Autor Wątek: Jakie świece i przewody WN do camry - LPG ??j  (Przeczytany 43142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie świece i przewody WN do camry - LPG ??j
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marca 2008, 17:21:28 »
a może przy dolewaniu oleju mogło sie troszke nalac, mówie o świecy z lewej strony :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Marca 2008, 21:20:33 »
Też racja, 1-2 cylinder mógł podcieknąć jak ktoś rozlał przy dolewce.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

everest2000

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Marca 2008, 23:01:39 »
Nie, to nie dolewka. w oleju kąpią się te 2 świece, które są najdalej od wlewu oleju:)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Marca 2008, 00:57:09 »
To zostaje duży klucz i tubka silikonu :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Mmaroi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Marca 2008, 17:36:48 »
To że w tulejach pojawia sie czasem olej to "normalka" ale ja mam wiekrzy problem - pokazał mi sie tam płyn i odparowanie powoduje przebicia na styku świeca - kabel   <zalamka>

Mechanior zrobił wielkie oczy - w sobote wizja lokalna i zobaczymy   :huh:

everest2000

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Marca 2008, 08:46:20 »
do Mmaroi:
Ja już wiem co u mnie trzeba zrobić zeby wyelimnować ten olej. Pod świecami są nakrętki, pod którymi, są uszczelniacze-które trzeba wymienić. Koszt 1 uszczelniacza w ASO-18 pln. Szukam yańszych zamiennikow, bo chce wymienić 4 szt+uszczelkę pod pokrywą zaworów (tak profilaktycznie-skoro i tak mechanik będzie odkręcał pokrywę...). Więc może i u Ciebie przydaoby się wymienić uszczelniacze :roll:
Pozdro

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Marca 2008, 14:03:24 »
do Mmaroi:
Ja już wiem co u mnie trzeba zrobić zeby wyelimnować ten olej. Pod świecami są nakrętki, pod którymi, są uszczelniacze-które trzeba wymienić. [...]

Wiem, że to nie do mnie było, ale możesz mnie oświecić jakie nakrętki masz POD świecami ??? :O
Masz może na myśli te pierścienie pod wielkimi nakrętkami pokrywy zaworów ?
Pozdro.
*
*
*
*

olo23

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2008, 09:33:08 »
Cytuj (zaznaczone)
Koszt 1 uszczelniacza w ASO-18 pln. Szukam tańszych zamiennikow, bo chce wymienić 4 szt+uszczelkę pod pokrywą zaworów

Nie oszczędzaj na uszczelniaczach i innych uszczelkach, które wymienia się bardzo rzadko. Zdecydowanie kup w ASO.
Pozdro.

Mmaroi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2008, 10:35:26 »
Dzięki za podpowiedz, ale jeżeli chodzi o uszczelki to tylko oryginały (testowane na uszczelce dekla i usczelniaczach wałka )

PS; nie bardzo wiem, o jakie nakrętki chodzi ( może jakiś opisik  :grin: )

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2008, 11:29:57 »
Moze faktycznie nie do konca nakretki ale wiem o co chodzi , u mnie tez wymieniano te uszczelnienia pod swiecami. Uszczeli te faktycznie wymianieasz moze raz na 100-200kkm wiec nie wiem czy warto oszczedzac. ASO sprawdza sie najlepiej szkoda tylko ze ceny sa z tak duzym a w zasadzie astronimicznym narzutem.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2008, 14:43:39 »
niewątpliwie chodzi o uszczelnienia zaznaczone czerwonym kółkiem :

Niemniej jednak moim zdaniem, jeśli świece się kąpią, to trzeba sprawdzić połączenie tuleja świecy - głowica, bo śmiem wątpić, żeby olej wyfruwał górą, i wpadał do tulei, a bardziej prawdopodobnym wydaje mi się, że olej wpływa sobie dołem po gwincie

Owszem, mało prawdopodobne, jednak możliwe - u mnie w nowej głowicy nie mogłem tulei odkręcić, a w starej poszła bardzo lekko...

Jeszcze taka mała dygresja na koniec - wszyscy już pewnie mają Repair Manuala, a nie wszyscy, niestety, zaglądają do niego.

Zarówno górnych nakrętek, jak i świec, jak i tulei, nie należy "dowalić do oporu", tylko :

-nakrętki : 23Nm
-świece : 18Nm
-tuleje : 49Nm

Wiadomo, że "+5" nie zaszkodzi, ale "+50" już tak. Nieraz odkręcałem świece, dokręcone "do oporu", naprawdę kiepskie uczucie, kiedy gwint zostaje w głowicy ;)

pzdr
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwietnia 2008, 17:14:01 »
Nieraz odkręcałem świece, dokręcone "do oporu", naprawdę kiepskie uczucie, kiedy gwint zostaje w głowicy ;)

pzdr

Jeśli gwint zostaje na głowicy to zdaje się OK., gorzej jeśli gwint z głowicy zostanie nam na świecy   :-o

Pozdro.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Kwietnia 2008, 23:37:31 »
Moze faktycznie nie do konca nakretki ale wiem o co chodzi , u mnie tez wymieniano te uszczelnienia pod swiecami.

Hemmm... skasowali Cię za uszczelnienia POD świecami ?? :O
Przecież to się wymienia każdorazowo przy wymianie świec... :/

Cytuj (zaznaczone)
Uszczeli te faktycznie wymianieasz moze raz na 100-200kkm wiec nie wiem czy warto oszczedzac.

Nie widzę powodu żeby je wymieniać tak sobie "jakby co". Moje póki co mają 15 lat (14.04 skończą oficjalnie ;) ) i były demontowane XX razy, a jeszcze kropli oleju puszczonej przez nie nie widziałem.
Szkoda kasy, bo do tanich nie należą, a konstrukcja pokrywy znacznie utrudnia wydostanie się oleju górą. Myślę, że jakby wsadzić tam kawałek flaneli zamiast tych uszczelnień to przesiąkłoby może po pół roku lub dłużej  :)

niewątpliwie chodzi o uszczelnienia zaznaczone czerwonym kółkiem :
[...obrazek...]

Też tak myślę, ale nakrętki POD świecami to brzmi co najmniej dziwnie ;)

Cytuj (zaznaczone)
Niemniej jednak moim zdaniem, jeśli świece się kąpią, to trzeba sprawdzić połączenie tuleja świecy - głowica, bo śmiem wątpić, żeby olej wyfruwał górą, i wpadał do tulei, a bardziej prawdopodobnym wydaje mi się, że olej wpływa sobie dołem po gwincie

Oczywiście że tak. Jakby ciekło górą, to by całe gumy osłonowe kabli WN były mokre od oleju. Dołem bierze i tyle :D

Cytuj (zaznaczone)
[...]
-nakrętki : 23Nm
-świece : 18Nm
-tuleje : 49Nm

Że co ? Te jebitne nakrętki tylko 23Nm ???  Chyba se ten repair manual żartuje :( Obawiam się, że przy takim momencie będzie rzygać olejem po bokach jak cholera :(
Ja tam zaufałem Haynesowi od Cariny i ciągnę te nakrętki 44Nm.

Cytuj (zaznaczone)
Wiadomo, że "+5" nie zaszkodzi, ale "+50" już tak. Nieraz odkręcałem świece, dokręcone "do oporu", naprawdę kiepskie uczucie, kiedy gwint zostaje w głowicy ;)

Ani mi qrna nie mów... :(  3 dni bez auta...  :[
Pozdro.
*
*
*
*

everest2000

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Kwietnia 2008, 12:22:26 »
Witam.
Jestem  już "poz zabiegu" :-) W sobote znajomy mechanik wymienił mi świeczki (na denso PK20TR11), przewody WN (na SENTECH), uczczelkę pod pokrywą zaworów (zamiennik-podobno japoński-firma TAKOMA....?) i uszczelniacze znajdujące się NA GÓRZE tulei. Uszczelniacze z ASO-4 szt. =72pln.
Po ww. wymianie jeszcze nie zdejmowałem przewodów ze świec i nie wiem czy teraz jest tam sucho. Przejechałem na razie dopiero ok. 150 km. Może w weekend znajde chwilę i zajrzę.... no a potem podziele sie wrazeniami na forum.
Ale mam nadzieję, że będzie ok (tzn sucho), bo na bieżąco obserwowalem pracę mechanika i po tym jak obejrzałem i porównałem moje stare uszczelniacze z tymi nowymi z ASO, to różnica w jakości i grubości gumy rzuca się w oczy od razu :roll: na tych starych guma byla płaska jak żyletka-az dziwne że tylko 2 swiece kapaly sie w oleju... :grin:
PS1. macie racje-pomyliłem nakrętkę "pod" świecą z nakrętką "nad" świecą :cry:
PS2-do marcina. nie każy ma "repair manuala" :angry:
PS3. nie ma to jak jazda na nowych świeczkach i przewodach..... :cool:
Pozdrawiam

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Lutego 2009, 19:06:15 »
Witam.
Mam pytanie, jakiej marki i ewentualnie gdzie w internecie znaleść dobre przewody zapłonowe\WN do mojej clamerki 1994 2.2 z tym, że jest używana na LPG.

Przed załozeniem nowego tematu proszę uzyć opcji "szukaj".
Tematy Scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2009, 07:45:59 wysłana przez SZYMON14 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl