Autor Wątek: Piana w układzie chłodzenia i duże ciśnienie  (Przeczytany 4287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matowskyy

• Prawie Toyot
Piana w układzie chłodzenia i duże ciśnienie
« dnia: 28 Maja 2014, 16:25:35 »
Witam, mam poważny problem ze swoim Aurisem i potrzebuje waszej porady.

Postaram się opisać mój problem dogłębnie.

Od dłuższego czasu wracałem do domu późnymi godzinami, 1/2 w nocy. Auto stało na polu, nie w garażu. Pewnego dnia podczas jazdy temperatura nagle podskoczyła na max i mrugała, okazało się że w zbiorniczku wyrównawczym nie ma wcale płynu. Po dolaniu było okej i potem problem się pojawił ponownie. Po wjechaniu na kanał ukazał się mokry wąż od wody, po zdemontowaniu okazało się że kuny w nocy swoimi pazurami poprzecinały węża, bo jak wiadomo w nocy zimno a silnik ciepły to się tam pchały.
Kupiłem używanego, właśnie go wymieniłem i po zapaleniu auta, odkręciłem korek zbiorniczka, zeszło ciśnienie, było duże a nie powinno go być wcale (wcześniej też się robiło,myślałem że z uwagi na przecięty wąż) a po chwili zaczęła wydobywać się z niego para lub dym a chwle później zaczeło pienić.

Czy waszym zdaniem podczas 1 wycieku i jazdy z małą ilością płynu w układzie, mogła się przepalić gdzieś uszczelka pod głowicą?
Czy waszym zdaniem może być to coś innego niż wspomniana uszczelka, wolałbym żeby to nie było to.
Zmieniał ktoś z was samemu uszczelke?

Toyota to Auris z 07r silnik 2,2 D-CAT 177km.

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam Mateusz. 

:( :( :(
Jeździj z głową!

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Piana w układzie chłodzenia i duże ciśnienie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2014, 16:53:24 »
Uszkodzenie uszczelki pod głowicą to dość typowe w tym silniku.
Jedź na diagnozę do ASO. Naprawa dość skomplikowana i kosztowna.

Offline juras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2014, 20:30:49 »
Jeśli auto ma nie więcej jak 7 lat, przebieg do 180 tkm i było regularnie serwisowane to możesz ubiegać się  o naprawę ( czyli wymianę silnika) w ASO. Najpierw jednak sprawdź płyn chłodniczy na zawartość spalin. Przeczytaj także ten temat
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956
lub
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=33458.0
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2014, 20:39:50 wysłana przez Swoop »

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2014, 17:31:05 »
Nikt ci nie uzna gwarancji, bo z tego co piszesz to kuna przegryzła ci przewód,płyn wyciekł i po prostu przegrzałeś silnik a w następstwie wypaliła się uszczelka pod głowicą, czyli wina nie fabryczna. A co do wymiany uszczelki to sprawa wygląda skomplikowanie tylko do panów z ASO bo do normalnego dobrego mechanika to pestka, zdjąć głowicę, splanować i założyć nową uszczelkę. Parę godzin pracy.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2014, 10:37:02 »
Możemy się spotkać w Chrzanowie gdzieś i zobaczę Twoje autko - mechanika mogę polecić z Krakowa
Where Wishes Fly......

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl