Autor Wątek: OC + AC  (Przeczytany 20156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: OC + AC
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Kwietnia 2014, 21:47:30 »
Felicjator, cytat poprawiony (choć coś ucięło, ale już nie mogę zmodyfikować).

Raz jeszcze o wybaczenie proszę  :roll: Nie wiem, jak to się stało, może jakiś bug??
Nie przypominam sobie, żebym cokolwiek w poście poprawiała, usuwała, zaznaczyłam tylko tekst i kliknęłam cytuj  :o
Żyj i daj żyć innym.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Kwietnia 2014, 21:49:37 »
Spoko. Zostało Ci wybaczone ;)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Kwietnia 2014, 21:55:32 »
Rób jak uważasz.
Pytałeś to Ci wg mojej najlepszej wiedzy i umiejętności podpowiedziałem.
Raz kupując polisy w ASO zastanawiałem się nad dwoma firmami. Wykonałem telefon do znajomego, który był szefem blacharni-lakierni w Toyocie i pytam, z tych dwóch firm, którą wybrać, z którą może być najmniejszy problem przy ewentualnej szkodzie. Powiedział X. I tę firmę wybrałem
Przy kolejnej polisie kolega był niedostępny więc zadzwoniłem do specjalisty ds. rozliczeń szkód blacharsko-lakierniczych w ASO i spytałem, czy z którymś z ubezpieczycieli wyjątkowo źle się im współpracuje przy likwidacji szkody. Dostałem odpowiedź, wziąłem ją pod uwagę i ubezpieczyłem auto.

To wszystko jest bardziej skomplikowane niż by się wydawało.
Akurat ta polecana firma dopiero pojawiła się w ofercie więc nie sądzę żeby w aso mieli wielkie doświadczenie w likwidacji przez nich szkód.
Poza tym ja nie mam znajomego kierownika lakierni/blacharni w aso.
A poza tym (narodowa specjalność) zawsze tak już jest że na każdym forum pojawi się "gość" który skieruje rozmowę nie na te tory co trzeba.
Proszę na temat i nie zbaczać z głównego wątku. Dziękuję.
PS
Dla tych którzy zapomnieli : pytałem głównie o doświadczenia z benefią
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2014, 21:58:15 wysłana przez tomery »

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Kwietnia 2014, 22:00:56 »
Radze Ci weź coś innego niż Benefia. Zawsze znajdzie się na forum jeden "gość" co dobrze Ci doradzi.
Pomyśl o Generali, Małysz to coś reklamuje, wiec chyba nie nabijałby nas potencjalnych Klientów w butelkę  :-P

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwietnia 2014, 07:21:51 »
Tak gwoli uściślenia.
Szkoda może być rozliczana z ubezpieczenia sprawcy, a na to nie mamy wpływu
jak będzie przebiegała współpraca z danym ubezpieczycielem.
Ja ubezpieczałem auta w Unice i PZU (pozytywne odczucia).
Szkodę naprawiałem z MTU i Unika - też Oki (szkoda z winy sprawcy).
Najgorsze doświadczenia ze współpracą z Wartą (przepychanki, słanie kwitów, naprawa z własnej kieszeni - ASO nie podjęło się ściągnięcia kasy od ubezpieczyciela) to na tyle...
Obi

44hisname

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Kwietnia 2014, 07:40:55 »
Temat jest mi doskonale znany od strony procesowej. Generalnie tzw. duzi gracze w ubezpieczeniach czyli PZU, WARTA, Hestia/MTU mają znacznie przejrzystsze warunki ubezpieczenia i zwykle nie ma z nimi większych problemów przy odszkodowaniu. Natomiast małe ubezpieczalnie, sprzedający swoje ubezpieczenia sposobem direct niestety często robią ogromne problemy, nie mówiąc o tym, że ich ogólne warunki ubezpieczenia nie są korzystne dla ubezpieczonego - małe niuanse, a realizacja przy odszkodowaniu ogromna. Gdybyś zawierał tylko OC to z pewnością można brać w ciemno Benefię, bo warunki OC są takie same u wszystkich ubezpieczycieli jako wynikające z ustawy. Co do AC to warto posiedzieć nad ogólnymi warunkami ubezpieczenia i szczegółowo je przeanalizować. Ostatnio zawierałem taki pakiet ubezpieczenia i wybierałem spośród dużych ubezpieczycieli. Padło na PZU, a chociaż miał ofertę droższą o 200 zł, to jego ogólne warunki ubezpieczenia były w mojej ocenie lepsze niż konkurencyjnej Warty.  Nie znam warunków Generali ani Uniqa, mogą być też korzystne.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Kwietnia 2014, 07:48:25 »
Temat jest mi doskonale znany od strony procesowej. Generalnie tzw. duzi gracze w ubezpieczeniach czyli PZU, WARTA, Hestia/MTU mają znacznie przejrzystsze warunki ubezpieczenia i zwykle nie ma z nimi większych problemów przy odszkodowaniu. Natomiast małe ubezpieczalnie, sprzedający swoje ubezpieczenia sposobem direct niestety często robią ogromne problemy, nie mówiąc o tym, że ich ogólne warunki ubezpieczenia nie są korzystne dla ubezpieczonego - małe niuanse, a realizacja przy odszkodowaniu ogromna. Gdybyś zawierał tylko OC to z pewnością można brać w ciemno Benefię, bo warunki OC są takie same u wszystkich ubezpieczycieli jako wynikające z ustawy. Co do AC to warto posiedzieć nad ogólnymi warunkami ubezpieczenia i szczegółowo je przeanalizować. Ostatnio zawierałem taki pakiet ubezpieczenia i wybierałem spośród dużych ubezpieczycieli. Padło na PZU, a chociaż miał ofertę droższą o 200 zł, to jego ogólne warunki ubezpieczenia były w mojej ocenie lepsze niż konkurencyjnej Warty.  Nie znam warunków Generali ani Uniqa, mogą być też korzystne.

Ponieważ się nie znam na tym , a nawet jakbym przebrnął przez "drobny druczek" to i tak nie wszystko zrozumiem , a na większość ważnych rzeczy i tak nie zwrócę pewnie uwagi , to chciałbym wybrać taki pakiet , który da mi "luz".

Wszystkim zajmie się ASO (bo i tak w aso podpiszę polisę z którymś z zaproponowanych towarzystw) więc niech oni w razie czego (odpukać !!!) "pchają sprawy do przodu".

I taki wariant mi najbardziej leży,

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Kwietnia 2014, 07:52:21 »

Ponieważ się nie znam na tym , a nawet jakbym przebrnął przez "drobny druczek" to i tak nie wszystko zrozumiem , a na większość ważnych rzeczy i tak nie zwrócę pewnie uwagi , to chciałbym wybrać taki pakiet , który da mi "luz". Wszystkim zajmie się ASO (bo i tak w aso podpiszę polisę z którymś z zaproponowanych towarzystw) więc niech oni w razie czego (odpukać !!!) "pchają sprawy do przodu". I taki wariant mi najbardziej leży,

Tomery nie zawsze będzie to możliwe.
Napisałem ci że jak szkoda będzie nie z Twojej winy to moze się okazać że jednak Ty będziesz musiał się bujać z papierologią, itp. a nie ASO.
Obi

44hisname

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Kwietnia 2014, 07:56:02 »
Wszystkim zajmie się ASO (bo i tak w aso podpiszę polisę z którymś z zaproponowanych towarzystw) więc niech oni w razie czego (odpukać !!!) "pchają sprawy do przodu".

I to jest też jakiś pomysł. Wczoraj byłem w ASO we Wrocławiu i pytałem z jakim ubezpieczycielem mają najmniejsze problemy, to powiedzieli, że z PZU, później Warta, Hestia/MTU. Ponoć w przypadku tych ubezpieczycieli nie są kwestionowane kosztorysy, a nawet likwidator nie przyjeżdża na oględziny, bo mają podpisaną umowę na wykonanie tych czynności za pracownika ubezpieczyciela. To poniekąd potwierdza co wcześniej napisałem. Niemniej rzeczywiście warto zapytać w konkretnym ASO, bo to pomoże Ci podjąć decyzję. Powodzenia.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Kwietnia 2014, 08:12:47 »
... Hestia/MTU mają znacznie przejrzystsze warunki ubezpieczenia i zwykle nie ma z nimi większych problemów przy odszkodowaniu.
:laugh: :laugh: :laugh:
Chyba sobie żarty robisz.
MTU to badziew,naciągacze i oszuści.
Wiele osób z forum miało z nimi zatargi sądowe.je żarłem się z nimi 1,5 roku  <zalamka>

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Kwietnia 2014, 09:05:53 »
a gdzie pojazd zarejestrowany?

W sensie że  ..... ?

miejsce ma to wpływ na cenę polisy

44hisname

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Kwietnia 2014, 09:20:19 »
... Hestia/MTU mają znacznie przejrzystsze warunki ubezpieczenia i zwykle nie ma z nimi większych problemów przy odszkodowaniu.
:laugh: :laugh: :laugh: Chyba sobie żarty robisz. MTU to badziew,naciągacze i oszuści. Wiele osób z forum miało z nimi zatargi sądowe.je żarłem się z nimi 1,5 roku   

Ustalmy jedną rzecz. W relacji ubezpieczyciel-ubezpieczony to ubezpieczyciel zawsze jest w lepszej pozycji. Ostatecznie to ogólne warunki ubezpieczenia są stworzone przez ubezpieczyciela, a nie przez ubezpieczonego. Nie twierdzę, że Hestia/MTU to  świetny ubezpieczyciel, ale jednak lepszy niż Link4, Liberty, Proama i inne directy. Żaden ubezpieczyciel, nawet te z górnej półki, nie wypłacają odszkodowania lekką ręką. Moja wypowiedź ma charakter generalny, a nie konkretny, dlatego może być tak, że i te teoretycznie lepsze będą robiły problemy.

Offline Dżambo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Kwietnia 2014, 11:06:42 »

myślę że aso nie wciśnie mi "kitu" , a jak trafię na agenta dla którego liczy się tylko prowizja to taki kit może mi wcisnąć.
Uważasz że ASO robi to charytatywnie????
Jeśli obrobili Ci du.pę za plecami, to wyobraź sobie jaki wzbudzasz strach, że nie powiedzieli Ci tego prosto w oczy.

I pamiętaj... Za każdy dobry uczynek spotka Cię kiedyś kara..

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Kwietnia 2014, 11:20:25 »
ASO tak samo jak nam zależy, żeby wyciągnąć najwięcej z ubezpieczalni, więc jesteśmy po tej samej stronie. Jak teraz oddawałem auto do ASO to gościu nawet się nie zastanawiał czy dawać auto zastępcze, oględziny tylko w ASO żaden rzeczoznawca nie przyjeżdzał.
Szkoda robiona z PZU

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwietnia 2014, 11:59:20 »
Uważasz że ASO robi to charytatywnie????

Nie, nie charytatywnie.Mam świadomość, że i tak na mnie zarobią.
 Ale ponieważ :

ASO tak samo jak nam zależy, żeby wyciągnąć najwięcej z ubezpieczalni, więc jesteśmy po tej samej stronie.

Też mi się wydaje, że jak w polisie mam napisane, ze naprawę gwarantuje bezgotówkowo aso, na oryginalnych częściach to z mojego punktu widzenia (ja chcę sprawny pojazd) wszystko jedno z km aso będzie się "boksować" żeby wyciągnąć kasę.
A logika podpowiada, że nie podpisywaliby umowy na obsługę ubezpieczeniową z firmą po której spodziewają się potencjalnych problemów.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2014, 12:12:15 wysłana przez tomery »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl