zmianą biegów.
Tak jak kolega wyżej zalecam tankowanie 98 która w naszych warunkach ledwo co dobija do 95. Samochód lepiej przyspiesza szczególnie na trasach poza miastem.

Korzystając z okazji zapytam jak oceniasz komfort podróżowania Verso vs Auris w sensie tłumienia nierówności i hałasu podczas jazdy?
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2014, 22:46:50 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2014, 23:25:33 »
Wiadomo że Verso 1.8 ma więcej momentu, ale trzeba też wziąć pod uwagę że ma też większą masę jak i gorszy współczynnik oporu powietrza, więc sumarycznie i teoretycznie różnice w przyspieszeniu powinny się zacierać.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2014, 10:24:55 »
Przyspieszenie w meblościance jest znacznie bardziej odczuwalne niż w fotelu.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2014, 11:02:47 »
A czy ktoś z Was porównał całkowite przełożenia skrzyni na poszczególnych biegach, wliczając w to rozmiar opon ? 10 czy 20Nm różnicy na wale to znikoma ilość, ale przemnożone przez kilkanaście może dać odpowiedź, dlaczego cięższe Verso z praktycznie takim samym silnikiem jedzie odczuwalnie lepiej.

Tak, wiem, w ASO nie znają takich danych. Pytałem kiedyś pana sprzedawcę, który zachwalał mnie wspaniałego, nowego Avensisa z dynamicznym silnikiem 1.8 Valvematic, o przełożenia poszczególnych biegów, to powiedział, że nie wie i nie ma gdzie sprawdzić  :cheesy:

Pomijam, że pokazałem mu mój silnik pod maską, i wtedy już przestał opowiadać o dynamice, za to zaczął o ekologii i niskim spalaniu - znaczitsa: elastyczny i dobrze szkolony do robienia wody z mózgu :laugh:
3VZ.pl

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2014, 20:40:54 »
Dzięki Panowie za odzew.
A wiec z tym paliwem 98 kontra 95 to jestem zaskoczony. Kiedyś o tym czytałem i widziałem też coś w TV że generalnie nie ma różnic. Opierało się to na informacji że większość silników na rynku tego nie wykorzystuje. Ale czemu nie spróbować  :o

@voodogt
Cytuj (zaznaczone)
Korzystając z okazji zapytam jak oceniasz komfort podróżowania Verso vs Auris w sensie tłumienia nierówności i hałasu podczas jazdy?

Na ten moment Verso sprawia wrażenie ciut cichszego w środku chodź silnik słychać że oddycha - Auris udaje to troszkę tłumikiem, Verso bardziej zrywnego. Co do tłumienia to Verso lepiej tłumi większe dziury, za to Auris mniejsze (Verso ma już na karku prawie 3 latka i 43 tys. Km.). Na plus Auris jest jego bardziej bezpośrednia reakcja na kierownice i lepsze poczucie przyczepności przy większych prędkościach. Niestety Auris zaczyna szumieć przy wyższych prędkościach ale można się do tego przyzwyczaić. Jeśli ponownie miał bym kupować od zera to na początek wziął bym Verso bo to dobry kompromis na rodzinę i sensowną jazdę.
Ciekawostka co do Niutkow (Nm) to taka, że przed kupnem Aurisa, jeździłem  Mazda 3 z tym silnikiem 2.0 co ma 210 Nm. Niestety na papierze to coś jest szybsze o 1s od Verso a na drodze też tego nie czuć - podobnie jak Verso. Klucz jest w przebiegu Nm na obroty. Gdyby Auris miał tego 1.8 u siebie z tym samym rozkładem to Mazda by się mocno mogła pocić.

Czy ktoś dysponuje takimi wykresami przebiegu Nm dla Aurisa 1.6 oraz Verso 1.8?

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2014, 20:55:34 »
Tak jak kolega wyżej zalecam tankowanie 98 która w naszych warunkach ledwo co dobija do 95. Samochód lepiej przyspiesza szczególnie na trasach poza miastem.
Kilka lat temu czytałem test porównawczy paliw 95 i 98. Chłopak sam na własny koszt przeprowadził taki test. Przepalił 3 baki benzyny 95 i zmierzył moc na hamowni w jakimś centrum tuningowym. Następnie przepalił 3 baki 98 i zmierzył moc. Wynik był zaskakujący bo na paliwie 98 moc była minimalnie mniejsza ale za to kultura pracy silnika wyższa. Wyższa liczba oktanów odpowiada za mniej agresywne spalanie się mieszanki a więc i sprawność silnika może być mniejsza. No ale 99% społeczeństwa uważa że na benzynie 98 oktanowej jest większa moc.

Dla przykładu gaz LPG ma 120 oktanów a większość samochodów zasilanych LPG jest po prostu "mułowata".

A tak z własnego doświadczenia, hamowałem w tamtym roku honde Civic 1,8 która od nowości była tankowana tylko benzyną 95 bo najtaniej. Fabrycznie powinna mieć 140 km a wyszło coś niecałe 143 km przy przebiegu 130 tys km.
Więc każdy powinien sobie odpowiedzieć sam czy jest sens tankować droższe paliwo 98 oktanowe.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2014, 21:18:32 »
Tak, wiem, w ASO nie znają takich danych. Pytałem kiedyś pana sprzedawcę, który zachwalał mnie wspaniałego, nowego Avensisa z dynamicznym silnikiem 1.8 Valvematic, o przełożenia poszczególnych biegów, to powiedział, że nie wie i nie ma gdzie sprawdzić 
1bieg 3,538
2-1,913
3-1,310
4-0,971
5-0,818
6-0,700
R-3,333
Co ciekawe verso z tym samym silnikiem ma inne przełożenia

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2014, 18:50:20 »
Panowie pomoc dla laika, jak to interpretowac ? :-[
Pytanie czy ktos posiada wykres taki jak ten
http://www.motofakty.pl/tag/wykres-momentu-obrotowego-silnika/
Dla silnika 1.6 Auris oraz 1.8 Verso

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2014, 23:09:26 »
Dla 1.6 V-matic ktoś podawał już na życzenie forumowicza, całkiem niedawno. Poszperaj

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2014, 10:37:11 »
Wracając do paliwa. Volti pisze, czy ma sens tankowanie paliwa 98. Otóż już w innym dziale opisywałem ten watek,ale przypomnę że paliwo 95 ma w polsce octanów tylko max 93 a 98 dopiero coś ok 95. Silniki japońskie muszą mieć min. 95 octanowa benzynę(w instrukcji aurisa jest wyraznie napisane) i jeśli chcesz żeby silnik twój przejechał nie 250 tyś a np 500tys km (pisze przykładowo) to jak najbardziej warto tankować paliwo 98. Dlatego wiele ludzi dziwi się czemu na niemieckim paliwie auta lepiej jeżdżą. Bo tam paliwo ma tyle octan ile pisze na nim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl