Temat jest mi doskonale znany od strony procesowej. Generalnie tzw. duzi gracze w ubezpieczeniach czyli PZU, WARTA, Hestia/MTU mają znacznie przejrzystsze warunki ubezpieczenia i zwykle nie ma z nimi większych problemów przy odszkodowaniu. Natomiast małe ubezpieczalnie, sprzedający swoje ubezpieczenia sposobem direct niestety często robią ogromne problemy, nie mówiąc o tym, że ich ogólne warunki ubezpieczenia nie są korzystne dla ubezpieczonego - małe niuanse, a realizacja przy odszkodowaniu ogromna. Gdybyś zawierał tylko OC to z pewnością można brać w ciemno Benefię, bo warunki OC są takie same u wszystkich ubezpieczycieli jako wynikające z ustawy. Co do AC to warto posiedzieć nad ogólnymi warunkami ubezpieczenia i szczegółowo je przeanalizować. Ostatnio zawierałem taki pakiet ubezpieczenia i wybierałem spośród dużych ubezpieczycieli. Padło na PZU, a chociaż miał ofertę droższą o 200 zł, to jego ogólne warunki ubezpieczenia były w mojej ocenie lepsze niż konkurencyjnej Warty. Nie znam warunków Generali ani Uniqa, mogą być też korzystne.