Autor Wątek: Też czujecie... no... smród - trzeba to nazwać po imieniu - w waszych Priusach?  (Przeczytany 65856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojtekS

• Gość

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
Koledzy czy ta przypadłość ze śmierdzącymi wężykami dotyczy tylko P2 czy również P3?

Pozdrawiam.

wojtekS

• Gość
W P3 nie ma w ogóle tych wężyków już - inny tam system wentylacji jest i pominięto je.

EDIT: były od 2009 do 2010 montowane jednak w P3 ale inne - z nimi problem nie występuje. Po 2010 nie montowano żadnych wężyków.

Te są gładkie bez "harmonijek" jak te śmierdzące

EDIT2: poszedłem do naszego P3 2009 i faktycznie jest ten odpływ - puszczony inaczej niż w P2 - dlatego go nie widziałem. Nic jednak nie śmierdzi - rurki są faktycznie inne niż w P2.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2018, 13:45:40 wysłana przez wojtekS »

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
Dzięki za odpowiedź i fatygę.
Zastanawiam się czy w przyszłości nie zmienić moją Corollę E12 z lpg właśnie na P3, ale na szczęście Toyota poprawiła tą przypadłość w kolejnych modelach.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odkopuje z radością,jestem ok tydzień po wymianie felernych a raczej smierdzących wężyków dziękuję kolegom za podpowiedzi  potwierdzam zapach zginął zmieniłem wężyki wymyłem kanały plastikowe od nadmuchu z wentylatora chłodzącego baterie i sam wentylator rozkręciłem i namoczyłem turbinę wentylatora bo też była nieźle zasyfiała.Jedyny problem to wycinanie tych otworków w sylikonowym wężu ,czas ok 3,5 godziny węże przygotowałem dzień wcześniej.Naprawde warto  aha stare leżą na balkonie i nadal walą oborą a moczyłem je w szarym mydle a kolejnego dnia w domoestosie i nic nie pomaga . :grin: :grin:
Prius 3 XW30 liftback.

Offline finger

• Toyot Leżący
  • *
u mnie rok 2009 i tez ten smród miałem jak opisywaliście .Rurka silikonowa, otwory wycinałem nożyczkami -takie ,żeby tylko się przebić przez ściankę rurki, potem przy nakładaniu materiał się poddaje. Jeszcze wietrze ,ale z każdym dniem jest coraz lepiej.Zwłaszcza ,że wyprałem cały środek.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
Ja kupiłem priusa od pani doktor. Śmierdziało dokładnie aptecznie. Użyłem dużo środków do prania tapicerki i czyszczenia kokpitu, zrezygnowałem z klimatyzacji bo miałem infekcje gardła. Środek zniknął. Jak ktoś coś wymyśli to powinien to opatentować i nazwać Priusakolep.

https://youtu.be/fSiepbrBuds
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2018, 23:45:00 wysłana przez fazibazi »

Offline leszek130tc

• Prawie Toyot
Witam kolegów. Czy ktoś może napisać ile m/cm tych wężyków kupić i jakie powinny mieć średnice?
Mam P2 z 2008r i u mnie jest ten sam problem z brzydkim zapachem i zamierzam je wymienić..
A ktoś może prał te stare wężyki w pralce? Kilka razy na forach moto spotkałem się z taką metodą odnawiania uszczelek, podobno po praniu są odswierzone i miękkie, może pomogło by to naszym felernym wężykom?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Leszek leniu przeczytaj wątek od początku  <zolta> jest wszystko ładnie opisane łącznie z linkiem do aukcji z rurkami.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33520.msg555234.html#msg555234
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2018, 23:19:15 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline leszek130tc

• Prawie Toyot
Dziękuję. Już wszystko znalazłem. Wątek czytałem cały ale zwiodło mnie to, że na początku kolega opisał użycie dwóch średnic wężyków - 12 i 10mm i łączenie ich co kilkanaście mm a później kto inny użycie jednego węża 14/10mm silikonowego. Zgodnie z aukcją zamieszczoną w opisie zamówię 2m wężyka silikonowego i zobaczymy jakie będą efekty. Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2018, 10:52:50 wysłana przez leszek130tc »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
A ktoś może prał te stare wężyki w pralce?
w pralce nie ale w wiadrze z z domestosem nie pomogło z szarym mydłem też nie pomogło dalej smierdzą ,wężyk kupić lepiej z zapasem bo wycinanie tych otworków jest irytujące i ręka może drgnąć i cały kawał wężyka do kosza ,najlepiej mniejsze otworki bo sylikon super się rozciąga
Prius 3 XW30 liftback.

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Ja w sprawie smrodku ale u mnie objawia się w nieco inny sposób.
Mam P3 po FL i wężyki są raczej w porządku ale gdy mocniej go przycisnę na rasie (wystarczy 30 sek. z gazem w podłodze) to czuje smród jakby spalenizny ale taki dość charakterystyczny, możliwe że w jego powstawaniu bierze udział jakaś guma czy olej + temp.
Czy ktoś z was spotkał się z takim zjawiskiem w swoim aucie? Będę wdzięczny za porady co to może być.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
tez tak miałem ostatnio  :o
zarzuciłem POWER MODE i dałem ostro do pieca i faktycznie zaczęło śmierdzieć, myślałem ze to moze "tedej" przede mna tak smrodzi, bo pozniej juz sie to nie powtórzyło, ale widocznie to ja.
nie wiem dlaczego i z czego tak smierdziało. dodam, że miałem tak pierwszy raz, ale tez bardzo długo nie jezdziłem dynamicznie
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Nie wiem jak u Was ale u mnie po FL w P3 nie ma wężyków. Nic nie śmierdzi. Nie ma znaczenia jaki tryb i jazda. Nawet w upały.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **

Nie wiem jak u Was ale u mnie po FL w P3 nie ma wężyków. Nic nie śmierdzi. Nie ma znaczenia jaki tryb i jazda. Nawet w upały.

Podpisuje się pod tym stwierdzeniem. Z tym zastrzeżeniem że P3 FL jeżdżę dopiero od 10 dni

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl