Autor Wątek: Też czujecie... no... smród - trzeba to nazwać po imieniu - w waszych Priusach?  (Przeczytany 65834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Nie
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ffliper

• Prawie Toyot
Witam,
Ale wszystkie boki boczki w bagazniku trzeba zdjąć, czyli i tak muszę doprowadzić do stanu tak jakbym chciał wymontować baterię tak?

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Generalnie tak, może nie do takiego golasa (kanapa tył) jak na zdjęciu poniżej ale trochę roboty jest.

Ja w Aurisie czyszcząc wentylator HV itp. doszedłem do takiego stanu:

Nie pamiętam czy był dostęp do nakrętek od strony kanap ale to już niewiele dalej. W planach mam zamontowanie wentylatora 12v (załączanego jeszcze nie wiem kiedy), który wspomagał by wentylację na wylocie i szczelne odprowadzenie ciepłego powietrza poza nadwozie (klapką wentylacyjną za akumulatorem). Powód: ostatnio wiozłem jajka w przestrzeni obok baterii i ciepłe powietrze ładnie mi je podgrzało. Jeszcze ze 2 dni i bym miał kurczaki  <zalamka> albo jaja na twardo. Generalnie Toyota mogłaby to chłodzenie baterii lepiej rozwiązać (dodatkowy kanał od klimy itp.) :o
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2017, 19:07:32 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ffliper

• Prawie Toyot
Hej,
Dzięki. Ja bedę wymieniał przewody na silikonowe - jak uda mi się do nich dobrać:).

Pozdrawiam.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
Zastanawiam się, czy to co ja rzadko ale bywa że się pojawia w specyficznej sytuacji, to ten sam zapach o którym Wy tu piszecie.
Wyczułem jakby taki aptekarsko-chemiczny zapach po tym jak przez kilknaście albo i dziesiąt sekund na autostradzie daje w palnik, czyli max przyspieszenie. Nawiew i klimę miałem wyłączoną. W innych sytuacjach jazdy czy po wsiadaniu rano do pojazdu nie czuję nic.
Dodam, że w Aurisie bateria jest pod siedzeniem, więc teoretycznie zapach może być bardziej wyczuwalny w kabinie o ile chodzi tu w tym wypadku o zapach baterii.
Zdarzyło się komuś coś takiego?

Offline toka

• Toyot Leżący
  • *
Ja mam bardzo delikatny smrodek jak go dłużej pałuję. Mam dezintegrator zapachów autoland w zielonej butelce. Pryskam raz na tydzień i nic nie czuć
Coco jambo i do przodu. Dobre nie?

Offline ffliper

• Prawie Toyot
Odp: Też czujecie... no... smród - trzeba to nazwać po imieniu - w waszych Priusach?
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Października 2017, 13:26:48 »
Witam,
Jestem po wymianie.Faktycznie te gumowe przewody były jakieś lepkie,ale aż tak bardzo nie śmierdziały chociaż ewidentnie to one powodują ten zapach.
Wydaje mi się że skórzana tapicerka też generuje charaktrystyczny zapach który jest komponentem tego całego bukietu:).
Tak czy owak zapachu obory już nie ma a tak trzeba go nazwać.

Dziwię się tylko, że Toyota ma to w nosie a na pytania i zapach twierdzi że ten typ tak ma.

Dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2017, 13:29:26 wysłana przez ffliper »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Witam emocje po zakupie opadły i pojawił  się ten dziwny zapach ,
pytanie do was jak dobrać się do tej kratki przez którą zasysane jest powietrze do chłodzenia baterii czy coś w niej można wyczyścić jakieś sitka ,ewentualnie doraźnie coś do niej napryskać jakiś neutralizator zapachów oczywiście doraźnie na wiosne najpewniej wymienię te przewody na sylikonowe ale póki co coś muszę z tym zrobić,może jakiś film instrukcja  <zalamka> w którym momencie wentylator zaciąga powietrze do chłodzenia (domyślam sie ze przy jakiejś określonej temp.baterii)
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2018, 13:49:19 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

wojtekS

• Gość
Nabyliśmy w Niemczech kilka dni temu dla kolezanki żony P2.

Produkcja kwiecień 2008, 105 kkm przebiegu, pojazd bezwypadkowy, doskonały stan - prowadzi się jak po szynach, chyba nawet lepiej niż nasz P3.

Sprzedawał salon toyoty, auto dostało w cenie przegląd z wpisem do książeczki serwisowej i roczną gwarancję.

Niestety (finalnie to stety :D ) w środku smrodek... i chyba dlatego nikt go nie kupił wcześniej - faktycznie to wali, nigdy na żywo nie miałem się okazji przekonać - a salon obniżył cenę z 6900 na 6200 ojro :)

Wężyki silikonowe zamówione, jak tylko dojdą - myślę że około wtorku to nastąpi zabieg.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2018, 12:20:57 wysłana przez wojtekS »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
obcykaj kilka fotek z demontażu i wymiany - na pewno komuś się przydadzą.
Prius 2

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
ja w swojej baterie mam na gwarancji więc pół roku przy wężykach nie pogrzebie
ale znalazłem posrednie rozwiązanie jak miałem awarie małego akumulatora
rura która odprowadza zapachy z rozgrarzanej baterii przy ujściu trafia na okienko-kratke z ruchomymi gumowymi zapadkami jedna znich otworzyłem na stałe i to dzaiła bagażnik ma cały czas wentylacje a nie tylko w trakcie nadmuchu z baterii albo podskakiwania na wybojach  jak znajde fotke to podeślę o co chodzi
ok mam tę nawyzej umieszczoną otwartą zablokowałem kawałkiem styropianu

« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2018, 14:12:47 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

wojtekS

• Gość
Wymontowanie baterii zabiera specjalistom około 8 (ośmiu) minut.

Teoretycznie dałoby się prawdopodobnie wymienić jedną na drugą w jakieś pół godziny, tyle samo czasu zajęłaby im wymiana wężyków.

Ja jestem pod wrażeniem....

https://www.youtube.com/watch?v=4YWu-sA3UyU

wojtekS

• Gość
No i już po zabiegu.

Wężyki śmierdziały POTWORNIE i lepiły się. Aż musiałem myć ręce po nich. Nie obyło się też bez mycia wszystkich kanałów wentylacyjnych w wannie - przesiąknięte tym smrodkiem.

Bardzo skuteczny okazał się płyn do naczyń cytrynowy.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
A na jakie wężyki wymieniłeś? A drugie pyt czy przy okazji sprawdziłeś czy śniedzieją podkładki i nakrętki baterii HV?

wojtekS

• Gość
Wężyki od maszyny bimbrowniczej z allegro - 14 mm zewnętrzna / 10 mm wewnętrzna stąd:

http://allegro.pl/wezyk-silikonowy-10-14-destylator-bimber-waz-lodz-i4919350275.html

Otworki wycinane wycinakiem fi 6 wg niemieckiego rysunku.

Blaszek nie sprawdzałem - nie było żadnych problemów z baterią.

Generalnie dwa dni roboty z myciem / praniem wszystkiego wokół - do stanu jak nowe auto :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl